BiancoNeri1985 Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Chłopaki, Pytanie brzmi: Czy piwo uwarzone w domu ma jakiś termin przydatności, w którym należy je spożyć, od momentu zabutelkowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Zanim się zepsuje. Piwo jest nietrwałe, utlenia się i to każde w innym tempie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Ma taki jaki wpiszesz sobie na etykietę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiancoNeri1985 Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 hmmm... dwie skrajne odpowiedzi. Czyli dalej nie wiem nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Ktoś tu niedawno wrzucał wrażenia z degustacji domowego pszenicznego, pięcioletniego. I zepsute ponoć nie było. Z tego co czytam to o ile nie doszło do żadnej infekcji zepsuć się nie zepsuje (w sensie, że będzie nadawało się do bezpiecznego spożycia). Acz nie każdemu piwu długie leżakowanie będzie służyć. Smak i aromat cały czas się zmienia, niekoniecznie in plus. Zwłaszcza jeśli leżakować będzie w niesprzyjających warunkach. BiancoNeri1985 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Witam Im piwo ciemniejsze i o wyższym Blg tym dłużej mozna przechowywać .Znalazłem ostatnio u siebie butelkę kożlaka z 2009 r i z kazdym łykiem załowalem że resztę butelek wypiłem wcześniej . W stanach piwowarzy warza piwo gdy rodzi im sie dziecko a otwierają gdy osiągnie pełnoletność BiancoNeri1985 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Jak się ma zepsuć to się zepsuje szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Jeden Ale stał dwa lata i był dobry. Mój sławetny Lambik Stout... prędzej ja się zepsuje niż on, przynajmniej mam takie wrażenie. Wedle dyrektywy UE pół roku. Moim skromnym zdaniem jeżeli masz w butelkach PET, trwałość piwa jest kilka miesięcy maksymalnie. Nie wiedzieć czemu pety są nieszczelne i szybko się utleniają, jeżeli w brązowym szkle dobrze zakapslowane, w ciemnym chłodnym miejscu, myślę że rok powinien bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędruś Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Moje piwo zawsze szybciej się skończy niż popsuje więc termin przydatności ma odpowiedni. Qiubus i Kuba Knych 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Wedle dyrektywy UE pół roku. Belgi zazwyczaj mają więcej, więc jak to jest? Ostatnio miałem RISa z Holandii z datą 05.2015... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Na jednym RISie z De Molen jest "Enjoy within 25 years". Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Wedle dyrektywy UE pół roku. Belgi zazwyczaj mają więcej, więc jak to jest? Ostatnio miałem RISa z Holandii z datą 05.2015... Tak mówi dyrektywa o ile pamiętam piw niepasteryzowanych. O ile pamiętam oczywiście. W sumie w krainie gdzie ślimak jest ryba lądową, a marchewka owocem... nic mnie nie zdziwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Ten RIS o którym piszę jest niepasteryzowany i niefiltrowany. Przynajmniej tak twierdzi etykieta. http://beerpulse.com/wp-content/uploads/2012/03/DeMolen_HelVerdoemenis_Front.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Data przydatności do spożycia to rzecz umowna w piwach na małą skale. Nikt ci nie zabroni wypić piwa po dacie, a browary muszą się zabezpieczać gdyby piwo faktycznie się zepsuło, a ktoś je spożył ( pozwy o odszkodowanie jak komuś zaszkodzi). Inną sprawą są piwa belgijskie, RIS-y i portery, które jak sery dojrzewają długo i nabierają właściwych smaków. W wielkich i średnich browarach data taka musi być ponieważ jest to masowy produkt spożywczy, ale nie o tym temat. W warunkach domowych tylko wyobraźnia nas ogranicza nic więcej Piłem 5 letnie pszenice, 8 letnie Stouty, 4 letnie IPA wszystko to zależy czy masz cierpliwość aby czekać i miejsce gdzie to trzymać! plx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Ktoś tu niedawno wrzucał wrażenia z degustacji domowego pszenicznego, pięcioletniego. I zepsute ponoć nie było. To Infam się dogrzebał do zapomnianych butelek które mu dałem kilka ładnych lat temu: 5 letnie pszeniczne, 5letni bitter, 3,5 letni brown czy też przeszło 2letnie grodziskie. To wszystko lekkie piwa i teoretycznie po kilku(nastu) miesiącach już powinny tracić na smaku. I nie ma co się łudzić, na pewno najlepsze czasy miały już za sobą, ale mimo upływu czasu, były "pijalne". Moim skromnym zdaniem jeżeli masz w butelkach PET, trwałość piwa jest kilka miesięcy maksymalnie. A ja mam inne doświadczenia: zabutelkowałem kiedyś pół warki w pet-y i parę butelek wywiozłem do rodziców do piwnicy - przypomniałem sobie o tym po jakimś czasie (chyba po jakichś 2 latach) i spróbowałem: piwo nie miało oznak zepsucia. Może to kwestia przechowywania? U mnie butelki stały cały czas w ciemnej piwnicy. Albo może innej (słabszej?) dezynfekcji pet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Ja pilem piwa domowe (ale) z 1994 zeszlej jesieni. Nie byly to najlepsze piwa jakie pilem w zyciu, ale na pewno nic mi po nich nie bylo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Wszystko zależy od gatunku piwa. Czas tylko działa na korzyść-nawet pszeniczne po 5 latach jest i pijalne i ciekawe. Piwa długowieczne to słynne brytyjskie Anniversary Ales, warzone po urodzeniu potomka/potomkini, a otwierane na ślubie owego/owej. Stare książki mówią o piwach mających 25 lat; w Belgii znaleziono i wypito doskonale pijalny 40-letni geueze. Dłużej przechowuj piwa cięższe i mocniejsze, a słabsze wypijaj szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Ja myślę że jeżeli nie masz pewności jak długo trzymać piwo domowe, trzymaj je tak długo jaka jest ważność niepasteryzowanego piwa w sklepie spożywczym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Bez przesady... piwa niepasteryzowane mają termin 1-2 miesiące. Oczywiście mówię o tych prawdziwie niepasteryzowanych a nie o tych w typie Kasztelana. Jeśli są przechowywane w dobrych warunkach to wydaje mi się że mogą stać długo. Oczywiście nie ma sensu zostawiać całej warki świeżutkiego AIPA na rok, ale jak zostają pojedyncze butelki to nie ma się co stresować. Osobiście nie przypominam sobie żebym pił piwo które by się zepsuło z czasem pomimo prawidłowego przechowywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiancoNeri1985 Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Dziękuję za odpowiedzi;) Jak dla mnie temat wyczerpany. Ja będę warzył dla sibie więc nie wiem jak szybko wypiję 40 butelek. Za darmo rozdawać też nie bede podejrzewam, że zanim tamte piwka przelezakują to w toku będą już kolejne warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Piwo w sklepie musi mieć termin, bo tego wymaga prawo (w niektórych sklepach produkty przeterminowane są na promocji, piłem gros takich przeterminowanych piw i żadne nie było w żaden sposób zepsute, a cenowo bardzo atrakcyjne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Piwo w sklepie musi mieć termin, bo tego wymaga prawo (w niektórych sklepach produkty przeterminowane są na promocji, piłem gros takich przeterminowanych piw i żadne nie było w żaden sposób zepsute, a cenowo bardzo atrakcyjne). Znam przypadek, kiedy pańcia z Sanepidziku w trakcie kontroli zaprzyjaźnionej knajpy wytropiła, że butelki z winem nie mają terminu przydatności. Kumpel nawet przyjął uwagę, nic jej nie tłumaczył, wziął protokół i wysłał zwierzchnikowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 ja robie tak że z kazdej warki odbieram po jednej butelce i chowam przed oczami bo chcę za 2-3 lata sprawdzić co z tego wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 ja robie tak że z kazdej warki odbieram po jednej butelce i chowam przed oczami bo chcę za 2-3 lata sprawdzić co z tego wyszło I jak wrażenia?Było lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 (edytowane) Myślę że kluczowe są tutaj warunki przechowywania. Jeśli mamy w piwnicy 5 czy 10oC to piwko po latach będzie super. Jeśli trzymamy w domu przy +20oC po jednym sezonie możemy mieć taką autolizę że będzie niesmaczne. Ja przy zwykłej piwnicy w blokach nie narzekam na 2 letnie piwa, dowolnego stylu, a dubble nawet starsze się zdarzają i są boskie - lepsze niż po pół roku Edytowane 17 Maja 2013 przez hagar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się