Jezier Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Jakiej czapy w szklance? Kolego, Ty masz te drożdże tylko uwodnić, a nie robić starter z samej wody Mają się całe zamoczyć, zrobi Ci się z nich krem na dnie szklanki. Uwadniasz 30 minut i do brzeczki - nie mniej, nie więcej tylko 30 minut. Żadnej czapy nie będziesz miał - tylko "mętną wodę". Czy ja wiem? Zależy od drożdży, ale u mnie np. US-05 niemal zawsze tworzą coś, co można nazwać właśnie czapą drożdżową, ba,niekiedy tak intensywnie, że prawie wychodzą ze szklanki. Pewnie o to zjawisko (a raczej jego brak) chodziło leonzn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 US05 (suche) potrafią startować długo. przy pierwszym użyciu też się martwiłem, ruszyły po około 20h, a potrafią potrzebować o wiele dłużej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Jakiej czapy w szklance? Kolego, Ty masz te drożdże tylko uwodnić, a nie robić starter z samej wody Mają się całe zamoczyć, zrobi Ci się z nich krem na dnie szklanki. Uwadniasz 30 minut i do brzeczki - nie mniej, nie więcej tylko 30 minut. Żadnej czapy nie będziesz miał - tylko "mętną wodę". Czy ja wiem? Zależy od drożdży, ale u mnie np. US-05 niemal zawsze tworzą coś, co można nazwać właśnie czapą drożdżową, ba,niekiedy tak intensywnie, że prawie wychodzą ze szklanki. Pewnie o to zjawisko (a raczej jego brak) chodziło leonzn. No tak, trochę pianki czasem na niektórych drożdżach jest, ale nie oznacza to, że musimy na nią czekać, a jeżeli jej nie ma, to coś jest nie tak Czekanie dłużej nie jest wskazane, ponieważ drożdże zaczną w końcu obumierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Chodzi pewnie o efekt wsypania drożdży do szklanki wody. Po 30 min w większości przypadków nie zdążą opaść na dno i będą tworzyć tak jakby warstwę nad wodą. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 24 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Czy można bezpiecznie zabutelkować piwo w butelce 0,5l np. po coca-coli - chciałem zrobić jedną butelkę kontrolną. Ciśnienie chyba podobne jest, nie powinno strzelić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 24 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Jak pet strzeli to szklane otwieraj w rękawicach i w masce na całą twarz tauruss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 24 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Można, lepiej żeby strzeliła plastikowa niż szklana . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Można, pet po coli wytrzymuje chyba nawet więcej niż butelka tauruss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 24 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Jak pet strzeli to szklane otwieraj w rękawicach i w masce na całą twarz OK, będę wołał saperów. We Wrocku już mają odpowiednie przygotowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 Czy można bezpiecznie zabutelkować piwo w butelce 0,5l np. po coca-coli - chciałem zrobić jedną butelkę kontrolną. Ciśnienie chyba podobne jest, nie powinno strzelić ? Można, pet po coli wytrzymuje chyba nawet więcej niż butelka Różne źródła różnie mówią - ponoć markowe PET'y są w stanie wytrzymać do 12bar. Czytałem wypowiedzi z forum modelarskiego, gdzie koledzy czasem wykorzystują takie butelki jako zbiorniki wyrównawcze do samoróbek kompresorów do malowania aerografami i tam ktoś podawał przypadek, że butelka strzeliła przy ok. 6 bar. Nie do końca wiem jak to ciśnienie przeliczyć z v/v na bar, ale wydaje mi się, że butelka szklana wytrzymuje mniej. Generalnie lanie testowego PET'a jest bardzo dobrą opcją, ale bynajmniej nie chodzi tu o jego wytrzymałość, a bardziej o to, że możesz sobie go w każdej chwili odkręcić i sprawdzić co się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nini123 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 wielkie dzieki. bede probowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Nie wiem do końca czy w dobrym dziale, ale co tam.. Chodzi o to że mam zaplanowane dwie warki z dużym zasypem. Z obu chciałbym odebrać cienkusz po "normalnym" wysłodzeniu. Mam BrewTarget, wszystko wyliczone,ale czy jest możliwość w jakiś sposób, choćby z grubsza wyliczyć co zostanie po takim wysładzaniu? Wstępnie ułożyłem w BT nowa recepturę, wpisałem wszystkie te słody co w tych dwóch planowanych warkach (bo planuję oba odebrane cienkusze połączyć, mniejsza o styl), oraz podałem ilość tych słodów ok.1/3 w porównaniu do oryginalnych warek. Ale to chyba nie tędy droga do wyliczenia, bo BT policzył że cienkusz wyszedł by ok. 12BLG a to coś mi się wydaje za dużo. Oba zasypy ok. 10kg słodów. Może ktoś coś doradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Nie wiem do końca czy w dobrym dziale, ale co tam.. Chodzi o to że mam zaplanowane dwie warki z dużym zasypem. Z obu chciałbym odebrać cienkusz po "normalnym" wysłodzeniu. Mam BrewTarget, wszystko wyliczone,ale czy jest możliwość w jakiś sposób, choćby z grubsza wyliczyć co zostanie po takim wysładzaniu? Wstępnie ułożyłem w BT nowa recepturę, wpisałem wszystkie te słody co w tych dwóch planowanych warkach (bo planuję oba odebrane cienkusze połączyć, mniejsza o styl), oraz podałem ilość tych słodów ok.1/3 w porównaniu do oryginalnych warek. Ale to chyba nie tędy droga do wyliczenia, bo BT policzył że cienkusz wyszedł by ok. 12BLG a to coś mi się wydaje za dużo. Oba zasypy ok. 10kg słodów. Może ktoś coś doradzić? Nie wyliczysz jest pierdyliard czynników po drodze - sposób wysładzania, raz wysłodzisz lepiej raz gorzej, plus wydajność głównego piwa itp. Ja sobie zakładam pi razy drzwi cienkusza 10-12 blg i ewentualnie rozwadniam do takiego ekstraktu w trakcie gotowania Dobrym sposobem jest też po zlaniu już do fermentorów mocarzy, z chmielin odzyskać trochę brzeczki (wyciskając chmieliny) i wzmacniając tym cienkusza - do tego potrzebna pończocha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Nie wiem do końca czy w dobrym dziale, ale co tam.. Chodzi o to że mam zaplanowane dwie warki z dużym zasypem. Z obu chciałbym odebrać cienkusz po "normalnym" wysłodzeniu. Mam BrewTarget, wszystko wyliczone,ale czy jest możliwość w jakiś sposób, choćby z grubsza wyliczyć co zostanie po takim wysładzaniu? Wstępnie ułożyłem w BT nowa recepturę, wpisałem wszystkie te słody co w tych dwóch planowanych warkach (bo planuję oba odebrane cienkusze połączyć, mniejsza o styl), oraz podałem ilość tych słodów ok.1/3 w porównaniu do oryginalnych warek. Ale to chyba nie tędy droga do wyliczenia, bo BT policzył że cienkusz wyszedł by ok. 12BLG a to coś mi się wydaje za dużo. Oba zasypy ok. 10kg słodów. Może ktoś coś doradzić? Nie wyliczysz jest pierdyliard czynników po drodze - sposób wysładzania, raz wysłodzisz lepiej raz gorzej, plus wydajność głównego piwa itp. Ja sobie zakładam pi razy drzwi cienkusza 10-12 blg i ewentualnie rozwadniam do takiego ekstraktu w trakcie gotowania Dobrym sposobem jest też po zlaniu już do fermentorów mocarzy, z chmielin odzyskać trochę brzeczki (wyciskając chmieliny) i wzmacniając tym cienkusza - do tego potrzebna pończocha. Z chmielin już przeważnie i tak odzyskuje, mam ten woreczek 150mikron, bardzo fajna rzecz. Chodzi mi po prostu o nachmielenie tego cuda, wiem że nie wyjdzie z tego żaden styl ale szkoda tyle dobra wylewać!!! kombinuję też może dodam Yerba Mate, mam tez własnej roboty syrop z sosny, hmmm będzie pierwszy raz okazja pokombinować !!! tak zawsze jakiś konkretny styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 (edytowane) Ja robię Imbirowe, albo jakieś inne dziwne wychodzą okej, choć są trochę wodniste Ktoś mówi że musi być styl? Mówię najlepszym sposobem jest po prostu założyć sobie np. 12 blg i odgotować do tej gęstości albo dolać wody, chmielić na tą jednostkę. Inaczej tego nie określisz, 3 razy zbierałem wysłodziny i za każdym razem inaczej wychodziło Edytowane 30 Czerwca 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Ja robię Imbirowe, albo jakieś inne dziwne wychodzą okej, choć są trochę wodniste Ktoś mówi że musi być styl? Mówię najlepszym sposobem jest po prostu założyć sobie np. 12 blg i odgotować do tej gęstości albo dolać wody, chmielić na tą jednostkę. Inaczej tego nie określisz, 3 razy zbierałem chmieliny i za każdym razem inaczej wychodziło Oki dzięki, tak założę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Całkowicie teoretyzując, odbieram cienkusza, przegotowuje (albo nie?), i przelewam do wysterylizowanego fermentora, zachowując maksymalny reżim sanitarny. Czy jest szansa żeby mógł zostać, nie zadany drożdżami, z jakieś np. 2 tyg. i się nie zepsuć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 W temperaturze pokojowej raczej nie ma szans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Całkowicie teoretyzując, odbieram cienkusza, przegotowuje (albo nie?), i przelewam do wysterylizowanego fermentora, zachowując maksymalny reżim sanitarny. Czy jest szansa żeby mógł zostać, nie zadany drożdżami, z jakieś np. 2 tyg. i się nie zepsuć? Nie bardzo 100% sterylizacji w browarze nie osiągniesz, a po drodze zawsze coś może wpaść w brzeczkę. Jak nie masz drożdży to daj chociaż babuni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Całkowicie teoretyzując, odbieram cienkusza, przegotowuje (albo nie?), i przelewam do wysterylizowanego fermentora, zachowując maksymalny reżim sanitarny. Czy jest szansa żeby mógł zostać, nie zadany drożdżami, z jakieś np. 2 tyg. i się nie zepsuć? Nie bardzo 100% sterylizacji w browarze nie osiągniesz, a po drodze zawsze coś może wpaść w brzeczkę. Jak nie masz drożdży to daj chociaż babuni Bardziej chodziło mi o to że tego cienkusza raczej nie odbiorę za dużo tzn. raczej nie będzie to ponad 20L tak jak robię zazwyczaj warki, ale trudno zrobię pierwszy raz mniejszą najwyżej a drożdżaki US-5 się rozbujają przed IIPA! czyli plan wstępnie taki: 2X dry stout i raz BarleyWine na FM potem z cienkusz z BW na US-5 i potem IIPA na gęstwie z US-5 i cienkusz i IIPA na gestwie z BW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Całkowicie teoretyzując, odbieram cienkusza, przegotowuje (albo nie?), i przelewam do wysterylizowanego fermentora, zachowując maksymalny reżim sanitarny. Czy jest szansa żeby mógł zostać, nie zadany drożdżami, z jakieś np. 2 tyg. i się nie zepsuć? Nie bardzo 100% sterylizacji w browarze nie osiągniesz, a po drodze zawsze coś może wpaść w brzeczkę. Jak nie masz drożdży to daj chociaż babuni Bardziej chodziło mi o to że tego cienkusza raczej nie odbiorę za dużo tzn. raczej nie będzie to ponad 20L tak jak robię zazwyczaj warki, ale trudno zrobię pierwszy raz mniejszą najwyżej a drożdżaki US-5 się rozbujają przed IIPA! czyli plan wstępnie taki: 2X dry stout i raz BarleyWine na FM potem z cienkusz z BW na US-5 i potem IIPA na gęstwie z US-5 i cienkusz i IIPA na gestwie z BW. W pety i pomroź ewentualnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 (edytowane) Całkowicie teoretyzując, odbieram cienkusza, przegotowuje (albo nie?), i przelewam do wysterylizowanego fermentora, zachowując maksymalny reżim sanitarny. Czy jest szansa żeby mógł zostać, nie zadany drożdżami, z jakieś np. 2 tyg. i się nie zepsuć? Nie bardzo 100% sterylizacji w browarze nie osiągniesz, a po drodze zawsze coś może wpaść w brzeczkę. Jak nie masz drożdży to daj chociaż babuni Bardziej chodziło mi o to że tego cienkusza raczej nie odbiorę za dużo tzn. raczej nie będzie to ponad 20L tak jak robię zazwyczaj warki, ale trudno zrobię pierwszy raz mniejszą najwyżej a drożdżaki US-5 się rozbujają przed IIPA! czyli plan wstępnie taki: 2X dry stout i raz BarleyWine na FM potem z cienkusz z BW na US-5 i potem IIPA na gęstwie z US-5 i cienkusz i IIPA na gestwie z BW. W pety i pomroź ewentualnie Jedyne miejsce w zamrażarce zajęte przez pety do skrzyni styropianowej... Ale za to przy 30oC na dworze jestem w stanie zejść do 10oC brzeczki na cichej! Edytowane 5 Lipca 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) Planuje zakup gara Tadar 36 litrów. Może ktoś orientuje się kto sprzedaje obecnie najtaniej? Chodzi mi o nówkę sztukę. W ostateczności może być używka jeśli ktoś zna kogoś kto chce sprzedać taki gar. Na stronie Tadara jest za 310 zł i darmowa wysyłka. Edytowane 6 Lipca 2016 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Planuje zakup gara Tadar 36 litrów. Może ktoś orientuje się kto sprzedaje obecnie najtaniej? Chodzi mi o nówkę sztukę. W ostateczności może być używka jeśli ktoś zna kogoś kto chce sprzedać taki gar. Na stronie Tadara jest za 310 zł i darmowa wysyłka. Tu na forum się co jakiś czas wystawia chyba ta sama firma, która sprzedaje w necie - rzekomo taniej niż na stronie (chyba szczególnie z wspawanym kranikiem). Odszukałem nawet posta: http://www.piwo.org/topic/20535-gie%C5%82da-garnek-365-l-z-kranem-stal-nierdzewna/?do=findComment&comment=391549 Pisz do nich na priv, może coś ugrasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Planuje zakup gara Tadar 36 litrów. Może ktoś orientuje się kto sprzedaje obecnie najtaniej? Chodzi mi o nówkę sztukę. W ostateczności może być używka jeśli ktoś zna kogoś kto chce sprzedać taki gar. Na stronie Tadara jest za 310 zł i darmowa wysyłka. Tu na forum się co jakiś czas wystawia chyba ta sama firma, która sprzedaje w necie - rzekomo taniej niż na stronie (chyba szczególnie z wspawanym kranikiem). Odszukałem nawet posta: http://www.piwo.org/topic/20535-gie%C5%82da-garnek-365-l-z-kranem-stal-nierdzewna/?do=findComment&comment=391549 Pisz do nich na priv, może coś ugrasz Dzieki! Gar 10 zl taniej ale przesylka 20 zl :-D nie ma co kombinowac - kupuje w Tadar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się