nikhil Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Chcę w najbliższym czasie kupić większy garnek , zastanawiam się jaki. Ostatnio wyczytałem że emalia jest lepsza niż nierdzewka bo podobno pod wpływem gotowania wydziela się z nierdzewki np. nikiel. Co mi radzicie i jakie są wasze doświadczenia. Cena też gra oczywiście znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Chcę w najbliższym czasie kupić większy garnek , zastanawiam się jaki. Ostatnio wyczytałem że emalia jest lepsza niż nierdzewka bo podobno pod wpływem gotowania wydziela się z nierdzewki np. nikiel. Co mi radzicie i jakie są wasze doświadczenia. Cena też gra oczywiście znaczenie. ile chcesz przeznaczyć kasy ? Z jakiego metalu są kadzie w browarach ? A nie chodziło o garnki aluminiowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Napewmo nie chodzi o aluminium. Nierdzewka to nie sama stal są też niestety różnej jakości. Mam np. tureckie i oczywiście nie jest to to samo co niemieckie. Mam nadzieje że wielkiej różnicy w cenie nie ma. To jak robią piwo w fabrykach nie wiele mnie obchodzi raczej nie korzystam. Oczywiście garnek musi być przynajmniej 30l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Cześć Ja na dziś z perspektywy czasu i 45 warek szedłbym w nierdzewkę. Na dziś dzień zacieram w emalii (trzy garnki 52, 40, 24 l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) Różnica w cenie jest ogromna (dla mnie). Jak chcesz kupić porządny gar ok 40L to ja widziałem zaczynające się od 600 ale częściej w granicach 1000 zł (oczywiście nowy). Emaliowane kupisz od 150zł (też nowy). Osobiście jak by mnie było stać to bym kupił z nierdzewki z kilkoma warstwami dna bo lepiej rozchodzi się ciepło niż w emaliowanych Edytowane 3 Października 2010 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 KEG, cena jak się uda, ja kupowałem od 80 do 130 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 KEG, cena jak się uda, ja kupowałem od 80 do 130 zł. Właśnie miałem zasugerować to samo. Byle był to keg 50 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Wsio ryba. Pierwsze słyszę, żeby jakiś nikiel wyłaził. Kolejny jakiś mit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 alkohol w tym wożą, piwo, koncentrat coli - jak bym miał możliwość to nierdzewka tak samo jak wszystkie stoły w sklepach czy w rzeźniach - nierdzewka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Nierdzewka to droga inwestycja ale na długi czas. Jak nie masz jeszcze garnka to możesz kupować, z tym że jest bardzo drogo. Jak masz zacięcie majsterkowicza, to jak koledzy pisali zrób sobie z KEGa. Emalia nie przypadła mi do gustu, cienkie dno, mała pojemność, na gazie mi się to lubiło przypalić, jak stukniesz to odpryśnie emalia itd natomiast porządny garnek z nierdzewki to grube dno, łatwe mycie - nic nie przywiera nie przypala się, ale twoja decyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Trochę szukałem na allegro różnica w cenie jednak jest znaczna gar 30l za emalie 125zł za nierdzewkę 100zł drożej i są to ceny najtańsze. Poczekam jeszcze trochę i faktycznie kupie nierdzewkę jak radzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Tylko, że ta nierdzewka za 225zł to szit. Dobra nierdzewka MUSI kosztować z 500-600zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Tylko, że ta nierdzewka za 225zł to szit. Dobra nierdzewka MUSI kosztować z 500-600zł. Ale KEG to będzie dobra nierdzewka twoim zdaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Ale KEG to będzie dobra nierdzewka twoim zdaniem? Na złomowisku w Oleśnicy, z irytacją w głosie, gość mi powiedział, że to nie jest żadna nierdzewka tylko chromonikielina. Chodziło o Kegi, których tam było mnóstwo. Żywiec, KP i inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Ale KEG to będzie dobra nierdzewka twoim zdaniem? Na złomowisku w Oleśnicy' date=' z irytacją w głosie, gość mi powiedział, że to nie jest żadna nierdzewka tylko chromonikielina. Chodziło o Kegi, których tam było mnóstwo. Żywiec, KP i inne.[/quote'] No to nie tak. Na beczkach jest wybita (nie chce mi się teraz lecieć i sprawdzać) liczba oznaczająca typ stali nierdzewnej (dokładnie oznacza typ domieszek) i na pewno kegi są z niej zrobione. Zaczyna się od 1.4xxx. Wg amerykańskich norm to chyba jest AISI 304 lub AISI 316 (ale głowy nie dam) Zresztą. Nowe kegi wcale nie są tanie edit: dalej mi się nie chce iść do garażu, bo późno i zimno, ale z moich źródeł wynika, że KEG: w wykonaniu standardowym - stal kwasoodporna DIN 1.4301(AISI 304), w wykonaniu specjalnym - stal kwasoodporna DIN 1.4571 (AISI 316) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) Tylko, że ta nierdzewka za 225zł to szit. Dobra nierdzewka MUSI kosztować z 500-600zł. To że zapłacisz za coś dużo wcale nie świadczy o jakości. Wystarczy że daną rzecz wypuści na rynek tzw. markowy producent jakościowo wcale nie nie lepszy od "podróbek" bywa że obie rzeczy robione są na tej samej linii produkcyjnej montowane przez te same małe chińskie rączki. Jeśli chodzi o domieszki to jest zalecenie aby osoby uczulone na nikiel nie używały garnków ze stali nierdzewnej. Wynika z tego że jednak coś podczas gotowania z nierdzewki przedostaje się do pożywienia. Edytowane 4 Października 2010 przez nikhil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Emalia 30L jest jak najbardziej OK, używam takiego od 4 lat. Ale 50L jest za duży i za cienki, emalia mi odprysła już po roku. Gar z nierdzewki z grubym dnem 50L kupiłem na allegro (używany) za 350 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Jest na allegro garnek ok. 27 litrów za 20 zł + 20 przesyłka. Nie wiem tylko czy nie jest obity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Kilkadziesiąt warek zrobiłem w cienkim marketowym garnku z nierdzewki 18l. Obecnie używam kega 50l , garnek służy mi do dekokcji i grzania wody do wysładzania . Żeby się przypaliło to musiał by być bardzo gęsty zacier i musiał bym nie mieszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) Jest na allegro garnek ok. 27 litrów za 20 zł + 20 przesyłka. Nie wiem tylko czy nie jest obity Jakoś go nie widzę. W tej chwili używam gara 22l emalia. jest trochę nie praktyczny. Edytowane 4 Października 2010 przez nikhil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 U mnie aluminium sprawdza się bardzo dobrze, świetnie przewodzi ciepło, a i taki gar można w naprawdę sensownej cenie dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Jest na allegro garnek ok. 27 litrów za 20 zł + 20 przesyłka. Nie wiem tylko czy nie jest obity Jakoś go nie widzę. W tej chwili używam gara 22l emalia. jest trochę nie praktyczny. http://allegro.pl/duzy-garnek-z-pokrywa-kociol-35cm-z-prlu-i1246168896.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Jest na allegro garnek ok. 27 litrów za 20 zł + 20 przesyłka. Nie wiem tylko czy nie jest obity Jakoś go nie widzę. W tej chwili używam gara 22l emalia. jest trochę nie praktyczny. http://allegro.pl/duzy-garnek-z-pokrywa-kociol-35cm-z-prlu-i1246168896.html Średnica 35cm, wysokość 27cm to jest niecałe 26litrów. I to pewnie pod samą pokrywę. Tak więc realnie patrząc to garnek 20 litrowy. Ale oczywiście cena dobra. Poprosiłbym jednak o zdjęcie od środka, żeby się upewnić czy nie jest bardzo poobijany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Dzięki za linka do aukcji ale na pierwszy rzut oka nie wygląda zachęcająco. Raczej kupie nówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Mam wisieć w piwnicy garnek emaliowany 40 litrów. Po rodzicach. Niestety brak mu wewnątrz dobrych 100 cm2 emalii... Może jeśli znajdę gdzieś zaprawkę to spróbuję go przetestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się