slawi Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 witam planuje zrobic moje pierwsze piwo na ta chwile pije napoj piwopodobny marki tyskie i tu moje pytanie chcialbym zrobic lagera bardzo prosze o przepis tak lopatologicznie krok po kroku posiadam zimna piwnice z temp srednia ok 10 stopni wiec sie nadaje na piwko dolnej fermantacji do tej pory robilem wina ale mialem okazje sprubowac swojskiego piwka i sam chce je zrobic w gre wchodzi zacieranie i wazenie brew kita nie biore pod uwage pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celdur Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 (edited) Witaj, zacznij od przeczytania, najlepiej kilka razy - http://www.wiki.piwo...acierania_słodu W przerwie od wiki: http://sjp.pwn.pl/ http://so.pwn.pl/ Następnie wróć tutaj i pytaj o szczegóły, których nie rozumiesz. Edited April 9, 2013 by Celdur Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawi Posted April 9, 2013 Author Share Posted April 9, 2013 juz czytalem z tym slownikem do bez przesady mi chodzi o kakretny przepis na piwo lager prosty z dokladnym opisem (myslalem tez o jakims gornej fermentacji)chodzi mi zeby smakowalo cos jak tyskie (wiem ze powinno wyjsc lepsze no ale jestem poczatkujacy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbynek80 Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Kup gotowy zestaw na Lagera dostaniesz potrzebne składniki i instrukcję warzenia. Na początek chyba najprościej. Na na forum przepisów i opisów jest multum wiem bo od niedawna je czytam, i zrobiłem jak napisałem zamawiając trzy "komplety" piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 (edited) Zerknij tutaj : http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg Dodam , że jest to przepis na 30 litrów , zaplanuj na 20 , na poczatek będzie okej , chyba że posiadasz odpowiednio duży gar. Zamów słody , inne składniki , napisz jaki sprzęt posiadasz ( wcześniej porównując z tym co wyczytasz na wiki w linkach które koledzy podali wcześniej ) . Potrzebujesz gar , najlepiej 30 litrów , jakąś porządną łyżkę piwowarską , kilka wężyków , termometr , 2 , 3 fermentory , jakiś filtrator do filtrowania zacieru , palnik ( kuchenka , taboret , nie koniecznie gaz ) , butelki ( z 50 na początek ) , kapsle , kapslownicę , środki do dezynfekcji . To tak z grubsza. Warunki do lagerów masz idealne. Przestudiuj wikipedię , najlepiej od deski do deski , a zacznij od działu "Zaczynami warzyć piwo " , jeśli nie masz cierpliości żeby to przestudować dokładnie , to uprzedzam , że to pikuś przy tym co Cię czeka jest tam wszystko co potrzebujesz na początek. W razie wątpliwości , pytaj , będziemy sie starać doradzać. Powodzenia ! Edited April 9, 2013 by pepek84 slawi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Nie wiem skąd jesteś ale może podskocz do jakiegoś piwowara na pokaz warzenia, taki pokaz rozwiał moje wątpliwości po lekturze wiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Ja polecam zestaw składników z browamatora na Pilsnera Pils, to było moje pierwsze zacierane piwo. Bardzo smaczne wyszło, jeżeli lubujesz w tyskim, to na pewno Ci taki pilsner zasmakuje. Masz gotowy, w miarę tani zestaw składników slawi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawi Posted April 10, 2013 Author Share Posted April 10, 2013 mieszkam w pieknej miejscowosci janik kolo ostrowca sw woj swietorzyskie niestety nie znam nikogo kto robi piwko dzieki pepek84 sprobuje zrobic wedlog tego am acie moze jeszcze przepis na lagera bardzo chce sprubowac co mi wyjdzie zamowilbym skladniki na oba Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawi Posted April 10, 2013 Author Share Posted April 10, 2013 (edited) czyli tak podgrzewam 20 l wody do temp 40 c wsypuje slod podgrzewam do 61 tak przez 10 minut nastepnie 70 tak przez 45 minut nastepnie 75 i tu pytanko to 10 minut przerwy to do czego sie odnosi(chodzi ze przed filtracja mam tyle poczekac?)potem (po filtracji?) gotuje i chmielenie tak?(te szyszki to trzeba wrzucic do przefiltrowanego plynu i puzniej wyjac? czy zostawic? po gotowaniu szybkie studzenie . nastepnie do fermentatora drozdrze(i tu powinna byc szybka fermentacja ? jak dlugo ?)a z ta cicha to jak mam zrobic i czy te szyszki tez mam wrzucic i jak dlugo zostawic jesli chodzi o rozlew nie mam pytan sorki ze az tyle pytan ale nie chce nic pozostawic przypadkowi jak robilem pierwsze wino to wlasnie kolo tak mi opisal i wyszlo przecudne teraz sam robie kombinacje roznych smakow i niemal za kazdym razem jest oczekiwany efekt ps fermentatory mam z wiader po szpachli tworzywo pp wiec sie nadaje( posiadam tez 3 balony szklane na wino 2 po 25 l i jeden 50 l)kapslownice i reszte bym kupowal razem ze slodem maciek1221 dzieki tez napewno zrobie Edited April 10, 2013 by slawi Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 (edited) Wszystko tu znajdziesz: http://www.browamato...7&przedm=555699 Potem zapytaj o niejasności Generalnie odpowiadając na Twoje pytania to: 1)Zacierasz dokładnie jak w instrukcji, którą dostaniesz do zestawu składników, wszystko jest w niej opisane krótko, lecz konkretnie i jasno - ile czasu i w jakiej temperaturze. Ostania przerwa to mash out. Od razu po niej przelewasz do filtracji i filtrujesz. Tutaj też chodzi aby za bardzo nie stracić temperatury, później znowu tracisz czas na podgrzanie do wrzenia. 2) Po filtrowaniu do odpowiedniego litrażu lub poziomu BLG, zależy, którą szkołę wyznajesz, doprowadzasz brzeczkę do wrzenia i chmielisz, radzę Ci to zrobić bez woreczka muślinowego, chmiel uwolni więcej aromatu i goryczy. Po skończeniu robisz whirpool, wcześniej chłodzisz, a potem zlewasz wężykiem do fermentora. Warto napowietrzć wtedy brzeczkę. Ja wężyk wkładam do sitka z pończochą a to wieszam nad wiadrem fermentacyjnym, chmieliny zostają w sitku i mam w miarę czystą brzeczkę. 3) Fermentacja trwa około 10 dni, tzn tyle należy potrzymać w fermentorze, aby wszystko sobie drożdże spokojnie przejadły, ja tyle stosuję i na cichej, jest już klarowanie. Cicha to tak minimum tydzień, jak masz cierpliwość to potrzymaj 2 tygodnie, w temperaturze najlepiej o 3-4 stopnie niższej niż fermentacja. Pamiętaj, żeby wszystko najpierw myć, a później jeszcze sterylizować np.: piro. Następnie, bulkanie nie jest oznaką, że fermentacja się skończyła, bulka u mnie zawsze 2 dni a fermentuje minimum 7. Nie zaglądaj do fermentorów w trakcie fermentacji. Temperatura fermentacji dla lagerów i pilsnerów to 10stopni, maksymalnie jest 12, więc te 10 to tak optymalnie. Generalnie balony szklane zaleca się do fermentacji cichej,z racji na ich kształt piwo łatwiej się klaruje. Po burzliwej ciężko domyć osad pozostały po pianie z piwa. Te wiadra po szpachli serio mają atest do spożywki? To trochę dziwne. Także bierz się za zacieranie, pozdrawiam. Edited April 10, 2013 by maciek1221 Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawi Posted April 10, 2013 Author Share Posted April 10, 2013 (edited) co to jest whirpool ( podejzewam ze nie chodzi o pralke jesli chodzi o wiadra to spoko na 100% sie nadaja tworzywo pp jest szeroko stosowane w spozywce do opakowan a sama szpachle jest na tyle naturalna ze mozna i tu mowie powaznie ze mozna ja zjesc i nic nie bedzie zlego napisz o co chodzi z ta burzliwa i cicha fermentacja a i jeszcze jedno tam pisze ze jest to przepis na 20 litrow piwa a ja sie doliczylem 15 litrow wody kiedy sie dolewa te brakujace litry ok juz wiem co to jest whirpool Edited April 10, 2013 by slawi Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 (edited) A no tak, zapomniałem dopisać. Słody zacierasz w stosunku 4:1, 4 litry wody na 1kg słodu. Czyli standardowo zaciera się w 12litrach wody, a do pożądanej objętości uzupełniasz w trakcie wysładzania. Tylko nie uzupełniasz do 20 litrów tylko do 23-24, bo odparuje Ci w trakcie chmielenia. Whirpool to zakręcenie mocno brzeczką tj. zamieszanie i odstawienie, aby osady się ułożyły na dnie w stożek. Właściwie to możesz to odpuścić jeżeli użyjesz sitka i pończochy, ale to trwa kilka sekund, a jakieś efekty da. Burzliwa fermentacja to pierwsze etap fermentacji, drożdże intensywnie przerabiają cukry, rurka mocno bulka, pojawia się piana na powierzchni brzeczki. Po 3 dniach fermentacja taka ucicha zwykle, po 10 dniach już większość cukrów jest zjedzona. Przelewa się wtedy do drugiego pojemnika, lub tego samego ale wcześniej umytego, całą brzeczkę i zostawia na kolejne 10 dni, w tym czasie piwo się klaruje, a BLG schodzi jeszcze o jakiś stopień, stosuje się to po to, aby uniknąć granatów i przegazowania, żebyś był pewien, że zlewasz niefermentujące piwo. Warto 3 dni przed rozlewem do butelek sprawdzić poziom BLG a w dniu rozlewu powtórzyć pomiar, jeżeli BLG nie zmieniło się - możesz butelkować. Jeżeli drgnęło chociażby o 0.5stopnia to czekaj kolejne 3 dni. Pzdr Edited April 10, 2013 by maciek1221 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 zeby smakowalo cos jak tyskie Ale porównanie To ja Ci powiem dwie rzeczy; jeśli lubisz tyskie (fffuuu) to pewnie nie będzie smakowało Ci piwo jak to określiłeś "swojskie", albo tak Ci posmakuje "swojskie", że już nie wrócisz do tyskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawi Posted April 11, 2013 Author Share Posted April 11, 2013 no i o to chodzi twoj watek nie napelnil mnie optymizmem . wlasnie dlatego chce zrobic swojaka zeby sprubowac cos nowego mam nadzieje ze lepszego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 juz czytalem z tym slownikem do bez przesady sprubowac Chyba jednak by się przydał Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 (edited) juz czytalem z tym slownikem do bez przesady sprubowac Chyba jednak by się przydał Na dzień dobry przydałoby się powalczyć z interpunkcją, bo się naprawdę ciężko to czyta. Takie czasy, że wszędzie tylko dysleksja, dysgrafia, dysortografia, dyskalkulia i co tam jeszcze wymyślą, żeby przykryć brak chęci do nauki podstaw pisania czy liczenia . Wybaczcie offtop. Edited April 11, 2013 by santa Jejski and Jarzyn_waleczny 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 żeby przykryć brak chęci do nauki podstaw pisania czy liczenia . Wybaczcie offtop purystą może nie jestem, ale tu się z kolegą zgadzam Link to comment Share on other sites More sharing options...
full-light Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 mieszkam w pieknej miejscowosci janik kolo ostrowca sw woj swietorzyskie niestety nie znam nikogo kto robi piwko dzieki pepek84 sprobuje zrobic wedlog tego am acie moze jeszcze przepis na lagera bardzo chce sprubowac co mi wyjdzie zamowilbym skladniki na oba Alt się zaciął? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 A ja ma prośbę - pomagajcie, nie punktujcie. Ok ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 (edited) A ja ma prośbę - pomagajcie, nie punktujcie. Ok ? Co innego bezcelowe "punktowanie" kogoś, a co innego przeciwdziałanie powszechnej degradacji ojczystego języka, za pomocą którego budowana jest wartość merytoryczna forum . No ale to faktycznie zadanie dla adminów, nie dla mnie (szczególnie, że sam jestem tu nowy), więc z mojej strony EOT . Edited April 12, 2013 by santa Link to comment Share on other sites More sharing options...
longmen Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Kolego slawi może spróbuj się skontaktować z kolegą optimusek z Ostrowca Św. (znalazłem go na mapie piwowarów w dziale społeczność). Może się zgadacie i coś razem uwarzycie bo już ma z 7 warek zrobione to chyba już wie o co chodzi w tej zabawie. ps. pozdrawiam ziomali z Ostrowca i okolic (wyemigrowałem do Kraka na studia i tak zostało) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 A ja ma prośbę - pomagajcie, nie punktujcie. Ok ? A ja mam prośbę - punktujcie wszyscy ! Nie pozwólmy na bylejakość naszego forum. Dbajmy o nie wszyscy. Usiu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Nie masz racji Jacenty, trzeba wiedzieć kiedy należy dla dobra sprawy i tematu oko przymknąć, a kiedy wynajdywać błąd, czy literówkę. W takich sytuacjach, jeżeli jest to rażące, użyj zgłoś i temat, jak to było już niejednokrotnie, jest zamykany. Nie nauczysz nikogo ortografii przez internet, a jedynie generuje to nie potrzebne dywagacje. edit: przepraszam, że post na raty ale piszę z tapatalku i coś mnie rozłącza. skybert 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now