elroy Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: USA Odmiana: goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 9.5-11.5% Krótki opis: Chmiel Centennial został stworzony w 1974 roku. Jest czasami określany jako Super Cascade, jednak posiada leżejszy aromat owoców cytrusowych. Centennial sprawdzi się dobrze w Pale Ale i Indie Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulex Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Robiłem single hopa na tym chmielu rocznik 2014 z tego co pamiętam dał aromat dosyć kwiatowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 jaki zamiennik sugerujecie na aromat? (zabrakło w sklepie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Citra pachnie podobnie IMO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Co z rocznikiem 2016? Jakie aromaty? Mam zamiar użyć Centennial wraz z Mosaic w AIPA. Stosował ktoś podobne połączenie? Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 odkopię bo bardzo lubię ten chmiel, zbiór 2016 co najmniej tak dobry jak poprzednie. Może to moje subiektywne odczucie, ale "ameryka" z tego chmielu jest bardzo trwała. Kapslowałem wczoraj BW uwarzone jeszcze w marcu, Centennial poszedł na late hopping i przy otwieraniu wczoraj wiaderka zapach był bardzo konkretny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 W tym roku chmieliłem APĘ na 30' i 15' szyszkami z własnej uprawy - bardzo kwiatowy i słodki aromat, jestem zachwycony. Kobietom, o dziwo, nie przypadł do gustu, zbyt intensywny. Wśród mężczyzn głosy podzielone. W sumie to chyba lepszy chmiel do anglików i belgów niż amerykańców, brak tej cytrusowej rześkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi