bart3q Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Hmm polecam zapoznać się z wiedzą o fermentacji lagerów i potrzebnej ilosci drożdży. SebastianK 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebastianK Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Hmm polecam zapoznać się z wiedzą o fermentacji lagerów i potrzebnej ilosci drożdży. no właśnie ta wiedza nie jest ujednolicona nie ma konkretnej książki. Dlatego wolę pytać ludzi, którzy mają jakieś doświadczenie. Doczytałem przed chwilą , że w przypadku drożdzy dolnej fermentacji powinno sie dać 2 torebki. Wiedziałem, że pominę coś tak ważnego. Dziękuję , że mnie naprowadziłeś. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) Tu masz w miarę usystematyzowana wiedzę wiki.piwo.org Np o drożdżach http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania A jak czegoś nie wiesz to spoko, pytaj, po to jest ten temat Edytowane 12 Lipca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebastianK Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Tu masz w miarę usystematyzowana wiedzę wiki.piwo.org Np o drożdżach http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania A jak czegoś nie wiesz to spoko, pytaj, po to jest ten temat Faktycznie z 1 paczką to bym zawalił sprawę. Ładnie opisane wszystko. Jeszcze takie pytanie z serii tych mniej mądrych. Mam 12 BLG. Ile powinienem uzyskać końcowej? W PSPD waha się to od 2 do 4. Tak myślałem uzyskać 3. Też można znaleźć info na ten temat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Szybkie pytanie: mam 1szt puszki 'ekstrakt super jasny Gozdawa'. Dodać do gotującej brzeczki, podbić blg? Czy może zmienić smak piwa na brewkitowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Tu masz w miarę usystematyzowana wiedzę wiki.piwo.org Np o drożdżach http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania A jak czegoś nie wiesz to spoko, pytaj, po to jest ten temat Faktycznie z 1 paczką to bym zawalił sprawę. Ładnie opisane wszystko. Jeszcze takie pytanie z serii tych mniej mądrych. Mam 12 BLG. Ile powinienem uzyskać końcowej? W PSPD waha się to od 2 do 4. Tak myślałem uzyskać 3. Też można znaleźć info na ten temat ? Na forum jest wiedza na większość możliwych pytań, tylko często trudno ją odkopać . Nie zacierasz, więc masz raczej mały wpływ na końcowe blg, wszystko w "rękach" drożdży. Na ogół mówi się że brzeczka z puszki jest zatarta na dość słodko. Ja korzystałem z puszek Bruntala, ktore schodziły znowu nisko. Powinieneś być w widełkach 2-4. Jak będzie dużo ponad 4, to może znaczyć ze drożdże nie daly rady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebastianK Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Tu masz w miarę usystematyzowana wiedzę wiki.piwo.org Np o drożdżach http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania A jak czegoś nie wiesz to spoko, pytaj, po to jest ten temat Faktycznie z 1 paczką to bym zawalił sprawę. Ładnie opisane wszystko. Jeszcze takie pytanie z serii tych mniej mądrych. Mam 12 BLG. Ile powinienem uzyskać końcowej? W PSPD waha się to od 2 do 4. Tak myślałem uzyskać 3. Też można znaleźć info na ten temat ? Na forum jest wiedza na większość możliwych pytań, tylko często trudno ją odkopać . Nie zacierasz, więc masz raczej mały wpływ na końcowe blg, wszystko w "rękach" drożdży. Na ogół mówi się że brzeczka z puszki jest zatarta na dość słodko. Ja korzystałem z puszek Bruntala, ktore schodziły znowu nisko. Powinieneś być w widełkach 2-4. Jak będzie dużo ponad 4, to może znaczyć ze drożdże nie daly rady... Dzięki za odpowiedź już jestem w miarę oświecony. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaduceusz Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 cześć, nie chce zakładać nowego tematu więc się tutaj podepne, chciałbym uważyć piwo, jestem na etapie dokonania zakupów no i niewiem co mam wybrać, niby banalne domyślam sie że za pierwszym razem zawsze jest ciężko, poszukuje przepisów na piwo tylko że nie polskich, mogą być polskie ale nie ze polskich słodów. Chciałbym kupić słody, chmiel i drożdze z norweskiej strony http://shop.petit-agentur.no/nie ma na niej słodu pilzniejskiego i tym podobnych. Interesuje mnie na początek górniak no ale to nie ważne wszystkie przepisy mnie interesują, może są wsród was osoby które warza warki za granicą z dostępnych produktów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Można się wspomóc czymś takim: http://www.brew.is/files/malt.html Widzę, że sklep oferuje głównie słody Weyermanna, Castle Malting i Muntons więc przeglądając zapiski piwowarów spokojnie trafisz na przepisy oparte na tych słodach w całości lub chociaż w dużej części (najpiewniej Weyermanna), a resztę słodów możesz zastąpić zamiennikami. Na Twoim miejscu zacząłbym od czegoś o prostym zasypie bez kombinowania np. APA na słodzie Pale Ale z lekką dokładką karmelowego. Zawsze możesz założyć temat w odpowiednim dziale i ktoś Ci pomoże skompletować recepturę w oparciu o ofertę tego sklepu. kaduceusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Po zrobieniu cydru zauważyłem, że w kilka rys w fermentorze przybrało kolor soku jabłkowego. Dość słabo to widoczne - ale, czy dyskwalifikuje to fermentor? Wężyk do rozlewu przybrał natomiast tak nieciekawy kolor, że po prostu go wyrzuciłem... może po prostu to taka cecha cydru, że barwi? Póki co dałem mocniejsze stężenie oxi i położyłem fermentor na boku, tak by roztwór miał kontakt z rysą.Mam do przygotowania pale ale i zastanawiam się czy jest spore ryzyko infekcji (dotychczas 10 warek bez infekcji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Witam, tak sobie pomyślałem że spróbuje uwarzyć AIPĘ według receptury Czesława Dziełaka http://www.pspd.org.pl/pagesnews/receptury-zwycieskich-piw-i-warszawskiego-konkursu-piw-domowych W zasypie jest tam słód cara gold. Chciałem wiedzieć, czy istnieje jakiś zamiennik tego słodu bo ogólnie jest chyba trudno dostępny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 http://cml.dokuro.org/beer/index?searchh=Cara%20gold&q=5fb151be547a4091b0abb1221438c990 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Wieczorem warzę Grodziskie. Może coś ze mną nie tak, ale nie mogę znaleźć jaka ma być do niego woda? Jak do bittera, czy jak do Pilsa? Mój profil wody to: Chlorki Cl: 36.4 mg/lSiarczany SO4:57,3 mg/lWapń Ca: 53 mg/lMagnez Mg: 5 mg/lSód Na: 20,1 mg/lHCO3: 85 mg/l CaCO3: 132,1 mg/l Dodatkowo chciałem zabutelkować american wheat na S-33 i do tego samego fermentora wlać grodzisza (AW fermentowane przez tydzień). Muszę ją najpierw zebrać i przepłukać np. z osadów, czy mogę lać i się nie przejmować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody Wapnia masz troszkę mało, ale chyba może być Magnez i Sód wg mnie ok Chlorki i siarczany masz małe, nie wiem czy lepiej je podbić czy mogą tak zostać. Osobiście próbowałbym podbić do ok 80-100 każdy. HCO3 masz trochę za wysokie, do piw jasnych powinno być do 50. http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Pobaw się tym jeśli chcesz, jeśli nie chcesz/nie umiesz to wydaje mi się że na Twojej wodzie będzie w miarę ok. Mr_Kasztan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Wieczorem warzę Grodziskie. Może coś ze mną nie tak, ale nie mogę znaleźć jaka ma być do niego woda? Nie przejmuj się takimi szczegółami. Myślisz, że wyczujesz jakąś różnicę w smaku, gdy uzupełnisz magnez do oryginalnej wartości? Przecież wiadomo, że nie. Lepiej zwróć uwagę na odpowiednio wędzony słód i sposób zacierania. Edytowane 17 Lipca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Bart3q ten kalkulator mam w miare dobrze obadany, tylko nie wiedziałem jaki ma być profil wody w ogóle. Dodam trochę gipsu i powinno być ok. Jacenty to bardzo dobre pytanie. Zrobiłem raz eksperyment z bitterem bez modyfikacji i coś z nim było nie tak. Wysładzałem do 4 BLG, żadnego mashoutu, PH zacieru i brzeczki ok, ale było odrobinę ściągające. Wydaje mi się właśnie, że mogło być coś nie tak z wodą stąd wolę nie ryzykować. A zacierać będę przez noc, więc wiele nie poradzę. Będzie to piwo "Tak jakby Grodziskie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Ja dopiero zaczynam kombinacje z wodą. Ale taki profil powinien pasować ogólnie do jasnych piw, i być neutralny. Może jeszcze niech się ktoś mądrzejszy wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 cześć, nie chce zakładać nowego tematu więc się tutaj podepne, chciałbym uważyć piwo, jestem na etapie dokonania zakupów no i niewiem co mam wybrać, niby banalne domyślam sie że za pierwszym razem zawsze jest ciężko, poszukuje przepisów na piwo tylko że nie polskich, mogą być polskie ale nie ze polskich słodów. Chciałbym kupić słody, chmiel i drożdze z norweskiej strony http://shop.petit-agentur.no/nie ma na niej słodu pilzniejskiego i tym podobnych. Interesuje mnie na początek górniak no ale to nie ważne wszystkie przepisy mnie interesują, może są wsród was osoby które warza warki za granicą z dostępnych produktów Maltmøller słód Mills tam masz wszystkie słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Nie przejmuj się takimi szczegółami. Myślisz, że wyczujesz jakąś różnicę w smaku, gdy uzupełnisz magnez do oryginalnej wartości? Przecież wiadomo, że nie. Oj, byłbym ostrożny z takimi stwierdzeniami... robiłem małe porównanie (co prawda nie na grodziskim) i różnica w odbiorze piwa jest spora. Mój teścik dotyczył balansu chlorków i siarczanów. Różnica w odczuwanej pełni i goryczce była znaczna - wyszły praktycznie dwa różne piwa. Szczerze mówiąc nie wiem jakie powinno być Grodziskie, ale zakładam, że przy piwie do 8 Blg chcemy "dać mu trochę ciała", aby nie było uczucia zbyt dużej wodnistości. Jeżeli tak, to poszedłbym w stronę zwiększonej zawartości chlorków w stosunku do siarczanów. Można spróbować podbić chlorki np. do ok. 150ppm, a siarczany do ok. 100ppm. Albo zostawić siarczany bazowe takie, jakie masz w wodzie, a tylko z chlorkami dojechać do 100-120ppm - to jest delikatne piwo i moim zdaniem nie ma co szaleć z dodatkami. Najważniejsze jednak dla tak jasnego piwa będzie zbicie alkaliczności poprzez dodanie kwasu. Policz sobie jakie powinieneś mieć RA dla barwy piwa: http://www.franklinbrew.org/tools/rac.html Potem zakwaś odpowiednio wodę, aby zbić RA do odpowiedniego poziomu - korzystaj z kalkulatora na BrewersFriend Tak bym zrobił przy "standardowym podejściu" jeżeli chodzi o modyfikację wody. Natomiast z góry mówię, że Grodziskiego nigdy nie warzyłem, nie jest to też mój ulubiony styl - nie wiem, czy wymaga on jakiejś innej, specjalnej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Mój teścik dotyczył balansu chlorków i siarczanów. Różnica w odczuwanej pełni i goryczce była znaczna - wyszły praktycznie dwa różne piwa Tu zgoda. Chlorki mogą korzystnie wpłynąć na pełnię smakową w tak lekkim piwie jak Grodziskie. Jednak mi chodziło tylko o magnez, jego wpływ na piwo jest dyskusyjny. Przy dzisiejszych słodach zacieranie i bez niego można przeprowadzić prawidłowo, to samo z fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 No cóż zacierałem przez noc z piątku na sobotę, więc post Thorina już mnie ominął, ale będę o nim pamiętał następnym razem. Co do drugiego pytania, które zadałem o wlaniu piwa do tego samego fermentora to zobaczymy jak będzie na końcu, ale po dwóch godzinach od wlania piwa refrkatometr pokazywał 6.5 BRIX z 7.5 początkowych, więc fermentacja ruszyła praktycznie z miejsca. Jak się nic nie przypałętało to będzie git. Tyle, że mi osa wpadła przy chłodzeniu, ale liczę, że 90C ją wysterylizowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Czy mocne nachmielenie obniża ryzyko infekcji? Jeśli tak, to przy jakich IBU to ryzyko spada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Czy mocne nachmielenie obniża ryzyko infekcji? Jeśli tak, to przy jakich IBU to ryzyko spada? I tak i nie Mocne chmielenie działa tylko na niektóre szczepy bakterii takie jak lactobacillius, natomiast na dzikie drożdże i np. Acetobacter już nie. Generalnie żeby zabezpieczyć się przed infekcją należy stosować mocne środki (ClO2 i Starsan) do dezynfekcji oraz zadbać o prawidłową ilość drożdży w dobrej kondycji, które zdominują środowisko szybciej od innych mikrobów. Infekcje się zdarzają i trzeba się do tego przyzwyczaić, nic na to nie poradzisz może jedynie się zabezpieczać w taki sposób jak piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Dziękuję za odpowiedź. Póki co nie zdarzyła mi się jeszcze infekcja, ale ostatnio zwiększam ilość ryzykownych zachowań tj. np. chmielenie na zimno. Stąd te pytania. Mam jeszcze jedno pytanie: gdzie mogę znaleźć charakterystykę "stylu" West Coast (sam nie wiem czy to styl)? Wiem, że są takie drożdże, ale nie znalazłem bardziej szczegółowej charakterystyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 (edytowane) To jest nazwa drożdży, które stosujemy w Amerykańskich stylach czyli np. AIPA, American Stout, CDA, Summer Ale, American Pale Ale i tak dalej, a opisy znajdziesz tutaj: Natomiast receptury szukaj w notatkach piwowarów: http://www.piwo.org/forum/32-zapiski-piwowar%C3%B3w-domowych/ Albo w recepturach: http://www.piwo.org/forum/24-receptury/ Jeżeli wpiszesz w google frazę np. "American Pale ale piwo.org" to też powinno wyskoczyć ci sporo przepisów. Jak wpiszesz dokładną nazwę drożdży w neta (firmę i nazwę) to wyskoczą ci style w jakich je stosujemy np. http://www.piwo.org/topic/11102-mangrove-jacks-m44-us-west-coast-yeast/ Edytowane 20 Lipca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się