tauruss Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Jak blg wyszło wyższe niż zakładane, to bym dolewał. W innym przypadku lepiej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Jak blg wyszło wyższe niż zakładane, to bym dolewał. W innym przypadku lepiej nie. BLG 13' z zakładanych 12'. 3 litry nie rozcieńczą zbyt mocno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Jak blg wyszło wyższe niż zakładane, to bym dolewał. W innym przypadku lepiej nie. BLG 13' z zakładanych 12'. 3 litry nie rozcieńczą zbyt mocno? daj 1,5 l i będziesz miał zakładane 12' Na goryczkę to i tak już nie bardzo wpłynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 W arkuszu proste piwne porachunki na forum jest formuła która Ci wyliczy co się stanie jak dolejesz lub odparujesz daną ilość wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Witam szybkie pytanie bez zakładania dodatkowych tematów. Mam Witbiera na fermentacji. Jutro będzie 14 dzień. Wyszedł słaby by tylko 10.5 blg. Fermentacja na drożdżach Mangrove jack m21. Drożdże zadane w temperaturze 16C. Ładnie ruszyły I na drugi dzień już bulgotalo a temperatura wzrosła do 17C. Na wieczór zapomniałem zmienić butelek z lodem i na drugi dzień skoczyła do 19.5C. Taka też temperaturę utrzymywalem przez kolejne 3 dni. Po tym czasie temperatura powoli spadła do 17C. Po paru dniach przeniosłem fermentor w cieplejsze miejsce ok 18-19C. Stoi tam 5-6 dni. Blg się nie zmniejsza i wynosi ok 2.2. Jutro chciałbym zabutelkowac i co lepiej zrobić wynieść na noc na podwórko temperatura poniżej 10C (czyli cold crush) czy zanieść do domu gdzie mam dwie temperatury do wyboru ok 22-23C i 25-26C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Cześć. Pierwszy raz planuję zadać piwo gęstwą którą sobie przechowuję od ponad tygodnia a nie tak jak robiłem dotychczas świeżą gęstwą prosto z fermentora. Pojawiło się więc kilka pytań. Gęstwa wygląda jak na zdjęciu poniżej. Wg kalkulatora http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlbędę musiał zadać jej około 210 ml. Nie bardzo wiem teraz jak postąpić żeby zadać dobrą ilość. Drożdże były płukane 2 lub 3 razy, w zapachu wydaje się wszystko ok. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 (edytowane) W arkuszu proste piwne porachunki na forum jest formuła która Ci wyliczy co się stanie jak dolejesz lub odparujesz daną ilość wody. Jesli dobrze pamietam to leci to tak: [aktualna objetosc brzeczki] x [(aktualne BLG) - (docelowe BLG)] / [docelowe BLG] Robie tak, gdy mi wyjdzie wyzszy ekstrakt niz sie spodziewalem. Dolewam (po chmieleniu) mineralki z butli, albo przegotowanej i wystudzonej wody. Edytowane 6 Października 2016 przez sredstvom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkaSath Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Witam serdecznie, mam nietypowe pytanie. Dziewczyna bardzo lubi róże i wszystko co z nimi związane (konfitury z dzikiej, jakieś czekoladki, słodycze). Próbował ktoś kiedyś jakoś przemycić różę do piwa? Zrobiłbym mniejszą, eksperymentalną warkę, tylko- no właśnie, jak xD Dolać po prostu wodę różaną już do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Możesz spróbować dodać soku z róży w sposób opisany w tym linku. http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Cześć. Pierwszy raz planuję zadać piwo gęstwą którą sobie przechowuję od ponad tygodnia a nie tak jak robiłem dotychczas świeżą gęstwą prosto z fermentora. Pojawiło się więc kilka pytań. Gęstwa wygląda jak na zdjęciu poniżej. Wg kalkulatora http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlbędę musiał zadać jej około 210 ml. Nie bardzo wiem teraz jak postąpić żeby zadać dobrą ilość. Drożdże były płukane 2 lub 3 razy, w zapachu wydaje się wszystko ok. Z góry dziękuję za pomoc. Podbijam, ktoś coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Gdzieś na forum czytałem poradę żeby własnoręcznie przygotować słód zakwaszający. Przy ostatnich zakupach niestety zapomniałem o nim. W skrócie: 50 g słodu (z bazowych mam pale ale) wsypać do słoika, zalać ciepłą wodą i odstawić na 3 dni. Zakwaszający potrzebuję do zakwaszenie zacieru w celu zwiększenia wydajności. Myślicie, że to ma szansę się udać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Dylemat mam - Black IPA 12 litrów 15,5 Blg z ekstraktu z częściowym zacieraniem. Zadać świeżą gęstwę z Gozdawy PAY7, które w poprzedniej warce odfementowały ledwie 70 proc. czy suchary US-05. Co byście zrobili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 A jakie było to poprzednie piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 APA 12 Blg 12 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmajster Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Nie rozumiem dlaczego wszyscy przejmują się odfermentowaniem. Wg mnie 70% to dużo szczególnie jeśli chodzi o ekstrakty. Drożdży od Gozdawy nie znam, ale US-05 też nie są jakieś super, jeśli chodzi o odfermentowanie. Inną sprawą jest niedofermentowanie, ale to inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Bo stopień odfermentowania zmienia odbiór piwa. Słabo odfermentowana APA nie jest taka rześka i pijalna jak dobrze odfermentowana. US-05 odfermentowują stosunkowo wysoko, choć oczywiście nie trudno o o wiele większe żarłoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Robie tak, gdy mi wyjdzie wyzszy ekstrakt niz sie spodziewalem. Dolewam (po chmieleniu) mineralki z butli, albo przegotowanej i wystudzonej wody. Ja sobie mrożę wczesniej 1-2 litry przegotowanej wody, taka mrożonka nie dość że rozciecza, to jeszcze przyspiesza chłodzenie. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Robie tak, gdy mi wyjdzie wyzszy ekstrakt niz sie spodziewalem. Dolewam (po chmieleniu) mineralki z butli, albo przegotowanej i wystudzonej wody. Ja sobie mrożę wczesniej 1-2 litry przegotowanej wody, taka mrożonka nie dość że rozciecza, to jeszcze przyspiesza chłodzenie. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Zgadzam sie. Zapomnialem po prostu dopisac, ze dolewam przed zadaniem drozdzy, czyli do wystudzonej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Gdzieś na forum czytałem poradę żeby własnoręcznie przygotować słód zakwaszający. Przy ostatnich zakupach niestety zapomniałem o nim. W skrócie: 50 g słodu (z bazowych mam pale ale) wsypać do słoika, zalać ciepłą wodą i odstawić na 3 dni. Zakwaszający potrzebuję do zakwaszenie zacieru w celu zwiększenia wydajności. Myślicie, że to ma szansę się udać? Jeśli masz doświadczenie z robieniem zakwasu chlebowego, to tak, powinno się udać. Jeżeli robisz to pierwszy raz w życiu, to będziesz miał więcej szkody niż pożytku i lepiej sobie odpuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Właśnie jestem w trakcie zacierania,próba jodowa po 20 minutach negatywna.Tak szybko? Dość drobno ześrutowane,troche w szoku jestem.Może wskażnik jakiś nie halo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Jak najbardziej możliwe, poczytaj w specyfikacji słodu, czasem nawet 15 min jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Jak najbardziej możliwe, poczytaj w specyfikacji słodu, czasem nawet 15 min jest To mnie uspokoiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Ale zacieraj troszkę dłużej, będziesz miał wyższą wydajność http://piwowarzy.wroclaw.pl/beer-busters/ Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Ale zacieraj troszkę dłużej, będziesz miał wyższą wydajność http://piwowarzy.wroclaw.pl/beer-busters/ Ups...za póżno.Z 6 kg słodów,do warzenia poszło 25L ,13 blg.Jak na mój browar ,to i tak nieżle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) witam! chcialbym dodac do zacierania platki owsiae blyskawiczne i mam pewnien dylemat mam 2 paczki po 0,4 kg i zastanawiam sie czy jak dodam dwie to bedzie duza roznica w odbiorze (w porownaniu do jednej) i czy nie bede mial problemow z filtracja (zasyp ok 6,5 kg) ? co radzicie? ps czy platki podbijaja blg? Edytowane 9 Października 2016 przez leonzn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się