Wiktor Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Po robocie jadę rozlewać, dlatego też jest szansa zrobić wszystko. Powiedz czy muszę balingometrem mierzyć czy wystarczy refraktometrem? kurczę nie zauważyłem tego, no właśnie ekstrakt początkowy i alkohol można obliczyć mając końcowy odczyt refraktometrem i balingomierzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 1000 postów w wątku Pierona No ładnie ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Lepiej by było gdyby to była tysięczna warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Lepiej by było gdyby to była tysięczna warka. Do przylotu komety może się uda. Ile to się jeszcze człowiek jeszcze worków nadzwiga ( może PSPD by załatwiła jakąś rentę dla domowych piwowarów?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Dziś odmrażanie instalacji. Dwie wareczki to minimum, choć mam nadzieję, że wstrzymam. :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 No to powodzenia, ja nie mam siły w takich temperaturach siedzieć, jedna i do domu ale gdybyś zwątpił i potrzebował moralnego wsparcia to służę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Warka 201 - Tmave 12,5°Blg z dnia 13 luty 2011 Drożdże opadły, za chwilę będzie przelane. Zeszło na 3,4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 No to powodzenia, ja nie mam siły w takich temperaturach siedzieć, jedna i do domu ale gdybyś zwątpił i potrzebował moralnego wsparcia to służę Hee, teraz doczytałem. Cieszę się, bo zrobiłem dwie wareczki, trzecią kończyłbym o 3, ale dziś też jest dzień więc trza jakoś wyglądać. Jak od 15-tej to i tak tempo bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 (edytowane) Warka 205 - Amerykańskie IPA 14,6°Blg z dnia 26 luty 2011 Składniki: - pilzeński 5 kg; - monachijski 1 kg; - pale ale 6 kg; - cara 0,3 kg; - caraamber 0,25 kg; - cara-crystal 0,3 kg; - melonaidynowy 0,25 kg; - chmiel Sybilia granulat 110 g; - chmiel Challengier granulat 100 g; - 1056 American Ale Zacieranie: - 52°C - 10'; tu temp. podskoczyła do 57°C i tak z 2h schodziła. A za ten czas miało się zatrzeć. - 62°C - i 30'; - 72°C - i 40; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - Sybilia, Challengier 30g; - 60' - Challengier 70g; - 70' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 16°C Edytowane 27 Lutego 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Warka 206 - Kölsch 12°Blg z dnia 26 luty 2011 Składniki: - pilzeński 8 kg; - wiedeński 1,5 kg; - pszeniczny 0,5 kg; - chmiel Tradition 100 g; - WLP011 European Ale. Zacieranie: - 62°C - i 30'; - 72°C - i 40'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - Tradition 75 g; - 60' - Tradition 30 g; - 70' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Warka 207 - Kölsch 12°Blg z dnia 1 marzec 2011 Składniki: - pilzeński 8 kg; - wiedeński 1,5 kg; - pszeniczny 0,5 kg; - chmiel Tradition 100 g; - 1010 American Wheat. Zacieranie: - 62°C - i 30'; - 72°C - i 40'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - Tradition 75 g; - 60' - Tradition 25 g; - 70' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Warka 201 - Tmave 12,5°Blg z dnia 13 luty 2011 Muszę to rozlać w flaszki, by móc przelać na cichą trzy inne piwa. A tu brakuje mi laktozy. Potrzebuję na gwałt 1kg. Czy ktoś ma lub wie gdzie znaleść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Warka 201 - Tmave 12,5°Blg z dnia 13 luty 2011 Dziś rozlałem do flaszek. Nie całe 30 litrów bez laktozy, 10l z 20g laktozy / litr oraz 10l z 30g laktozy / litr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Warka 202 - Munich Dunkiel 13,1°Blg z dnia 18 luty 2011 Przelane na cichą. Zeszło na 3,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Warka 203 - Wiedeńskie 13,4°Blg z dnia 18 luty 2011 Przelane na cichą. Zeszło na 2,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Warka 204 - Sylwestrowo Czerwono Bana 11,2°Blg z dnia 18 luty 2011 Zeszło na 2,9°Blg. Też zlane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Warka 206 - Kölsch 12°Blg z dnia 26 luty 2011 Te drożdże WLP011 European Ale są zajebiste. Jak na razie piwo bardzo klarowne i bardzo smaczne. Piany już nie ma na fermentacji burzliwej a jeszcze pyka. Temp. to 9°C - dziwna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Warka 200 - KOZIOŁ Pieroński 19,7°Blgz dnia 25 stycznia 2011r. Zeszło już na 6,2°Blg. Strasznie powoli schodzi. Na dodatek smakuje okropnie. ble A dziś spróbowałem i chyba szykuję się mała rewelacja. Tz. smak i zapach super, nagazowanie małe, ale rewelacyjne piwo chyba będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Warka 206 - Kölsch 12°Blg z dnia 26 luty 2011 Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 2,7°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Znalazłem mały artykuł o zegarach słonecznych z moją podkładką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Warka 202 - Munich Dunkiel 13,1°Blg z dnia 18 luty 2011 Dziś rozlałem do kega i butelek. Zeszło na 2,7°Blg i ma 5,8 % alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Warka 204 - Sylwestrowo Czerwono Bana 11,2°Blg z dnia 18 luty 2011 Pozostało na 2,9°Blg i ma 4,6% alk. Rozlano do dwóch kegów i parę butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 tak z ciekawości Pieronie: ile masz kegów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 tak z ciekawości Pieronie: ile masz kegów? No kolego zależy do czego. Do fermentacji mam 7 kegów. Zaś kegów pepsi to mam nie całe 30 szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 budzi szacunek ja czekam ja jakąś okazję na alledrogo żeby dobić z moich 4 chociaż do 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się