Jump to content

Hop Aroma Tabs

Jejski

Recommended Posts

Jak dokładnie używać Hop Aroma Tabs? Czy łatwo się rozpuszcza i czy wymieszać piwo po rozpuszczeniu (bez napowietrzania oczywiście)?

Użyłem tego wynalazku raz - rok temu przy bitterze. Niecałe pół tabletki trochę pokruszyłem i dałem do balona. Niestety kiepsko się rozpuścił. Po zlaniu piwa do butelkowania na dnie były dość duże grudki.

Nie jestem pewien czy mieszanie tu coś pomoże.

Już lepiej dobrze pokruszyć tą tabletkę.

Opis ze strony BA:

Chmielenie na zimno (dry hopping) - skutecznie, wygodnie i wydajnie !

Rewolacyjny produkt amerykańskiego przetwórstwa chmielu (Yakima Chief).

Łatwa w dozowaniu tabletka, zawierająca mieszaninę beta-kwasów i olejków eterycznych chmielu.

Nie zwiększa goryczki piwa, a jedynie potęguje smak i zapach chmielowy....

Można stosować do chmielenia piwa ze wszystkich rodzajów surowców: brew-kitów, czystych ekstraktów słodowych oraz słodu.

Typowa dawka: 1/3 tabletki na 20 liitrów piwa.

Podobno rozpuszcza się do końca. Piłem jedno piwo od Weny chmielone tą tabletką i było super!

P.S. Na ile dni przed rozlewem dawaliście tabletkę?

Edited by Jejski

• 3 weeks later...
  • 2 months later...

Dziś okazało się iż stworzyłem kwasiżur. Piwo chmieliłem na cichej właśnie Hop Aroma Tabs. Pokruszyłem ją w filiżance, moździerzem, wszystko było wyparzone. Oczywiście nie winie tabletki ale cień podejrzeń padł na nią. Zacząłem się zastanawiać jak jest ze sterylnością takiej tabletki. Ktoś ma jakieś przemyślenia ?

Hop Aroma stosowałem 2 razy. Tabletkę pokruszyłem jeszcze w torebce i wsypałem bezpośrednio do fermentora. Piwo wyszło ok, ale aromat chmielowy z tej tabletki mi nie odpowiadał.

Dziś okazało się iż stworzyłem kwasiżur. Piwo chmieliłem na cichej właśnie Hop Aroma Tabs. Pokruszyłem ją w filiżance, moździerzem, wszystko było wyparzone. Oczywiście nie winie tabletki ale cień podejrzeń padł na nią. Zacząłem się zastanawiać jak jest ze sterylnością takiej tabletki. Ktoś ma jakieś przemyślenia ?

Chmiel posiada właściwości aseptyczne. Kiedyś był dodawany do piwa głównie dlatego aby je utrwalić. Wniosek z tego taki, że przyczyny zakażeń należy szukać gdzie indziej...

• 2 months later...

Moje doświadczenia z tabletą są kiepskie, między innymi spartoliłem wg mnie całkiem dobrze zapowiadającego się bohemian pilsnera - wg opinii jury Żywiec 2009 miał on skunksowaty zapach co przypisano zielonej butelce ale ja wiem że to właśnie droga na skróty przy użyciu wstrętnej piguły przniosła taki efekt, piwo leżakuje 6 miesięcy i nadal wyczuwalny jest charakterystyczny aromat hoop aroma tabs. Tak więc nie polecam, nie idźcie tą drogą ... czy jakoś tak to było :)

Kilka może kilkanaście razy używałem aroma tabs. Nigdy nie miałem problemów smakowych z piwem. W Twoim przypadku jeżeli miałeś skunksowaty zapach to nie może być z tej tabletki. Jak napisałeś ten zapach przypisano zielonej butelce. Czy ta butelka była zawsze w ciemnym pomieszczeniu?

Kilka razy używałem HopAroma i również nie mogę powiedzieć, żeby miało to jakiś zły wpływ na piwo. W sumie powiedziałbym, że całkiem ciekawy aromat.

A wg Twojej opinii jak smakuje to piwo ?

Zgoda, ale piwo od momentu uwarzenia przebywało w ciemnej piwnicy z zasłoniętym okienkiem więc nie może być mowy o nasłonecznieniu, "skunksowaty zapach" to opinia nie moja, ja tylko wciąż wyczuwam w tej warce aroma tabs.

Zgoda, ale piwo od momentu uwarzenia przebywało w ciemnej piwnicy z zasłoniętym okienkiem więc nie może być mowy o nasłonecznieniu, "skunksowaty zapach" to opinia nie moja, ja tylko wciąż wyczuwam w tej warce aroma tabs.

Do zeskunksowania niewiele trzeba, wystarczy pół godzinki na słońcu....

• 2 years later...