Makaron Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Dla alternatywy do Dunkelweizen szukam przepisu na Weizenbock. Moze ktos ma jakis przepis? Za BJCP Gestosc: 15,5° - 21,5°Blg Nachmielenie - 15-30 IBU kolor: 12-25 SRM Z gory dzieki za przepisy. EDIT: A moze to piwo to po prostu mocniejszy Dunkelweizen? To by mialo sens, mocniejsza wersja podobnie nachmielona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 (edytowane) Zrobiłem weizenboka z tej receptury: http://beertools.com/html/recipe.php?view=3656 dostał I miejsce w II KKPD Edytowane 19 Maja 2009 przez coder Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 (edytowane) Ja polecam taki przepis, nie wiem, czy wszystkie IBU itp. się zgadzają, bo działam na wyczucie bardziej, mniej na wyliczeniach, ale piwo wyszło przepyszne i jest to zdecydowanie weizenbock:D Pilzneński Strzegom 22,5% Monachijski Strzegom 22,5% Karmelowy jasny Strzegom 7,5% Karmelowy ciemny Strzegom 2,5% Pszeniczny Litovel 45% Chmielenie: 25 g marynka na początek gotowania, na 25 litrów brzeczki finalnej. Drożdże Wyeast Weihenstephaner Weizen. Edytowane 19 Maja 2009 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Jaki ekstrakt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 16,5 blg:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 A jak zacieraliście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Ja polecam taki przepis, nie wiem, czy wszystkie IBU itp. się zgadzają, bo działam na wyczucie bardziej, mniej na wyliczeniach, ale piwo wyszło przepyszne i jest to zdecydowanie weizenbock:D Pilzneński Strzegom 22,5% Monachijski Strzegom 22,5% Karmelowy jasny Strzegom 7,5% Karmelowy ciemny Strzegom 2,5% Pszeniczny Litovel 45% Chmielenie: 25 g marynka na początek gotowania, na 25 litrów brzeczki finalnej. Drożdże Wyeast Weihenstephaner Weizen. Proszę podać chociaż ogólny ciężar zasypu i jak prosił Infam sposób zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 (edytowane) Proszę podać chociaż ogólny ciężar zasypu [...] Kolega chce sprawdzić wydajmość zacierania browaru CzPiP. Edytowane 28 Sierpnia 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 (edytowane) przepraszam /podwójne kliknięcie/ wybaczcie (najlepiej byłoby z tym do kosza :rolleyes: ) Edytowane 28 Sierpnia 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 (edytowane) Proszę podać chociaż ogólny ciężar zasypu Pewnie coś około 6kg. Ja sobie na 6 kg przeliczyłem, a ile wyjdzie litrów to tyle wyjdzie Wyszło tak: Pilzneński - 1,35kg Monachijski - 1,35kg Karmelowy jasny - 0,45kg Karmelowy ciemny - 0,15kg Pszeniczny - 2,7kg To będzie jedna z moich kolejnych warek, z tym że na Wyaest 3333 German Wheat.. Edytowane 28 Sierpnia 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Proszę podać chociaż ogólny ciężar zasypu Dla leniwych podaję moje wyliczenia: A ci leniwi to kto? że niby ja ? No to serdecznie ci dziękuję "pracowity" człowieku' date=' ale chyba nie skorzystam. PS Bardzo wszystkich przepraszam za [b']OT[/b], ale nie mogłem się powstrzymać . Mariuszu skoro Twoje wyliczenia są dla leniwych, to co z tymi pracowitymi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 pako1, to nie było skierowane do Ciebie, tak po prostu jakoś mi się napisało. Sam wolę receptury wyrażone w kg niż %, dlatego ją przeliczyłem i podałem. Przepraszam, jeśli poczułeś się dotknięty. poprawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 podepnę się pod temat planuję na kolejną warkę Weizenbocka. Po ostatniej ciemnej pszeniczce jestem przekonany że to dobra droga dla mego browaru. Co do receptury to na pewno będzie część mych słodów pszenicznych, ciemnych i jasnych ale nie o to się rozchodzi. Postawie je na wb-06 ale nie jestem pewny jaka ma być temp fermentacji. To piwsko to niby ma być koźlak ale koźlaka robi się na dolniakach. Gdzieś się naczytałem że weizenbocka stawia się na pszenicznych ale w niskiej temp. Nie mogę znaleźć wątku o fermentacji tego piwka. To jaka ma być ta temperatura ? 15, 18 °C ? Ciekawe jak to piwo będzie smakowało ? czy piwo smakuje jak mocniejszy dunkelweizen ? czy jednak goździk i banan schowane są na 2 lub 3 plan ? Oczywiście ubzdurała mi się wizja zasypu bardziej złożonego niż typowe receptury. Planuję także zatrzeć piwo na słodko. Planuję uzyskać ok 18-20 °Blg końcowe pewnie zejdzie do 3 °Blg na tych żarłokach ale to się zobaczy wszelakie opinie mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Powiem tak - niedawno uwarzyłem Weizenbocka 16,5°Blg , na WB-06, fermentowałem w pokoju, temp. około 19-21°C a jak to piwo smakuje to będziesz miał okazję się przekonać :smilies: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Ja na Wb-06 fermentowałem w 15°C, przefermentowanie 16°Blg do 4°Blg zajęło drożdżom 10 dni, następne 0,5°Blg zeszło na cichej w tej samej temperaturze. Smak po pierwsze "koźlakowy" po drugie posmaki pszeniczne, finisz alkoholowy. Nie byłem jeszcze na żadnym kursie degustacyjnym, żeby zastosować się do "banan" i "goździk" jak to się standardowo nazywa, ja ich nie czuję w pszenicznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 A jak zacieraliście? O żesz, temat z maja, a ja w ogóle pytań do mnie nie zauważyłam, przepraszam :o Wszystkie moje warki są opisane w dziale "Twoje warzenie" na browar.bizie - to jakby ktoś jeszcze chciał dociekać czegoś w przyszłości. A tymczasem spóźnione informacje na temat mojego weizenbocka - uwarzyłam kolejnego niedawno i miało to się tak: 1,9 kg pilzneński 1,5 kg monachijski 3 kg pszeniczny 0,5 kg karmelowy jasny 0,2 kg karmelowy ciemny Przerwy: 63->60 stopni 20 minut 73->70 stopni 45 minut 45 gram Lubelski 2008, szyszka, na 60 minut. Wyszło jakieś 26 litrów 17 blg. Pierdoła 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 @admiro dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Czy Weizenbocka leżakować (jak Bocka), czy pić bez zbędnego czekania (jak Weizena)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Czy Weizenbocka leżakować (jak Bocka), czy pić bez zbędnego czekania (jak Weizena)?? Też mnie to intryguje. Wydaje mi się, że 2-3 miesiące leżakowania to dobry kompromis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Weizenbocki bardzo szybko dojrzewają. Okres zaproponowany przez Codera jest w sam raz, ale i po miesiącu warto spróbować. Aczkolwiek, jak już napisałam w innym temacie - ja swojego już spijam po tygodniu, taki dobry wizi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Witam. Jestem początkującym i chciałbym dorzucić do swojego weizenbocka 17BLG trochę chmielu gdyż w instrukcji z zestawu jest tylko 30g. Czy takie chmielenie jest w porządku: 45g Hallertauer na 60 minut, 30g Marynki na 20 minut, 15g Marynki na 5 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 7 minut temu, smerf08365 napisał: jest tylko 30g Bo weizenbock nie potrzebuje dużo chmielu. IMO nie jest dobrze dokładać go więcej niż to kanoniczne 20-30 IBU (zestaw o ile dobrze guglam jest z Esencji Smaku i ma 20). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 5 minut temu, zasada napisał: Bo weizenbock nie potrzebuje dużo chmielu. Tak, wiem że do weizenbocka idą małe ilości chmielu ale chciałbym zrobić eksperyment co z tego wyjdzie bo lubię smak i zapach chmielu. Tylko czy sposób chmieleniela jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 17 minut temu, smerf08365 napisał: Tak, wiem że do weizenbocka idą małe ilości chmielu ale chciałbym zrobić eksperyment co z tego wyjdzie bo lubię smak i zapach chmielu. Tylko czy sposób chmieleniela jest ok? De gustibus non est disputandum, niemniej w weizenbocku rolę odgrywają słody i drożdże, mocne chmielenie to kiepski pomysł . Proponowałbym, skoro lubisz chmielowe piwa, eksperymentować np na czystych ejlach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi