wolf83 Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 W dniu wczorajszym warzyłem piwo. Typowa 12. Słód pilzneński,chmiel marynka i lubelski oraz drożdże S-04. Problem jest w tym iz dane drożdże dodałem na brzeczki, która miała 32 stopnie celsjusza. Lukam przez fermentator, robi się piana, ale nierównomierna. Czy część drożdży mogła zginąć? A te które "przeżyły" to się "obudza" do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Problem jest w tym iz dane drożdże dodałem na brzeczki, która miała 32 stopnie celsjusza Uwodnione czy suche? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Uwodnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Nic im nie będzie, już się pewnie biorą do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 32 stopnie to chyba optymalna temperatura dla drożdży (nie dla piwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 zlałem drożdże do słoika, który okazał się za wysoki w stosunku do rozmieszczenia półek w lodówce. nie mam żadnego mniejszego, nowego. czy drożdżaki mogą stać w spiżarce, w której temperatura w ostatnich dniach waha się od 9 do 14 °C, czy koniecznie muszą być w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zależy jak szybko zamierzasz ich użyć, choć tak czy siak lepie w lodówce. Na drzwiach nie wejdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 chcialem uzyc ich za ok. dwa tygodnie. na drzwi za szeroki. kupie jutro nowy, choc jak zaczne otwierac i przelewac to znajac zycie jakis syf sie przyplacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 No nie bardzo masz inne wyjście. Zdezynfekuj nowy słoik i nie przelewaj w kuchni ani w pobliżu innych źródeł infekcji, a wszystko powinno być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Wystaw na godzinę na balkon - zimno jest to zaczną opadać, płyn z góry będziesz mógł wylać i gęstwa do mniejszego słoika Ci wejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 zlałem drożdże do słoika, który okazał się za wysoki w stosunku do rozmieszczenia półek w lodówce. Pardon, ale nie możesz go po prostu zamkniętego... położyć, a nie postawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 zlałem drożdże do słoika, który okazał się za wysoki w stosunku do rozmieszczenia półek w lodówce. Pardon, ale nie możesz go po prostu zamkniętego... położyć, a nie postawić? mógłbym tak zrobić gdyby z lodówki nie korzystał nikt poza mną. słoik w poziomie może stwarzać problemy. będzie zajmował więcej miejsca i co chwilę się przetaczał po półce, aż w końcu wypadnie. bo takie akcje najczęściej tak się kończą. niby wydają się prawie niemożliwe, a jakże często się zdarzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1000 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Witam. Mam pytanie odnośnie goryczki w piwie. Uwarzyłem ostatnio Pale Ale z zacieraniem. Dodałem 40 gr. marynki i 35 gr. lubelskiego chmielu. Tydzień po zabutelkowaniu goryczka była bardzo mocna, przyjemna w smaku. Trzy tygodnie od zabutelkowania, goryczka ledwo wyczuwalna. Czym to może być z powodowane, że goryczka zanika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Przychodzi mi do głowy tylko przyspieszone starzenie przez zbytnie natlenienie pawel1000 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Przychodzi mi do głowy tylko przyspieszone starzenie przez zbytnie natlenienie A tam, przyspieszone. To normalne starzenie. pawel1000 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Ja rozumiem aromat chmielowy. Ale goryczka przechodząca z bardzo wyraźne do ledwie wyczuwalnej w miesiąc to nie jest normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 To się zmienia z tygodnia na tydzień. Może być mniej wyczuwalna przez pewien czas, potem znowu bardziej, gdy inne składowe smaku staną się mniej intensywne. Co do zmian w aromacie podczas dojrzewania -> http://www.uclouvain.be/cps/ucl/doc/inbr/documents/presentation-jean-marie-rock.pdf (raczej dla hardkorów). Wilkor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zachęcająca prezentacja, już sobie przyswajam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1000 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dzięki Panowie za odpowiedz. Zabutelkowałem dwa transportery 0.33 L. Na bieżąco będę kontrolował. Mam nadzieję że wróci do normy. Dzisiaj odebrałem zapas słodów, uwarzę jeszcze raz PA. Tym razem zmienię chmiele na inne, morze to coś zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Witam, W sobotę zatarłem drugą warkę - zestaw Witbier z CP. Nurtuje mnie kwestia ilości wody do wysładzania. Słody poszły w 13 litrów, gotowane zgodnie z przepisem - negatywna próba jodowa, przerzucenie do fitrowania. Do wysładzania założyłem 12 litrów, dodane w 2 turach po 6 litrów. Po wszystkim, wyszło mi BLG 150 zamiast założonych przez sklep 9.50 (finalnie ma być 11.50). Skąd taka różnica w blg, gdzie popełniam błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Fizycznie jest niemożliwe osiągnąć taką wydajność na 20L. Po prostu Użyłeś zbyt małej ilości wody. Do gotowania potrzeba ci jakieś ~~~22-23 litry, a ty masz z 15-17. Resztę wody wciągnał słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Dolałem przed gotowaniem oczywiście jeszcze prawie 8l wody, wyszło blg 10.5. Większą ilość wody następnym przeznaczyć do wysładzania, czy zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Stosunek wody do ziarna przy zacieraniu był ok, zazwyczaj wynosi on 1kg-3l. Oczywiście można to zwiększyć, tylko nie wiem jaki masz gar. Jeśli 30l to śmiało mógłbyś nawet 1kg-4l, czyli 16l na zacieranie. Reszte na wysładzanie. Zestaw jest przemyślany na 20l, więc śmiało możesz założyć, że po wysładzaniu musisz mieć te 22-23 litry wody, żeby zostawić sobie rezerwe na odparowanie podczas gotowania i nieco na przełom i chmieliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Dzięki Wilkor Gar emalia 30 litrów, więc i 4:1 wejdzie. Po świętach kolejne warzenie, bogatszy o powyższe, liczę na założony przez sklep efekt. Pozostaje mi jedynie nanieść skalę na gar do którego wysładzam, albo wysładzać do fermentora ze skalą. I używać od razu więcej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Pozostaje mi jedynie nanieść skalę na gar do którego wysładzam, albo wysładzać do fermentora ze skalą. I używać od razu więcej wody. Nie przesadzałbym... 2-3 warki i będziesz mniej więcej wiedział ile wody tracisz, a wtedy będzie jasne w ilu zacierać i ile przygotować do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się