yemu Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 zastanawiam się, gdzie umieszczac termometr/czujkę podczas zacierania? zacieram w garze elektrycznym osłoniętym śpiworem, temperatura spada mi wg tego co mierzę aktualnie ok 1 st w ciągu godziny. ale nie wiem, które miejsce jest najodpowiedniejsze do dokonania pomiaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) Chyba każde miejsce umieszczenia termometru/czujki jest dobre, byleby uprzednio zamieszać zacier w celu wyrównania temperatury. Edytowane 18 Marca 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 a moze by tak mierzyc na brzegach i w centrum a pozniej jakos srednia z tego wyciagnac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Jeśli występuje znaczna różnica w pomiarach w różnych punktach, to proponuję przy pomocy łyżki likwidować gradient temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 a moze by tak mierzyc na brzegach i w centrum a pozniej jakos srednia z tego wyciagnac? tylko po co? Ja przed mierzeniem temperatury po prostu porządnie mieszam zacier, szczególnie, że tak powiem w pionie (korzystam z kuchenki gazowej) i wydaje mi się to wystarczające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) a moze by tak mierzyc na brzegach i w centrum a pozniej jakos srednia z tego wyciagnac? tylko po co? Ja przed mierzeniem temperatury po prostu porządnie mieszam zacier' date=' szczególnie, że tak powiem w pionie (korzystam z kuchenki gazowej) i wydaje mi się to wystarczające [/quote'] w sumie masz racje. skoro tak.czyli po zamieszaniu zacieru nie ma znaczenia gdzie sie mierzy temp? Edytowane 18 Marca 2009 przez marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Ja dla mnie taki pomiar jest w zupełności wystarczający. Mierzenie w różnych miejscach, wyciąganie średniej itp. to tylko dodatkowe komplikowanie sobie życia. Poza tym np. przy podgrzewaniu liczy się czas i nie wyobrażam sobie robienia wówczas 5 pomiarów i wyciągania średniej, bo w tym czasie temperatura i tak już się zmieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Wszystko jedno w którym, byle zawsze tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Ja zawsze po porządnym zamieszaniu mierzę w centrum geometrycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Ja zawsze po porządnym zamieszaniu mierzę w centrum geometrycznym. w środku znaczy? :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Ja wkładam termometr do zacieru i go tam zostawiam na cały czas zacierania, nie muszę czekać 2min na dokładny pomiar. Wkładam go przy brzegu, bo to jest jedyne miejsce gdzie mi nie tonie w zacierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 ja podobnie jak makaron termometr trzymam caly czas w garnku w ktorym zacieram a dokladny pomiar nastepuje po pozadnym zamieszaniu zacieru i poczekaniu na ustabilizowanie sie temperatury kilka sekund. pomiaru dokoncuje w srodku objetosci ( lub jak to woli nazywac baron w srodku geometrycznym ) wyciaganie sredniej nie ma moim zdaniem sensu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Po co utrudniać sobie życią jakąś średnią czy moczeniem kilku termometrów. Wg mnie i nie tylko bo wcześniej też o tym pisano wystarczy dobrze zamieszać w garze, aby wyrównać temperaturę. Wiadomo jak gar jest nieizolowany to przy sciankach będzie bardziej temp. spadała. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Ja mam mieszadło, a termometr trochę tylko jest zanurzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Ja też mam mieszadło drewniane z napędem ręcznym. Też sie sprawdza. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Ja też mam mieszadło drewniane z napędem ręcznym. Też sie sprawdza. JK zajedobre!!!!!:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Od dzisiaj Wena dostaje ode mnie ksywy "Wujek Dobra Rada" i "Mistrz Riposty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Ja też mam mieszadło drewniane z napędem ręcznym. Też sie sprawdza. JK Mieszasz zgodnie z ruchem wskazówek zegara czy całkiem odwrotnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 (edytowane) Ja miesam zawsze przeciwnie do "Efektu Coriolisa" problem jest jedynie na równiku Edytowane 2 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Ja też mam mieszadło drewniane z napędem ręcznym. Też sie sprawdza. JK Mieszasz zgodnie z ruchem wskazówek zegara czy całkiem odwrotnie? Jak popadnie. Wszystko zależy od gęstości zacieru. Przy piwach mocnych to we wszystkie strony, bo w jedną stronę ręka boli - już nie te lata. A od podnoszenia kufla inne mięśnie sie wyrabiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Cześć Mieszasz zgodnie z ruchem wskazówek zegara czy całkiem odwrotnie? ja najczęściej mieszam w poprzek gara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyblik Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Mam termometr zamocowany do mieszadła na jego końcu, i tu uprzedzając następne pytania - nie jest to uchwyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się