Gawron Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 5 minut temu, dzordz napisał: . I tak dodałem ją do 27 st.C ale fermentacja już po 8h ładnie ruszyła. Teraz staram się obniżyć temperaturę do 18 st. C. W fermentorze mam 20,5l. Błąd. Poczytaj jak prowadzić fermentację. Zacytuję Ci forumową wiki. Zmniejszanie się temperatury w procesie fermentacji zachęca drożdże do przedwczesnego porzucenia pracy i osiadania. Szczególnie groźny jest nagły spadek temperatury - powyżej 5°C na dobę, ale można to zjawisko wykorzystać do przyspieszenia klarowania się piwa, gdy jesteśmy pewni, że fermentacja jest już ukończona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzordz Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 3 minutes ago, Gawron said: Błąd. Poczytaj jak prowadzić fermentację. Zacytuję Ci forumową wiki. Zmniejszanie się temperatury w procesie fermentacji zachęca drożdże do przedwczesnego porzucenia pracy i osiadania. Szczególnie groźny jest nagły spadek temperatury - powyżej 5°C na dobę, ale można to zjawisko wykorzystać do przyspieszenia klarowania się piwa, gdy jesteśmy pewni, że fermentacja jest już ukończona. Tak, wiem. Nie mogłem już dłużej czekać. Rano miałem temperaturę ok. 21/22 st.C i będę ją teraz powoli obniżać. Pierwsze 3 warki traktuję jako poligon doświadczalny żeby lepiej zaplanować cały proces w przyszłości. W takim razie czy jeśli będzie osad na dnie to dodanie jednej/dwóch łyżek gęstwy byłoby dobrym rozwiązaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 5 godzin temu, dzordz napisał: W BA zamówiłem w niedziele wieczorem a przyszło dopiero po tygodniu w poniedziałek. Myślałem że dostane jeszcze przed weekendem i zrobie piwo ale dupa Nie będę już u nich zamawiać. Wydaje mi się, że BA wysyłki ma w czwartki - jak dobrze trafisz to dostaniesz jeszcze w piątek a jak nie to poniedziałek Został mi ostatni zestaw z ekstraktów do zrobienia a dalej już wyższy poziom czyli słody Dzięki za informację kolego. Niech będzie, że ten raz u nich zamówię, ale z tego względu, że Kopyra podał na yt kod "rabatowy". W cudzysłów, bo ceny po rabacie są i tak wyższe niż na innych stronach czy Allegro. Przebitka na brewkicie Coopersa A IPA - 20zł. Spróbuję go chyba zakupić po przenicznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 6 godzin temu, dzordz napisał: Myślałem że dostane jeszcze przed weekendem i zrobie piwo ale dupa Nie będę już u nich zamawiać. Wydaje mi się, że BA wysyłki ma w czwartki - jak dobrze trafisz to dostaniesz jeszcze w piątek a jak nie to poniedziałek Mnie natomiast bardzo pozytywnie zaskoczyli! Zamówiłem w Browamatorze m.in. pas grzewczy. W wiadrze fermentuje Saison (receptura własna) na fm21. Drożdże zadane w sobotę wieczorem w 18C, ładnie ruszyły już następnego dnia. W poniedziałek podniosłem temperaturę do pokojowej (21), gdzie termometr na fermentorze pokazuje 23. Wiem, że jak robaczki zwolnią swoją pracę, temperatura się obniży i może za wcześnie stanąć fermentacja. Uargumentowałem im to dzisiaj w mailu i oto odpowiedź "Dzień dobry, nie ma problemu! Rozumiemy takie sytuacje doskonale. Zamówienie wyjdzie od nas dzisiaj." Kurier jest już w drodze, więc nie dam na nich złego słowa powiedzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vospylsan Opublikowano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Mam takie pytanie dotyczące modyfikacji barwy piwa. Wczoraj zlałem na cichą brown ale po 14 dniach fermentacji burzliwej, lecz barwa jest zdecydowanie za jasna. Czy mogę to jeszcze poprawiać, dolewając np 0,5l wody w której było gotowane np 75g słodu carafa special II, czy to nie zepsuje piwa w jakiś sposób?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 22 minuty temu, Vospylsan napisał: Mam takie pytanie dotyczące modyfikacji barwy piwa. Wczoraj zlałem na cichą brown ale po 14 dniach fermentacji burzliwej, lecz barwa jest zdecydowanie za jasna. Czy mogę to jeszcze poprawiać, dolewając np 0,5l wody w której było gotowane np 75g słodu carafa special II, czy to nie zepsuje piwa w jakiś sposób?? Możesz zrobić ekstrakcję w zimnej wodzie. Carafa odda kolorek nie wpływając mocno na smak. Zagotować bez ziarna w celu sterylizacji i po schłodzeniu dodać do piwa, albo nazwij to Amber Ale i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 RIS - bardziej na gęstwie z Nottinghamów czy Windsorów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 44 minuty temu, buber napisał: RIS - bardziej na gęstwie z Nottinghamów czy Windsorów? Jak chcesz by głębiej zeszły bierz Nottinghamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Dnia 30.01.2018 o 09:59, dzordz napisał: Do 10l prawie wrzątku dałem cały ekstrakt i wyszło nieco ponad 12l. Doprowadziłem do wrzatku i dodałem chmiele. Odparowało jakieś 1,5-2l Hej. Zamówiłem w środę na browamatorze i w czwartek rano już wysłali. Więc chyba jest tak jak pisałeś co do wysyłek. A nie próbowałeś nigdy drugiej puszki dodawać pod sam koniec chmielenia? Widziałem, ze niektórzy tak robią. Pewnie w celu by wyparowało mniej ekstraktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 5 godzin temu, advisorylyrics napisał: Pewnie w celu by wyparowało mniej ekstraktu Ekstrakt nie odparowuje, tylko woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 3 godziny temu, luki161 napisał: Ekstrakt nie odparowuje, tylko woda. Spoko. Już poznałem domniemaną odpowiedź " W mniejszej gęstości następuje lepsza ekstrakcja chmielu. Poza tym gęstszą brzeczkę łatwiej przypalić" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzordz Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 8 hours ago, advisorylyrics said: Hej. Zamówiłem w środę na browamatorze i w czwartek rano już wysłali. Więc chyba jest tak jak pisałeś co do wysyłek. A nie próbowałeś nigdy drugiej puszki dodawać pod sam koniec chmielenia? Widziałem, ze niektórzy tak robią. Pewnie w celu by wyparowało mniej ekstraktu Nie próbowałem bo... dopiero mam dwa piwa wstawione w fermentory i nie wiem nawet jaki jest efekt końcowy. Ktoś na tym forum napisał, że na początku najlepiej robić sprawdzone receptury by zdobyć doświadczenie, wprawę, praktykę niż od razu tworzyć własne receptury i tego się trzymam. Z czasem zapewne będę kombinował Mam jeszcze jeden zestaw z BA i nie planuję więcej robić piwa z ekstraktów tylko ze słodów. Może dzisiaj jeszcze dostaniesz paczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 27 minut temu, dzordz napisał: Nie próbowałem bo... dopiero mam dwa piwa wstawione w fermentory i nie wiem nawet jaki jest efekt końcowy. Ktoś na tym forum napisał, że na początku najlepiej robić sprawdzone receptury by zdobyć doświadczenie, wprawę, praktykę niż od razu tworzyć własne receptury i tego się trzymam. Z czasem zapewne będę kombinował Mam jeszcze jeden zestaw z BA i nie planuję więcej robić piwa z ekstraktów tylko ze słodów. Może dzisiaj jeszcze dostaniesz paczkę Rozumiem. Mój pierwszy brewkit to porażka, smakuję tylko drożdżami (gozdawa golden ale). Drugi Coopersa Europen Lager już znacznie fajniejszy a ma dopiero 2tyg od zabutelkowania. Zapach miodu i posmak takiego karmelu. Paczkę dostanę dziś, ale póki co sam jestem chodzącą infekcją (objawy grypy) więc chyba nie zaryzykuję zakażeniem piwka i poczekam z nastawem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Nie zarazisz piwa wirusem grypy albo innymi ludzkimi chorobotworczymi ludzkimi drobnoustrojami Ale warto wziac pod uwage tez swoje zdrowie i sie nie forsowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) 38 minut temu, luki161 napisał: Nie zarazisz piwa wirusem grypy albo innymi ludzkimi chorobotworczymi ludzkimi drobnoustrojami Ale warto wziac pod uwage tez swoje zdrowie i sie nie forsowac. Właśnie o tym przeczytałem w starym wątku Chociaż Kopyra twierdzi na filmikach, że nad brzeczką najlepiej buzi nie otwierać. Dużo osób też uważa by nawet wężyka nie dotykać ustami przy zlewaniu, nie dotykać brzeczki palcami itp. A jak przeczytałem, że ktoś zassał brzeczkę ustami z kranika to odp była, że na pewno piwko zakaził. Rozumiem, że to wszystko to unikanie zbędnego ryzyka. Ale jeśli to jest kuszeniem losu to co dopiero gdy ktoś chory zacznie "grzebać" w wiadrze Edytowane 2 Lutego 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) 4 godziny temu, advisorylyrics napisał: Właśnie o tym przeczytałem w starym wątku Chociaż Kopyra twierdzi na filmikach, że nad brzeczką najlepiej buzi nie otwierać. Dużo osób też uważa by nawet wężyka nie dotykać ustami przy zlewaniu, nie dotykać brzeczki palcami itp. A jak przeczytałem, że ktoś zassał brzeczkę ustami z kranika to odp była, że na pewno piwko zakaził. Rozumiem, że to wszystko to unikanie zbędnego ryzyka. Ale jeśli to jest kuszeniem losu to co dopiero gdy ktoś chory zacznie "grzebać" w wiadrze Podejrzewam, że więcej niż mniej osób tutaj zasysa brzeczkę ustami przy przelewaniu z gara (to tak na marginesie). Brzeczki lepiej nie dotykać palcami/ustami bo mamy na ciele różne rodzaje bakterii, które mogą zainfekować piwo. Przeziębienie/grypę wywołują wirusy a nie bakterie, które nie mają zupełnie żadnego wpływu na piwo. Nawet gdyby ktoś był chory przez infekcję bakteryjną (np. angina), to wywołują ją inne patogeny niż te, które mogą rozwijać się w piwie. 4 godziny temu, advisorylyrics napisał: Ale jeśli to jest kuszeniem losu to co dopiero gdy ktoś chory zacznie "grzebać" w wiadrze Tak więc nie ma absolutnie żadnej różnicy w ryzyku infekcji między zdrową a chorą osobą grzebiącą w piwie. Edytowane 2 Lutego 2018 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Chory ma większe szanse kichnąć, a wtedy rozpyli wszystko z jamy ustnej, nie tylko te przez które kicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Troche mnie przekonaliście. Tak więc wstawiam wodę, niech się studzi. A Jutro zamienie ją w piwo Edit: Hej.Jest już "jutro". Będę warzył swoje pierwsze piwo z ekstraktów niechmielonych - American Wheat. Mój garnek ma tylko 10l. Według instrukcji mogę gotować przy użyciu już od 5l. Zamierzam dodać 6l wody + ekstrakt 1.7kg x2 sztuki co mi da w sumie około 8l i 2l zapasu zostanie na ewentualne kipienie. Pytanko: będzie okay czy może lepiej wstawić dwa garnki, do każdego dodać po jednym ekstrakcie, zagotować a w jednym tylko chmielić? Czy ma to jakieś znaczenie czy brzeczkę już nachmieloną wymieszam z zimną czy gorącą wodą? Czytałem, że powinno dodać się więcej chmielu nie gotując całości, ale nie mam zapasu Edytowane 3 Lutego 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 13 godzin temu, advisorylyrics napisał: Troche mnie przekonaliście. Tak więc wstawiam wodę, niech się studzi. A Jutro zamienie ją w piwo Edit: Hej.Jest już "jutro". Będę warzył swoje pierwsze piwo z ekstraktów niechmielonych - American Wheat. Mój garnek ma tylko 10l. Według instrukcji mogę gotować przy użyciu już od 5l. Zamierzam dodać 6l wody + ekstrakt 1.7kg x2 sztuki co mi da w sumie około 8l i 2l zapasu zostanie na ewentualne kipienie. Pytanko: będzie okay czy może lepiej wstawić dwa garnki, do każdego dodać po jednym ekstrakcie, zagotować a w jednym tylko chmielić? Czy ma to jakieś znaczenie czy brzeczkę już nachmieloną wymieszam z zimną czy gorącą wodą? Czytałem, że powinno dodać się więcej chmielu nie gotując całości, ale nie mam zapasu Jeden garnek, jeden ekstrakt. Drugi dodaj pod koniec gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Hej. Mam dość dziwne pytania;). Mam kuchenkę elektryczną i wczoraj przed pierwszą warką z zacieraniem zrobiłem sobie test garnka i dobrze że zrobiłem. Temperatury dla infuzji trzymał dość dobrze, ale problem pojawił się przy doprowadzeniu do wrzenia. Doszło do 96 i koniec ( gar w różnych konfiguracjach, na jednym lub częściowo na dwóch palnikach). Dodam, że to było tylko 12 litrów wody. Dojście do wrzenia pomogło przykrycie gara pokrywką. 1. Czy mogę gotować pod przykrywką? Na co uważać? 2. Czy te 96 stopni bez przykrywki wystarczy. 2. Czy warzona brzeczka ma bulgotać? 3. W jakich temperaturach ma oscylować gotowanie brzeczki z chmielem? P.S Wiem, są grzałki nurkowe, ale kolejny tydzien czekania, to az mi sie nie chce;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 1. Nie 2. Nie wystarczy 3. Tak 4. W temperaturze jej wrzenia Poczekałbym raczej, ew. spróbował otulić czymś gar po bokach, może coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedz. W międzyczasie doczytałem parę wątków o przykrywce, więc poczekam na grzałkę (a może taboret;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Grzałka przydaje się przy podgrzewaniu wody, w czasie samego gotowania słabo się u mnie sprawdzała, wrzenie było zbyt gwałtowne i punktowe blisko powierzchni brzeczki i strasznie chlapało. Chyba że znajdziesz jakaś z regulacją mocy i wtedy będziesz sobie sterować tym. Ale wracając do temperatury, to ona nie będzie w całej objętości jednolita - musi utrzymywać się delikatne wrzenie brzeczki, mniejsza o to co będzie wskazywał termometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 1 godzinę temu, Jancewicz napisał: Jeden garnek, jeden ekstrakt. Drugi dodaj pod koniec gotowania Czyli idąc tym sposobem mógłbym zacząć od większej ilości wody gdyż do czasu dodania drugiego ekstraktu część wyparuje jak sądzę. Dzięki, ide działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Rzeczywiście z tą temperaturą, za bardzo skupiłem się przy teście na termometrze Co do grzałki, pewnie będę się bawił wyłączaniem kuchenki lub grzałki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się