Skocz do zawartości

Fermentis Saflager W-34/70


Rekomendowane odpowiedzi

Czy miał ktoś z was problem z klarownością przy tych drożdżach? Do tej pory zrobiłem na nich 3 warki i za każdym razem piwka były idealnie klarowne. Przy ostatniej 4. warce, po 6 dniach CC, piwo jest wciąż delikatnie zamglone i kłaczki drożdży zawieszone są w piwie. Piwo fermentowało ~3tygodnie, potem tydzień w 15°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Pusty szczep. Wrażliwy na jakiekolwiek niedogodności - wtedy daje jabłko w aromacie. Brak slodowosci w piwach i to też jest problem. Nie używam od dawna i nie ma powodu ku temu. Wysokie odfermentowanie - nie zawsze to jest korzystne. Slod pilznenski gotowac dluzej 90 minut zeby jakaś podstawę piwo miało. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Piotr Ba napisał(a):

Pusty szczep. Wrażliwy na jakiekolwiek niedogodności - wtedy daje jabłko w aromacie. Brak slodowosci w piwach i to też jest problem. Nie używam od dawna i nie ma powodu ku temu. Wysokie odfermentowanie - nie zawsze to jest korzystne. Slod pilznenski gotowac dluzej 90 minut zeby jakaś podstawę piwo miało. 

Słód gotować 90 min na Boga

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1754024001297494&set=pcb.1754024041297490

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 25.12.2024 o 19:55, Piotr Ba napisał(a):

Pusty szczep. Wrażliwy na jakiekolwiek niedogodności - wtedy daje jabłko w aromacie. Brak slodowosci w piwach i to też jest problem

Nie stwierdziłem tych rewelacji. Połowę warek robię na tych drożdżach i dla mnie są wzorem powtarzalności. Na lepsze lagerowe drożdże jak na razie nie trafiłem. A starałem się ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 25.12.2024 o 19:55, Piotr Ba napisał(a):

Pusty szczep. Wrażliwy na jakiekolwiek niedogodności - wtedy daje jabłko w aromacie. Brak slodowosci w piwach i to też jest problem. Nie używam od dawna i nie ma powodu ku temu. Wysokie odfermentowanie - nie zawsze to jest korzystne. Slod pilznenski gotowac dluzej 90 minut zeby jakaś podstawę piwo miało. 

 

2 godziny temu, zielony07 napisał(a):

Nie stwierdziłem tych rewelacji. Połowę warek robię na tych drożdżach i dla mnie są wzorem powtarzalności. Na lepsze lagerowe drożdże jak na razie nie trafiłem. A starałem się ...

 

Czyli klasyka, zdania ekspertów są podzielone i jeden rabin powie TAK, drugi rabin powie NIE 😂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 27.12.2024 o 21:29, zielony07 napisał(a):
W dniu 27.12.2024 o 21:29, zielony07 napisał(a):

Nie stwierdziłem tych rewelacji. Połowę warek robię na tych drożdżach i dla mnie są wzorem powtarzalności. Na lepsze lagerowe drożdże jak na razie nie trafiłem. A starałem się ...

 

Powtarzalność. To raczej antyreklama, tylko to ma mnie skłonić do ich użycia? Nic więcej? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.