Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Dziś to fajny czas by coś zrobić ciekawego. Bardzo się cieszę powrotem do zdrowia, córa też wyzdrowiała więc razem opanowaliśmy różne tematy. Opanowaliśmy zatem trochę kuchni i zrobiliśmy parę szybkich snikersów, odpaliliśmy wędzok, gdzie boczek i szynka nabrały swojej mocy wędzarniczej, a przy okazji zrobiliśmy co nie co dla tatusia i znajomych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 318 - Marcowy Dym 13,8°Blg

z dnia 8 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 6 kg;

- wędzony 6 kg;

- chmiel tradition 70 g;

- drożdże 2001

 

Zacieranie:

- 52°C - 15';

- 62°C - i 15' i dekokcja

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 50g;

- 60' - 20g;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 319 - Jasne 14°Blg

z dnia 8 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 2 kg;

- pilzeński 9 kg;

- chmiel marynka 150 g;

- chmiel lubelski 100 g;

- drożdże s-23, 34/70, dolniaków saszetki trzy ( trzy różne tanki z różnymi drożdżami).

 

Zacieranie:

- 52°C - 15';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - marynka;

- 55' - 50g;

- 65' - 50g;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 320 - Ciemny Dym 13°Blg

z dnia 7 luty 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 6 kg;

- mwędzony 3 kg;

- barwiący żywiecki 0,3 kg;

- karmel ciemny 1 kg;

- carafa II 0,3 kg;

- chmiel tradition granulat 80 g;

- 2001

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 80 g;

- 60' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 321 - Pilsner 13,8°Blg

z dnia 8 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 2 kg;

- pilzeński 9 kg;

- chmiel sybilia 250 g;

- drożdże 2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 15';

- 62°C - i 15' i dekokcja

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 150g;

- 55' - 50g;

- 65' - 50g;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio robiąc małe porządki przy kegach (których nigdy nie za wiele) sprawdzam stan trunków. I tak właśnie od lata miałem parę piw przeznaczonych do wylania. Co się okazało chyba doszły do siebie po czasie. U was też się długie leżakowanie sprawdza?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 322 - Jasne 13°Blg

z dnia 8 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 1,5 kg;

- pilzeński 9,5 kg;

- chmiel marynka 150 g;

- chmiel lubelski 100 g;

- drożdże s-23, 34/70, dolniaków saszetki trzy ( trzy różne tanki z różnymi drożdżami).

 

Zacieranie:

- 52°C - 15';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - marynka;

- 55' - 50g;

- 65' - 50g;

- 70' - chłodzenie

 

Jutro, tz dziś dodane będzie do warki 319.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętacie słynne baranki drożdżowe w Brackim Browarze.

Przyznam, że jak dziś zobaczyłem w kegu też takie mam radochę. Otóż mało kiedy takie baranki widzę. Czy wiecie jak się robi takie baranki i od czego zależą.

Poniżej dwie warki, te same drożdże, ta sama temp. fermentacji.

post-141-0-64935000-1360499364_thumb.jpg

post-141-0-71705800-1360499371_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyznam, że jak dziś zobaczyłem w kegu też takie mam radochę. Otóż mało kiedy takie baranki widzę. Czy wiecie jak się robi takie baranki i od czego zależą.

 

Mi takie baranki wyszły. "Wyszły" dosłownie, z fermentora... :)

 

Fermentacja burzliwa Loch Ness Monster

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.