Undeath Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Albo jeżeli boisz się, że przeleci to kup gazę w aptece i przez gazę filtruj. Dobre są też pończochy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Cześć, mam pytanie (pewnie mało ambitne), ale muszę zapytać bo spać nie mogę Zrobiłem pierwszego brewkita Gozdawa Lager. Pytanie dotyczy samego procesu. Otóż warzyłem je 7 października i wstawiłem do piwnicy na okres fermentacji. Temperatura jaka tam była to około 16-18 stopni. Do dzisiaj jeszcze go nie zlałem w butelek. Blg nie spadło jeszcze na tyle. W między czasie temp. w pomieszczeniu spadała do 14-16 stopni. Czyli rozumiem, że temperatura ma wpływ na to, że blg i sam jego smak tak wolno się zmieniają. Nie zaglądam tam za często bo czytając to forum zauważyłem, że każecie aby być cierpliwym. Ale ciekawi mnie czemu tak długo trwa proces. według Gozdawy 5-11 dni. A tutaj już 20 dni wychodzi. Więc zakładam, że albo słabe drożdże, albo temperatura za niska? Tak? W kolejce czeka już Coopers Octoberfest Lager. Z tego co czytam tutaj to ponoć specyficzny, ale puszkę mam za free więc czemu nie spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Ile blg było na początku a ile jest obecnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Temperatura jak na lagera za wysoka i to grubo ale przypuszczam, że Gozdawa nie dodaje do lagerów drożdzy lagerowych tylko górniaki (stąd te ich 5-11dni) więc raczej okej, tylko oczywiście nie będzie to lager. Jeszcze kwestia jakie to są górniaki bo niektóre już w 14-16 mogą mieć problemy i rzeczywiście Ci fermentacja stanęła ale tego nikt Ci nie powie dopóki nie napiszesz nic o blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Na początku 10, teraz jest 3. Cztery dni temu było 5. Sama fermentacja też nie była od początku jakaś bardzo burzliwa. Za wysoka temperatura na lagera? To w takim razie w jakiej temperaturze lager powinien fermentować? Edytowane 28 Października 2016 przez Chicken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Np. dla drożdży Bohemian lager podane jest 8-13 CWysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Października 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Wyszukałem tego brewkita na stronce producenta i co mnie bardzo zdziwiło - w zestawie jest podobno 7g drożdży dolnej fermentacji. Wrzuciłem w kalkulator 23l piwa 10blg i wychodzi, że sucharów trzeba 19g (dla dolnej no ale dolnych temperatur to Ty nie miałeś). Jak do tego słabo napowietrzyłeś brzeczkę to fermentacja po prostu musiała iść jak krew z nosa, tym bardziej, że zafundowałeś im jeszcze spadek temperatury rzędu 4st. Na Twoim miejscu jeszcze bym poczekał skoro w ciągu ostatnich 4dni drożdże dojadły 2blg, może wciąż jedzą. Zrób kolejny pomiar za 3dni, jeśli stoi na 3blg to wstaw na kolejne 3dni do cieplejszego pomieszczenia niż te 14-16st, może uda się jeszcze dzięki temu zredukować jakieś nieprzyjemne historie, których zapewne jest sporo. Można przypuszczać, że konkursowe piwo to nie będzie delikatnie mówiąc Jeszcze dodam, że ja się nie znam na brewkitach i związanych z nimi dziwnymi drożdżami, może ktoś będzie mógł służyć Ci lepszą radą ale to co proponuje wydaje się być optymalnym rozwiązaniem. P.S. - poczytaj jeszcze trochę wiki i forum. Edytowane 28 Października 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Aha, i nie kupuj więcej Brewkitów czy też innych ekstraktów z Gozdawy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Ok. Zrobię tak jak udarr radzi. Przyniosę fermentor do mieszkania z piwnicy i zmierzę blg za 3 dni. Zobaczymy co z tego będzie. Aha, i nie kupuj więcej Brewkitów czy też innych ekstraktów z Gozdawy! Następny ma być Coopers Octoberfest Lager bo dostanę za free. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 To przynajmniej dokup drożdże w odpowiedniej ilości i fermentuj w temperaturze dla nich przewidzianej. Bartek Śliwiński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Jak przeliczać odfermentowane piwo mierzone refraktometrem jeśli zawiera laktozę ? Od początkowego wyniku mogę sobie odjąć brixy uzyskane z laktozy, ale co robić po odfermentowaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Dolicz ile laktoza dodała brixów do stanu początkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Troszkę nie rozumiem, więc może w ten sposób. Przed zadaniem drożdży, brzeczka już z dodaną laktozą miała 22.6 brix. Wczoraj zrobiłem pomiar i wyszło 14.4 ktoś mi powie jak to ogarnąć albo przeliczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Wystarczy wiedzieć ile brix dodała laktoza. Tą wartość odejmujesz od zmierzonego brix i masz brix bez laktozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Czyli skoro laktoza wniosła 2,3 brix to od początkowego 22.6 i końcowego 14.4 mam odjąć tą wartość ? O ile od 22.6 to w pełni rozumiem, że mogę tak zrobić, ale nie jestem pewny czy wolno postępować tak po odfermentowaniu. Edytowane 29 Października 2016 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 A te 14.4brix po fermentacji to wskazanie refraktometru czy już przeliczona wartość ze względu na alkohol, który przekłamuje wskazania refraktometru? Jeśli nie przeliczałeś, a wyniki na to wskazują, to ja to widzę tak, że miałeś bez laktozy OG 20.3brix i FG 12.1brix co po przeliczeniu kalkulatorem daje 7,5plato, czyli jakiś tam realny wynik odfermentowania ~65%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 No to oczywiście wskazanie refraktometru. W innym przypadku nie miałbym problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Nie odbierajcie brix z laktozy od tych 14,4, to zakłamana wartość. Robisz prosto: Przed fermentacją 22,6, po fermentacji 14,4. Po wrzuceniu w bs wychodzi 9,1 plato i 7,5 ABV. Od 9,1 odejmujesz 2,3 brix z laktozy i masz 6,8 blg koncowego Skajo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Super na taki konkret czekałem, również uważałem, że nie wolno odejmować od pomiaru po fermentacji. Jeszcze raz wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Nie ma za co:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 No rzeczywiście jest lekka różnica chociaż dwa kalkulatory przeliczania wskazań refraktometru różnie wskazywały, jeden 7,5blg drugi 6,5blg, ja generalnie refraktometru nie używam po rozpoczęciu fermentacji więc nie wiem, którymi kalkulatorami warto się sugerować, nie przeliczam tego na co dzień. Bart3q a z czego wynika to przekłamanie przy odjęciu laktozowych brix od og i fg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Z tego, że to fg to wartość z bani, po różnych przekłamaniach, i nie można nią tak manewrować. Łatwiej liczyć normalnie, a dopiero później uwzględniać laktozę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyzydor Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Walę w tym wątku bo szkoda nowego tematu. Mam milk stouta 16blg przed dodaniem laktozy, po dodaniu nie całe 19blg. 3 tydzień fermentacji a ja mam 9blg. Dodam ze już od tygodnia nie spada. Oznaki fermentacji są małe w postaci małej piany i kilku bulgnia rurki co kilka godzin. Czy butelkować, czy czekać? I po tygodniu brak zmian w Blg. O co może chodzić? Czyżbym aż tak na słodko zatarł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Panowie czy refraktometr się kalibruje po przyjściu od chińczyka? Jeśli tak to jak? Sprawdziłem warkę strong i wyszło 7brix A woda ma całą skalę na niebiesko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Na wodzie 20C powinno być 0. Jak masz coś innego to pokręć taką śrubką aby wskazywało 0 Edytowane 30 Października 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się