bielok Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Cześć. Pieron a weź powiedz czy podczas wysłądzania brzeczka leci cały czas mętna czy klarowna? Bo jak leci klarowna to bym się nie przejmował ta mąką co leży na dnie kega. Jak przypyszczam ta mąka dostaje się tam juz podczas zacierania a nie wysładzania. Jesli jednak brzeczka leci Ci mętna musisz pomyśleć o gęstszym sicie niz ta blacha perforowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Moim zdaniem leci mętne, dopiero przy końcu istny klar. Ostatnio spuściłem 25l po czym drobnego słodu już nie było więc filtrowałem-choć mętne było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Cześć. Moim zdaniem leci mętne, dopiero przy końcu istny klar. No to chyba musisz pomyśleć o jakiejś dodatkowej gestszej siatce do położenia na tej blasze perforowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Cześć. Moim zdaniem leci mętne, dopiero przy końcu istny klar. No to chyba musisz pomyśleć o jakiejś dodatkowej gestszej siatce do położenia na tej blasze perforowanej. No myślę już, ale jeszcze coś uwarzę i zobaczę. Jednak wydaje się że za grube te oczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Warka CXL - "Przygodówka" Przelałem dziś na cichą. Zeszło na 2,9°Blg i będzie miało 4,5% alkh. Pierwszy raz rozlałem całość do keg - super robota, szybka i prosta. Pół godziny i posprzątane. Jeszcze nagazowałem kegi i czekam na rezultaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Cześć Pierwszy raz rozlałem całość do keg - super robota, szybka i prosta. Pół godziny i posprzątane. Jeszcze nagazowałem kegi i czekam na rezultaty. ale kolegom z Podbeskidzia nie podrzucisz buteleczki tak łatwo ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Cześć Pierwszy raz rozlałem całość do keg - super robota, szybka i prosta. Pół godziny i posprzątane. Jeszcze nagazowałem kegi i czekam na rezultaty. ale kolegom z Podbeskidzia nie podrzucisz buteleczki tak łatwo ;-) Na flaszki też przyjdzie czas. Póki co warka "Przygodówka" skończy u mnie jak głosi hasło " jak sie nawarzyłeś to sam se wypijesz". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 ale kolegom z Podbeskidzia nie podrzucisz buteleczki tak łatwo ;-) Przecież zawsze możemy mu zrobić nalot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 ale kolegom z Podbeskidzia nie podrzucisz buteleczki tak łatwo ;-) Przecież zawsze możemy mu zrobić nalot He he he, chciałbym to widzieć ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Cześć He he he, chciałbym to widzieć ... ale że co ............ że to niby niemożliwe ;-)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 (edytowane) Cześć He he he, chciałbym to widzieć ... ale że co ............ że to niby niemożliwe ;-)? Po prostu nalotu się nie da zrobić, co najwyżej nalocik, bo większa ilość mu nie wejdzie do mieszkanka Edytowane 7 Stycznia 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 No niestety małe mam mieszkanie i w nim nie warzę, bo nie ma gdzie. Nalot to może będzie, ale nie w mieszkaniu. bo drzwi mam dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 No niestety małe mam mieszkanie i w nim nie warzę, bo nie ma gdzie.Nalot to może będzie, ale nie w mieszkaniu. bo drzwi mam dobre. Pieron, nigdy nie mów nigdy. Nawet nie wiesz kiedy i ..... już po kegu. Bądź czujny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 No niestety małe mam mieszkanie i w nim nie warzę' date=' bo nie ma gdzie.Nalot to może będzie, ale nie w mieszkaniu. bo drzwi mam dobre. [/quote'] Pieron, nigdy nie mów nigdy. Nawet nie wiesz kiedy i ..... już po kegu. Bądź czujny. Jestem czujny i nigdy nie powiedziałem nigdy. Tylko jak się bawić to się bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Dajcie znać kiedy, a mam blisko więc mogę się dołączyć do nalotu w każdej chwili. Nawet wiem gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Warka CXLIV - "Św. Patryk" 12,3°Blg z dnia 8 styczeń 2010 rok Składniki: - pilzeński 5,65 kg; - monachijski 3 kg; - pszeniczny 0,5 kg; - barwiący żywiecki od Weny 0,45kg; - żytni czekoladowy 0,3kg; - carafa I 0,1 kg; - chmiel Lubelski szyszki 120 g; - gęstwa 2278 Czech Pils. Zacieranie: - słód wsypałem do 52°C i 8' - 25' w 62°C; - 20' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja po 10' przerwy. Dziś to aż mi się przytkało (nie chciało lecieć). Okazało się że na dole się zbiło. Chmielenie: - 0' - 70 g; - 45' - 30 g; - 55' - 20 g; - 60' - chłodzenie. Drożdże zadam jutro. Wyszło coś ok. 45l + 1l rezerwy. Poniżej wykres temp. podczas zacierania (czerwone). Na żółto moc grzałek - czasami wyłączałem sterownik-na początku przed dodaniem słodu, gdyż musiałem zmienić przyrost na minutę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Warka CXLIV - "Św. Patryk" 12,3°Blgz dnia 8 styczeń 2010 rok Składniki: - pilzeński 5,65 kg; - monachijski 3 kg; - pszeniczny 0,5 kg; - barwiący żywiecki od Weny 0,45kg; - żytni czekoladowy 0,3kg; - carafa I 0,1 kg; - chmiel Lubelski szyszki 120 g; - gęstwa 2278 Czech Pils. Zacieranie: - słód wsypałem do 52°C i 8' - 25' w 62°C; - 20' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja po 10' przerwy. Dziś to aż mi się przytkało (nie chciało lecieć). Okazało się że na dole się zbiło. Chmielenie: - 0' - 70 g; - 45' - 30 g; - 55' - 20 g; - 60' - chłodzenie. Drożdże zadam jutro. Wyszło coś ok. 45l + 1l rezerwy. Poniżej wykres temp. podczas zacierania (czerwone). Na żółto moc grzałek - czasami wyłączałem sterownik-na początku przed dodaniem słodu, gdyż musiałem zmienić przyrost na minutę. Kurde pieron ale profesional, jakieś wykresy, cuda wianki aż miło popatrzeć browar to już jednak nie apteka i jestem za, trzeba się rozwijać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 A da się Pieronie z takiego wykresu wywalić wszystko za wyjątkiem czerwonego wykresu (faktycznego?) Ładnie wtedy widać, jak zacierałeś, choć pod koniec coś tam się działo z temperaturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Fajnie że się podoba. Jako pierwszy to Josefik w opisach ukazuje też pomiar temperatury. Niestety póki co nie da się zrobić tylko wykresu temp. rzeczywistej, ale może w przyszłości będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Dziś miałem dojść ciężki dzień. Możliwe że nie dam rady jechać do Cieszyna na założenie Stowarzyszenia. Wracając późno wieczorem do chaty zabrałem kega, którego zakegowałem 6-go stycznia. Piwo jest świeże i bardzo smaczne. A za tydzień będzie miesiąc od uwarzenia. "Przygodówka" jest super. Foto poniżej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Możliwe że nie dam rady jechać do Cieszyna na założenie Stowarzyszenia.Wracając późno wieczorem do chaty zabrałem kega E tam, kega rozpijesz w tydzień, przetrzeźwiejesz i pojedziesz. Chyba, ze ktoś Ci drugiego podrzuci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 E tam, kega rozpijesz w tydzień, przetrzeźwiejesz i pojedziesz. Chyba, ze ktoś Ci drugiego podrzuci Mam trzy pełne kegi, ale nie w tym rzecz tylko w egzaminach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 No jakby tylko chodziło o wypicie, opróżnienie kega to ja jestem chętny do pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Warka CXLI - "Pilsik" 13°Blg Przelałem na cichą. Zeszło na 3,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Warka CXLII - "Munich Helles" z dnia 30 grudzień 2009 Przelane na cicha. Zeszło na 3,7°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się