Daniel Kałuża Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Witam, Kolejna aktualizacja arkusza PPPP do wersji 1.7 przynosi następujące zmiany: Dodano nowe słody Optima Dodano podstawowe słody IREKS Uaktualniono parametry słodu Bruntál Zapraszam do pobierania: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Pozdrawiam Warzyciel - Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Witam, Nowa wersja arkusza PPPP - 1.8 już dostępna. Wprowadziłem następujące zmiany: Dodano nowe produkty Optima: słód wiedeński, słód barwiący czekoladowy, jęczmień prażony, pszenicę prażoną. Uaktualniono parametry ekstraktu i koloru produktów Optima dla zbioru 2014. Dodano drożdże Fermentis: safale k-97, safbrew abbaye, saflager s-189. Dodano nowe przykłady wykorzystania drożdży Fermentis w piwach z browarów rzemieślniczych. W związku z nowymi przepisami, w zakładce Energia zmieniono jednostkę rozliczeniową gazu ziemnego z m3 na kWh. Zapraszam do pobierania: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Pozdrawiam Warzyciel - Daniel KubaMik i szejk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Daniel Kałuża Opublikowano 12 Października 2014 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Witajcie, Udostępniłem do pobrania jubileuszową 10 wersję PPPP z numerkiem 1.9. Z nowości: Dodano słód żytni z Optimy Dodano produkty Weyermann®: CARAFOAM®, Abbey, CARABOHEMIAN®, Special W®, Owsiany, Orkiszowy czekoladowy, Żytni ciemny, Żytni CARARYE®, Żytni czekoladowy, Żyto prażone Pozycja Weyermann® Pszenica prażona-czekoladowa została rozdzielona na dwa produkty: Pszeniczny czekoladowy, Pszenica prażona Uaktualniono dane ekstraktu i koloru produktów Weyermann® dla zbioru 2014 Jak zawsze do pobrania pod poniższym linkiem: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ PS Dziękuję za dotychczasowe wsparcie i zainteresowanie. Jak tworzyłem ten arkusz w zeszłym roku to w życiu bym nie pomyślał, że trafi on na drugie miejsce w TOP 10. Są nawet mini browary w Polsce, które obliczają zasypy na lekko zmodyfikowanej wersji. Pozdrawiam Daniel - Warzyciel Michał Przybyszewski, a_r_e_k, szejk i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Dla mnie ten arkusz to podstawa działania korzystam przede wszystkim ze słodów Optimy, więc PPPP jest dla mnie niezastąpionym arkuszem przy projektowaniu warek. No i dzięki za szybkie dodanie najnowszych słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Witajcie, Zasypuję Was ostatnio nowymi wersjami. Nie inaczej jest dzisiaj. Wersja 2.0 już do pobrania. Jedna nowość, na którą wielu z Was czekało: Możliwość obliczania koloru brzeczki piwnej w zakładce Barwa Od razu uprzedzam, że jak ktoś nie wygra Birofilii 2015 bo się nie zmieścił w widełkach koloru w danej kategorii, to nie biorę odpowiedzialności . A tak na poważnie to sugeruję przetestować na kilku piwach i dobrać doświadczalnie "Współczynnik korekcji koloru" w komórce C91 pod tabelką. W komentarzu tej komórki jest wyjaśnienie. Zapraszam do pobierania i testowania: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Pozdrawiam Daniel - Warzyciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Witajcie, Kolejna aktualizacja PPPP do wersji 2.1 już dostępna, a w niej: Uaktualniono dane ekstraktu i koloru produktów Bruntál, Optima, Strzegom dla zbioru 2014 Zapraszam do pobierania: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Pozdrawiam Daniel FurioSan, elroy, keisan i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Kawał dobrej roboty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Witam, Wersja 2.2 już do pobrania. Dodałem słody Brewferm. Do pobrania jak zawsze na: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Pozdrawiam Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Witam, Wersja 2.3 do Waszej dyspozycji. Dodano nowe słody Strzegom: żytni, żytni karmelowy, żyto prażone Dodano nowe słody Optima: karmelowy 60-80, karmelowy 350-450, barwiący 60-80, żytni barwiący 1100-1500 Uaktualniono parametry słodów Optima http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ PozdrawiamDaniel karkan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Daniel Kałuża Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Witam po dłuższej przerwie. Wersja 2.4 do pobrania. Główne zmiany to uaktualnienie bazy surowców do aktualnych parametrów + dodanie miejsca na wpisanie innych słodów przez użytkowników. http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki Pozdrawiam Daniel joonecky, mikemat, Pun kOmora i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Świetna robota, Daniel. Korzystam przy każdej warce Edytowane 3 Marca 2016 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Witam, Wersja 2.5 PPPP rzucona na pożarcie. Zmiana jedna, ale ważna. Od teraz w zakładce barwa, kolor brzeczki jest obliczany wg reguły Morey'a (podobnie jak np w BeerSmith). Myślę, że w połączeniu z aktualnymi (wg atestów) uśrednionymi wartościami koloru dla każdego ze słodów, będzie można dość dokładnie wstrzelić się w planowaną barwę brzeczki. Powodzenia w testowaniu Pozdro Daniel redlum, zasada i jerzdna 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Daniel Kałuża Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Dobry, Dziś udostępniłem 17 wersję PPPP tj 2.6 Dodałem tabelę Drożdże FM zawierającą opis właściwości drożdży Fermentum Mobile (Podziękowania dla Filipa z FM) Zmienił się również format pliku. Stary wysłużony xls odszedł na emeryturę i zastąpił go aktualny od ponad 9 lat xlsx. Dzięki temu plik odchudził się trzykrotnie a dla mnie skończyły się problemy przy konwersji na stary format. Jeżeli ktoś nie ma Excela zdolnego otworzyć ten format, polecam darmową wersję Excela Online lub używanie starszych wersji arkusza. Już wcześniej by to nastąpiło, ale dopiero ostatnio odblokowano możliwość dodawania xlsx do zakładki media/plik (dzięki Elroy) Pozdrawiam Daniel ASadam, zasada, elroy i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Witajcie, Udostępniłem wersję 2.7 PPPP, w której: Dodano słody IREKS: Pale Ale i jęczmienny wędzony, Uaktualniono parametry pozostałych słodów IREKS, Sprawdzono parametry słodów pozostałych producentów wg dostępnych atestów - brak zmian Zapraszam do pobierania: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Pozdrawiam Daniel Piwosz86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Ponieważ uważam arkusz PPPP za doskonały i sam go aktywnie używam, postanowiłem się podzielić swoim niewielkim usprawnieniem, które zaproponowałem też Autorowi oryginału. Arkusza używam głównie do tworzenia receptury, dlatego nie chciałem za każdym razem do zakładek Zasyp i woda, Barwa oraz wszelkich przeliczników i kalkulacji wpisywać tych samych danych, dlatego wszelkie powtarzające się dane kopiuję z głównej zakładki, jaką jest Zasyp i woda (komórki skopiowane oznaczone są na beżowo i mogą być wciąż zmieniane, ale przynajmniej automatycznie się uzupełniają, co mi wystarczy). Słody wybieramy z listy. Link do wersji udostępnionej: https://docs.google.com/spreadsheets/d/12FYjujH3MbSHa2RokPIhdqauzMREacx6evnP9iMJ0co/edit?usp=sharing (nie trzeba mieć konta na Google, ale żeby skorzystać trzeba albo zapisać jako xls (Plik -> Pobierz jako -> xlsx), albo poprosić o dostęp do modyfikacji, wtedy trzeba mieć konto. Planuję też lekko przerobić zakładkę Chmielenie (chmiele też wybierane z listy), opartą dodatkowo na krzywej wg Tinseth'a, którą to wersję też chętnie udostępnię. Udostępniona wersja może nikomu nie podchodzić, dzielę się jedynie bo mam i mi służy (choć poczyniłem dodatkowe zmiany przy okazji) EDIT: włączyłem możliwość modyfikacji arkusza online, ponieważ export do Excela nie do końca się jeszcze udaje (jak poprawię niektóre formuły to będzie dobrze). EDIT2: barwa przeniesiona do pierwszej zakładki, jako że zasypem steruję też barwą Edytowane 13 Września 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Moim zdaniem dobra robota ... ja właśnie w ten sposób mam przerobioną sekcję chmielenia. Znacznie ułatwia to pracę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Przerobiłem arkusz dość mocno, celem było skonsolidowanie na jednej stronie wszystkich informacji o warzonym piwku (w zakresie, w jakim kalkulator je wspiera, bo np. nie ma sekcji o nasyceniu CO2 do rozlewu, czy wyliczania ilości drożdży, bo nie ma sensu kopiować tu bardzo dobrych kalkulatorów np. http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/). Ponieważ PPPP jest doskonałym rozbudowanym arkuszem z mnóstwem przeliczników, a moja wersja mocno odbiega konstrukcyjnie od oryginału, postanowiłem zrobić z tego niezależny twór skupiony wyłącznie na tworzeniu receptury z wykorzystaniem oryginału jako dobrej podstawy. Są tylko 2 główne zakładki: jedna dla warki (można kopiować i w każdej zrobić inną warkę) i te edytujemy (pola jasnożółte) oraz Surowce, gdzie są statyczne parametry w tym momencie jedynie słodów (dla chmielu % a-k jest bardzo różny w zależności od roku zbioru, więc nie ma sensu się w to bawić, wpisujemy ręcznie). Link: https://docs.google.com/spreadsheets/d/12FYjujH3MbSHa2RokPIhdqauzMREacx6evnP9iMJ0co Podstawowe zmiany w stosunku do PPPP v27: zostawiona tylko zakładka dot. tworzenia warki surowce do zasypu wybierane z listy, dzięki temu strona jest krótsza do tabeli z surowcami na główną stronę przeniesiona kolumna Barwa do sekcji po lewej dodane pola umożliwiające wyliczenie temp. wody do pierwszego etapu infuzji chmielenie przerobione i przeniesione na stronę główną, wykorzystuje model G.Tinseth'a (http://realbeer.com/hops/research.html), dodatkowo można wybrać etap chmielenia. Dla FWH utylizacja jest zwiększana o 10% jej wyliczonej wartości (na podstawie artykułu http://beersmith.com/blog/2008/03/17/the-first-wort-hop-beer-brewing-techniques/) i pewnie coś jeszcze czego nie pamiętam Chcę dorobić obsługę magazynu i automatyczne przygotowanie listy słodów do zakupu na podstawie zebranych w zakładkach receptur (mam to zrobione w innym arkuszu, muszę to tylko sprawnie przenieść tutaj). Nie testowałem tego na Excelu jeszcze, pewnie coś nie będzie działać, najlepszą opcją jest zrobienia swojej kopii pod Google Sheets jeśli się ma konto googlowe. Zarzucam prace nad arkuszem https://docs.google.com/spreadsheets/d/12FYjujH3MbSHa2RokPIhdqauzMREacx6evnP9iMJ0co Za dużo jest już tych narzędzi, zwłaszcza w kwestii utrzymywania osobnych baz surowców zaczyna to stanowić problem. Przerzuciłem się na Brewtarget i tam planuję kontrybuować. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez eltomek Piwosz86 i elroy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Witajcie Daniel i Tomek Świetne są te wasze arkusze. Będę korzystać z obu Sam siedzę dużo w Excelu i VBA, ale niestety jestem jeszcze zbyt cienki w uszach jeśli chodzi o piwowarstwo i poza pracą mam mało czasu, żeby samemu coś podobnego zbudować. Szacunek dla Was! Tomek, mała uwaga Dużo osób (podobnie jak ja) ściągnie Twój pliczek i będzie korzystać z niego w Excelu. Formuły mnożenia, które odwołują się do pustych komórek zwracają błąd #ARG w kolumnach J,K,L i ukrytej O. Możesz zastosować wszędzie formułę z kolumn F,G,H, czyli JEŻELI([komorka]<>" ";[formula];" "), wtedy wszystko ładnie działa Pozdrawiam Panowie i czekam z niecierpliwością na następne aktualizacje pliczków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) . Edytowane 29 Grudnia 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Daniel Kałuża - 46 postów 44 punkty :-). To mówi samo za siebie. Dzięki za pppp. moki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Daniel Kałuża Opublikowano 31 Grudnia 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Czołem Piwowarki i Piwowarzy, Udostępniam dla Was 19 wersję PPPP o numerze 2.8 http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Lista zmian jest gruba: Dodano opis drożdży FM27, FM28, FM53, Fermentis SafAle F-2 Dodano słody Viking Malt: Jęczmienny wędzony (różne) i Pszeniczny wędzony dębiną Uaktualniono dane słodów Weyermann: usunięto pszenicę prażoną (brak w aktualnym katalogu), dodano: Jęczmienny diastatyczny, Pszeniczny diastatyczny, Pilzneński czeski, Pilzneński czeski klepiskowy, Ciemny czeski klepiskowy, Pszeniczny czeski klepiskowy Zmieniono nazwę zakładek "Zasyp i woda" i "Ekstrakt" na "Zasyp w %" i "Zasyp w kg" Z zakładki "Zasyp w %" usunięto przelicznik z kg na % (to samo można uzyskać wypełniając w razie potrzeby zakładkę "Zasyp w kg", przelicznik był pozostałością po dawnej wersji, kiedy nie było jeszcze zakładki "Ekstrakt") W zakładce "Zasyp w kg" dodano tabelki do Kontroli wydajności i Obliczania wody podobnie jak w zakładce "Zasyp w %" Tabelka do Obliczania wody pobiera teraz dane z receptury Zamieniono kolejność tabel Obliczania wody i Kontroli wydajności Kolor piwa oblicza się na bieżąco podczas wpisywania receptury do zakładek "Zasyp w %" i "Zasyp w kg" Dodano grafikę obrazującą kolor piwa do zakładek "Zasyp w %" i "Zasyp w kg" Przeliczniki kolorów w skalach EBC i SRM przeniesiono do zakładki "Przeliczniki" Zlikwidowano zakładkę "Barwa" Baza danych surowców w zakładce "Zasyp w kg" jest pobierana z Zakładki "Zasyp w %" W zakładkach "Zasyp w %" i "Zasyp w kg" zwiększono ilość słodów możliwych do wpisania przez użytkownika do 10 W zakładce "Chmielenie" usunięto przykładowe wartości chmielenia w IBU W zakładce "Chmielenie" zwiększono ilość chmieli możliwych do wpisania przez użytkownika do 10 Usunięto instrukcje rehydratacji z zakładki "Drożdże Fermentis" Uaktualniono nazwy handlowe i parametry drożdży Fermentis wg aktualnych specyfikacji Mam nadzieję, że Wam spasuje. Życzę Wam udanego sylwestra i dużo dobrego piwa w nadchodzącym 2017 roku. Pozdrawiam Daniel camilos, Kazior, anteks i 6 innych 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Połączyłbyś brakujące z toolkita żeby był jeden plik? Nie musiałbym dwóch używać... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Połączyłbyś brakujące z toolkita żeby był jeden plik? Nie musiałbym dwóch używać... :-) Kolos to by był taki że chyba więcej klikania niż pożytku by z tego było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Daniel Kałuża Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Witam, Jubileuszowa 20 wersja już dostępna do pobrania. http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Zmieniłem: Przerobiono zakładkę "Chmielenie" (Podaje się teraz czas gotowania a utylizacja jest dobierana automatycznie, Zastąpiono starą tabelkę utylizacji dla szyszek (wg różnego blg) i granulatu, jedną wspólną. Bazuje ona na danych dla granulatu wg Ray'a Daniels'a, ale została przeskalowana co do minuty, przez co jest dokładniejsza. Jeżeli używasz szyszek wylicz oczekiwane IBU, ale ilość szyszek zwiększ o 10-30%. Dodano obliczanie GPH i stosunku IBU do ekstraktu) Przeliczniki temperatury z °C na °F i z °F na °C przeniesiono z zakładki "Zacieranie" do zakładki "Przeliczniki" Drobne poprawki graficzne Słowo komentarza: Wyniki IBU wg tego kalkulatora pokrywają się mniej więcej z metodą Ragera. Ja tym wynikom ufam bardziej niż wyliczeniom wg Thinsetha, które wg mnie dają zaniżone wartości. Nie chcę tu wchodzić w polemikę, jeżeli ktoś potrzebuje obliczać wg Thinsetha jest dostępny kalkulator Staśka w plikach. Pozdrawiam Daniel mina obelżywa, elroy, m4r1u52 i 7 innych 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Daniel Kałuża Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Witam Wersja 3.0 już do pobrania http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Zmiany: Dodano słody Viking Malt: Colorado Pale Base, Colorado Honig, Colorado Crystal 10°L, Sahti, Barwiący obłuszczony Uaktualniono nazwy i parametry wszystkich słodów Viking Malt wg aktualnych atestów Dodano opis drożdży Fermentis SafAle BE-134 do piw w stylu Saison W zakładkach Zasyp w % i Zasyp w kg, przebudowano zupełnie tabelę do obliczeń wody. Nowy algorytm obliczeń uwzględniający od teraz kurczenie się brzeczki podczas chłodzenia i inne straty. Dodano parametr podający % ekstraktu przed gotowaniem, oraz zabezpieczenie przed zbyt dużą ilością wody w zacierze. Pozdrawiam Daniel moki, Rosolis, Mibor i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się