Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Używasz kolanek kanalizacyjnych PVC do odprowadzania spalin? One nie nadają się do wysokiej temperatury... :rolleyes: A prezent świetny ;)

Używam do odprowadzenia pary. A cena za kolanka i trójnik z ocynku robi swoje. Tam nie ma, jakiejś wysokiej temperatury, więc raczej to nie przeszkadza. Są również łączniki do wentylacji plastikowe, ale nie ma takich średnic. Standard do fi100

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 98 Dry Stout II 11,5°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann ? 3 kg

Słód monachijski Weyermann ? 1,5 kg

Słód Kawowy CastleMaltingBelgia ? 0,1 kg

Słód Czekoladowy Warminster ? 0,2 kg

 

Palone ziarna jęczmienia Weyermann ? 0,5 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne ? 0,8 kg

 

Zacieranie:

Płatki skleikowane w 10l wody doprowadzone do wrzenia

W sumie 24l wody zacierania.

 

67°C ? 60 min

76°C ? 10 min

 

Wysładzanie:

21 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 50g Challenger

30 min ? 30g Fuggles

 

Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale

 

Deszczownica zdała egzamin wzorowo, teraz czas na mieszadło i większy gar do chmielenia :)

 

2zohe7r.jpg

 

15pijy0.jpg

 

1126f6p.jpg

 

a4pyqa.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 99 Marcowe 12,5 °Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód monachijski Weyermann - 3,2 kg

Słód pilzneński Weyermann - 2 kg

Słód wiedeński Weyermann - 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Carahell - 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich typ I ? 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann - 0,1 kg

 

Zacieranie:

24 wody zacierania

 

- 55°C - 10 min

- 63°C - 40 min

- 72°C - 20 min

- 76°C ? 10min

 

Wysładzanie:

wodą 76°C do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 40g Hallertauer Tradition

20 min ? 20g Hallertauer Hersbrucker

 

 

Drożdże:

Wyeast ACTIVATOR 2308 Munich Lager 125 ml

 

Inne:

Mech Irlandzki ? 7g ? 15 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie w kwestii zakładania zaworów czerpalnych do garnków z emalii. Nie ma problemów przy wierceniu otworu pod zawór z odpryskiwaniem emalii?? Czy wydaje Ci się, że lepiej będzie najpierw nawiercić/naciąć garnek i wtedy szlifować otwór do odpowiedniej wielkości. Mam małą szlifierkę wysokoobrotową (dremelkę) z wymiennymi końcówkami. Myślisz, że to dobry pomysł?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie w kwestii zakładania zaworów czerpalnych do garnków z emalii. Nie ma problemów przy wierceniu otworu pod zawór z odpryskiwaniem emalii?? Czy wydaje Ci się, że lepiej będzie najpierw nawiercić/naciąć garnek i wtedy szlifować otwór do odpowiedniej wielkości. Mam małą szlifierkę wysokoobrotową (dremelkę) z wymiennymi końcówkami. Myślisz, że to dobry pomysł?

Najpierw trzeba wyciąć warstwę emalii, wykrawaczem do otworów w glazurze albo szlifierką Dremel z końcówką do szkła, najlepiej zrób próbę na starym garnku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

Ja wierciłem na 2 razy, najpierw wiertłem 8mm, a potem docelowym. Jak masz nowe/ostre wiertła nie ma problemów, potem tylko zadziory lekko opiłować pilnikiem i jest ok. Nie odpryskuje tak bardzo emalia. Potem tylko duża podkładka od zewnątrz i silikon do 300C, a od wewnątrz podkładka miedziana i dokręcić. Pamiętać trzeba, tylko żeby tak położyć silikon, aby nie miała brzeczka potem kontaktu z nim. Ja nie rozwiercałem bardzo dziury, tylko tak aby kran mi się wkręcił do garnka. Tak jak do fermentatorów plastikowych kraniki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka jubileuszowa, tak więc musiało być coś specjalnego :(

Drożdże czekały już od lipca na tą okazję.

 

WARKA 100 Lambic/Kriek 12°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann 3,2 kg

Słód pszeniczny jasny Weyermann 0,15 kg

 

Pszenica 2,5 kg

 

Zacieranie:

22l wody zacierania

 

45°C - 15 min

55°C - 15 min

65°C - 40 min

72°C - 15 min

76°C - 5 min

 

Wysładzanie:

Wodą o temp 88°C do uzyskania 35l brzeczki.

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 100g 3 letni Lubelski

 

Drożdże:

Burzliwa S33

Cicha Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend 50 ml

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś wysładzałeś wodą o temperaturze 60 stopni, teraz widzę 88.

 

Kiedyś wysładzałem wodą o temp. 78 stopni, teraz wysładzam wodą już długi czas o temp. 76 stopni, a do Lambica wysładzałem wodą o temp. 88 stopni :(

I w ogóle chłodziłem nawet wolno, czyli ogólnie rzecz ujmując robiłem to czego nie powinno się robić przy normalnych piwach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka jubileuszowa, tak więc musiało być coś specjalnego :(

Drożdże czekały już od lipca na tą okazję.

 

WARKA 100 Lambic/Kriek 12°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann ? 3,2 kg

Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 0,15 kg

 

Pszenica ? 2,5 kg

 

Zacieranie:

22l wody zacierania

 

45°C - 15 min

55°C - 15 min

65°C - 40 min

72°C - 15 min

76°C - 5 min

 

Wysładzanie:

Wodą o temp 88°C do uzyskania 35l brzeczki.

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 100g 3 letni Lubelski

 

Drożdże:

Burzliwa ? S33

Cicha ? Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend 50 ml

Odpowiednie piwo na konkretną rocznicę.

Życzę samych udanych warek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś wysładzałeś wodą o temperaturze 60 stopni' date=' teraz widzę 88.[/quote']

 

Kiedyś wysładzałem wodą o temp. 78 stopni, teraz wysładzam wodą już długi czas o temp. 76 stopni, a do Lambica wysładzałem wodą o temp. 88 stopni :)

I w ogóle chłodziłem nawet wolno, czyli ogólnie rzecz ujmując robiłem to czego nie powinno się robić przy normalnych piwach :(

 

A rzeczywiście, pomyliłem Cię z kimś innym. :)

Skrupulatnie prowadzisz dziennik na forum, nie dziw się, że go czytam. :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś wysładzałeś wodą o temperaturze 60 stopni' date=' teraz widzę 88.[/quote']

 

Kiedyś wysładzałem wodą o temp. 78 stopni' date=' teraz wysładzam wodą już długi czas o temp. 76 stopni, a do Lambica wysładzałem wodą o temp. 88 stopni :(

I w ogóle chłodziłem nawet wolno, czyli ogólnie rzecz ujmując robiłem to czego nie powinno się robić przy normalnych piwach :)[/quote']

 

A rzeczywiście, pomyliłem Cię z kimś innym. :/

Skrupulatnie prowadzisz dziennik na forum, nie dziw się, że go czytam. :(

 

Fajnie, że ktoś go czyta :/ Sam często korzystam ze swoich wpisów, często mi się to przydaje, wiadomo co gdzie kiedy przelane, zabutelkowane, albo której warki już nie powtarzać ;)

 

Tak sobie zdałem sprawę, że mam 6 pełnych fermentatorów. Czas przystopować i coś zacząć butelkować, bo zostały tylko beczki :)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 100 Lambic/Kriek 12°Blg 28l przelana na cichą. Na S-33 zeszło do 3,5°Blg, zadałem Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend

 

111saj4.jpg

 

Edit: Po Świętach jak uda mi się dostać płatki dębowe, to zadam do balona.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.