Jancewicz Opublikowano 23 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 3 minuty temu, pajaczeq napisał: Panowie mam pytanie ponieważ mam dwa fermentory w piwnicy jeden s-33 drugi us-05 w temperaturze około 19,5 stopnia co już pisaliście mi że jest za wysoką temperaturą dlatego zainteresowałem się drożdżami FM53 Kveik. Jakie style piwa można robić na tych drożdżach ?? Mam w domu surowce np na Imperial IPA Jakie style można na tych drożdżach stworzyć ?? Aha i jak mam w mieszkaniu około 30 stopni w dzień to czy te drożdże dadzą radę ?? IPA na nich możesz robić. Temperatura też ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 23 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 A jakie style w ogóle się robi na takich drożdżach ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 23 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Godzinę temu, pajaczeq napisał: Panowie mam pytanie ponieważ mam dwa fermentory w piwnicy jeden s-33 drugi us-05 w temperaturze około 19,5 stopnia co już pisaliście mi że jest za wysoką temperaturą dlatego zainteresowałem się drożdżami FM53 Kveik. Jakie style piwa można robić na tych drożdżach ?? Mam w domu surowce np na Imperial IPA Jakie style można na tych drożdżach stworzyć ?? Aha i jak mam w mieszkaniu około 30 stopni w dzień to czy te drożdże dadzą radę ?? Ja robiłem na nich ostatnio trzy piwa, w temperaturach 25 i 35 °C i jestem zadowolony e efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 23 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Mam kupione surowce na Imperial IPA polskie chemiele. Składniki na 20 litrów:- słód Pale Ale Strzegom - 6,5 kg- słód karmelowy 150 - 0,5 kg- chmiel Lubelski (PL) - 50 g- chmiel Sybilla (PL) - 50 g- chmiel Marynka (PL) - 50 g- chmiel Iunga (PL) - 50 g- trawa cytrynowa - 20g Myślę dokupić do tego właśnie drożdże https://twojbrowar.pl/pl/fermentum-mobile/2143-fm53-kveik.html i spróbuję co mi z tego wyjdzie w temperaturze pokojowej czyli około 30 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 A jakie style w ogóle się robi na takich drożdżach ?? Myślę że w początkach piwowarstwa domowego i tak zanim nie obędziesz się że sprzętem etc to ciężko będzie Ci trafić konkretnie w jakiś styl, zawsze gdzieś coś ucieknie, ale generalnie sugeruję poczytać o tym co te drożdże dają od siebie i pod tym kątem samemu zastanowić się do jakiego stylu to pasuje. Jako-tako żaden styl poza tradycyjnymi norweskimi piwami (sahti) nie przewiduje kveików, ale do IPA w którym chcesz uzyskać wysoką owocowość zagra. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka pajaczeq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Bardzo dziękuję czekam aż zwolnią się fermentory i zobaczę co mi z tych drożdży wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Cześć, mam szybkie pytanie odnośnie sucharów US-05. czy mogę 1 saszetkę sucharów podzielić na 2 części, uwodnić i wlać na 2 wiadra piwka Harcerskiego 6-7 blg? czy ruszy fermentacja? czy lepiej najpierw zrobić sobie jakieś piwko 11-13 blg i dopiero z gęstwy uwarzyć Harcerskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Spokojnie dadzą radę. Tylko pamiętaj, żeby nie uwadniać dłużej niż 20 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Dnia 23.7.2018 o 12:49, pajaczeq napisał: Mam kupione surowce na Imperial IPA polskie chemiele. Składniki na 20 litrów:- słód Pale Ale Strzegom - 6,5 kg- słód karmelowy 150 - 0,5 kg- chmiel Lubelski (PL) - 50 g- chmiel Sybilla (PL) - 50 g- chmiel Marynka (PL) - 50 g- chmiel Iunga (PL) - 50 g- trawa cytrynowa - 20g Myślę dokupić do tego właśnie drożdże https://twojbrowar.pl/pl/fermentum-mobile/2143-fm53-kveik.html i spróbuję co mi z tego wyjdzie w temperaturze pokojowej czyli około 30 stopni. Moja rada dodaj cukru, nawet do 10%. Samego karmelu masz tam od cholery wiec piwo bedzie podwojnie zamulajace, raz przez ten karmal a dwa przez cechy kveikow. Co do piw, ktore mozesz robic to wszelkie apa, ipa i niskoalkoholowe wychodza dobrze. 9 godzin temu, Adam Pawlicki napisał: Jako-tako żaden styl poza tradycyjnymi norweskimi piwami (sahti) nie przewiduje kveików... Sahti to tradycyjne finskie piwo, norweskie to maltøl i råøl. Zasadniczo to prawie to samo, ale nazwy inne. Adam Pawlicki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Sahti to tradycyjne finskie piwo, norweskie to maltøl i råøl. Zasadniczo to prawie to samo, ale nazwy inne. Mądrego to i miło posłuchać. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Panowie i szybkie pytanie dzisiaj rozlewam Milk Stout i mam pytanie do refermentacji użyję glukozy rozpuszczonej w wodzie i dodam do fermentora i rozmieszam. Mam pytanie ile użyć glukozy na 20 litrów piwa tak żeby nagazowanie było zgodne ze stylem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Okolo 110 gram, ale sam wpisz sobie dane w kalkulator. pajaczeq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Bardzo dziękuję EDIT: Bardzo dziękuję za pomoc wszystkim którzy mieli do mnie cierpliwość wygląda na to że warka bardzo udana. Do refermentacji użyłem 100 g glukozy i piwko już w piwnicy w butelkach Edytowane 26 Lipca 2018 przez pajaczeq aktualizacja :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Dnia 16.06.2013 o 16:11, gawo74 napisał: Witam, na poczatek chce przeprosic za brak polskich znakow. Mieszkam w Norwegii i niedawno u kolegi sprobowalem domowego piwa. Tego samego dnia kupilem pojemnik fermentacyjny i gotowca " Scotish export" Czytam wasze forum, ale postow jest tak duzo ze trudno znalezc informacje dla poczatkujacych piwowarow. Bardzo bym prosil o umieszczenie w tym temacie podstawowych informacji co robic by tego piwa nie zepsuc. Moje piwo fermentuje 9 dni i nadal chodzi. Nie wiem czy mam jeszcze czekac, czy juz rozlewac do butelek. Mam go wymieszac z osadem na dnie, czy sciagnac rurka a osad z dna zostawic? Nie mieszaj z osadem. Czy masz jeszcze zostawić, to tak naprawdę jednoznacznie da się stwierdzić mierząc poziom BLG na przykład dziś i za dwa dni. Jak jest taki sam, to piwo nie fermentuje. Jak nie masz czym mierzyć, to ja bym poczekał do 14 dnia dla pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Myślę, że od "Dnia 16.06.2013" mineło trochę więcej, niż 14 dni... Ja bym nie czekał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Dodanie miedzi do piwa - mam kilka miedzianych kolanek, piwo na cichą i wtedy wrzucić miedź czy można na burzliwą? Oczywiście miedź będzie zdezynfekowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 (edytowane) Czy najtańsza woda marketowa z pH ~7.0 nadaje się do jasnych piw? W kranie mam bodajże 5.6 co wypada lepiej tak więc planowałem zacierać na marketowej a wysładzać kranówką. Twardość kranówki na stronie wodociągów jako "średnia". A może lepiej używać stale jednej z wymienionych do całego procesu? Pomyłka, pewik pisze o 7.6 pH w kranie.... Główne pytanie pozostaje bez zmian, nada się? Edytowane 27 Lipca 2018 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Dodanie miedzi do piwa - mam kilka miedzianych kolanek, piwo na cichą i wtedy wrzucić miedź czy można na burzliwą? Oczywiście miedź będzie zdezynfekowana. Na burzliwej jak jest siarka to jest szansa, ze jeszcze się sama zredukuje. Jak pod koniec cichej nadal wyczuwalna to wtedy wrzucam wygotowany drut miedziany Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk kaingorn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Czy najtańsza woda marketowa z pH ~7.0 nadaje się do jasnych piw? W kranie mam bodajże 5.6 co wypada lepiej tak więc planowałem zacierać na marketowej a wysładzać kranówką. Twardość kranówki na stronie wodociągów jako "średnia". A może lepiej używać stale jednej z wymienionych do całego procesu? Pomyłka, pewik pisze o 7.6 pH w kranie.... Główne pytanie pozostaje bez zmian, nada się? Tu ważniejszy będzie skład wody, jej alkaliczność i zawartość siarczków i chlorków niż PH. Temat rzeka, do poczytania w innym temacie.Ja mam wodę twarda, o wysokim RO używam jej jak robie piwa ciemne. Jak robię jasne kupuje Oazę z biedry. Ktoś do jasnych polecał także wodę z Tesco, która jest miękka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 28 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Dnia 27.07.2018 o 13:33, Zohan napisał: Tu ważniejszy będzie skład wody, jej alkaliczność i zawartość siarczków i chlorków niż PH. Temat rzeka, do poczytania w innym temacie. Ja mam wodę twarda, o wysokim RO używam jej jak robie piwa ciemne. Jak robię jasne kupuje Oazę z biedry. Ktoś do jasnych polecał także wodę z Tesco, która jest miękka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Oaza w różnych Biedronkach jest z różnych źródeł. Raz trafiłem na taką co miała ponad 1000 mg/ l minerałów. Inne są miękkie lub twarde, zależy co trafisz. Trzeba sprawdzać etykiet (i ufać, że są aktualne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 28 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Panowie znowu potrzebuję Waszej pomocy kupiłem sobie taki oto zestaw: http://piwoszarnia.pl/imperial-polska-ipa-20l-p-796.html Będę go zacierał bardzo prosto: 67 C 75 min 76 C 5 min Tutaj moje pytanie jak rozplanować użycie chmielu co do gotowania i na ile czasu a co na zimno i na jak długo?? Do tego zestawu podczas gotowania brzeczki dodam też 500 białego cukru. Piwo będzie fermentowane drożdżami FM53 Kveik w temperaturze około 30 stopni. W zestawie jest też 20 g trawy cytrynowej i rozumiem że ona leci na całą cichą Z góry bardzo dziękuję za pomoc EDIT: Co myślicie o takiej opcji?? https://brewness.com/pl/recipe/polska-imperial-ipa/view Edytowane 28 Lipca 2018 przez pajaczeq aktualizacja :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 28 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 19 minut temu, pajaczeq napisał: Panowie znowu potrzebuję Waszej pomocy kupiłem sobie taki oto zestaw: http://piwoszarnia.pl/imperial-polska-ipa-20l-p-796.html Będę go zacierał bardzo prosto: 67 C 75 min 76 C 5 min Tutaj moje pytanie jak rozplanować użycie chmielu co do gotowania i na ile czasu a co na zimno i na jak długo?? Do tego zestawu podczas gotowania brzeczki dodam też 500 białego cukru. Piwo będzie fermentowane drożdżami FM53 Kveik w temperaturze około 30 stopni. W zestawie jest też 20 g trawy cytrynowej i rozumiem że ona leci na całą cichą Z góry bardzo dziękuję za pomoc A nie masz w zestawie przepisu? Bo prawde powiedziawszy to nic z tego chmielu nie nadaje sie specjalnie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 28 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Przepis wrzuciłem do poprzedniego postu edytowałem go sekundę przed tym jak odpowiedziałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 28 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 32 minuty temu, pajaczeq napisał: Przepis wrzuciłem do poprzedniego postu edytowałem go sekundę przed tym jak odpowiedziałeś Czyli nie dajesz nic na smak/aromat w gotowaniu? Lublin na 30 minut jest bez sensu, bedziez niego tylko troche IBU i to malo. Daj go na samym koncu albo pare minut przed. Czy sybilla nadaje sie na zimno to nie mam pojecia, ale napewno nie na 14 dni, chyba ze bedziesz to robil w bardzo niskiej temperaturze. Wiekszosc chmieli na zimno na maks tydzien, zazwyczaj 3 do 5 dni. pajaczeq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 28 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 https://brewness.com/pl/recipe/polska-imperial-ipa/view Bardzo dziękuję zmienione według sugestii za które serdecznie dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się