Versaar Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Próbka musi mieć DOKŁADNIE 20°C, najpierw również sprawdź czy ballingomierz jest sprawny, wystarczy zmierzysz czystą wodę o temp. 20°C, jeżeli pokaże idealnie 0 blg, to jest sprawny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Próbka musi mieć DOKŁADNIE 20°C, najpierw również sprawdź czy ballingomierz jest sprawny, wystarczy zmierzysz czystą wodę o temp. 20°C, jeżeli pokaże idealnie 0 blg, to jest sprawny. Jeśli pokaże inaczej,to też jest sprawny trzeba wprowadzić korektę przy pomiarze i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Wprowadzając korektę to koledze dodało jakieś 0,5blg wiec realnie może mieć mniej niż 7blg. Jest jeszcze opcja walniętego areometru, przesuniętej skali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Przy 23 litrach i brewkit plus może tyle wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Słabego zamieszania brzeczki.Robiłem stouta,po wysładzaniu 7blg.Wielkie zdziwienie,przelanie do gara,ponowny pomiar 11blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Czy popełnię wielki grzech dodając gęstwę z black IPA 15.8 Blg do jasnego ale 12 Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Wg mnie nie, ale puryści piwni Ci tego nie wybaczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Czy zmiana koloru fermentującej brzeczki,to powód do niepokoju?Lałem do fermentora brzeczkę, koloru ciemnej herbaty,po tygodniu kolor soku z pomarańczy Jestem letko zdziwiony i zaniepokojony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 W fermentorze piwo przeważnie sprawia wrażenie jakby miało inny kolor, niż będzie miało w rzeczywistości w szkle. Ja bym się nie przejmował. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 W fermentorze piwo przeważnie sprawia wrażenie jakby miało inny kolor, niż będzie miało w rzeczywistości w szkle. Ja bym się nie przejmował. Pobrałem próbke do zmierzenia blg.Zmiana koloru jest diametralna,dwa różne piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Bo się trochę wyklarowalo przez ten tydzień i te drobinki które latały na początku po warzeniu opadły na dno? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Zmiana koloru jest diametralna,dwa różne piwa. jakie piwa? Piwo to będzie jak to co przefermentujesz, wyleżakujesz Nie czytałeś nigdzie i nigdy, że fermentującej brzeczki nie należy porównywać do powstałego piwa, ani pod względem aromatu, ani koloru jak i smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Zmiana koloru jest diametralna,dwa różne piwa. jakie piwa? Piwo to będzie jak to co przefermentujesz, wyleżakujesz Ja nic nie fermentuje,mam od tego drożdże To moje trzecie piwo i dotychczas takiej alchemii nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Jakie konkretnie negatywne skutki ma chmielenie na zimno w fermentatorze po burzliwej? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Eeeee, no moim zdaniem jak nie zbierasz gęstwy to nie ma negatywnych skutków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) Jakie konkretnie negatywne skutki ma chmielenie na zimno w fermentatorze po burzliwej? 1. Jak nachmielisz zbyt wcześnie, to znaczna część aromatu ulotni się wraz z uciekającym CO2 - ale zakładam że burzliwą masz już za sobą, tylko po prostu nie zlewałeś piwa znad drożdży. 2. Ciężko będzie uzyskać czystą gęstwę, co pisał kolega wyżej. 3. "Ktoś kiedyś gdzieś pisał", że drożdże oblepiają cząsteczki chmielu, przez co samo chmielenie może być mniej skuteczne... nie wiem ile w tym prawdy, ale sądzę, że warto poszukać. Mam: http://www.piwo.org/topic/13986-chmielenie-na-zimno-na-cicha-czy-na-burzliwa/?p=282288 PS. Google nie parzą - wystarczy wklepać "piwo.org chmielenie na zimno po burzliwej". Edytowane 19 Października 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyzydor Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Walę w tym wątku bo szkoda nowego tematu. Mam milk stouta 16blg przed dodaniem laktozy, po dodaniu nie całe 19blg. 3 tydzień fermentacji a ja mam 9blg. Dodam ze już od tygodnia nie spada. Oznaki fermentacji są małe w postaci małej piany i kilku bulgnia rurki co kilka godzin. Czy butelkować, czy czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Oznaki fermentacji są małe w postaci małej piany Jak masz oznaki fermentacji to dlaczego pytasz czy masz już lać w butelki? Z 16 do 6 blg jakbyś zacierał na słodko to jest już dobrze. Poczekaj kilka dni. Nawet jak już jest po wszystkiemu to przynajmniej Ci się wyklaruje trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gromog Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Dziś uwarzyłem swoją pierwszą warkę (nie licząc nieudanego brevkita i warki z ekstraktów, która dojrzewa) w garnku elektrycznym hyundai. Przebiegało to z problemami, bo utopiła mi się sonda od elektrycznego termometru i wskazywał temp. 80. Napędziło mi to stracha, zanim doszedłem co nie tak i użyłem analogowego. Piwo to belgian pale ale z zestawu BA. Przy zacieraniu pojawiły się jakieś białe cząsteczki. Próba jodowa była negatywna, po 70min podniosłem temp i zacząłem wysładzać przez fałszywe dno. Wyszło 22 l brzeczki, ale nie była klarowna. Po nachmieleniu i wystudzeniu zostało 18l, a na dnie ok 2l mułu, którego nie powinno być. Nie wiem czemu, może powinienem filtrator z oplotu zrobić. Drożdże S-33 trochę nawaliłem bo woda nie zdążyła ostygnąć do drożdży i było ok 27-28 stopni. Może pozdychały w tej temperaturze. W poniedziałek sprawdzę jak nie ruszyły to przygotuję nowe. Temperatura fermentacji będzie ok 15-17 stopni. Będzie coś z tego? Na przyszłość będę robił startery, niestety wysyłka paczkomatem nie wyszła i nie dostałem mieszadła na weekend, pomimo, że kolba i rdzeń już czekają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Witajcie. Nie chcąc zakładać nowego tematu zapytam tu. Jestem obecnie na etapie drugiej warki obie z ekstraktów. Pierwsza Dark ale z Gozdawy na drożdżach PAY7 fermentowane z różnymi przygodami zeszło z 12,5 Blg do 5 Blg obecnie leżakuje. Warka druga z pils z samodzielnym chmieleniem na S05 obecnie 19 dzień fermentacji w temp otoczenia ok 16-17 st. Oba piwa smakowane zarówno podczas fermentacj jak i ale tydzień po butelkowaniu wykazują lekki kwaskowaty posmak. Czy to normalne i z czasem piwo się ułoży i posmak zniknie, czy po prostu dałem gdzieś ciała i czeka mnie lanie w kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Dziś uwarzyłem swoją pierwszą warkę (nie licząc nieudanego brevkita i warki z ekstraktów, która dojrzewa) w garnku elektrycznym hyundai. Przebiegało to z problemami, bo utopiła mi się sonda od elektrycznego termometru i wskazywał temp. 80. Napędziło mi to stracha, zanim doszedłem co nie tak i użyłem analogowego. Piwo to belgian pale ale z zestawu BA. Przy zacieraniu pojawiły się jakieś białe cząsteczki. Próba jodowa była negatywna, po 70min podniosłem temp i zacząłem wysładzać przez fałszywe dno. Wyszło 22 l brzeczki, ale nie była klarowna. Po nachmieleniu i wystudzeniu zostało 18l, a na dnie ok 2l mułu, którego nie powinno być. Nie wiem czemu, może powinienem filtrator z oplotu zrobić. Drożdże S-33 trochę nawaliłem bo woda nie zdążyła ostygnąć do drożdży i było ok 27-28 stopni. Może pozdychały w tej temperaturze. W poniedziałek sprawdzę jak nie ruszyły to przygotuję nowe. Temperatura fermentacji będzie ok 15-17 stopni. Będzie coś z tego? Na przyszłość będę robił startery, niestety wysyłka paczkomatem nie wyszła i nie dostałem mieszadła na weekend, pomimo, że kolba i rdzeń już czekają. Kilka błędów było ale nie takich żeby skreślić piwo i lać w kanał. Powinno być dobrze pod warunkiem, że nie podczas fermentacji nie zrobisz jakiś niecnych rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Warka druga z pils z samodzielnym chmieleniem na S05 obecnie 19 dzień fermentacji w temp otoczenia ok 16-17 st. Piwa z brewkitów lubią być kwaskowate. Ale podałeś za mało szczegółów (czy to z brewkita, czy z ekstraktu słodowego?), ile ekstraktu, jakie chmielenie itp. Pewne jest jedno - nie będzie to pils, bo zbyt wysoka temperatura fermentacji. A z oceną smaku poczekaj aż brzeczka przefermentuje a piwo się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Dzięki. Brakuje mi jeszcze cierpliwości, choć przestałem co chwile zaglądać do fermentora. Kożystając z okazji poleci mi ktoś tani i w miarę dokładny termometr do pomiaru w lodówce fermentacyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Cześć, pierwsze moje podejśćie do drożdży płynnych. Chcę zrobić witbiera na FM20. Ale niestety sklep ma tylko drożdże z datą do 27.09.2016. http://twojbrowar.pl/pl/fermentum-mobile/1561-fm20-biale-walonki.html Brać to normalnie ? Czy lepiej nie ryzykować ? Nie mam doświadczenia w płynnych drożdżach a co dopiero w przeterminowanych płynnych drożdżach Jakieś rady ? Ktoś brał takie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Jak masz zamiar robić starter to raczej śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się