lesiux Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Czy dając granulat zamiast szyszek trzeba brać jakąś poprawkę czy przeliczyć tylko GPH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Czy dając granulat zamiast szyszek trzeba brać jakąś poprawkę czy przeliczyć tylko GPH? Z tego co mi wiadomo to przyjęło się, że szyszek sypie się 10-15% więcej niż granulatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 siema. ułożyłem sobie wstępne receptury dla moich FAhów. warka planowo 25L, 12 BLG #1 słód pilzneński - 5kg chmiele: -Marynka 40g -Saaz/Żatecki 70g chmielenie na zimno: -Saaz/Żatecki 30g -------------------------------- #2 słód pilzneński - 5kg chmiele: -Maagnum 35g -Perle 35g -Hallertau Tradition 35g chmielenie na zimno: -Perle 25g -Hallertau Tradition 25g --------------------------------- #3 słód pilzneński - 5kg chmiele: -Marynka 40g -Lubelski 70g -Sybilla 25g chmielenie na zimno: -Sybilla 25g -Lubelski 30g Całość zasypu wsypana do 18 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61C - 10 minut - max.15 w temp. 60-62C - 45 minut w temp. 70-72C - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy Gotowanie - 90 minut Chmielenie: - po zagotowaniu całość chmielu goryczkowego - po 45 minutach 2/3 chmielu aromatycznego - na 5/10 minut przed końcem reszta chmielu aromatycznego chmielenie na zimno po 7 dni ktoś ma jakieś inne propozycje dot ilości chmielu? w sumie do dyspozycji mam: Lubelski i Marynka po 200g, Sybilla 150g, Perle, Magnum, Saaz/Żatecki i Hallertau Tradition po 100g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 ktoś ma jakieś inne propozycje dot ilości chmielu? w sumie do dyspozycji mam: Lubelski i Marynka po 200g, Sybilla 150g, Perle, Magnum, Saaz/Żatecki i Hallertau Tradition po 100g. Jako punkt odniesienia zrób może jako pierwszą recepturę oryginalną? Potem dopiero zabieraj się za modyfikacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 40g marynki na 90 minut da ci spore ibu Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 oryginalnej nie chce, z Marynką, Lubelskim i Sybillą myślę, że nie będzie aż tak odbiegać od oryginału. zmieniłem proporcje korzystając z kalkulatora IBU i docelowo IBU kręci się w okolicy 50. słód pilzneński - 5kg chmiele: 90'-Marynka 30g 60'-Saaz/Żatecki 35g 10'-Saaz/Żatecki 20g chmielenie na zimno: -Saaz/Żatecki 50g -------------------------------- słód pilzneński - 5kg chmiele: 90'-Maagnum 20g 60'-Perle 20g 60'-Hallertau Tradition 20g 10'-Perle 10g 10'-Hallertau Tradition 10g chmielenie na zimno: -Perle 25g -Hallertau Tradition 25g --------------------------------- słód pilzneński - 5kg chmiele: 90'-Marynka 20g 60'-Lubelski 30g 60'-Sybilla 20g 10'-Lubelski 20g 10'-Sybilla 10g chmielenie na zimno: -Sybilla 25g -Lubelski 25g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Chmiele z 60' przeniósł bym na 30' lub 20' Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 źle to napisałem, 60' - chodziło mi że zostaną wsypane w 60 minucie czyli będą się gotować 30 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 chmiele: 90'-Maagnum 20g 60'-Perle 20g 60'-Hallertau Tradition 20g 10'-Perle 10g 10'-Hallertau Tradition 10g chmielenie na zimno: -Perle 25g -Hallertau Tradition 25g --------------------------------- źle to napisałem, 60' - chodziło mi że zostaną wsypane w 60 minucie czyli będą się gotować 30 min Czyli Magnuma wrzucasz w 90 minucie na 0 minut ? Też mnie interesuje FAH na niemieckich chmielach, bo akurat mam Magnum 35g i HT. A szukam czegos lekkiego na lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 chmielenie będzie na 90', na 30' i na 10 '. tak powinienem napisać poprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Wczoraj sprawdziłem ile mi zostało chmieli i mam 47g Magnum, 20g H.Tradition i 17g Saaz> Pewnie coś trzeba do tego dorzucić, ale myślę, że coś z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 ja dzisiaj jadę warkę na Saaz/Żatecki. właśnie się grzeje do chmielenia jestem ciekaw co z tego wyjdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Ok, zamówiłem składniki i będę miał na stanie: 4kg pilzneński47g Magnum20g H. Tradition67g Saaz50g Perle Fermentis S-04Z zacieraniem polecę jak w przepisie, pytanie jak chmielić ?Jakieś pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Z zacieraniem polecę jak w przepisie, pytanie jak chmielić? Może też jak w przepisie? - po zagotowaniu 27 gram szyszek chmielu goryczkowego Magnum / 9% alfa-kwasów (243GPH) - po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH) - na 5/10 minut przed końcem jeszcze 13g w/w szyszek chmielu aromatycznego (43GPH) Przelicz GPH zgodnie z tym ile AA mają Twoje chmiele i jazda - po co sobie komplikować. Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 IBU można wyliczyć, ale aromatu nie. Są tutaj starzy wyjadacze którzy wiedzą ile dać ww chmieli aby uzyskać dobry aromat i nie przedobrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Uwarzysz coś w końcu? Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Taki mam pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 wczoraj kolejna warka FAHa, tym razem na chmielach PL. pierwsza na cichej z porcją Saaz'a na zimno ciekawi mnie podana ilość cukru do refermentacji w oryginalnym przepisie. jest to od 4 do 5g na butelkę czyli chyba dość sporo. zakładając że będę butelkował 24L piwa o temp 23st, potrzebuję 192-240g cukru. kalkulator dla takiej ilości wylicza nagazowanie w przedziale 2,9-3,4 co jest chyba lekko za wysokie. i teraz pytanie do kolegów co FAHa już warzyli, w jakie nagazowanie celowaliście? ja myślałem żeby zrobić maks 2,4 czyli 147g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Ja daje 4g na butelkę. Tylko że u mnie te piwko nigdy długo nie wysłało. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Ja daje 4g na butelkę. Tylko że u mnie te piwko nigdy długo nie wysłało to uważaj bo jak kiedyś postoi to będziesz miał raczej szampańskie 2,5g-3,0g max na but daję i nie narzekam na brak lub za duże nagazowanie (nawet po czasie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Ostatnio do dunkelweizen dałem 6g. Po miesiącu piwko fajnie nagazowane i powoli je spijam. Przy takim nagazowaniu w miesiąc będzie trzeba je skończyć. Chociaż mogę zrobić eksperyment zostawić parę butelek, otwierać co parę dni i sprawdzać jak się zachowuje. IMHO granaty powstają w wyniku niedokończonej fermentacji. Ja lubię mocniej gazowane piwko do daje cukru tak aby nagazowaniu dla danego stylu było w górnej granicy widełek. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) Ja daje 4g na butelkę. Tylko że u mnie te piwko nigdy długo nie wysłało to uważaj bo jak kiedyś postoi to będziesz miał raczej szampańskie 2,5g-3,0g max na but daję i nie narzekam na brak lub za duże nagazowanie (nawet po czasie). dzięki 2,5-3g daje od 2,1-2,4 CO2 przy tej ilości którą zakładam. myślę że zrobię to 2,4. u mnie piwko szybko znika Edytowane 1 Maja 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) Rzeźnicy z Was . Mi, dla większości piw, wystarczy nagazowanie zrobione przez 50 gr. cukru na 11 litrów piwa. 4 gr. na butelkę to bym się do nieweizena nie odważył dać. Edytowane 1 Maja 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Jakie Wam wychodzi IBU w FAH? Próbowałem przeliczyć przepis na 15 litrów i daje mi 57 IBU? To jest możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 (edytowane) oryginalny przepis na 30L ma 50-51 IBU w zależności od ostatniej porcji chmielu, na 10 lub na 5 min. ja celowałem w podobną wartość i pierwsza warka wg kalkulatora wyszła 49 druga 45 policz sobie tu zakładając czas w jakim będziesz wrzucał chmiele i tak dobierz gramaturę aż uzyskasz pożądane IBU Edytowane 2 Maja 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się