Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) obecnie nie planuje zmniejszenia jego wielkości ale zawsze z większego można zrobić mniejszy Gdyby były po 30 l, to bym kupił 5, a tak to nie kupię żadnego. Nie dlatego, że nie mam miejsca, tylko wolę różnorodność od ilości. Wyprodukowany w UE )) A w którym kraju? Edytowane 11 Lutego 2014 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 w drugim natomiast co z tego że mam 7 metrów jak nie jestem w stanie uzyskać wystarczającego przepływu i woda w w połowie długości rurki w znaczącym stopniu się nagrzewa więc wydajność chłodzenia diametralnie spada Przy zbijaniu z 90°C do 50°C być może tak, ale jak się schodzi poniżej 30°C to ta woda tak szybko się już nie nagrzewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 No dobrze, ale i tak będzie to skuteczniejsze niż Twoja chłodnica, jeśli zliczysz całościowy potencjał wymiany. Jeśli nawet przez ostatnie 2m woda w chłodnicy będzie miała taką samą temperaturę jak brzeczka, to i tak nie zmniejszy to wydajności. Dobrze wykombinowałaś z przenikalnością, miedź ma lepszą. Tylko zapomniałaś jeszcze i powierzchni przenikania - Twoja chłodnica ma ją więcej niż 6cio krotnie mniejszą niż typowe spiralne piwowarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Dobrze wykombinowałaś z przenikalnością, miedź ma lepszą. Tylko zapomniałaś jeszcze i powierzchni przenikania - Twoja chłodnica ma ją więcej niż 6cio krotnie mniejszą niż typowe spiralne piwowarskie. No i jeszcze grubość ścianki w chłodnicy ze stali nierdzewnej w porównaniu z tymi rurkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Widzę że ciekawy temat z tą chłodnica się rozwinął ja rozumiem że są lepsze i gorsze rozwiązania ale fizyka nie kłamie skoro to forum ma się przyczynić do rozwoju browarnictwa domowego to może ktoś policzy ( przyjmijmy że nie mieszamy cieczy chłodzącej będzie łatwiej oraz temeratura obniza się liniwo co oczywiscie nie jest prawdą ) . dane: delta T = 65 stopni 1 warka powiedzmy masa wody =30 kg Cw = 4200 z tego wynika że Q= 8190.000 (J) zakładany czas chłodzenia t = 15 min jakie wychodzi wam pole powierzchni chłodnicy ? oraz ilość wody potrzebnej do schłodzenia ? Edytowane 14 Lutego 2014 przez Gosia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Na prośbę zainteresowanych przesyłam jeszcze zdjęcia pojemnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ponawiam pytanie - w jakim kraju został wyprodukowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 w kraju Unii Europejskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ale którym? Jeżeli nie wiadomo, to znaczy, że został wyprodukowany w CHRL i przywieziony do Polski w kontenerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 i co z tego, jak większość rzeczy obecnie dostępnych, produkowanych w, Chinach, Tajwanie, Wietnamie itd. a tylko składane na terenie UE. Tak samo jest np z "Włoskimi" taboretami gazowymi. Ponownie pytam co z tego? Bili881 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) i co z tego, jak większość rzeczy obecnie dostępnych, produkowanych w, Chinach, Tajwanie, Wietnamie itd. a tylko składane na terenie UE. Tak samo jest np z "Włoskimi" taboretami gazowymi. Ponownie pytam co z tego? Dziękuje serdecznie, jakie znaczenie ma fakt gdzie to jest produkowane, jeśli zostały wykonane badania i na ich podstawie został element dopuszczony. To jakie to ma znaczenie ? Większość rzeczy jakie nosimy to są Chiny ,Tajwan itd. Nawet jak coś kupujemy made in europe, to pamiętajmy o tym, że elementy składowe zazwyczaj pochodzą z tzw „ tanich krajów„. Jeszcze raz dziękuje leszcz007 za rzetelne wsparcie. Zapraszam do zakupów .... i oceniania wyrobu a nie kraju z którego pochodzi... Edytowane 14 Lutego 2014 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Na prośbę zainteresowanych przesyłam jeszcze zdjęcia pojemnika A można prosić o foto środka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Dziękuje serdecznie, jakie znaczenie ma fakt gdzie to jest produkowane, jeśli zostały wykonane badania i na ich podstawie został element dopuszczony. To jakie to ma znaczenie ? Większość rzeczy jakie nosimy to są Chiny ,Tajwan itd. Nawet jak coś kupujemy made in europe, to pamiętajmy o tym, że elementy składowe zazwyczaj pochodzą z tzw „ tanich krajów„. Jeszcze raz dziękuje leszcz007 za rzetelne wsparcie. Zapraszam do zakupów .... i oceniania wyrobu a nie kraju z którego pochodzi... Ma znaczenie. Czy to takie dziwne, że ktoś nie kupuje produktów zagranicznych, jeżeli ma do wyboru odpowiednik polski? A propos dopuszczenia, wiesz co znaczy znaczek CE? Edytowane 14 Lutego 2014 przez jake Janciuncio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 A propos dopuszczenia, wiesz co znaczy znaczek CE? CE = Chinese Export, było już wałkowane na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Witam Troszkę odbiegamy od tematu zasadniczego co do CE ( dyrektywa maszynowa która wyznacza co podlega certyfikacji CE mówi wyraźnie o maszynach zachęcam do lektury http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:157:0024:0086:pl:PDF ) . Proszę mi się nie dziwić że nie podaje skąd jest pojemnik gdyż konkurencja też ogląda to forum:)) pozdrawiam życzę miłego dnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Pomijając zasadność pytania chodziło chyba o tę różnicę: Niemniej jednak trochę jake'a rozumiem - ja też jestem zainteresowany krajem pochodzenia, aczkolwiek w kontekście pytania: Ma znaczenie. Czy to takie dziwne, że ktoś nie kupuje produktów zagranicznych, jeżeli ma do wyboru odpowiednik polski? satysfakcjonującą odpowiedzią będzie chyba czy to produkt polski czy nie - za wiele konkurencji w ten sposób raczej nie zdradzisz i o ile rozumiem w pewnym stopniu Twoje obawy tak trochę mnie jednak dziwi ta ciuciubabka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Konkurencja jeśli ma wykonać taki pojemnik to wykona, czy to w fabryce plastikowej w PL, UE czy gdzieś tam, nawet z tej samej formy. Piwowarowie domowi używają włoskich kapslownic i jest ok. Kociołek z Lidla jest chiński i można dalej wymieniać jak np dyskusja o amerykanizacji... Szkoda, że sprzedawca na proste pytanie nie chce odpowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Może dajcie spokój miłej forumowiczce. Zdaje się że nikt nie zmusza do zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Może dajcie spokój miłej forumowiczce. Zdaje się że nikt nie zmusza do zakupu. dziękuje serdecznie .Zapraszam do zakupu ocenienia produktu a nie komentowania skąd to jest pozdrawiam życzę miłego wieczoru z browarkiem oczywiście własnej roboty ….. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Wybacz, ale oceniając to: i to: najpierw biorę pod uwagę skąd pochodzi. Nie wiem, po co ta cała tajemnica. Widocznie są powody. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Zapraszam do zakupu Powtórzę pytanie/ prośbę o zdjęcia pojemnika wewnątrz - jeśli oczywiście są takie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 W pierwszym przypadku chłodnicy ze stali to szkoda wody w drugim natomiast co z tego że mam 7 metrów jak nie jestem w stanie uzyskać wystarczającego przepływu i woda w w połowie długości rurki w znaczącym stopniu się nagrzewa więc wydajność chłodzenia diametralnie spada . Tak miałem również na myśli lepszą dystrybucję wymiennika. Jak zrobię testy to dam znać Testowana krótsza i dłuższa chłodnica z miedzi zwinięta w spiralę, dłuższa szybciej schładza, trzeba tylko zwiększyć prędkość przepływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Zapraszam do zakupu Powtórzę pytanie/ prośbę o zdjęcia pojemnika wewnątrz - jeśli oczywiście są takie. Proszę Edytowane 21 Lutego 2014 przez Gosia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Witam kończąc temat pojemnika stożkowego chciałam wszystkim podziękować za motywację do działania a w ramach rekompensaty proponuję osobą zalogowanym na tym forum zniżkę na jednorazowy zakup pojemnika w postaci rabatu 5% proszę przy składaniu zamówień podać nick ze strony z informacją piwo org . Promocja obowiązuje do 28.02.14 pozdrawiam Gosia mrblaha i elroy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) a w ramach rekompensaty proponuję osobą zalogowanym na tym forum zniżkę osobom zniżkę na jednorazowy zakup pojemnika w postaci rabatu 5% No teraz to się rzucą Edytowane 21 Lutego 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi