kopyr Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) Czytając Domowy wyrób piwa Dave'a Millera natknąłem się na fragment, który mnie rozbawił, postanowiłem, że się nim z Wami podzielę. Jednocześnie zakładam temat, gdzie można zamieszczać ciekawe, śmieszne czy błyskotliwe cytaty. Może niekoniecznie będzie tu coś nowego co dzień, ale właściwie czemu nie. Przechodząc do meritum, fragment ten pochodzi z rozdziału o surowcach piwnych pt. "Słody, dodatki i cukry". Kukurydza ma słodki, łagodny smak, pasujący do wielu rodzajów piwa. Jest najpopularniejszym dodatkiem niesłodowym w browarach amerykańskich. Obniża stężenie białek i garbników w piwie, sprawiając, że treściwość i szanse mętnienia maleją. Ryż ma te same zalety, ale jest praktycznie pozbawiony własnego smaku. Nadaje piwu czysty, lekki posmak i jest stosowany do produkcji kilku najlepszych marek, na przykład Budweisera." Edytowane 10 Marca 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Właściwie piwo wyłącznie z ryżu i kukurydzy byłoby idealne... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Może amerykanie mają jakiegoś swojego super Budweisera. Dla nich Europa to prowincja więc mają go tylko dla siebie. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Właściwie piwo wyłącznie z ryżu i kukurydzy byłoby idealne... :rolleyes: Przestań Skośnoocy przeczytają, nie zrozumieją ironii i zaczną do nas eksportować masowo . Oni są zdolni do wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 No chyba maja budweisera.... to sie u nich mowi "Bud" - swojego czasu byly takie swietne reklamy (z 10 lat temu) "łozzzzzzzzaaaaaaaaaaaaaaa" taki byl mniej wiecej motyw przewodni:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 No chyba maja budweisera Chyba riceweisera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 No chyba maja budweisera Chyba riceweisera... Lub cornweisera Chociaż moim zdaniem ciekawym doświadczeniem było by zdegustowanie takiego napoju piwopodobnego z samej kukurydzy i ryżu- jakieś pomysły jakby mogło to smakować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 No chyba maja budweisera Chyba riceweisera... Lub cornweisera Chociaż moim zdaniem ciekawym doświadczeniem było by zdegustowanie takiego napoju piwopodobnego z samej kukurydzy i ryżu- jakieś pomysły jakby mogło to smakować? Jak gdzieś znajdziesz słód kukurydziany i ryżowy (lub sam go zrobisz), to jaki problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Chociaż moim zdaniem ciekawym doświadczeniem było by zdegustowanie takiego napoju piwopodobnego z samej kukurydzy i ryżu- jakieś pomysły jakby mogło to smakować? Na początek spróbuj sake. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Na początek spróbuj sake. IMHO sake nie jest złe, ale nie jest gazowane i ma trochę więcej %. Ciężko mi sobie wyobrazić smak "piwotworu" kukurydziano-żyrowego. Jak gdzieś znajdziesz słód kukurydziany i ryżowy (lub sam go zrobisz), to jaki problem A jakby tak zrobić "piwo" z samych dodatków niesłodowanych ? Wiem, już tera gupoty godom, ale t jest takie co by było gdyby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Jak gdzieś znajdziesz słód kukurydziany i ryżowy (lub sam go zrobisz), to jaki problem A w ogóle kukurydzę można zesłodować? Jako dodatek w browarach jest używana chyba niesłodowana kukurydza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 A co tu mi znalazło google: http://www.tibbs-vision.com/maltrice/Beer.html http://www.xb-70.com/beer/chicha/ch_malti.htm piwa ze słodu ryżowego i kukurydzianego istnieją i mają się dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Już sobie wyobrażam, jak w Polszy jadąc autostradą widać nieskończone połacie pól ryżowych i kukurydzianych I te napisy, np. T****e Traditional Formula Since XXXX Single Corn Malt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Na dziś cytat z wspaniałego czeskiego prozaika Jaroslava Haška Vláda, která zdraží pivo, padne. Co po polsku brzmiałoby: Władza, która podniesie ceny piwa, upadnie. Co wyjątkowo źle wróży obecnemu rządowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 jak w Polszy jadąc autostradą autostradą ... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 autostradą ... :rolleyes: No już dobrze, no- "autostradotworem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 A jakby tak zrobić "piwo" z samych dodatków niesłodowanych ? To już chyba byłoby wino, takie nachmielone Chyba zbyt rewelacyjne by nie było do picia. Zbożowo-ryżowo-kukurydziane z cukrem, prędzej nadające się do destylacji niżli do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 (edytowane) Kolejny cytat z Dava Millera. IMO jeden z najcelniejszych. Obserwuj ogrzewaną brzeczkę. Może się wydawać, że pilnowana woda nigdy się nie zagotuje, lecz niepilnowany kocioł zagotuje się zawsze i wykipi, powodując wielki bałagan. O prawdziwości tego twierdzenia przekonałem się wielokrotnie. Edytowane 5 Kwietnia 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Ja na dziś proponuję rozprawkę Pierona, Jejskiego i Jkocurka Na prawdę mnie rozbawiły chłopaki http://www.piwo.org/forum/p16057-Dzisiaj-19-18-33.html#p16057 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się