WiHuRa Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 A zmieniając temat... Właściwie to już miałem chrapkę na 2 szczepy angielskie i 1 szczep szkocki, ale już ruszam z warzeniem i musiałem kupić jakieś drożdże więc pewnie dopiero za rok. Ale z oferty FM na pewno skorzystam już na sezon lagerowy - na pewno Bohemaska rapsodia. Później w ruch pójdą drożdże do Grodziskiego, jakiś neutralny szczep - może Kłosy Kansas, i na pewno drożdże do Witbiera - Białe Walonki. A jak dam jeszcze radę to kupię drożdże pod Saisona - Odkrycie sezonu. Gdyby FM wystartowało wcześniej i kupiłbym wspomniane drożdże do ales to suma sumarów przez sezon przetestowałbym 8-9 z 15 szczepów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Jest gdzieś informacja z jakich szczepów są namnażane te drożdże ?, nie chce kupować tych samych które już mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Ja na pewno na pierwszy rzut spróbowałbym coś z belgijskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Miałem "Pagórki" (podobnio odpowiednik Ardennes) i nie zrobiły na mnie najlepszego wrażenia, jeżeli chodzi o profil. Ale na razie sobie daruję z innego powodu, suchary wyczerpują 95% mojego zapotrzebowania a na pozostałe 5% FM nie ma propozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Widzę, że drożdże do grodzisza będą się cieszyły niezłym powodzeniem. Sam też je z pewnością wypróbuję - tylko pod koniec zimy albo wiosną, bo grodziskie na lato, to świetna opcja. Ciekawi mnie właśnie jaki profil dają Odkrycie sezonu. Ze specyfikacji wynika, że chyba będzie im bliżej do WY3711 niż WY3724. W sezonie 2014/2015 będzie co testować, trzeba będzie ogarnąć trochę sprzęt do tego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Zobaczymy jak w praktyce, ja już jutro działam i nie ukrywam, że chyba będzie to jedna z najbardziej wyczekanych warek a jak ktoś chce gęstwę, to ok czwartku, piątku mogę się podzielić :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lodzermensch Opublikowano 6 Września 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) Poniezej moje zestawienie odpowiednikow WLP/WY dla wszystkich szczepow FM. Pojedyncze bledy moga sie zdarzyc - dotyczy to glownie FM20 (Biale walonki) gdzie nijak nie moge zestawic tej Walonii z nazwy do charakterystyki szczepow WY/WLP a takze geograficznego polozenia browaru z ktorego pozyskano drozdze (dopasowywalem przede wszystkim przez charakterystyke a dopiero na koncu potwierdzalem geograficzne polozenie miejsca z ktorego pozyskano niegdys pierwszy szczep). Podobnie niepewnie czulem sie w przypadku pszenic niemieckich. Reszta raczej pewna. Z czasem jak drozdze pojawia sie szeroko na rynku bedzie mozna to potwierdzic. Edytowane 7 Września 2014 przez Lodzermensch Gajosq, ZZZabioreCiButy, rbk i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Zakres temperatur dla 'szkockich' szczepów FM 12 : 18-22°C WY1728: 13-24°C WPL028: 18-21°C (Does not ferment well less than 16°C) Albo to inne szczepy albo producenci inaczej definiują 'optymalny zakres temperatur' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 W ofercie Whitelabs/WLP nie ma zadnego innego szczepu dedykowanego do szkockich styli. Jesli jest w tym wypadku blad (faktycznie porownujac ten przypadek budzi troche watpliowsci, akurat w przypadku szkotow i irish przyjalem za pewnik ze to sa odpowiedniki jednych dostepnych komercyjnie szczepow bo innych nie ma ) tzn ze uzyli jakiegos brytyjskiego szczepu, ktory charakterystyka odpowiada szkockim stylom. Jesli ktos jeszcze cos znalazl to piszcie, tabelke mozna uaktualniac i wrzucic w pliki do sciagniecia. lukasz.b 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Dobra robota! Punkcik poleciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) Faktycznie kolega FurioSan ma racje - to jest szczep Wyeast 1098, poprawie tabelke Edit : Poprawione na WY1098/WLP007 Edytowane 7 Września 2014 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) FM41 zdecydowanie zbliżyłbym do Wyeast 3638 Bavarian Wheat. Edytowane 7 Września 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Było. Większa szansa że świeże i w lepszej kondycji będą te z FM niż te które przyjechały z drugiego końca świata i były trzymane przez sklepy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 A FM będą oczywiście zawsze na pniu schodzić i nigdy nie będą przez sklepy trzymane. Te inne drożdże, z tego drugiego końca świata, nie są przecież karawaną przywożone - żyjemy w XXI w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Było. Większa szansa że świeże i w lepszej kondycji będą te z FM niż te które przyjechały z drugiego końca świata i były trzymane przez sklepy. Akurat to nie jest wyznacznikiem... FMy też są (będą) trzymane przez sklepy. Przesyłki z za wielkiej wody miałem niekiedy tydzień po wysyłce, z czego już po 3 dniach od nadania były w kraju. Samoloty jednak dość szybkie są (oczywiście nie generalizuję że każda przesyłka jest na miejscu po paru dniach). Niekiedy to się czeka na towar ze sklepów rodzimych po kilka dni - mówię o czasie wędrówki paczki nie kompletowania zamówienia w samym sklepie. Do tego dochodzą oczywiście warunki transportu i to raczej będzie sprawa najistotniejsza... Oczywiście i tu i tu nie można generalizować, ale zdarzyło mi się w zimie, gdzie jest na dworze jednak chłód, dostać w paczce popłyniętą czekoladę. Która oczywiście w takim stanie do paczki nie trafiła. Nie popłynęła, ale idealnie przyjęła kształt maskotki pod nią obecnej Pokazuje to tylko jakie mogą być warunki przechowywania paczek przez naszą sieć dystrybucji. Nie generalizujmy, że ze stanów to od razu produkt stary, a u nas dostaniemy jeszcze świeżością pachnący chlebek... Nie te czasy że był dostępny jedynie transport oceaniczny i na list z jameryki, czekało się tygodniami/miesiącami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Większą szansę to możesz mieć w totolotku, jak zamiast jednego kuponu wyślesz dwa Ja tam przy zakupach drożdży płynnych opieram się na dacie produkcji, którą podaje sklep. Jak jej nie podaje, to odpada u mnie w przedbiegach. Jak na razie są dwie możliwości zakupu świeżych drożdży. Pierwsza to czekać na świeżą dostawę w sklepie i mieć nadzieje, że sprowadzą to co akurat chcesz. Druga to organizowane niegdyś zapisy na drożdże. Brałem w takiej udział w TB i otrzymałem dwa szczepy Wyesta z datą produkcji chyba trzy tygodnie wcześniejszą. Bardzo żałuje, że żaden sklep już tego nie robi - taki argument bardziej mnie przekonuje niż kilka złotych różnicy w cenie. Nie sądzę natomiast, że cokolwiek się w tej kwestii zmieni po wejściu na rynek FM - w dalszym ciągu sklep nie zrobi większego zamówieni, dopóki nie wyprzeda większości fiolek, które już ma na stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) No nic, zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce. Tam gdzie pracuję - akurat jestem dość blisko z działem zaopatrzenia - zasada jest prosta: zakupy w kraju to zawsze szybsza procedura i brak konieczności trzymania dużych zapasów w porównaniu z importem z drugiego końca świata. EDIT: I zapewniam, że chodzi o coś więcej niż czas przelotu samolotem. Edytowane 8 Września 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 ... EDIT: I zapewniam, że chodzi o coś więcej niż czas przelotu samolotem. Owszem Zdaję sobie z tego sprawę. Ale rysuje obraz, że nie wszystko co blisko, to szybko i nie wszystko co z daleka to długo. Po prostu nie można generalizować i jednoznacznie stwierdzić że jak krajowa produkcja to od razu musi być najświeższa. Na to wpływa wiele czynników, łącznie z mentalnością ludzką... To wszystko. A jak będzie z tym konkretnym produktem czas pokaże. Oby było dobrze, wszystkim marudom, łącznie zemną, na złość. Ale znając trochę realia... hm no pożyjemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Na bb.biz jest potwierdzeniu sklepu CP, że zamówienie na drożdże będzie zrealizowane na ostatni tydzień września. Pewne w pozostałych sklepach będzie podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Czy potwierdzenie CP potwierdza również FM, żeby znów nie było, że przecież oni nic nie obiecywali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Potwierdzenie realizacji zamówienia wystawił dostawca czyli FM. Edytowane 9 Września 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Na stronie pojawiła się instrukcja użycia drożdży FM. W fiolce jest około 25-30 mld komórek. http://www.fermentum-mobile.pl/wp-content/uploads/2014/02/instrukcja-uzycia-drozdzy-fermentum-mobile.pdf Uzupełnione zostało też FAQ: http://www.fermentum-mobile.pl/baza-wiedzy/faq/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Czyli bez startera ani rusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 No niestety troszke brakuje do ilosci optymalnej. Nawet na piwa bardzo lekkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Nawet przy 1l starterze na mieszadle otrzymamy max 90mld, a to nadal o połowę za mało do optymalnej ilości. W Activatorze Wyesta jest 100mld... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się