Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm polecam zapoznać się z wiedzą o fermentacji lagerów i potrzebnej ilosci drożdży.

 

no właśnie ta wiedza nie jest ujednolicona nie ma konkretnej książki. Dlatego wolę pytać ludzi, którzy mają jakieś doświadczenie.

Doczytałem przed chwilą  , że w przypadku drożdzy dolnej fermentacji powinno sie dać 2 torebki.  

Wiedziałem, że pominę coś tak ważnego.  Dziękuję , że mnie naprowadziłeś. Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu masz w miarę usystematyzowana wiedzę wiki.piwo.org

 

Np o drożdżach http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania

A jak czegoś nie wiesz to spoko, pytaj, po to jest ten temat :)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu masz w miarę usystematyzowana wiedzę wiki.piwo.org

 

Np o drożdżach http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania

A jak czegoś nie wiesz to spoko, pytaj, po to jest ten temat :)

 

Faktycznie z 1 paczką to bym zawalił sprawę. Ładnie opisane wszystko. Jeszcze takie pytanie z serii tych mniej mądrych. Mam 12 BLG. Ile powinienem uzyskać końcowej? W PSPD waha się to od 2 do 4. Tak myślałem uzyskać  3. Też można znaleźć info na ten temat ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Tu masz w miarę usystematyzowana wiedzę wiki.piwo.org

 

Np o drożdżach http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania

A jak czegoś nie wiesz to spoko, pytaj, po to jest ten temat :)

Faktycznie z 1 paczką to bym zawalił sprawę. Ładnie opisane wszystko. Jeszcze takie pytanie z serii tych mniej mądrych. Mam 12 BLG. Ile powinienem uzyskać końcowej? W PSPD waha się to od 2 do 4. Tak myślałem uzyskać 3. Też można znaleźć info na ten temat ?

Na forum jest wiedza na większość możliwych pytań, tylko często trudno ją odkopać . Nie zacierasz, więc masz raczej mały wpływ na końcowe blg, wszystko w "rękach" drożdży. Na ogół mówi się że brzeczka z puszki jest zatarta na dość słodko. Ja korzystałem z puszek Bruntala, ktore schodziły znowu nisko. Powinieneś być w widełkach 2-4. Jak będzie dużo ponad 4, to może znaczyć ze drożdże nie daly rady...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tu masz w miarę usystematyzowana wiedzę wiki.piwo.org

 

Np o drożdżach http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania

A jak czegoś nie wiesz to spoko, pytaj, po to jest ten temat :)

Faktycznie z 1 paczką to bym zawalił sprawę. Ładnie opisane wszystko. Jeszcze takie pytanie z serii tych mniej mądrych. Mam 12 BLG. Ile powinienem uzyskać końcowej? W PSPD waha się to od 2 do 4. Tak myślałem uzyskać 3. Też można znaleźć info na ten temat ?

Na forum jest wiedza na większość możliwych pytań, tylko często trudno ją odkopać . Nie zacierasz, więc masz raczej mały wpływ na końcowe blg, wszystko w "rękach" drożdży. Na ogół mówi się że brzeczka z puszki jest zatarta na dość słodko. Ja korzystałem z puszek Bruntala, ktore schodziły znowu nisko. Powinieneś być w widełkach 2-4. Jak będzie dużo ponad 4, to może znaczyć ze drożdże nie daly rady...

 

 

Dzięki za odpowiedź już jestem w miarę oświecony.

 Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cześć, nie chce zakładać nowego tematu więc się tutaj podepne, chciałbym uważyć piwo, jestem na etapie dokonania zakupów no i niewiem co mam wybrać, niby banalne domyślam sie że za pierwszym razem zawsze jest ciężko, poszukuje przepisów na piwo tylko że nie polskich, mogą być polskie ale nie ze polskich słodów. Chciałbym kupić słody, chmiel i drożdze z norweskiej strony http://shop.petit-agentur.no/nie ma na niej słodu pilzniejskiego i tym podobnych. Interesuje mnie na początek górniak no ale to nie ważne wszystkie przepisy mnie interesują, może są wsród was osoby które warza warki za granicą z dostępnych produktów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można się wspomóc czymś takim: http://www.brew.is/files/malt.html

 

Widzę, że sklep oferuje głównie słody Weyermanna, Castle Malting i Muntons więc przeglądając zapiski piwowarów spokojnie trafisz na przepisy oparte na tych słodach w całości lub chociaż w dużej części (najpiewniej Weyermanna), a resztę słodów możesz zastąpić zamiennikami.

 

Na Twoim miejscu zacząłbym od czegoś o prostym zasypie bez kombinowania np. APA na słodzie Pale Ale z lekką dokładką karmelowego. Zawsze możesz założyć temat w odpowiednim dziale i ktoś Ci pomoże skompletować recepturę w oparciu o ofertę tego sklepu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po zrobieniu cydru zauważyłem, że w kilka rys w fermentorze przybrało kolor soku jabłkowego.

 

Dość słabo to widoczne - ale, czy dyskwalifikuje to fermentor? Wężyk do rozlewu przybrał natomiast tak nieciekawy kolor, że po prostu go wyrzuciłem... może po prostu to taka cecha cydru, że barwi?

 

Póki co dałem mocniejsze stężenie oxi i położyłem fermentor na boku, tak by roztwór miał kontakt z rysą.

Mam do przygotowania pale ale i zastanawiam się czy jest spore ryzyko infekcji (dotychczas 10 warek bez infekcji).
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, tak sobie pomyślałem że spróbuje uwarzyć AIPĘ według receptury Czesława Dziełaka http://www.pspd.org.pl/pagesnews/receptury-zwycieskich-piw-i-warszawskiego-konkursu-piw-domowych

 

W zasypie jest tam słód cara gold. Chciałem wiedzieć, czy istnieje jakiś zamiennik tego słodu bo ogólnie jest chyba trudno dostępny.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wieczorem warzę Grodziskie. Może coś ze mną nie tak, ale nie mogę znaleźć jaka ma być do niego woda? Jak do bittera, czy jak do Pilsa?

Mój profil wody to:

Chlorki Cl: 36.4 mg/l
Siarczany SO4:57,3 mg/l
Wapń Ca: 53 mg/l
Magnez Mg: 5 mg/l
Sód Na: 20,1 mg/l
HCO3: 85 mg/l

CaCO3: 132,1 mg/l

 

Dodatkowo chciałem zabutelkować american wheat na S-33 i do tego samego fermentora wlać grodzisza (AW fermentowane przez tydzień). Muszę ją najpierw zebrać i przepłukać np. z osadów, czy mogę lać i się nie przejmować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody

Wapnia masz troszkę mało, ale chyba może być

Magnez i Sód wg mnie ok

Chlorki i siarczany masz małe, nie wiem czy lepiej je podbić czy mogą tak zostać. Osobiście próbowałbym podbić do ok 80-100 każdy.

HCO3 masz trochę za wysokie, do piw jasnych powinno być do 50.

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/

Pobaw się tym jeśli chcesz, jeśli nie chcesz/nie umiesz to wydaje mi się że na Twojej wodzie będzie w miarę ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wieczorem warzę Grodziskie. Może coś ze mną nie tak, ale nie mogę znaleźć jaka ma być do niego woda?

Nie przejmuj się takimi szczegółami. Myślisz, że wyczujesz jakąś różnicę w smaku, gdy uzupełnisz magnez do oryginalnej wartości? Przecież wiadomo, że nie. Lepiej zwróć uwagę na odpowiednio wędzony słód i sposób zacierania. 

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bart3q ten kalkulator mam w miare dobrze obadany, tylko nie wiedziałem jaki ma być profil wody w ogóle. Dodam trochę gipsu i powinno być ok.

 

Jacenty to bardzo dobre pytanie. Zrobiłem raz eksperyment z bitterem bez modyfikacji i coś z nim było nie tak. Wysładzałem do 4 BLG, żadnego mashoutu, PH zacieru i brzeczki ok, ale było odrobinę ściągające. Wydaje mi się właśnie, że mogło być coś nie tak z wodą stąd wolę nie ryzykować.

 

A zacierać będę przez noc, więc wiele nie poradzę. Będzie to piwo "Tak jakby Grodziskie" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cześć, nie chce zakładać nowego tematu więc się tutaj podepne, chciałbym uważyć piwo, jestem na etapie dokonania zakupów no i niewiem co mam wybrać, niby banalne domyślam sie że za pierwszym razem zawsze jest ciężko, poszukuje przepisów na piwo tylko że nie polskich, mogą być polskie ale nie ze polskich słodów. Chciałbym kupić słody, chmiel i drożdze z norweskiej strony http://shop.petit-agentur.no/nie ma na niej słodu pilzniejskiego i tym podobnych. Interesuje mnie na początek górniak no ale to nie ważne wszystkie przepisy mnie interesują, może są wsród was osoby które warza warki za granicą z dostępnych produktów

  • Maltmøller  słód Mills   tam masz wszystkie słody.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie przejmuj się takimi szczegółami. Myślisz, że wyczujesz jakąś różnicę w smaku, gdy uzupełnisz magnez do oryginalnej wartości? Przecież wiadomo, że nie.

Oj, byłbym ostrożny z takimi stwierdzeniami... robiłem małe porównanie (co prawda nie na grodziskim) i różnica w odbiorze piwa jest spora. Mój teścik dotyczył balansu chlorków i siarczanów. Różnica w odczuwanej pełni i goryczce była znaczna - wyszły praktycznie dwa różne piwa.

 

Szczerze mówiąc nie wiem jakie powinno być Grodziskie, ale zakładam, że przy piwie do 8 Blg chcemy "dać mu trochę ciała", aby nie było uczucia zbyt dużej wodnistości.

Jeżeli tak, to poszedłbym w stronę zwiększonej zawartości chlorków w stosunku do siarczanów. Można spróbować podbić chlorki np. do ok. 150ppm, a siarczany do ok. 100ppm. Albo zostawić siarczany bazowe takie, jakie masz w wodzie, a tylko z chlorkami dojechać do 100-120ppm - to jest delikatne piwo i moim zdaniem nie ma co szaleć z dodatkami.

 

Najważniejsze jednak dla tak jasnego piwa będzie zbicie alkaliczności poprzez dodanie kwasu.

Policz sobie jakie powinieneś mieć RA dla barwy piwa: http://www.franklinbrew.org/tools/rac.html

Potem zakwaś odpowiednio wodę, aby zbić RA do odpowiedniego poziomu - korzystaj z kalkulatora na BrewersFriend :)

 

Tak bym zrobił przy "standardowym podejściu" jeżeli chodzi o modyfikację wody. Natomiast z góry mówię, że Grodziskiego nigdy nie warzyłem, nie jest to też mój ulubiony styl - nie wiem, czy wymaga on jakiejś innej, specjalnej wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mój teścik dotyczył balansu chlorków i siarczanów. Różnica w odczuwanej pełni i goryczce była znaczna - wyszły praktycznie dwa różne piwa

Tu zgoda. Chlorki mogą korzystnie wpłynąć na pełnię smakową w tak lekkim piwie jak Grodziskie. Jednak mi chodziło tylko o magnez, jego wpływ na piwo jest dyskusyjny. Przy dzisiejszych słodach zacieranie i bez niego można przeprowadzić prawidłowo, to samo z fermentacją. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No cóż zacierałem przez noc z piątku na sobotę, więc post Thorina już mnie ominął, ale będę o nim pamiętał następnym razem.

 

Co do drugiego pytania, które zadałem o wlaniu piwa do tego samego fermentora to zobaczymy jak będzie na końcu, ale po dwóch godzinach od wlania piwa refrkatometr pokazywał 6.5 BRIX z 7.5 początkowych, więc fermentacja ruszyła praktycznie z miejsca. Jak się nic nie przypałętało to będzie git. Tyle, że mi osa wpadła przy chłodzeniu, ale liczę, że 90C ją wysterylizowało :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy mocne nachmielenie obniża ryzyko infekcji? Jeśli tak, to przy jakich IBU to ryzyko spada?

 

I tak i nie ;) Mocne chmielenie działa tylko na niektóre szczepy bakterii takie jak lactobacillius, natomiast na dzikie drożdże i np. Acetobacter już nie. Generalnie żeby zabezpieczyć się przed infekcją należy stosować mocne środki (ClO2 i Starsan) do dezynfekcji oraz zadbać o prawidłową ilość drożdży w dobrej kondycji, które zdominują środowisko szybciej od innych mikrobów. 

Infekcje się zdarzają i trzeba się do tego przyzwyczaić, nic na to nie poradzisz może jedynie się zabezpieczać w taki sposób jak piszę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź. Póki co nie zdarzyła mi się jeszcze infekcja, ale ostatnio zwiększam ilość ryzykownych zachowań tj. np. chmielenie na zimno. Stąd te pytania.

Mam jeszcze jedno pytanie: gdzie mogę znaleźć charakterystykę "stylu" West Coast (sam nie wiem czy to styl)? Wiem, że są takie drożdże, ale nie znalazłem bardziej szczegółowej charakterystyki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest nazwa drożdży, które stosujemy w Amerykańskich stylach czyli np. AIPA, American Stout, CDA, Summer Ale, American Pale Ale i tak dalej, a opisy znajdziesz tutaj: 

 

Natomiast receptury szukaj w notatkach piwowarów: http://www.piwo.org/forum/32-zapiski-piwowar%C3%B3w-domowych/

Albo w recepturach: http://www.piwo.org/forum/24-receptury/

 

Jeżeli wpiszesz w google frazę np. "American Pale ale piwo.org" to też powinno wyskoczyć ci sporo przepisów. 

 

Jak wpiszesz dokładną nazwę drożdży w neta (firmę i nazwę) to wyskoczą ci style w jakich je stosujemy np. http://www.piwo.org/topic/11102-mangrove-jacks-m44-us-west-coast-yeast/

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.