ciezkicoswybrac Opublikowano Środa o 11:25 Udostępnij Opublikowano Środa o 11:25 @g_berger Mógłbyś zacierać na 2 razy i odparować, ale roboty i gazu zużyłbyś nieproporcjonalnie do efektu. Najlepiej większy gar, albo wspomóc się ekstraktem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Środa o 20:28 Udostępnij Opublikowano Środa o 20:28 No i pierwsza wpadka: za mały garnek!!!! Gdzie ja miałem oczy jak liczyłem zasyp????? Gar 15l a wody prawie 13. A gdzie miejsce na zasyp? Musiałem skalować przed zacieraniem. Masakra xD Musze kupić większy gar chociaż zwykle ważę 10-11l. Takiej ilości mocarza nie uwarzysz takim garnuszku ale prawdę mówiąc to mój first time z takim piwemMożesz zacierać mocne piwo w fermentorze. Tylko grałkę potrzebujesz i nią szybko ruszasz aby nie spalić słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano Środa o 20:40 Udostępnij Opublikowano Środa o 20:40 Hehe Polak potrafi xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano wczoraj o 12:12 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:12 Szybkie pytanko. Czy mogę używać gęstwy zebranej dzień wcześniej czy musi sobie ona odleżeć w słoiku aby oddzieliło się piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano wczoraj o 12:57 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:57 Nie musi się oddzielać, możesz używać spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano wczoraj o 18:16 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 18:16 5 godzin temu, Jimi_ napisał(a): Szybkie pytanko. Czy mogę używać gęstwy zebranej dzień wcześniej czy musi sobie ona odleżeć w słoiku aby oddzieliło się piwo? Tak naprawdę oddzieli się po paru godzinach w lodówce. Ja robiąc jakieś jasne pełne an gęstwie us-05 zastosowałem się do rady żeby przepłukać gęstwę co zresztą jest dość prostym zabiegiem. Tyle że ja tak rzadko ważę że gęstwę trafi szlak zanim ją wykorzystam. Stąd jadę na sucharach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano wczoraj o 18:20 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 18:20 21 godzin temu, INTseed napisał(a): W dniu 3.09.2025 o 11:31, g_berger napisał(a): Możesz zacierać mocne piwo w fermentorze. Tylko grałkę potrzebujesz i nią szybko ruszasz aby nie spalić słodów. Palony słód w gratisie 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu W dniu 3.09.2025 o 22:28, INTseed napisał(a): W dniu 3.09.2025 o 11:31, g_berger napisał(a): No i pierwsza wpadka: za mały garnek!!!! Gdzie ja miałem oczy jak liczyłem zasyp????? Gar 15l a wody prawie 13. A gdzie miejsce na zasyp? Musiałem skalować przed zacieraniem. Masakra xD Musze kupić większy gar chociaż zwykle ważę 10-11l. Takiej ilości mocarza nie uwarzysz takim garnuszku ale prawdę mówiąc to mój first time z takim piwem Możesz zacierać mocne piwo w fermentorze. Tylko grałkę potrzebujesz i nią szybko ruszasz aby nie spalić słodów. Z jaka prędkościa trzeba ruszać by sie nie przypaliło? 22 godziny temu, Jimi_ napisał(a): Szybkie pytanko. Czy mogę używać gęstwy zebranej dzień wcześniej czy musi sobie ona odleżeć w słoiku aby oddzieliło się piwo? Ja zlewam na gęstwę w fermentorze po poprzedniej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 1 godzinę temu, anteks napisał(a): Ja zlewam na gęstwę w fermentorze po poprzedniej fermentacji Też tak robiłem. Jak wydawało się, że na oko jest za dużo, to część leciała w kibel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi