elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: Słowenia Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 4.5-6% Krótki opis: Słoweńska odmiana aromatyczna, o charakterze podobnym do chmielu Fuggles, od którego zresztą się wywodzi. Nadaje piwom przyjemny, korzenny aromat. Używany w belgijskich i angielskich ales Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Piłem dwa komercyjne singielhopy na tym chmielu. Jeden ze szwedzkiego Oppigards, drugi z małego angielskiego craftu. Ostatnio też użyłem go w mojej IPA. Styrian daje nuty cytrusowe, zwłaszcza w smaku. Zapach jest delikatny, bardziej kwiatowo-cytrusowy. Żadnych korzeni. Oczywiście doznania nie są tak intensywne jak od odmian z USA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja tam cytrusów nie czułem a właśnie nuty korzenne. Aromat zbliżony do EKG. Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 To ciekawe w tym momencie. Absolutnie nie chcę podważać Twoich zdolności sensorycznych, ale nawet upośledzony sensoryk rozróżni nuty korzenne od cytrusowych, więc coś jest nie tak. Może inna plantacja? Nie mam pojęcia. Rozmawiałem akurat z piwowarem z tego "małego angielskiego craftu" i rzekł: I use Styrian Golding for citrus notes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 To ciekawe w tym momencie. Absolutnie nie chcę podważać Twoich zdolności sensorycznych, ale nawet upośledzony sensoryk rozróżni nuty korzenne od cytrusowych, więc coś jest nie tak. Może inna plantacja? Nie mam pojęcia. Rozmawiałem akurat z piwowarem z tego "małego angielskiego craftu" i rzekł: I use Styrian Golding for citrus notes. Styrian daje takie lekkie cytrusy, ale sa one inne niż te znane z amerykanskich odmian. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka bosch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buli Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Lwóweg Belg jest na Styrian G. Też czuję w nim lekkie cytrusy (bardziej dalikatne niż w amerykańcach). U siebie jednak nic na nim nie robiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Ktoś próbował może używać tego chmielu do chmielenia na zimno w belgu? Może w jakieś niewielkie ilości np. 20g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Dodawałem do blonda i pamiętam, że z efektów byłe zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 To w takim razie i ja spróbuję dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Ktoś próbował może używać tego chmielu do chmielenia na zimno w belgu? Może w jakieś niewielkie ilości np. 20g? Po co belga chmielić na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Dla dodatkowego aromatu - ale nie tak jak AIPA , tylko jak kolega napisał - delikatnie, około 20 g moim zdaniem będzie dobrze. Ja dałem do blonda, bo to w sumie, z belgów, chyba najbardziej chmielowy styl (nie licząc jakiś tam nowych hybryd) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Właśnie myślałem o blond ale i dość niedawno pijąc blonda, poczułem delikatny aromat chmielu jak w chmieleniu na zimno (może piwo było dość świeże). Stąd takie pytanie . Nie będzie to wielka ilość, ale coś w stylu (ilości) jak zastosował to kolega olo333 w swoim piwie. Edytowane 16 Listopada 2014 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosch Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Styrian daje takie lekkie cytrusy, ale sa one inne niż te znane z amerykanskich odmian. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Tak, to zapach skórki pomarańczy. Wysłane z mojego ASUS_X008D przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 szerokodostępny Miłosław Pilzner jest chmielony na zimno tym chmielem, cytrusów to tam nie ma, ale piwo jest w swojej klasie cenowej bardzo w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartJan Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Są w nim nuty kwiatowe, bardzo przyjemne zresztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się