leszcz007 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) http://www.whitelabs...ego-super-yeast WLP090 San Diego Super Yeast A super clean, super-fast fermenting strain. A low ester-producing strain that results in a balanced, neutral flavor and aroma profile. Alcohol-tolerant and very versatile for a wide variety of styles. Similar to California Ale Yeast WLP001 but it generally ferments faster. Attenuation 76-83% + Flocculation Medium to High Optimum Ferment Temp. 65-68F Alcohol Tolerance High Super czysty i szybko fermentujący szczep drożdży. Produkuje piwa o zrównoważonym smaku, niska produkcja estrów, wszechstronny szczep wykorzystywany w wielu różnych stylach. Podobny do WLP001 California Ale jednak szybciej fermentujący. Odfermentowanie: 76 - 83% + Flokulacja - Średnia do wysoka Temperatura fermentacji: 18 - 20°C Tolerancja alkoholu: Wysoka (10 - 15%) Polecane do piw w stylu: American Style Cream/Wheat Ale Specialty Beers Specialty Honey Ales Smoke Flavored Beers Golden/Canadian Ale American Pale Ale American IPA American Amber American Brown Ale English Old Ale/English American Strong Ale Edytowane 10 Maja 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Wczoraj zlałem kolejną warkę na tym szczepie. Drożdże fermentują bardzo szybko i dofermentowują dość głęboko. Tworzą bardzo zbitą warstwę na dnie, przez co piwo po 10 dniach jest już klarowne. Dają piwa bardzo czyste, przy fermentacji w 19C praktycznie żadnych estrów nie wyczułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Odkopię bo od jakiegoś czasu dostępne są w polskich sklepach, teraz są w nowym opakowaniu. APA 12.5 blg, zacierana w 65°C zjechała do 2 blg w 4 dni, temp. fermentującej brzeczki 17-18°C. Zadane z 1L startera. Zejść już niżej nie chciało, pomimo podwyższenia temperatury do 20. Wczoraj butelkowane po cichej w 11°C, próbka klarowna jak po żelatynie, w aromacie żadnych estrów, bardzo ładnie podkreślony chmiel, jest też posmak kukurydzy której dodałem do zasypu, czyli póki co wszystko tak jak chciałem. Bardzo fajnie zapowiadające się drożdże, fermentowałem w 17°C choć wedle opinii z innych forów można wyżej i estrów brak. Wydaje mi się że profil piwa jest odmienny niż przy FM52, z plusem dla WLP090 choć trzeba by zrobić porównanie na takim samym zasypie. Coś mi się wydaje że to będą moje ulubione drożdże do APA,IPA itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 *** edit *** 13/12/2016 trzecie piwo (IPA) z gęstwy po poprzednich warkach. Drożdże są szybkie, nie monitorowałem temperatur codziennie, po prostu ustawiłem termostat i piwo fermentowało w ok 15-16°C. 6tego dnia piwo jest w zasadzie klarowne, 3blg na spławiku, ale zacieranie było w trochę słodszym profilu więc i tak dość nisko jak dla mnie. Nie próbowałem innych drożdży typu Chico/American Ale od White Labs lub Wyeast, dyskusja na temat wyższości jednych drożdzy neutralnych nad drugimi to takie trochę pitu-sritu, te drożdże są po prostu dobre - szybki start, szybka fermentacja i fajna klarowność. Dobre dla przeciwników cichej fermentacji, choć do takich nie należę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ja o tych drożdżach mogę się wypowiedzieć w samych superlatywach. Miałem już dawno zrobić opis Ogólnie piwa po 5 dniach fermentacji w 16-18C już są klarowne i przefermentowane - można zlewać na cichą. Drożdże są ultra szybkie najdłużej 10 dni mi fermentowały piwo - przez co są bardzo żarłoczne i trzeba uważać na temperaturę bo w wyższych lubią dawać rozpucha. Odfermentowanie mają ogólnie dobre schodzą z 12 do 2-3 blg, z 16 do 4 blg, nie za głęboko ale nie dają sporo ciała piwom, podbijają bardziej profil chmielowy. Są to dość neutralne drożdże i bardzo uniwersalne, można je użyć do wielu rodzaju piw. Przerobiłem na nich jakieś 20 warek, z których byłem bardzo zadowolony i nie raz jeszcze do nich wrócę. Polecam każdemu dobra alternatywa do American Ale i US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 No to i ja się do łącze do pochwał tych mikrobów, w tym sezonie zrobiłem na nich już 7 warek i sprawdzają się znakomicie, czysty profil, bez problemu radzą sobie w 16C, ostatnio pożarły mi rye aipa z 16,5 do 4 w 4 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Rzeczywiście drożdże szybko fermentują, dają czysty profil w przedziale fermentacji 16-21°C. Dają bardzo klarowne piwo, po fermentacji burzliwej brzeczka jest już klarowna. Drożdże podkreślają profil chmielowy, Bardzo dobre do każdej maści APA, IPA i przeróżnych wariacji chmielowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 A czy robił ktoś kwaśne piwa na tych drożdżach? Jak pracują w niskim ph? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Henx napisał: A czy robił ktoś kwaśne piwa na tych drożdżach? Jak pracują w niskim ph? Robiłem i robię. Radzą sobie dobrze - właśnie Gose nimi przefermentowałem i jest czysto. Henx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Używałem ich w zeszłym roku, używałem w tych - cenię za to, że przy 16-17 dają czysty, neutralny profil. Dobre drożdże, kiedy "na szybko" musimy uwarzyć coś "lageropodobnego". Także dlatego, że piwa na nich szybko sie klarują. Jedyne drożdże, które mnie nabrały - byłem święcie przekonany, że mam 30godzinnego laga (drożdze przechowywane przez 4 miesiące w lodówce w 2ml ampułkach, namnożone w 2-etapowym starterze (100 i 800ml) zadane do 16l brzeczki 12BLG Po 36 godzinach, kiedy zastanawiałem się, dlaczego fermentacja nie chce się rozkręcić, a ona przechodziła już w fazę cichej. Po 60 godzinach resztki piany zanikły - próbka miałą niecałe 4 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Długo czekaliście na start ? Mi ze startera 1.3 l 24h i cisza .. Drożdże opadły na dno pojemnika do odbierania gęstwy , ładnie się tam zbiły i chyba nie mają zamiaru nic robić . 18C Edytowane 15 Marca 2021 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Godzinę temu, witur napisał: Długo czekaliście na start ? Mi ze startera 1.3 l 24h i cisza .. Drożdże opadły na dno pojemnika do odbierania gęstwy , ładnie się tam zbiły i chyba nie mają zamiaru nic robić . 18C Często używałem tego szczepu i piana była już po kilku godzinach. Te drożdże pracują bardzo szybko i też bardzo mocno się zbijają. Z tego co pamiętam jedno piwo miałem już po dwóch dniach niemal sklarowane, fermentacja była błyskawiczna. Najlepiej abyś zrobił pomiar i sprawdził jaki masz teraz ekstrakt. Jeżeli ekstrakt się nie ruszył, to znaczy, że musiałeś trafić jakąś słabą paczkę drożdży. Ten szczep drożdżami warto startować w 18 stopniach i jak zauważysz, że piana już spada podnieć temperaturę do 20-21 stopni. Nadal zostanie czysty profil, ale o wiele szybciej po sobie sprzątają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 5 minut temu, DanielN napisał: Często używałem tego szczepu i piana była już po kilku godzinach. Te drożdże pracują bardzo szybko i też bardzo mocno się zbijają. Z tego co pamiętam jedno piwo miałem już po dwóch dniach niemal sklarowane, fermentacja była błyskawiczna. Najlepiej abyś zrobił pomiar i sprawdził jaki masz teraz ekstrakt. Jeżeli ekstrakt się nie ruszył, to znaczy, że musiałeś trafić jakąś słabą paczkę drożdży. Ten szczep drożdżami warto startować w 18 stopniach i jak zauważysz, że piana już spada podnieć temperaturę do 20-21 stopni. Nadal zostanie czysty profil, ale o wiele szybciej po sobie sprzątają. Poczekam jeszcze trochę .. Może nie lubią fermentacji pod ciśnieniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 6 minut temu, witur napisał: Poczekam jeszcze trochę .. Może nie lubią fermentacji pod ciśnieniem ? Jeżeli jesteś pewny startera, na mieszadle super Ci zmętniał, to kto wie, może przy fermentacji pod ciśnieniem jest już po. One seryjnie pracują jak szalone, bardzo mocno podnoszą temperaturę fermentującej brzeczki. Moja lodówka przy tym szczepie bardzo często się załączała. Jeżeli masz możliwość odebrania próbki to bym się o to pokusił. Też się przyjrzyj fermentorowi (o ile masz taką możliwość), czy nie ma paska z drożdży delikatnie nad brzeczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 2 godziny temu, DanielN napisał: Jeżeli jesteś pewny startera, na mieszadle super Ci zmętniał, to kto wie, może przy fermentacji pod ciśnieniem jest już po. One seryjnie pracują jak szalone, bardzo mocno podnoszą temperaturę fermentującej brzeczki. Moja lodówka przy tym szczepie bardzo często się załączała. Jeżeli masz możliwość odebrania próbki to bym się o to pokusił. Też się przyjrzyj fermentorowi (o ile masz taką możliwość), czy nie ma paska z drożdży delikatnie nad brzeczką. Pojawiła się lekka piana na powierzchni i ciśnienie się podniosło tak że chyba ruszyły do ataku . Z gęstwy pewnie już rusza tak jak powinny DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Niedawno robiłem piwo na rzucie z datą 17.02.2021. Długo się bujały na starterze, ale ostatecznie ładnie zjadły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjoter44 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Kręcił ktoś na nich Grodziskie? Wydaje się, że czysty profil i szybkie klarowanie pasowałoby fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 17 godzin temu, pjoter44 napisał: Kręcił ktoś na nich Grodziskie? Wydaje się, że czysty profil i szybkie klarowanie pasowałoby fajnie. Może nie grodziskie, ale taki 12-13 blg wędzone fajnie na SDS-ach wychodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Wysoką piane tworzą te drożdże ? Chciałbym 25l 13,5-14 blg puścić w 18°, nie wyjdą z wiadra ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2021 10 godzin temu, MienkiN napisał: Wysoką piane tworzą te drożdże ? Chciałbym 25l 13,5-14 blg puścić w 18°, nie wyjdą z wiadra ? Standardową 4-5 cm zapasu musisz mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się