elroy Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Kraj pochodzenia: USA Odmiana: goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 9.5-11.5% Krótki opis: Chmiel Centennial został stworzony w 1974 roku. Jest czasami określany jako Super Cascade, jednak posiada leżejszy aromat owoców cytrusowych. Centennial sprawdzi się dobrze w Pale Ale i Indie Pale Ale Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulex Posted August 12, 2016 Share Posted August 12, 2016 Robiłem single hopa na tym chmielu rocznik 2014 z tego co pamiętam dał aromat dosyć kwiatowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 jaki zamiennik sugerujecie na aromat? (zabrakło w sklepie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pan_czarny Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 Citra pachnie podobnie IMO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Everyoneisrich Posted March 8, 2017 Share Posted March 8, 2017 Co z rocznikiem 2016? Jakie aromaty? Mam zamiar użyć Centennial wraz z Mosaic w AIPA. Stosował ktoś podobne połączenie? Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted May 25, 2017 Share Posted May 25, 2017 odkopię bo bardzo lubię ten chmiel, zbiór 2016 co najmniej tak dobry jak poprzednie. Może to moje subiektywne odczucie, ale "ameryka" z tego chmielu jest bardzo trwała. Kapslowałem wczoraj BW uwarzone jeszcze w marcu, Centennial poszedł na late hopping i przy otwieraniu wczoraj wiaderka zapach był bardzo konkretny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz.b Posted October 15, 2018 Share Posted October 15, 2018 W tym roku chmieliłem APĘ na 30' i 15' szyszkami z własnej uprawy - bardzo kwiatowy i słodki aromat, jestem zachwycony. Kobietom, o dziwo, nie przypadł do gustu, zbyt intensywny. Wśród mężczyzn głosy podzielone. W sumie to chyba lepszy chmiel do anglików i belgów niż amerykańców, brak tej cytrusowej rześkości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts