Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Po robocie jadę rozlewać, dlatego też jest szansa zrobić wszystko. Powiedz czy muszę balingometrem mierzyć czy wystarczy refraktometrem?

kurczę nie zauważyłem tego, no właśnie ekstrakt początkowy i alkohol można obliczyć mając końcowy odczyt refraktometrem i balingomierzem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lepiej by było gdyby to była tysięczna warka.

Do przylotu komety może się uda. :lol: Ile to się jeszcze człowiek jeszcze worków nadzwiga ( może PSPD by załatwiła jakąś rentę dla domowych piwowarów?). :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to powodzenia, ja nie mam siły w takich temperaturach siedzieć, jedna i do domu :) ale gdybyś zwątpił i potrzebował moralnego wsparcia to służę :)

Hee, teraz doczytałem. Cieszę się, bo zrobiłem dwie wareczki, trzecią kończyłbym o 3, ale dziś też jest dzień więc trza jakoś wyglądać. :D Jak od 15-tej to i tak tempo bardzo dobre. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 205 - Amerykańskie IPA 14,6°Blg

z dnia 26 luty 2011

 

Składniki:

- pilzeński 5 kg;

- monachijski 1 kg;

- pale ale 6 kg;

- cara 0,3 kg;

- caraamber 0,25 kg;

- cara-crystal 0,3 kg;

- melonaidynowy 0,25 kg;

- chmiel Sybilia granulat 110 g;

- chmiel Challengier granulat 100 g;

- 1056 American Ale

 

Zacieranie:

- 52°C - 10'; tu temp. podskoczyła do 57°C i tak z 2h schodziła. A za ten czas miało się zatrzeć.

- 62°C - i 30';

- 72°C - i 40;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - Sybilia, Challengier 30g;

- 60' - Challengier 70g;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temp: 16°C

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 206 - Kölsch 12°Blg

z dnia 26 luty 2011

Składniki:

- pilzeński 8 kg;

- wiedeński 1,5 kg;

- pszeniczny 0,5 kg;

- chmiel Tradition 100 g;

- WLP011 European Ale.

 

Zacieranie:

- 62°C - i 30';

- 72°C - i 40';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - Tradition 75 g;

- 60' - Tradition 30 g;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temp: 16°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 207 - Kölsch 12°Blg

z dnia 1 marzec 2011

 

Składniki:

- pilzeński 8 kg;

- wiedeński 1,5 kg;

- pszeniczny 0,5 kg;

- chmiel Tradition 100 g;

- 1010 American Wheat.

Zacieranie:

- 62°C - i 30';

- 72°C - i 40';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - Tradition 75 g;

- 60' - Tradition 25 g;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temp: 13°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 201 - Tmave 12,5°Blg

z dnia 13 luty 2011

 

Muszę to rozlać w flaszki, by móc przelać na cichą trzy inne piwa. A tu brakuje mi laktozy. Potrzebuję na gwałt 1kg. Czy ktoś ma lub wie gdzie znaleść?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 206 - Kölsch 12°Blg

z dnia 26 luty 2011

 

Te drożdże WLP011 European Ale są zajebiste. Jak na razie piwo bardzo klarowne i bardzo smaczne. Piany już nie ma na fermentacji burzliwej a jeszcze pyka. Temp. to 9°C - dziwna sprawa :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 200 - KOZIOŁ Pieroński 19,7°Blg

z dnia 25 stycznia 2011r.

 

 

 

Zeszło już na 6,2°Blg. Strasznie powoli schodzi. Na dodatek smakuje okropnie. ble

A dziś spróbowałem i chyba szykuję się mała rewelacja. Tz. smak i zapach super, nagazowanie małe, ale rewelacyjne piwo chyba będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.