Skajo Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Tak, mam zamiar. Czy to trzeba jakoś uwzględniać w wyliczeniach na http://www.mrmalty.com/calc/calc.html? W kalkulatorze jest data produkcji, czy znajdę coś takiego na fiolce ? Jaką opcję wybieram w tym rozwijającym się pasku w przypadku robienia startera na mieszadle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Data produkcji FM to jest chyba 3 albo 4 miesiące od daty ważności. W rozwijanym menu wybierasz stir plate. Ja generalnie w przeterminowane drożdże się nie bawię, bo różnie z nimi bywa a szkoda czasu i pieniędzy. Ale są tacy co używają i są zadowoleni. Twój wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Witam wszystkich serdecznie. Jak widać jestem nowy na forum ale również w temacie piwowarstwa chciałbym postawić pierwsze kroki. Mam troszkę doświadczenia ale w trunkach nieco mocniejszych, a tam aż tak rygorystycznie choćby do 'sterylności'. W związku z tym mam kilka pytań, wrzucę je tutaj gdyż nie chciałbym zakładać nowego tematu. Na pierwszy ogień poszedł (nie dysponuję jeszcze sprzętem podstawowym tj gar i dlatego na początek chęć czegoś prostego) - Brewkit Coopers Ipa - Ekstrakt słodowy Brewkit Enhancer Mangrove Jack's 1,2kg - drożdże Fermentis US-05 Czas start sobota 22.10.2016 Składniki zagotowane, dodane drożdże (wcześniej uwolnione i dodane po ostudzeniu brzeczki do odpowiedniej temp) Pierwszy pomiar - dysponuję cukromierzem w skali oechsle (wynik 40 co chyba odpowiada ok 10blg - czy coś nie zamało ?) Po kilku godz fermentacja ruszyła i to bardzo okazale. Dzisiaj tj 25.10.2016 - cisza ;/ Czy nie za szybko to wszystko wystopowało ? Mam nadzieję, że ustrzegłem się infekcji, sprzęt był odkażany Starsan HB. Planuję jeszcze chmielenie na zimno chmielem cascade i/lub chinook. Proszę o porady. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Rzeczywiście dość szybko, chociaż i tak się zdarzało. Jaka temperatura fermentacji ? Aha, jeśli przez cisza rozumiesz brak bulkania w rurce to nawet się nie przejmuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 tak dokładnie chodzi o bulkanie w rurce... a temperatura zapomniałem napisać - 21st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Patrząc na drożdże, temperature i blg to w 3 dni spokojnie mogły Przejeść tyle, że bulkanie ustało. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Jeśli pytasz czy 10blg, które uzyskałeś to nie jest za mała wartość dopisz jeszcze objętość po rozcieńczeniu bo to jednak kluczowa sprawa, chyba że gdzieś mi to umknęło to wybacz. Natomiast jeżeli temperatura 21 stopni jest temperaturą otoczenia to nie spodziewaj się hitów po tym piwie, jeżeli fermentującej brzeczki to dramatu nie ma. Tak czy inaczej drożdże mogły to posprzątać w 3dni. I tak już luźnie - miło, że uwolniłeś drożdże ale następnym razem je uwodnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Hehe no uwodnione były objętość całej brzeski 22l. Temp otoczenia to ok 20 czasami 21. Rozumiem, że to za wysokie temperatury na następne warki przewiduję pudło styropianowe (wg przykładów na forum) Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Cześć, pierwsze moje podejśćie do drożdży płynnych. Chcę zrobić witbiera na FM20. Ale niestety sklep ma tylko drożdże z datą do 27.09.2016. http://twojbrowar.pl/pl/fermentum-mobile/1561-fm20-biale-walonki.html Brać to normalnie ? Czy lepiej nie ryzykować ? Nie mam doświadczenia w płynnych drożdżach a co dopiero w przeterminowanych płynnych drożdżach Jakieś rady ? Ktoś brał takie ? Dzwoniłeś do nich? Info na stronie może być nieaktualne albo znajdzie się jakoś fiolka jak dobrze poprosisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Cześć, pierwsze moje podejśćie do drożdży płynnych. Chcę zrobić witbiera na FM20. Ale niestety sklep ma tylko drożdże z datą do 27.09.2016. http://twojbrowar.pl/pl/fermentum-mobile/1561-fm20-biale-walonki.html Brać to normalnie ? Czy lepiej nie ryzykować ? Nie mam doświadczenia w płynnych drożdżach a co dopiero w przeterminowanych płynnych drożdżach Jakieś rady ? Ktoś brał takie ? Dzwoniłeś do nich? Info na stronie może być nieaktualne albo znajdzie się jakoś fiolka jak dobrze poprosisz. Pierwsze co zrobiłem to naskrobanie maila. Odpisali, że to jedyne jakie mają obecnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Ja ostatnio robiłem na Wyeast 3463 Forbidden Fruit. Witek wyszedł świetny na nich (tylko podobno temperatury fermentacji trzeba pilnować, żeby poniżej 20 st. C nie spadła). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Cześć, pierwsze moje podejśćie do drożdży płynnych. Chcę zrobić witbiera na FM20. Ale niestety sklep ma tylko drożdże z datą do 27.09.2016. http://twojbrowar.pl/pl/fermentum-mobile/1561-fm20-biale-walonki.html Brać to normalnie ? Czy lepiej nie ryzykować ? Nie mam doświadczenia w płynnych drożdżach a co dopiero w przeterminowanych płynnych drożdżach Jakieś rady ? Ktoś brał takie ? Dzwoniłeś do nich? Info na stronie może być nieaktualne albo znajdzie się jakoś fiolka jak dobrze poprosisz. Pierwsze co zrobiłem to naskrobanie maila. Odpisali, że to jedyne jakie mają obecnie. Spoko. Znaczy, że mi się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 No cóż, drożdże wziąłem, zrobię starter i zobaczę co z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Czy portera bałtyckiego można zatrzeć jednotemperaturowo? I w jakiej temperaturze najlepiej? Będę zacierał w lodówce i boję się, że jak nie utrafię od początku z temperaturą przerw, to mi wyjdzie górą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Czy portera bałtyckiego można zatrzeć jednotemperaturowo? I w jakiej temperaturze najlepiej? Będę zacierał w lodówce i boję się, że jak nie utrafię od początku z temperaturą przerw, to mi wyjdzie górą. Nie rozumiem co ma zacieranie do wychodzenia zacieru z lodówki? Generalnie tak można zatrzeć na lenia, ogólnie każde piwo można zatrzeć na lenia, choć nie we wszystkich jest to wskazane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Nie rozumiem co ma zacieranie do wychodzenia zacieru z lodówki? Kolega to źle chyba nazwał, ale myślę, że chodziło mu o to iż gdyby trzeba było podnieść temp. zacierania to braknie mu miejsca na dolanie gorącej wody. A w temacie, to można na lenia,. Ja zacierałbym zdecydowanie na wytrawnie. Przy piwach gęstych ciała i tak jest z reguły w nadmiarze. buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) To ma, że jak nie utrafię z ilością wody, albo zbytnio mi spadnie temperatura, to skończy mi się miejsce na dolewanie wody. Zacierać 68-70 st. C, jak proponuje Dorota Chrapek, czy niżej? (Dr2 odpowiedział w międzyczasie) Edytowane 27 Października 2016 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Zacierać 68-70 st. C, jak proponuje Dorota Chrapek, czy niżej? Zrobisz jak uważasz (dla mnie Dorota też jest swego rodzaju wyznacznikiem) ja bym jednak zacierał w 64-65°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Tak więc zrobię. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Pytanie może z tych naiwnych, ale chcę przygotować roztwór do refermentacji a mam tylko cukier trzcinowy. Czy różni się on czymś od białego, tj. czy dać go większą dawkę niż 120 g na 20 l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Ciemny czy jasny? Jasny to mała roznica, ciemny ma mniej sacharozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Ciemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Ciemny czy jasny? Jasny to mała roznica, ciemny ma mniej sacharozy. Znowu piszesz głupoty nie ma różnicy w sacharozie między cukrem białym, a brązowym. Różnica jest w surowcach z jakich je otrzymujemy oraz w stopniu oczyszczenia cukru z melasy. Brązowy zawiera więcej minerałów ale praktycznie tyle samo sacharozy co biały. Więc przestań pisać takie rzeczy bo ktoś przez Ciebie będzie miał granty! Poczytaj zanim takie pierdoły napiszesz: http://ulicaekologiczna.pl/kuchnia/cukier-bialy-kontra-brazowy/Tu masz odpowiedź. Dla autora zapytania tak możesz spokojnie użyć trzcinowego - nie ma różnicy między białym Liczysz ilość cukru tak samo Edytowane 27 Października 2016 przez Undeath hotmas i jkx6 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Jest roznica!! To Ty poczytaj sobie kolego forum alkohole domowe wątek produkcja rumu. Cukier Dark Mucado odfermentowuje w mniejszyn stopniu. Dlaczego bo oprócz cukru ma dodatki, typu melasa, czyli na 100g masz mniej sacharozy. Swoją droga między białym cukrem też są różnice. Najwięcej etanolu daje slodka łyżeczka, a najmniej cukier brązowy, oraz Lidlowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Jeszcze kilka pytań nowicjusza... 1. Od dwóch dni nie bulka blg ok 3. - Przelewać na cichą? 2. Po przelaniu na cichą ile minimalnie ile max trzymać chmiel żeby nie wyszło gorzej niż powinno? 3. Chmiele posiadam cascade i chinook oba po 50 gram, dodać obydwa czy jeden (lubię goryczke ) Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się