kazeper Opublikowano 25 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2024 Czy miał ktoś z was problem z klarownością przy tych drożdżach? Do tej pory zrobiłem na nich 3 warki i za każdym razem piwka były idealnie klarowne. Przy ostatniej 4. warce, po 6 dniach CC, piwo jest wciąż delikatnie zamglone i kłaczki drożdży zawieszone są w piwie. Piwo fermentowało ~3tygodnie, potem tydzień w 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 (edytowane) @kazeperTo może być kwestia zbyt miękkiej wody (za mało jonów wapnia) Edytowane 27 Stycznia 2024 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 25 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2024 Pusty szczep. Wrażliwy na jakiekolwiek niedogodności - wtedy daje jabłko w aromacie. Brak slodowosci w piwach i to też jest problem. Nie używam od dawna i nie ma powodu ku temu. Wysokie odfermentowanie - nie zawsze to jest korzystne. Slod pilznenski gotowac dluzej 90 minut zeby jakaś podstawę piwo miało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2024 (edytowane) 14 minut temu, Piotr Ba napisał(a): Pusty szczep. Wrażliwy na jakiekolwiek niedogodności - wtedy daje jabłko w aromacie. Brak slodowosci w piwach i to też jest problem. Nie używam od dawna i nie ma powodu ku temu. Wysokie odfermentowanie - nie zawsze to jest korzystne. Slod pilznenski gotowac dluzej 90 minut zeby jakaś podstawę piwo miało. Słód gotować 90 min na Boga https://www.facebook.com/photo/?fbid=1754024001297494&set=pcb.1754024041297490 Edytowane 25 Grudnia 2024 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 W dniu 25.12.2024 o 19:55, Piotr Ba napisał(a): Pusty szczep. Wrażliwy na jakiekolwiek niedogodności - wtedy daje jabłko w aromacie. Brak slodowosci w piwach i to też jest problem Nie stwierdziłem tych rewelacji. Połowę warek robię na tych drożdżach i dla mnie są wzorem powtarzalności. Na lepsze lagerowe drożdże jak na razie nie trafiłem. A starałem się ... anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 27 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 W dniu 25.12.2024 o 19:55, Piotr Ba napisał(a): Pusty szczep. Wrażliwy na jakiekolwiek niedogodności - wtedy daje jabłko w aromacie. Brak slodowosci w piwach i to też jest problem. Nie używam od dawna i nie ma powodu ku temu. Wysokie odfermentowanie - nie zawsze to jest korzystne. Slod pilznenski gotowac dluzej 90 minut zeby jakaś podstawę piwo miało. 2 godziny temu, zielony07 napisał(a): Nie stwierdziłem tych rewelacji. Połowę warek robię na tych drożdżach i dla mnie są wzorem powtarzalności. Na lepsze lagerowe drożdże jak na razie nie trafiłem. A starałem się ... Czyli klasyka, zdania ekspertów są podzielone i jeden rabin powie TAK, drugi rabin powie NIE 😂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 28 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2024 W dniu 27.12.2024 o 21:29, zielony07 napisał(a): W dniu 27.12.2024 o 21:29, zielony07 napisał(a): Nie stwierdziłem tych rewelacji. Połowę warek robię na tych drożdżach i dla mnie są wzorem powtarzalności. Na lepsze lagerowe drożdże jak na razie nie trafiłem. A starałem się ... Powtarzalność. To raczej antyreklama, tylko to ma mnie skłonić do ich użycia? Nic więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2024 Powtarzalność. To raczej antyreklama, tylko to ma mnie skłonić do ich użycia? Nic więcej? Jeżeli ci piwo smakuje na danych drożdżach to chcesz mieć powtarzalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się