orzeszek1916 Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Witam Przymierzam się jutro do robienia Mandaryny Pale Ale z zestawu z twojegobrowaru. Problem w tym, że mam tylko pół paczki drożdży 05. Czy to wystarczy czy będzie mało? Myślałem zadać gęstwy z IPY ale ta stoi 10 dzień na burzliwej i ciągle pyka (na powierzchni 1-2 cm piana z drożdży). Chyba, że dodać tych drożdży z góry? Swoją drogą to czy to normalne, że 10 dni burzliwej i ciągle tyle piany na powierzchni? Do środka nie zaglądałem, blg nie mierzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Pół paczki wystarczy. Nie sugeruj się czapą drożdży na powierzchni piwa. W przypadku tych akurat drożdży to nic nie znaczy, prawdopodobnie już skończyły pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Na temat US-05 to chyba ktoś powinien napisać poradnik z wieloma stronami , prawie księgę . Czemu dzielicie sucharki na pół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Witam Przymierzam się jutro do robienia Mandaryny Pale Ale z zestawu z twojegobrowaru. Problem w tym, że mam tylko pół paczki drożdży 05. Czy to wystarczy czy będzie mało? Myślałem zadać gęstwy z IPY ale ta stoi 10 dzień na burzliwej i ciągle pyka (na powierzchni 1-2 cm piana z drożdży). Chyba, że dodać tych drożdży z góry? Swoją drogą to czy to normalne, że 10 dni burzliwej i ciągle tyle piany na powierzchni? Do środka nie zaglądałem, blg nie mierzyłem. Co w tym dziwnego? Niektóre szczepy fermentują nawet 3 tygodnie. Zostaw piwo w spokoju, a plany warzelnicze przełóż lepiej jak zbierzesz drożdże. Gdzie się spieszyć po co to tak szybko przelewać na cichą? Daj drożdżom spokojnie dofermentować piwo, podojadać cukry resztkowe i posprzątać po fermentacji. Co do pół paczki jest kalkulator drożdży na forum i wyraźnie z niego wynika że na 12 blg - 20 litrów pół paczki sucharów nie wystarczy do prawidłowej fermentacji. Tak jakaś fermentacja zajdzie i drożdże będą pracować, ale czy dadzą czyste piwo bez wad? Tego już nie można być pewnym. Tyle się pisze i mówi o tym, że fermentacja i drożdże to najważniejsza sprawa przy piwie a ludzie dalej swoje i jak we mgle. Poczytaj choćby pierwszy temat z brzegu: http://www.piwo.org/topic/3768-drozdzowa-arytmetyka-zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp/page-4?do=findComment&comment=385054 Edytowane 2 Marca 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chey Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Mam takie pytanie, kiedy (i czy w ogóle) filtrować piwo po chmieleniu / zacieraniu (chodzi mi o resztki chmielu, gorące osady i inne tego typu rzeczy) Pierwsze warki były z ekstraktów, nie przelewałem ich na cichą, po fermentacji wlewałem roztwór cukru/glukozy i wody do drugiego fermentatora, gaza na rurkę i dekantacja znad drożdży. Teraz fermentuje mi piwko zacierane, chciałbym zlać na cichą. Naczytałem się o tych osadach gorących, że chmiel pozostały to trawą będzie ciągnąć itp. Jak Wy to robicie w praktyce (piwo nie musi być idealnie wg. sztuki - nie jest na konkurs - ma smakować ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Mam takie pytanie, kiedy (i czy w ogóle) filtrować piwo po chmieleniu / zacieraniu (chodzi mi o resztki chmielu, gorące osady i inne tego typu rzeczy) Pierwsze warki były z ekstraktów, nie przelewałem ich na cichą, po fermentacji wlewałem roztwór cukru/glukozy i wody do drugiego fermentatora, gaza na rurkę i dekantacja znad drożdży. Teraz fermentuje mi piwko zacierane, chciałbym zlać na cichą. Naczytałem się o tych osadach gorących, że chmiel pozostały to trawą będzie ciągnąć itp. Jak Wy to robicie w praktyce (piwo nie musi być idealnie wg. sztuki - nie jest na konkurs - ma smakować ) Wystarczy zrozumieć to nie jest magia: http://www.wiki.piwo.org/Ch%C5%82odzenie_i_transfer_brzeczki#Dekantacja_do_fermentora.2C_pozbycie_si.C4.99_osad.C3.B3w Filmików też multum w necie: https://www.youtube.com/watch?v=001VR83lErI Po schłodzeniu piwa robimy whirpoola i dekantacje. Czyli schłodzone piwo wprawiamy w ruch kołowy tworząc wir. Następnie zamykamy je pokrywką, i zostawiamy na 10-15 minut w tym czasie dezynfekujemy fermentor, albo otwieramy kolejnego browara. Osady opadną na dno gara i następnie delikatnie zlewamy piwo przy ściance garnka do odkażonego fermentora, zobaczysz wtedy że na środku zostanie ci stożek chmielin. Oczywiście innych sposobów jest tysiąc pińcet i musisz znaleźć swój najlepszy. Jedni stosują hop stoppery inni bazooki albo hop speidery, inni druciaki pończochy, a jeszcze jedni mają to gdzieś i przelewają z osadami I tak mają one wpływ później na smak piwa, chmiel też na "trawiastość" ale małe ilości jak wpadną Ci przy dekantacji nie zrobią różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chey Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 @Undeath Znam te metody, właśnie tak zlewałem swoje wcześniejsze warki, ale przy filtracji przed butelkowaniem przez gazę trochę zostawało takich cząstek, mogłyby zapchać rurkę do rozlewu piwa, poza tym po co ma to pływać w butelce? Chciałem zapytać się czy też tak praktykujecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 @Undeath Znam te metody, właśnie tak zlewałem swoje wcześniejsze warki, ale przy filtracji przed butelkowaniem przez gazę trochę zostawało takich cząstek, mogłyby zapchać rurkę do rozlewu piwa, poza tym po co ma to pływać w butelce? Chciałem zapytać się czy też tak praktykujecie No tak normalnie przelewam znad drożdży i mam super klarowne piwa tylko tu jest jeden warunek piwo musi być dofermentowane i wyklarowane. Trzymam piwa minimum 2-3 tygodnie w jednym wiadrze na fermentacji i po tym czasie cały osad opada ładnie na dno. I tyle, a jak Ci się go sporo przedostaje spróbuj jakiś reduktor osadów zastosować, ale z doświadczenia wiem że gówno wart jest bo jego też drożdże mocno oblepiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzeszek1916 Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Na temat US-05 to chyba ktoś powinien napisać poradnik z wieloma stronami , prawie księgę . Czemu dzielicie sucharki na pół? Ponieważ robiłem warkę 10l i w planach była druga 10l. Piwo wyszło OK. Przynajmniej do konsumpcji domowej Witam Przymierzam się jutro do robienia Mandaryny Pale Ale z zestawu z twojegobrowaru. Problem w tym, że mam tylko pół paczki drożdży 05. Czy to wystarczy czy będzie mało? Myślałem zadać gęstwy z IPY ale ta stoi 10 dzień na burzliwej i ciągle pyka (na powierzchni 1-2 cm piana z drożdży). Chyba, że dodać tych drożdży z góry? Swoją drogą to czy to normalne, że 10 dni burzliwej i ciągle tyle piany na powierzchni? Do środka nie zaglądałem, blg nie mierzyłem. Co w tym dziwnego? Niektóre szczepy fermentują nawet 3 tygodnie. Zostaw piwo w spokoju, a plany warzelnicze przełóż lepiej jak zbierzesz drożdże. Gdzie się spieszyć po co to tak szybko przelewać na cichą? Daj drożdżom spokojnie dofermentować piwo, podojadać cukry resztkowe i posprzątać po fermentacji. Co do pół paczki jest kalkulator drożdży na forum i wyraźnie z niego wynika że na 12 blg - 20 litrów pół paczki sucharów nie wystarczy do prawidłowej fermentacji. Tak jakaś fermentacja zajdzie i drożdże będą pracować, ale czy dadzą czyste piwo bez wad? Tego już nie można być pewnym. Tyle się pisze i mówi o tym, że fermentacja i drożdże to najważniejsza sprawa przy piwie a ludzie dalej swoje i jak we mgle. Poczytaj choćby pierwszy temat z brzegu: http://www.piwo.org/topic/3768-drozdzowa-arytmetyka-zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp/page-4?do=findComment&comment=385054 Wyjadaczem nie jestem i pierwszy raz widzę u siebie po 10 czy tam 11 dniach żeby mi na wysokich krążkach stało tak długo. Zlewać na cicha nie mam zamiaru. W planie było zlać na cichą i zadać gęstwy z tych us05 z tej warki do następnego piwa, ze względu właśnie na lekki brak dżordżów. Za kalkulator dzięki. A czy cisną jak we mgle? Hmm, zapytałem grzecznie, bo wiem, że fermentacja i drożdże są najważniejsze a nie chciałem spaprać piwka Edytowane 2 Marca 2016 przez orzeszek1916 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpiu Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Pytanko: czy sraczwężyk trzeba dezynfekować? (albo przynajmniej umyć?) Zabieram się za montaż, ale jak pomyślę ile ludzi go dotykało w sklepie na półce, to odechciewa mi się przez niego przepuszczać brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Pytanko: czy sraczwężyk trzeba dezynfekować? (albo przynajmniej umyć?) Zabieram się za montaż, ale jak pomyślę ile ludzi go dotykało w sklepie na półce, to odechciewa mi się przez niego przepuszczać brzeczkę Umyć wystarczy. I tak potem będziesz brzeczkę gotował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpiu Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Pytanko: czy sraczwężyk trzeba dezynfekować? (albo przynajmniej umyć?) Zabieram się za montaż, ale jak pomyślę ile ludzi go dotykało w sklepie na półce, to odechciewa mi się przez niego przepuszczać brzeczkę Umyć wystarczy. I tak potem będziesz brzeczkę gotował. A po filtracji jakoś specjalnie trzeba ten wężyk czyścić? Rozumiem, że brzeczka zostaje wewnątrz wężyka i wysycha? (szczególnie przy końcówce, gdzie są "resztki" gumowej rurki) Czy to może mieć wpływ na infekcje w następnych warkach? Czy to, że później będziemy gotowali brzeczkę na pewno wszystkie złe żyjątka wybije? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Wystarczy, że po każdym warzeniu umyjesz go pod ciepłą wodą i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Wystarczy, że po każdym warzeniu umyjesz go pod ciepłą wodą i będzie ok.Sprzęt myje się wodą z chłodzenia Na początku (zwykła chłodnica) leci gorąca woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Nie neguję żadnego źródła tej ciepłej wody. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 A po filtracji jakoś specjalnie trzeba ten wężyk czyścić? Rozumiem, że brzeczka zostaje wewnątrz wężyka i wysycha? (szczególnie przy końcówce, gdzie są "resztki" gumowej rurki) Czy to może mieć wpływ na infekcje w następnych warkach? Czy to, że później będziemy gotowali brzeczkę na pewno wszystkie złe żyjątka wybije?Chyba nie zdajesz sobie sprawy ile bakterii masz np. w słodzie w porównaniu do tego sraczwężyka. Gotowanie wybija wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Chcę użyć płynnych drożdży (tego samego rodzaju) kilka razy do rożnych stylów piwa. Np: kupuję drożdże płynne do witbier. Robię raz witbier zbieram gęstwę robię drugi raz witbier . Znowu zbieram gęstwę robię IPE zbieram gęstwę robię jakieś ciemne piwo. Ma to sens tak robić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Ogólnie sens ma, choć drożdży witowych do IPA może niekoniecznie. Musisz sobie rozplanować style pod konkretne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Wrzucał ktoś z Was suche skórki pomarańczy do piwa ala APA? Piwo powstanie z resztek słodów oraz chmieli, które mi zostały po innych piwach a chcę wyczyścić magazyn. Chciałbym wrzucić na zimno tylko obawiam się infekcji. Może lepiej wrzucić na koniec gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Do APA się nada, piłem Juicy Wave wczoraj i skórki dały świetny efekt. Co do samego dawkowania, to do swojego weizena dodałem skórki pod sam koniec gotowania. Efekt wyszedł bardzo fajny, spotęgowany jeszcze przez użycie Galaxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Też robiłem coś podobnego, ale nie suche, a świeże, do takiego sesyjnego piwka - ok. 10 Blg. Dawałem pod koniec gotowania. Efekt bardzo zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 @up A w jakiej ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Zerknąłem do notatek i... to nie były pomarańcze a cytryna. 28g na 10l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Czyli z tego co czytam to na koniec gotowania. No właśnie a ile tego sypnąć? Piwko będzie miało 14BLG w ilości ok 20 litrów. Nie chcę aby pomarańcza dominowała a była tylko lekko wyczuwalna. Mam do dyspozycji 25g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Nie jest to jakoś specjalnie dużo. Ja bym sypnął wszystko na ok. 5-10 minut przed końcem gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się