leonzn Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Mam jeszcze szybkie pytanie odnosnie AIPY - czy jak dodam chmiel magnum to nie 'zdlawi' on cytrusowej goryczki od amerykanskich chmieli? NIe mamierzam dawac go duzo - 30-50g na 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Jak chcesz goryczkę cytrusową to chmiel odpowiednimi odmianami. 50 g Magnum da ci samo z siebie konkretną goryczkę, pewnie blisko 100 IBU i pewnie resztę przykryje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 a zostawić w 21 stopniach, czy przenieść do piwnicy 16 tam mam Jak masz 16 stopni w piwnicy to szkoda, że od początku tam nie stało. Teraz raczej ze zostaw tak jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mist Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Niestety trzymałem się zaleceń na etykiecie, tam właśnie było optymalnie 21C,ehh było mi wiecej poczytać zanim zabrałem się za robotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Niestety trzymałem się zaleceń na etykiecie, tam właśnie było optymalnie 21C,ehh było mi wiecej poczytać zanim zabrałem się za robotę Nie przejmuj się. Wyjdzie na pewno dobre tylko trochę bardziej estrowe. Na przyszłość pamiętaj że temperatura w fermentorze jest wyższa niż otoczenia bo fermentacja to proces egzotermiczny. Jak w piwnicy masz 16 to w wiadrze jest np. około 18. Jeśli chodzi o butelkowanie to tak jak koledzy napisali wcześniej. Może stać w wiadrze i zabutelkujesz jak wrócisz. Ja trzymałem piwo raz 3 miesiące na burzliwej i wyszło ok. Jedyne co grozi od dłuższego trzymania w wiadrze jeśli nie ma infekcji to autoliza drożdży. Ale to od takiego konkretnie dłuższego. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez Piter88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Jak chcesz goryczkę cytrusową to chmiel odpowiednimi odmianami. 50 g Magnum da ci samo z siebie konkretną goryczkę, pewnie blisko 100 IBU i pewnie resztę przykryje. Pewnie nie za bardzo. Co ma goryczka przykryć - aromat? Zapytaj Czesława Dziełaka czy mu Magnum w Grand Championie cokolwiek przykryło... To wszystko jest kwestia doboru takiego chmielu, który będzie oferował goryczkę punktową i mało zalegającą, a nie "cytrusową" bądź nie. Inna sprawa, że osobiście nie widzę sensu dobijania goryczki 100 IBU, bo zamiast fajnego balansu będzie gębę wykręcać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mist Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 dzięki wszystkim za rady, spokojniejszy pojadę nw urlop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Jaką należy przyjąć ekstraktywność dla niesłodowanych zbóż, pszenicy i owsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Jak zacierałeś ten słód? Zlej na cichą i butelkuj jak wrócisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Jaką należy przyjąć ekstraktywność dla niesłodowanych zbóż, pszenicy i owsa? BS podaje: jęczmień niesłodowany 61% płatki jęczmienne 70% płatki pszenne 77% płatki owsiane 80% z czego płatki i słód owsiany często (płatków raczej 100%) są produkowane z owsa bezłuskiego. Jeśli używasz owsa z łuską, to wydajność będzie mniejsza. Łuska stanowi dużą część masy takiego ziarna (już nie pamiętam dokładnie, ale chyba około 30%). Tu masz owies z łuską: A tu bezłuski: Edytowane 15 Czerwca 2016 przez bart3q boniek4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Czy ktoś może używał preparatu Bacticid do dezynfekcji, który jest reklamowany jako tańsza alternatywa despreju. W składzie 72% etanolu, więc chyba by się nadawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Witam. Sytuacja wyglada nastepujaco: wlasnie chlodze risa, do ugotowania mam jeszcze cieniaska z wyslodzin, ale konczy mi sie czas. Czy nie ugotowana brzeczka moze poczekac dzien, albo dwa? Edytowane 17 Czerwca 2016 przez Luis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Najlepiej jak byś ją chociaż chwilkę przegotował. Później czymś przykryć, zostawić gorącą i spokojnie może stać do jutra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Panowie potrzebuję porady. 9 dni temu rozlałem do butelek Kolscha. Dziś próbowałem nagazowanie. Jest bardzo słabe. Wiem dopiero 9 dni. Ale sprawdziłem sobie wszystko i popełniłem chyba błąd. W prog. do obliczania ilości brzeczki do refermentacji wpisałem temperaturę piwa nie najwyższą w jakiej stała a temp obecną z której wyciągnąłem fermentator (zamiast 19st dałem 12st). Sprawdziłem brakuje ok 20 g cukru na 20 litrów piwa. Część butelek ma być na wesele kumpla, które jest za 2 tygodnie. Dlatego gdybym dosypał bezpośrednio do butelek (wcześniej je odkapslowując) brakującą ilość cukru. Nie bawił bym się w rozcieńczanie tylko podzielił bym po jednym gramie i wrzucił do każdej butelki. A może jest jakiś inny sposób? Dodam, iż w podobnych warunkach przelana została dwa dni później APA i jest nagazowana bardzo dobrze. Co robić, jak żyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 jak zabrakło tylko 20g to piwo i tak będzie nagazowane, mniej ale będzie. Ja to tak do miesiąca mam kiepskie nagazowanie po rozlaniu, natomiast tak po 2 miesiącach to czasem zdaży się że nie da się otworzyć bez rozlania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 jak zabrakło tylko 20g to piwo i tak będzie nagazowane, mniej ale będzie. Ja to tak do miesiąca mam kiepskie nagazowanie po rozlaniu, natomiast tak po 2 miesiącach to czasem zdaży się że nie da się otworzyć bez rozlania Tak, tylko piwo ma być gotowe za 2 tygodnie. Gdyby nie to nie było by sprawy. Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 hmm zawsze mozna w kega i nagazować z butli, może masz kogoś w pobliżu kto by Ci udostępnił lub można wynająć ale nie wiem jaki to koszt. Ew tam gdzie wesele to mogą mieć takie rzeczy, ale raczej tylko tapa z butlą a nie corneliusa przepraszam nie wiem jak Ci pomóc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Dzieki:-) Może ktoś inny pomoże? Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Dogazowywałem raz witbiera i udało się. Nie polecam dosypywać glukozy bo piwo spieni się tak mocno, że nie zdążysz kapsla nałożyć, zrobiłem syrop. Po tygodniu było dobre. Dodałem aż 4,5 g na pół litra (czyli dużo), ale wcześniej miałem nagazowanie prawie zerowe. Nie było żadnego granatu, jedno jeszcze stoi do dziś (ponad 2 miesiące). Skoro masz 2 tygodnie do dyspozycji to proponuję weź 3 butelki i dodaj do nich po 2, 3 i 4 g glukozy (oczywiście w syropie), otwórz po tygodniu i zobacz które nagazowanie Ci odpowiada. Zostaje Ci drugi tydzień na nagazowanie reszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Witam! Uwarzyłem AIPE i podczas gotowania ( ok 20l) rozdzieliłem ja na dwa gary żeby przetestować różne chmielenie. Miałem saszetkę US-05 wiec rozdzieliłem ja na poł i do szklanek na rehydratyzacje (dodałem za dużo wody – ponad 100ml na 5g drożdży). Droższe niemrawo ruszały w szklankach , ale nie mogłem już dłużej czekać i wlałem je do fermentorów. Widzę ze kilku milimetrowa warstwa leży na dnie , na górze brak kożucha. Fermentacja nie ruszyła, minęło ok 10 h. Jest szansa ze ruszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Spokojnie, za wcześnie na martwienie się. Jak nie ruszy przez 48 h to dopiero zacznij się martwić. Czasami tak jest i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Droższe niemrawo ruszały w szklankach , to coś Ty im tam nalał, że liczyłeś na to, że "ruszą"? Być może ja żyję w jakimś wielkim błędzie myśląc, że czysta woda, a taką należy dać do drożdży w celu ich uwodnienia, nic poza uwodnieniem spowodować nie nie powinna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 (edytowane) Droższe niemrawo ruszały w szklankach , to coś Ty im tam nalał, że liczyłeś na to, że "ruszą"? Być może ja żyję w jakimś wielkim błędzie myśląc, że czysta woda, a taką należy dać do drożdży w celu ich uwodnienia, nic poza uwodnieniem spowodować nie nie powinna Chodzilo mi o wytworzenie sie czapy drozdzy na gorze wody w szklance. Nie wiem jaki jest ich stan - czy one wtedy zyja czy nie zyja , ale myslalem ze wszystcy zrozumieli przeslanie... Edytowane 19 Czerwca 2016 przez leonzn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Chodzilo mi o wytworzenie sie czapy drozdzy na gorze wody w szklance. Nie wiem jaki jest ich stan - czy one wtedy sa nawodnione czy zyja czy nie zyja , ale myslalem ze wszystcy zrozumieli przeslanie... w takim razie myślę, że jeszcze długa droga przed Tobą, zarówno jeśli chodzi o wiedzę związaną z piwowarstwem, jak i w przekazywaniu "przesłań" Pewnie to wynika z faktu, że nie jestem taki jak "wszystcy". no, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Droższe niemrawo ruszały w szklankach , to coś Ty im tam nalał, że liczyłeś na to, że "ruszą"? Być może ja żyję w jakimś wielkim błędzie myśląc, że czysta woda, a taką należy dać do drożdży w celu ich uwodnienia, nic poza uwodnieniem spowodować nie nie powinna Chodzilo mi o wytworzenie sie czapy drozdzy na gorze wody w szklance. Nie wiem jaki jest ich stan - czy one wtedy zyja czy nie zyja , ale myslalem ze wszystcy zrozumieli przeslanie... Jakiej czapy w szklance? Kolego, Ty masz te drożdże tylko uwodnić, a nie robić starter z samej wody Mają się całe zamoczyć, zrobi Ci się z nich krem na dnie szklanki. Uwadniasz 30 minut i do brzeczki - nie mniej, nie więcej tylko 30 minut. Żadnej czapy nie będziesz miał - tylko "mętną wodę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się