Skocz do zawartości

III KPD w Zielonej Górze - Haust marzec 2017


Undeath

Rekomendowane odpowiedzi

W imieniu Lubuskiego Oddziału Terenowego PSPD mam zaszczyt zaprosić wszystkich piwowarów domowych, na wzięcie udziału w III Konkursie Piw Domowych w Zielonej Górze. Jak co roku konkurs przeprowadzony będzie w jednej kategorii - w której główną nagrodą będzie możliwość uwarzenia tego piwa w Minibrowarze Haust. Kategoria to:

 

White IPA [13,5-16 blg] - jest to gatunek hybrydowy, czyli taki, który powstał w skutek połączenia ze sobą dwóch lub więcej stylów piwa. W tym przypadku, jest to połączenie Belgijskiego piwa Białego – Witbiera z Amerykańskim IPA. Piwo ma łączyć cytrusowy i goryczkowy charakter IPA z lekko kwaskowatym, korzennym i przyprawowym charakterem Witbiera. Ma to dawać uczucie orzeźwienia, a piwo było pomyślane jako sezonowe/letnie. Pomysł przyjął się na tyle, że piwo doczekało się statusu stylu piwa i zostało opisane, przez BJCP w ich klasyfikacji stylów piwa. Dokładniejszy opis stylu znajdziecie tutaj: http://www.piwo.org/topic/16818-21b-specialty-ipa-white-ipa/

 

Regulamin i formularz zgłoszeniowy w załączeniu.

 

Szczegóły oraz nagrody będą publikowane z czasem. Zapraszam do warzenia i udziału w konkursie!

Formularz zgłoszeniowy III KPD w ZG.pdf

Regulamin III KPD w ZG.pdf

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Kiedy więcej szczegółów dotyczących dostarczania piwa na konkurs?

 

Do niedzieli pojawi się regulamin oraz formularz. Trwają ostatnie ustalenia odnośnie konkursu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak szczegółowy ma być opis receptury?

 

Czytałeś może regulamin? Potrzebny opis receptury taki by można było ją odtworzyć w browarze ;) Czyli wszystkie składniki i ich waga, blg IBU, zacieranie, chmielenie, fermentacja i rozlew czyli cała receptura na piwo ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytałeś może regulamin? Potrzebny opis receptury taki by można było ją odtworzyć w browarze ;) Czyli wszystkie składniki i ich waga, blg IBU, zacieranie, chmielenie, fermentacja i rozlew czyli cała receptura na piwo ;)

Czytałem. Nie sądziłem, że jedynym źródłem receptury będzie formularz zgłoszeniowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Czytałeś może regulamin? Potrzebny opis receptury taki by można było ją odtworzyć w browarze ;) Czyli wszystkie składniki i ich waga, blg IBU, zacieranie, chmielenie, fermentacja i rozlew czyli cała receptura na piwo ;)

Czytałem. Nie sądziłem, że jedynym źródłem receptury będzie formularz zgłoszeniowy.

 

 

Nie będzie ale pozwala także zweryfikować wstępnie piwo dla Haustowego piwowara, który musi odpowiednio zaplanować proces warzenia i kupna składników. Wygrane piwo następnie w porozumieniu zostaje przeniesione na większą warzelnię i wtedy następują konsultacje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Słowo o sponsorach. Naszym głównym sponsorem i patronatem konkursu jest oczywiście Minibrowar Haust.

 

Jak co roku główną nagrodą w konkursie jest możliwość uwarzenia piwa według zwycięskiej receptury na warzelni Minibrowaru Haust (http://haust.pl/). Dla 2-3 miejsca nasz główny sponsor przewidział ciekawe gadżety i piwa.

 

Kolejnym sposorem jest słodownia Optima (http://www.optimaslodownia.pl), która w tym roku przyznała dla 3 pierwszych miejsc worek 25 kg słodu.

 

Natomiast sklep Winiarz ( http://www.winiarz.pl/), zapewni różne gadżety i surowce dla zwycięzców.

 

Serdecznie zapraszamy do udziału i dostarczania swoich piw!

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka drobna uwaga do regulaminu.

Kod pocztowy w adresie do wysyłki jest błędny: jest  65-001 Zielona Góra, a powinno być 65-305.

 

Kurier pewnie i tak dostarczy, ale na sortowni będą się zastanawiać :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adres brany z strony Hausta: http://haust.pl/index.php/kontakt/ Zaraz zapytam się osoby z Hausta.

 

Edit: Oczywiście masz rację 65-305 już podmieniam regulamin :) Ogólnie paczki z kodem 65-001 dochodzą normalnie i kurierzy nie mają zagwozdki.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wysyłacie jakieś potwierdzenie po otrzymaniu paczki? czy dopiero później jakieś zbiorcze?

 

Potem zbiorcza lista. Jeżeli coś się stało z paczką - stłuczona butelka/brak formularza piwowar zostanie poinformowany indywidualnie. Jeżeli takiego odzewu nie ma to znaczy, że paczka dotarła w całości :) Listę ogłosimy 13 Marca oraz skład sędziowski na eliminacje (jeżeli będą) oraz finał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli takiego odzewu nie ma to znaczy, że paczka dotarła w całości

Lub też nie dotarła w ogóle. Indywidualne potwierdzenie to jednak dobra praktyka, ci lepsi ją stosują ;)

Porada dla wysyłających piwo na konkursy - róbcie to z opcją śledzenia przesyłki i sami kontrolujcie jej status.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jeżeli takiego odzewu nie ma to znaczy, że paczka dotarła w całości

Lub też nie dotarła w ogóle. Indywidualne potwierdzenie to jednak dobra praktyka, ci lepsi ją stosują ;)

Porada dla wysyłających piwo na konkursy - róbcie to z opcją śledzenia przesyłki i sami kontrolujcie jej status.

 

 

Tak to dobra praktyka i przy tak małym konkursie do ogarnięcia - co w tym roku zastosujemy według sugestii. Zrobię to w sobotę po rozpakowaniu i zakodowaniu wszystkich paczek. Roześlę informacje razem z zaksięgowaniem opłaty za konkurs. Nasz system jest ręczny i nie wiemy czy jak ktoś nada paczkę, przez przypadek jak zaginie ona po drodze to czy dotarła - warto indywidualnie pilnować paczki. Formularz zgłoszeniowy jest ręczny nie automatyczny i nie możemy wyświetlić oraz śledzić ilości zgłoszeń. Co przyjdzie jest przyjmowane do konkursu. Taki system istnieje ale trochę kuleje i nie mamy do niego dostępu - podobno ma być udoskonalony i udostępniony każdemu konkursowi PSPD. Każda paczka obecnie ma swój numer i można ją śledzić, reagować w razie potrzeby. Niestety Mariusz nie podzielam zdania, że to organizator powinien się martwić o zaginione paczki i je śledzić - termin wysyłki to prawie 3 tygodnie, a jak ktoś wysyła na ostatnią chwile i liczy na bezproblemowe dojście to już indywidualna sprawa. Inną sprawą są potłuczone butelki lub zaginione formularze.

 

Jeżeli chodzi o sposób wysyłki polecam firmy kurierskie - ma się pełny wgląd w historię gdzie paczka dotarła. Obecnie wiele firm proponuje różne ceny kurierów porównywalne do poczty, która często kuleje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Offtopowo, chyba obecnie każda wysłana paczka, bez względu na przewoźnika, ma możliwość śledzenia ;)

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, to nie organizator martwi się o zaginione paczki, to rola nadawcy. Potwierdzenie przyjęcia jest sygnałem, że wszystko zagrało, brak potwierdzenia odbioru jest sygnałem dla nadawcy, że są jakieś problemy i musi interweniować.

Plusik za wprowadzenie potwierdzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry, 

 

Maile potwierdzające otwarcie paczek i zakodowanie piwa rozesłane. Publikuje zgodnie z obietnicą listę uczestników. Miło mi ogłosić, że na chwilę obecną udział w konkursie weźmie 35 piwowarów (kolejność przypadkowa):

 

1 Andrzej Badura

2 Radosław Bugiel

3 Piotr Ćwikliński

4 Julian Ćwirko

5 Bernard Dziadkiewicz

6 Wojciech Gębczyk

7 Tobiasz Jagiełło

8 Piotr Kaleńczuk

9 Adam Kapturski

10 Patryk Kesling

11 Adam Koryciński

12 Patryk Kranc

13 Piotr Krawczyk

14 Damian Krupa

15 Rafał Krzywicki

16 Daniel Kuciński

17 Krzysztof Mazurkiewicz

18 Dariusz Michalewicz

19 Ireneusz Misiak

20 Leszek Nitschke

21 Krzysztof Olczyk

22 Tomasz Olejarz

23 Kamil Pasierbik

24 Piotr Pięta

25 Marcin Piotrowski

26 Piotr Przymusiak

27 Jarosław Reczek

28 Janusz Švach

29 Szymon Synak

30 Łukasz Śledziński

31 Marcin Trzciałowski

32 Paweł Waliszak i Radek Klimkowski

33 Maciej Wąsowski

34 Andrzej Wójciak

35 Paweł Żywiecki      

 

Niestety na obecną chwilę duet piwowarów Jakub Jurczak i Mateusz Bratkowski został zdyskwalifikowany - potłuczone piwa w przesyłce, pomimo kilku prób dodzwonienia się oraz maila zero odzewu z ich strony. *EDIT: Odpowiedzieli na Maila i wycofali swój udział w konkursie.

 

Eliminacje odbędą się we Wtorek od godziny 17.00.

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim uczestnikom!

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj odbyły się eliminacje. Po dość burzliwej dyskusji i całkiem niezłym poziomie piw, jury w składzie:

Krzysztof Czechanowski - przewodniczący jury

Szymon Kierszniowski - przezes Lubuskiego OT  PSPD, wieloletni piwowar domowy

Krzysztof Kula - piwowar w Browarze Birbant

Piotr Kowalski - sędzia PSPD, piwowar w Browarze Świebodzin 

oraz steward Paweł Kąkol - piwowar Minibrowaru Haust

dopuścili do finału 9 piw. Lista finalistów opublikowana będzie w piątek, po ponownym zakodowaniu piw finałowych. Finał odbędzie się w sobotę od godziny 15.00. 

 

Jesteśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni dość dobrym poziomem piw, pozwolę sobie na mały komentarz odnośnie jego. W tym roku jury zostało uraczone dosłownie 3-5 infekcjami oraz około 7-9 piw z mocnymi wadami fermentacji. Głównymi wadami występującymi w piwie, z tego tytułu były: diacetyl - na poziomie od bardzo mocnego do w tle, czasem powodując nieprzyjemny, śliski krówkowy smak; Siarka w odmianie zapałczana, kanalizacja oraz 2 razy potężny Siarkowodór; Aldehyd octowy pojawił się dwa razy, w zestawieniu zazwyczaj z średnim rozpuszczalnikiem; utlenienie i stare chmiele - niestety też wystąpiły. Kolejnymi powodami odrzucenia piw była niezgodność oraz nie zrozumienie stylu. Dużo piw było przechmielonych na aromat - nie dopuszczając przypraw do aromatu, a także brak było typowych nut belgijskich. Zdarzyły się 2 świetne AIPA, super zbalansowane, z mocnym aromatem i dobrze pijalne, niestety to nie ta kategoria ;) Mocne nachmielenie i nieumiejętne  użycie przypraw odbijało się też często na goryczce, która w przeważającej większości piw była zalegająca, ściągająca i wysuszająca, w kilku wręcz piołunowa. Było też kilka piw, których dominowały przyprawy - zakrywały całkiem aromat i psuły smak, gdzie nie gdzie w połączeniu z resztą piwa wychodził nieprzyjemny chemiczny, sztuczny aromat. Dwa piwa także odbiegały znacznie od stylu, były młode nie ułożone jedno smakowało jak słabe BPA, drugie natomiast mdły Weizen. Nad wieloma piwami wywiązała się spora dyskusja przy ocenie o zgodność z stylem, ostatecznie sędziowie wybrali 9 piw spełniających wymogi stylu i nie posiadających większych wad.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z okazji dnia świętego Patryka - lista finalistów III KPD w Zielonej Górze (kolejność przypadkowo alfabetyczna): 

1. Wojciech Gębczyk

2. Adam Kapturski

3. Patryk Kranc

4. Rafał Krzywicki

5. Ireneusz Misiak

6. Leszek Nitschke

7. Piotr Pięta

8. Janusz Svach

9. Szymon Synak

 

Serdecznie gratulujemy! Dziękujemy także osobom, które nie zakwalifikowały się do finału. Dzisiaj rozesłane zostały metryczki z eliminacji, jeżeli ktoś nie dostał proszę najpierw sprawdzić spam, a następnie napisać na PW. 

 

Sędziowie dzisiaj niestety nie mogą świętować, ale na pewno jakieś White IPA (choć to może nie w stylu święta) na kalibracje spróbują.

 

Jutro finał od godziny 15.00 wyniki po 18.30.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.