dobrzanek Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 wyjściowe blg 11,5 w 23 l drożdże to mauribrew weiss y1433 od 3 dni blg nie spada, dziś jest 11 dzień fermentacji butelkować czy czekać? bo wysokie to blg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 60% odfermentowania to trochę mało. Jak zacierałaś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Czekać, zamieszać, przenieś do cieplejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 temperatura 21C, mieszane już bylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 42C- 20' 62C- 25' 72C- 45' 76C- 5' taki schemat zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 U mnie przy podobnym zacieraniu, na tych drożdżach zeszło z 12 do 4°Blg, co ciekawe 4-dniowy FFT zszedł do 5°Blg. Wydaje się że nie są to zbyt szybkie drożdże, jeszcze bym poczekał z butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 tak zrobię, zamieszam nimi i zobaczymy, może coś jeszcze zjedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Przede wszystkim bez paniki. Jeżeli piwo odfermentuje mniej niż byśmy chcieli to nie jest dramat. Będzie mniej alkoholu, ale i tak będzie smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Przede wszystkim bez paniki. Jeżeli piwo odfermentuje mniej niż byśmy chcieli to nie jest dramat. Będzie mniej alkoholu, ale i tak będzie smaczne. Zgadza się. Zdarzyły mi się słabo odfermentowane piwa. Mieszałem fermentorem żeby wzbić drożdże, podnosiłem temperaturę fermentacji i nic to nie dawało. Z duszą na ramieniu butelkowałem, bałem się, że będą granaty i marne piwo, ale nie było granatów, a piwko i tak wychodziło zacne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Fermentujesz dopiero 11 dni, jak Ci się nigdzie nie śpieszy to poczekaj jeszcze kila dni. Swoją droga spojrzałem w swoje notatki i u mnie na tych drożdżach jasna pszenica zeszła 12.5blg tylko do 4 blg. Nie miałem żadnych granatów - było nawet za słabo nagazowane - przez wysokie blg końcowe dałem mniej cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) Przede wszystkim bez paniki. Jeżeli piwo odfermentuje mniej niż byśmy chcieli to nie jest dramat. Będzie mniej alkoholu, ale i tak będzie smaczne. Niepokój nie wynika tutaj z obawy o smak tego piwa, tylko o niedokończoną fermentację i ewentualne ryzyko granatów. Pewnie nie robiłaś testu FFT? Czy inne Twoje piwa również płytko odfermentowały? Ps. wszystkiego najlepszego z okazji urodzin Edytowane 8 Maja 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 @dobrzanek naknociłaś, popsułaś i piwo na pewno będzie ohydne piszę się na butelczynę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek89 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Aktualnie robię podobne piwko i jak sprawdzałem w poniedziałek to było 5 BLG ( po 8 dniach fermentacji). Używam tych samych drożdży, więc chyba taki ich urok, że nie wszystko zjadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Jako zwolennik zbierania gęstwy z suchych drożdży, przekonałem się, że te drożdże dużo stabilniej pracują w warce (na gęstwie), niż w pierwszej, w której rozsypałem drożdże po powierzchni brzeczki. W drugiej warce stosowałem underpitching. Pierwsze piwo słabo odfermentowało i było bardzo niestabilne, drugie zaś, to moja dotychczasowa najlepsza ciemna pszenica. Być może rehydrytacja tych drożdży trochę pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek89 Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Ja robiłem z rehydratacją, Dzisiaj zrobiłem kolejny pomiar i dalej mam 5 BLG (12 dzień fermentacji). Chyba będzie trzeba tak zabutelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 była rehydracja, zawsze robię na suchych drożdżach rehydrację. inne piwa schodziły niżej na innych drożdżach. poczekam jeszcze chwile, zobaczymy. jak nie, to butelki i skrzynia drewniana w piwnicy przeciw granatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 @dobrzanek naknociłaś, popsułaś i piwo na pewno będzie ohydne piszę się na butelczynę proste, że będzie ohydne ;-) oczywiście,ze będzie butelczyna, masz jeszcze zaległą 6 zbóż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Ps. wszystkiego najlepszego z okazji urodzin dziękuje bardzo :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 dalej 4, 5 chociaż druga próba pokazywała chyba bardziej 4. pytanie czy probówkę wypełniacie cała i wtedy wrzucamy cukromierz czy np pół probówki lub 3/4 ? może źle robię pomiar ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Jak nie nalejesz całej to odczyt będzie utrudniony bo nie będzie widać dobrze skali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Najważniejsze żeby spławik nie dotykał dna. Skalibruj go w 20C w czystej wodzie, jeżeli tego wcześniej nie zrobiłaś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 pisze w tym watku poniewaz nie ma sensu zasmiecac nowym. mam od osmiu dniu w fetmentorze dunkelweizena. fetmentacja sie juz zakonczyla, na powierzchni zostaly resztki piany. blg miedzy chyba 2 a 3, odczyt troche utrudniony bo balingometr oblepiony drozdzami. prosze o rade poniewaz w nastepnym tygodniu jade na dwutygodniowy urlop i musze cos zrobic z piwem. nie mialem z nim jeszcze do czynienia i nie wiem czy przelewac na dwutygodniowe klarowanie w fermentorze, czy do butelek. musze to zrobic najpozniej we wtorek, czyli fermentacja trwala by 11 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Zmierz blg w poniedziałek wieczorem, jeśli się nie zmieni to we wtorek butelkuj. Pszenica nie musi być klarowna. Po powrocie z wyjazdu będzie w sam raz do picia. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Fidel kowalczyka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Mam podobny problem z Dunkelweizenem z zestawu z Homebrewing.pl, drożdże Mauribrew Weiss. Temperatura fermentacji była niestety wysoka - około 23°C, po 3 dniach spadło do 5°Blg. Przez kolejne dni mieszałem kilkukrotnie zgodnie ze wskazówkami, ale 6 dnia nadal wskazywało 5°Blg. Dnia 7 chciałem już rozlewać, ale ostatnia próba wykazała, że nagle spadło do 4°Blg, więc jedynie zlałem na cichą. No i pytanie - czy ten spadek o 1°Blg oznacza, że jeszcze fermentuje i może zejść niżej, czy to raczej błąd pomiaru. Każdy pomiar wykonywałem z identyczną próbką w mniej więcej takiej samej temperaturze (rózniće +/- 1°C). FFT nie robiłem, ale czy warto zrobić spóźniony test, czy lepiej już fermentatora nie otwierać jak mam piwo na cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) warto zwrócić uwagę czy badana próbka jest odgazowana - to najczęstszy błąd pomiarowy prawdopodobnie już ci niżej BLG nie spadnie (nie napisałeś jakie początkowe) Edytowane 18 Września 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się