Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 279 - Imperialny Herkules 17,5°Blg

z dnia 4 maja 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 13 kg;

 

- chmiel Herkules granulat 950 g;

- chmiel Marynka granulat 870 g;

 

- drożdże AIPA

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - Herkules oraz Marynka 620g;

- 55' - 250 g Marynki;

- 70' - chłodzenie.

 

Wyszło nie wiem ile litrów ale mniej niż 40 (w chmielinach ostało sporo).

Piwo podczas warzenia zrobiło się zielone. Pierwszy raz opary zrobiły się szkodliwe dla oczu, ale przyjemne dla ducha ;) IBU ponad 1000

post-141-0-44915500-1336195761_thumb.jpg

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się, jak to może smakować, skoro dla statystycznego Kowalskiego piwo 50-70 IBU jest zwyczajnie gorzkie... :ble:

A może to jakaś zupa chmielowa? Wywar leczniczy?

 

Z drugiej strony życie polega na przekraczaniu barier. Jest ryzyko - jest impreza... Tak czy siak, piszę się na degustację :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie Ty jeden na pewno. Piwa coś ok 35l wyszło, więc starczy na degustacje.

Podobno już jakiś browar puścił piwo 1000 IBU.

Mnie ciekawi czy po fermentacji piwo będzie zielone ;), ale chyba nie, bo chmiele osiądą i zostaną w kanale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma fizycznej możliwości, aby roztwór przyjął więcej niz 100 IBU.

 

1000 IBU to wartość teoretyczna i taka ilość chmielu objawi się nie tyle w goryczce, co aromacie, obecności tanin, żywic chmielowych itd.

 

N.b. dla mnie osobiście już AIPA to wynaturzenie, ale ma swoich miłośników.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rekord to 2500 IBU - http://www.beertutor.com/beers/index.php?t=highest_ibu

A człowiek może odczuć gorycz do max 200 IBU....

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wątpię, że piwo to ma 1000 IBU, choćby dlatego, że chmieliłeś w woreczkach. 400 IBU smakowało dobrze, narzeczona też próbowała to i 1000 IBU przeżyjemy ;):okey:

Może coś przeoczyłem, ale Adam nie pisał, że chmieli w woreczkach.

Adaś - dla tego piwa warto zrobić spotkanie DEGUSTACYJNE Śląskiego Oddziału PSPD. Mam nadzieję, że kilka butelek się znajdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.. a fuj..

skarpetki po siedmiu " wuefach" a w środku chmiel Herkules !!!

..i tak się warzy piwa medalowe :okey:

ja też ostatnio sporo eksperymentuję i nie mam litości dla moich degustatorów :P

...jest ryzyko - jest zabawa ;)

P.S.

..dlaczego przez dwa dni nucę ..euro koko..? ..zmienić lekarza ,czy radio ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu się temat zrobił na poważnie a to piwo to czysty spontan, wymyślony po kursie sensorycznym w Chorzowie. Nie jest to piwo konkursowe, więc sobie pozwoliłem na fajną zabawę.

Zastanawiam się, jak to może smakować, skoro dla statystycznego Kowalskiego piwo 50-70 IBU jest zwyczajnie gorzkie... :ble:

No tak, przeciętny Kowalski nie pija piw z małych browarów, pije Tyskie lub inne piwo występujące w reklamach.

A tak swoją drogą piłem ostatnio Tyskie oraz Lecha z trzech browarów-warto sobie popróbować (również Żubr jest robiony w 1- Tychach, 2- Poznaniu, 3- Białymstoku. Numerki są pod datą produkcji jest 6-cio cyfrowy nr partii, pierwsza oznacza z którego browaru). Piwa warzone w Tychach są najmniej chmielone.

 

Może coś przeoczyłem, ale Adam nie pisał, że chmieli w woreczkach.

Adaś - dla tego piwa warto zrobić spotkanie DEGUSTACYJNE Śląskiego Oddziału PSPD. Mam nadzieję, że kilka butelek się znajdzie.

Warzę od dawna w siateczkach, bo inaczej to mi wymienniki zatyka. Jak warzyłem ostatnio w małym garnku z Lidla to woreczki były zbyteczne.

A piwa do degustacji na pewno ostanie.

 

Wątpię, że piwo to ma 1000 IBU, choćby dlatego, że chmieliłeś w woreczkach. 400 IBU smakowało dobrze, narzeczona też próbowała to i 1000 IBU przeżyjemy ;):okey:

Też w to wątpię, ale czego nie robi się dla zabawy, bo przecież o to chyba chodzi.

Raz zrobiłem 106 IBU, poprzednio 460 IBU, to teraz ponad 1000 IBU (wg tego samego liczydła). Może za rok skuszę się na 3000 IBU - czas pokaże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 280 - Witbier 12,5°Blg

z dnia 9 maja 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 3 kg;

- pszeniczny 7,5 kg;

 

- chmiel Lubelski 50 g;

- curacao 40g;

- kolendra 27g;

 

- drożdże S-33

 

Zacieranie:

- 44°C - 35'

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - chmiel

- 55' - kolendra i curacao;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 271 - AIPA 16,8°Blg

z dnia 15 marca 2012r.

 

Na angielskich drożdżach zeszło na 2,7°Blg i ma 8%. Smak trawiasty. Siateczka z chmielem pływała na powierzchni i wszystko było ok. Zabutelkowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 271 - AIPA 16,8°Blg

z dnia 15 marca 2012r.

 

Tu nawet nie mierzyłem, tylko część poszło do butelek, reszta w keg i będzie na sobotę. Szkoda, bo siateczka z citrą zrobiła biały nalot na powierzchni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 281 - Bitter 12,5°Blg

z dnia 10 maja 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 8kg;

- pszeniczny 0,3 kg;

- monachijski 0,75 kg;

- carafa I 50g;

 

- chmiel fuggle 130 g;

 

- drożdże Bitter

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 90';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 100g;

- 55' - 30 g;

- 70' - chłodzenie.

Przed rozlewem się rozcieńczy.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 272 - IPA 12°Blg

z dnia 11 maja 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 9,5 kg;

- cara crystal 0,7 kg;

 

- citra 100g;

- sybilia 100 g;

- tomahawk 25g;

- drożdże 1099

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 66°C - 15';

- 72°C - 40';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - citra i sybilia;

- 55' - tomahawk;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.