Nemezisso Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Zostawię zestaw jak jest dokupię tylko trochę chmielu. No i w przyszłym tygodniu przybędzie jednego piwowara domowego więcej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RudySkrzat Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Refermentowałem z gęstwą, dzięki wszystkim za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Cześć, mam pytanie odnośnie pszenicznego, wyszło dość klarowne po przelaniu na cichą, zastanawia mnie czy refermentować z dodatkiem gęstwy żeby było mętne? (uwarzone z 3kg pszenicznego i 2 kg pilzneńskiego drożdże MauriBrew weiss-1433). Nie dodawaj, osadu w butelkach i tak będzie dość, zawsze możesz zabełtać go przed nalaniem piwa do szklanki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RudySkrzat Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Cześć, mam pytanie odnośnie pszenicznego, wyszło dość klarowne po przelaniu na cichą, zastanawia mnie czy refermentować z dodatkiem gęstwy żeby było mętne? (uwarzone z 3kg pszenicznego i 2 kg pilzneńskiego drożdże MauriBrew weiss-1433). Nie dodawaj, osadu w butelkach i tak będzie dość, zawsze możesz zabełtać go przed nalaniem piwa do szklanki Wiem, że mogę zabełtać, ale po przelaniu na cichą, tak "sprytnie" to zrobiłem, że nie ma go w ogóle, dziwne trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Cześć, mam pytanie odnośnie pszenicznego, wyszło dość klarowne po przelaniu na cichą, zastanawia mnie czy refermentować z dodatkiem gęstwy żeby było mętne? (uwarzone z 3kg pszenicznego i 2 kg pilzneńskiego drożdże MauriBrew weiss-1433). To, że dodasz gęstwy nie sprawi, że będziesz miał mętne piwo (chyba, że potrzęsiesz butelką) ponieważ drożdże i tak prędzej czy później opadną na dno. Butelkuj jak jest i będziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Miałem właśnie zamawiać surowce na piwo. Niestety okazuje się, że nie ma w sklepie 2 chmieli, których chciałem użyć: Citra i Herkules Kompletnie nie idzie mi znalezienie jakichś zamienników dla nich. Jedynie google mi podpowiedziało aby brać Magnata zamiast Herkulesa (wiem, że trzeba przeliczyć A-A) Niektóre sklepy internetowe piszą o Galaxy zamiast Citry, ale to chyba jakaś pomyłka... Ktoś jest w stanie coś zaproponować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Citre ciezko zastapic innym chmielem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vaxel Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Uwarzyłem sobie wczoraj z zestawu BA Tripla. W założeniu miał wyjść ok. 18blg. W związku z tym, że po wysładzaniu było 12blg i uznałem, że to coś za mało, postanowiłem dłużej gotować brzeczkę, żeby odparować wodę. Na koniec poszedł jeszcze cukier kandyzowany. Trochę mi za dużo odparowało, bo zamiast 10l 18blg mam 7l 25blg. Zadałem drożdże i na razie fermentuje Quadrupel. Pytanie, czy można to rozcieńczyć ? Myślę o dolaniu wody do 10l, co powinno dać ok. 18blg, czyli idealnie. Jeśli tak, to kiedy to zrobić ? Domyślam się, że najlepiej było to zrobić przed zadaniem drożdży, ale wyszło jak wyszło. Dolać przy przelewaniu na cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Im wcześniej tym lepiej. Po ostudzeniu przed zadaniem drożdży masz czas na pomiar i korektę blg. Z telefonu ciężko mi znaleźć link ale na wiki albo w plikach do pobrania znajdziesz kalkulator do obliczania ile wody dodać aby osiągnąć dane blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Ja już bym odpuścił sobie dolewanie wody i zostawił jak jest. Przed dodaniem drożdży byłoby okej, ale po odfermentowaniu dolanie 3 litrów może być wyczuwalne już w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 W związku z tym, że po wysładzaniu było 12blg i uznałem, że to coś za mało A ochłodziłeś brzeczkę przed pomiarem? Rozrzut pomiędzy ciepłą brzeczką a brzeczka w temperaturze ~20 stopni może być duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vaxel Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Może nie do 20 stopni, ale była nieco chłodniejsza. --- Postanowiłem zostawić to tak jak jest. Będzie Quadrupel. Pytanie ile to fermentować ? Tydzień burzliwej, a potem miesiąc cichej ? Czy lepiej wydłużyć burzliwą ? Edytowane 15 Lutego 2016 przez vaxel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Postanowiłem zostawić to tak jak jest. Będzie Quadrupel. Pytanie ile to fermentować ? Tydzień burzliwej, a potem miesiąc cichej ? Czy lepiej wydłużyć burzliwą ? Jestem dopiero początkującym ale bym zostawił na burzliwej co najmniej 2 tygodnie (nawet 4) bo to mocne piwo. I drugie tyle na cichej. Doświadczenia nie mam więc pewnie ktoś mądrzejszy się wypowie. Tu jest więcej: http://www.piwo.org/topic/18502-optymalna-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-fermentacji-burzliwej/ . Musisz też sprawdzić do ilu Ci zeszło tzn. jak drożdże pracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Burzliwa to potoczne określenie widocznej fazy fermentacji, a nie obecności w pierwszym wiadrze, więc nie można zakładać przed jej zakończeniem ile ma trwać. Autoliza w piwowarstwie domowym to mit i lepiej jest trzymać długo piwo nad drożdżami niż "przelać na cichą". Zostaw je na przynajmniej na 3 tygodnie w spokoju, na pewno nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Pytanie ile to fermentować ? Odpowiedź jest prosta, tak długo aż fermentacja się zakończy, kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vaxel Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Burzliwa to potoczne określenie widocznej fazy fermentacji, a nie obecności w pierwszym wiadrze, więc nie można zakładać przed jej zakończeniem ile ma trwać. Autoliza w piwowarstwie domowym to mit i lepiej jest trzymać długo piwo nad drożdżami niż "przelać na cichą". Zostaw je na przynajmniej na 3 tygodnie w spokoju, na pewno nie zaszkodzi. Tak zrobię, nie będę się spieszył z przelewaniem. Edytowane 15 Lutego 2016 przez vaxel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekdzik Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 pytanie mam zrobiony domowym sposobem mieszadło magnetyczne ale wyrzuca mi na boki kolby rdzeń co zmienić ? czy magnes na wiatraku za mały czy coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 spokojniejszy start meiszadła/ wycentrować magnes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Magnes musi być dobrze wycentrowany. Kolba nie zawsze jest idealnie symetryczna. Tak więc możesz popróbować "na sucho" różnych ustawień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) Cześć ! Dziwna sprawa. Fermentuję od ubiegłej niedzieli ok 14 litrów american wheat. Piwo ciagle sobie bulgocze, rzadko bo rzadko, ale jednak. Dziś stwierdziłem, że 10 dni burzliwej to i tak za dużo więc sprawdzę Blg przez przelewem na cichą. I tu zaskoczenie: z 11Blg odfermentowało do 5Blg. Zrobię jeszcze pomiar jutro, ale czy to nie dziwne, że przy takim niedużym w sumie wybiciu, paczka US-05 przez 10 dni odfermentowała do 5Blg ? Sprawdziłem jeszcze wyliczenia BS - "Gęstośc po fermentacji burzliwej 4,580 Plato". Co robić, czekać dalej czy zlewać na cichą ? Pozdr, Łukasz Edytowane 17 Lutego 2016 przez LukaszU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Cześć ! Po pierwsze totalnie pomyliłem grupy i zamiast tu, napisałem w "ostrym dyżurze" za co przepraszam. Dziwna sprawa. Fermentuję od ubiegłej niedzieli ok 14 litrów american wheat. Piwo sobie bulgocze, rzadko bo rzadko, ale jednak. Wiem, że nie ma co się tym sugerować. Dziś stwierdziłem, że 10 dni burzliwej to i tak za dużo więc sprawdzę Blg przez przelewem na cichą. I tu zaskoczenie: z 11Blg odfermentowało do 5Blg. Sprawdziłem jeszcze wyliczenia BS - "Gęstość po fermentacji burzliwej 4,580 Plato". Czy to nie dziwne, że przy takim niedużym w sumie wybiciu, paczka US-05 przez 10 dni odfermentowała do 5Blg ? A może wszystko jest ok, wg wskazań BS i powinienem już zlewać ? Pozdr, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) mój American Wheat stoi już 8 dobę. piana jeszcze stoi wiec czekam. zajrzę dopiero w czwartek żeby zmierzyć blg. potem w niedziele. jak nie spadnie to przelewam bo gestwa potrzebna także cierpliwości. 3 doby to mało... Edytowane 17 Lutego 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 także cierpliwości. 3 doby to mało... Ale ja napisałem, że od ubiegłej niedzieli, 10 dób Może nie do końca sprecyzowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Jak nie jesteś pewny to nie zlewaj. Generalnie, wbrew słowom znanego blogera, nie musisz wogóle zlewać na "cichą" Moim zdaniem przelewanie ma sens, kiedy chcesz chmielić na zimno i zebrać gęstwę. Gdy gęstwa ma iść w kanał, spokojnie można wrzucać chmiel do jednego fermentora. Jeżeli jednak przelewam, a przelewam ostanio często bo piwa na gęstwie zazwyczaj wychodzą lepsze, to po ok 2 tygodniach fermentacji nawet przy lekkich piwach. Przez tyle czasu drożdze powinny przefermentować piwo i posprzątać po sobie. Inna sprawa, że przy US-05 odfermentowanie z 11 do 5 jest podejrzanie słabe i wskazuje na błąd w prowadzeniu fermentacji. Nie wiem w jakich warunkach fermentujesz, ale jak w pomieszczeniu o niskiej temperaturze, to przenieś do cieplejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się