Gość franc Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Przeczytałem w wiki że chmiel można przechowywać w zamrażalniku. A jak długo można trzymać szyski w suchym pojemniku - kiedy traca swoje wartości od momentu otwarcia woreczka zakupionego w sklepie? Bo nie umię się takiej wiadomości doszukać na opakowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 (edytowane) Może nie gotowa odpowiedz, ale coś na pewno znajdziesz: http://www.google.pl...c.1.b64rs6tcPRo Edytowane 27 Grudnia 2012 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Czy jak zamrażacie granulat, to w jakichś pakietach powiedzmy po 10 gram czy w jednej paczce tyle ile macie? Interesuje mnie czy zamrożony, taki nie podzielony, chmiel daje się łatwo odłamywać i odważać i czy oblodzenie chmielu nie zakłamuję wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 No ale to jest granulat z suchych szyszek chmielowych więc nie ma tam żadnego lodu który utrudniałby cokolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 No ale to jest granulat z suchych szyszek chmielowych więc nie ma tam żadnego lodu który utrudniałby cokolwiek. Domyślam się, że tak jest, ale czekam na konkretne odpowiedzi od osób które mrożą granulat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 (edytowane) Można smiało mroźić w dowolnie objętości (10g, 50g, 300g itp). Problemy o których piszesz nie występują. Edytowane 27 Grudnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Można nie zakładać nowego tematu i użyć szukajki przechowywanie chmielu pakowanie chmielu zapasy chmielu elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ja mogę dodać od siebie tyle że nie powinno sie przechowywać chmielu w nieszczelnym pojemniku w zamrażarce bo przechodzi zapachami innych produktów, dostaje takich mięsnych aromatów, przynajmniej tak u mnie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Chmiel (granulat szyszki - wszystko jedno) wystarczy obwinąć czystą foliową torebką i do zamrażalnika. Przechowywałem tak nawet półkilogramowe opakowania, które wielokrotnie zamykałem/otwierałem i nic złego się nie działo. Trzeba je tylko zamykać w miarę możliwości szczelnie, bo inaczej faktycznie przechodzą dziwnymi aromatami i tracą swój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Czy przed chmieleniem czekacie aż chmiel się rozmrozi? W przypadku gotowania wydaje się to nie mieć sensu, a co w przypadku chmielenia na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Ja tam sypię prosto z zamrażalnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Ja granulat zamrażam w małych słoiczkach np. po ketchupie czy majonezie Słoiczki dokładnie wyczyścić aby straciły jakikolwiek zapach, sypać chmiel i szczelnie zakręcić - gwarantuję brak dodatkowych aromatów . Granulat po zamrożeniu nie zbija się w lodowe klocki - jest sypki tak samo jak przed zamrożeniem. Jak to jest natomiast z szyszkami całymi to nie mam pojęcia - nie stosowałem. Choć w gruncie rzeczy większy słój i upchane łyżką też się dobrze zamrożą pewnie i pozwolą rozdzielić bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Ja ważę po 20g, zgrzewam próżniowo i mrożę, mrożony dodaję do gotującej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Jak coś nie zawiera wody, to nie zamarza Edytowane 19 Marca 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Czy jeśli chmiel jest pakowany próżniowo to też zaleca się go przechowywać w zamrażarce/lodówce, czy bez stresu mogę go przechowywać w temp. pokojowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 podlaczam sie do pytania Usia. a moze taki granulat zapakowany prozniowo wystarczy wrzucic do lodowki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Im niższa temperatura tym przemiany wszelkie przebiegają wolniej. Lodówka powinna być ok, ale zamrażalnik jeszcze lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 W pokojowej przechowasz tylko do daty ważności, jesli wiesz ze zużyjesz wczesniej to zamrażalnik tez jest zbędny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Wygodnie jest pakować w torebki ,,dilerki'' mają szczelne zamknięcia Edytowane 16 Czerwca 2013 przez sejler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Ja szyszki trzymam w woreczkach strunowych, zaś granulat mam w takich pojemniczkach z zatrzaskiwanym wieczkiem (w nich przyszło, to w nich mam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Tak mnie naszło odnośnie przechowywania chmielu (i przeglądnięciu pozostałych wątków na ten temat): pakowanie próżniowe. Przy obniżonym ciśnieniu spada temperatura wrzenia, zatem czy pakując próżniowo nie "odsysa" się olejków aromatycznych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek1200 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 W dniu 8.10.2014 o 10:04, tibek napisał: Tak mnie naszło odnośnie przechowywania chmielu (i przeglądnięciu pozostałych wątków na ten temat): pakowanie próżniowe. Przy obniżonym ciśnieniu spada temperatura wrzenia, zatem czy pakując próżniowo nie "odsysa" się olejków aromatycznych? Wiem, że temat praktycznie przeterminowany, ale jakby się ktoś zastanawiał, to tylko dodam, że pakowanie próżniowe wręcz zachowa aromaty jakiegokolwiek produktu i je skumuluje. Zaryzykowalbym nawet tezę, że chmiel może być bardziej aromatyczny jeśli poleży zapakowany prozniowo jakiś czas. Nie eksperymentowalem z chmielem, ale eksperymentowalem z oregano, bazylią, bananami, pomarańczą. Dodatkowo może warto wspomnieć o moich obserwacjach. Zauważyłem, że próżnia daje 5x dłużej świeżość. Np. mieso niepakowane próżniowo jeśli po 3 dniach zacznie nieprzyjemnie pachnieć, łapać kolory, to gdyby było zapakowane to te procesy zachodziłyby dopiero po okolo 15 dniach. I tutaj nie gdybam, to moje obserwacje. Próżnia plus lodówka dla świeżego chmielu, który od razu został zapakowany po użyciu w prożnię jest wystarczające. Kilka miesięcy myślę bez problemu. Ale to już jest moje gdybanie i żeby to sprawdzić w sb zacznę robić eksperyment. Dowiemy się za kilka miesięcy. Co do olejków nie ma bata żeby próżnia je wysysała. Ona ściąga powietrze ale to jest proces kilku sekund, także tam nie ma strat żadnych. Próżnia jest po to żeby wydobyć w niej aromaty np przy gotowaniu sous vide. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordanello Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 W dniu 16.06.2013 o 14:04, Usiu napisał: Czy jeśli chmiel jest pakowany próżniowo to też zaleca się go przechowywać w zamrażarce/lodówce, czy bez stresu mogę go przechowywać w temp. pokojowej? W browarze paczki mamy zapakowane oryginalnie przez producenta w worki metalizowane po około 4,5 kg i są przechowywane w chłodni w temperaturze zbliżonej do tej jaką masz w lodówce. Przywozimy nie więcej niż jesteśmy w stanie zużyć na bieżącą produkcję zazwyczaj mniej niż 24h. Jeśli produkcja jest wstrzymana na dzień lub 2 to wszystko wraca do chłodni i te w otwartych i zamkniętych workach także ekstrakty chmielowe które są w puszkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zlota, a niemalże platynowa łopata. Prawie 10 lat od postu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się