piter Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Z tego co kojarzę to stosując chłodnicę zanurzeniową zwiększamy prędkość chłodzenia przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości zużytej wody No i jeszcze można tą wodą umyć sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Nadchodzi ten dzień, w związku z tym mam pytanie. W planie sa dwie warki pierwsze chcę zrobić coś w stylu AIPA a drugie lager Mam drożdże dolnej fermentacji czy dobrym pomysłem będzie zrobienie jako pierwszego na tych drożdżach w górniaka, a lagera jako drugiego. Czy po fermentacji w wyższych temperaturach te drożdże jakoś nie zmutują i w drugim będą dziwne posmaki ejlowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 To zły pomysł! Dokup paczkę US-05 do tej AIPA bo na dolniakach w temperaturach górnej fermentacji nie będzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 To jest tak, jakbyś chciał zrobić stek wołowy z wieprzowiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Robią eksperymenty za wielką wodą z india pale lager, ale to nie dla nowicjusza zabawa. Największą zmorą nowych piwowarów jest czekanie. A w lagerach trzeba czekać. Lagerami się zajmij jak już nabierzesz wyższy poziom wtajemniczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Co jest trudniejszego w lagerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 To zły pomysł! Dokup paczkę US-05 do tej AIPA bo na dolniakach w temperaturach górnej fermentacji nie będzie dobre A gdybym zrobił w 15stC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Inne są drożdże do lagera, które powinny pracować w około 12°C, a inne są drożdże do AIPA które powinny pracować w okolicach 19°C. Pierwszych kilka piw lepiej zrobić zgodnych z zasadami, czas na eksperymenty przyjdzie później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Inne są drożdże do lagera, które powinny pracować w około 12°C, a inne są drożdże do AIPA które powinny pracować w okolicach 19°C. Pierwszych kilka piw lepiej zrobić zgodnych z zasadami, czas na eksperymenty przyjdzie później. W specyfikacji napisane że 9-15stC a w górniakach 15-24 jesli będę fermentować w tych 15 to stanie się coś złego? Na chwilę obecną mam tylko dolne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Im wyższa temperatura tym więcej wyprodukują estrów i pewnie innych niepożądanych aromatów. Jak bardzo to będzie przeszkadzało w gotowym piwie fermentowanym w 15°C to ja nie wiem. Na pewno nie będzie to czysty lager. Ja dolne fermentacje na W-34/70 prowadzę w 9°C a górne na np. US-05 w 16°C. Jakich w ogóle zamierzasz użyć drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Stanie, piwo wyjdzie nie smaczne i nie będzie miało za wiele wspólnego z tym co chcesz uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 To zrób lagera, IPA zrobisz sobie jak będziesz miał drożdże. No chyba że się upierasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Im wyższa temperatura tym więcej wyprodukują estrów i pewnie innych niepożądanych aromatów. Jak bardzo to będzie przeszkadzało w gotowym piwie fermentowanym w 15°C to ja nie wiem. Na pewno nie będzie to czysty lager. Ja dolne fermentacje na W-34/70 prowadzę w 9°C a górne na np. US-05 w 16°C. Jakich w ogóle zamierzasz użyć drożdży? Ale w ipie te estry chyba nie będą przeszkadzały? Zrobię w 15 a lagera jak książki każą w 10. Myślałem żeby zrobić tak dla namnożeniu drożdzy Edytowane 24 Stycznia 2014 przez mientkijanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Podziel saszetkę na 2 części zrób startery jak koniecznie chcesz oba piwa zrobić na tych samych drożdżach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Tutaj dostajesz tylko porady jak osiągnąć jak najlepsze efekty. Oczywiście ostatecznie zrobisz jak będziesz chciał. Saszetka US-05 kosztuje około 10 PLN, więc szczerze mówiąc nie rozumiem czemu upierasz się, żeby robić AIPA na lagerowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Podziel saszetkę na 2 części zrób startery jak koniecznie chcesz oba piwa zrobić na tych samych drożdżach Dlaczego? Czy jeśli drozdże będą fermentowały piwo w wyższych temperaturach i wytworzą w piwie niepożądane estry to im tak zostanie w w kolejnym ( mimo sprzyjających warunków ) będzie mozna wyczuć estry? Tutaj dostajesz tylko porady jak osiągnąć jak najlepsze efekty. Oczywiście ostatecznie zrobisz jak będziesz chciał. Saszetka US-05 kosztuje około 10 PLN, więc szczerze mówiąc nie rozumiem czemu upierasz się, żeby robić AIPA na lagerowych. Może nie będzie to AIPA tylko dolniak na amerykańskich chmielach, myślałem o rozruszaniu drożdzy a nie chciałem robić startera z braku mieszadła. O drozdzach pomyśle przy następnych zamówieniach, nie będę kupować samych US Edytowane 24 Stycznia 2014 przez mientkijanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Nie, nie będzie to dolniak na amerykańskich chmielach tylko zepsuty "dolniak". Producent pisze o temperaturze fermentacji 9-15 a jak postawisz wiadro w 15 to w środku będzie z 17 podczas burzliwej. Chcesz robić na dolniakach żeby to może miało sens - postaw wiadro w 12 stopniach maksymalnie. Jak nie masz jak użyj górniaków - 15 stopni otoczenia będzie idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Belgian IPA, drożdże T-58, ekstrakt początkowy 15 Blg. 12 dni burzliwej w temp. 19-20C. W 9 dniu robię pomiar, zeszło do 5 blg, po 3 dniach kolejny pomiar, bez zmian, więc przelewam na cichą. Na cichej po 7 dniach schodzi do 4,5 blg, później pomiar co 2 dni i za każdym razem ekstrakt się obniża. Dziś w 13 dniu cichej areometr wskazał 2,5 blg. Za szybko zlałem na cichą? Czy może to jakaś infekcja? Piwo smakuje dobrze, ale strach jest... Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Za szybko zlałem na cichą? Za szybko zlałeś. Ale to nie problem, po prostu postępuj tak jakbyś je na burzliwej miał teraz. Czyli jak przestanie schodzić, to lej w butelki. Turu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jak najlepiej jest przechowywać słód jeśli ktoś go ma w większej ilości, np. worek 25kg. W piwnicy? Nie będzie za wilgotno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Po pierwsze nie wszystkie piwnice są wilgotne. W wilgotnej bym nie przechowywał. Po drugie to zależy w czym chcesz przechowywać - jeśli w szczelnie zamkniętym worku to może być, lepiej np. w zamkniętym fermentorze. Po trzecie 25 kg to ilość nie za duża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) To jest tak, jakbyś chciał zrobić stek wołowy z wieprzowiny. Poszedłbym nawet , że to stek wieprzowy z wołowiny karmionej wieprzowiną mientkijanek - strasznie się upierasz przy swoim choć masz dobre rady . Zastanów sie tylko czy sam fakt zrobienia piwa będzie dla Ciebie radością czy nie lepiej zrobić możliwie najlepsze piwo ? Mówisz , że nie będziesz kupował specjalnie US-05 . Czy masz już skompletowany tak dokładnie sprzęt i surowce na najbliższy czas , że nie da się dozbierać czegoś do sensownej przesyłki lub podzielić się nią z kimś z pobliża i kupić coś " na spółę " ? Turu - taki urok belgijskich drożdży , że lubią bardzo nisko odfermentować . Mnie pierwszy belg zszedł niemalże do 0 ( ok. 0,5 ) drugi po 20 dniach ma 1 blg . EDIT : nie zauważyłem , że to T-58 . Może nie są to typowe belgi ale to drożdże do innych piw mocnych . Więc raczej też głęboko odfermentują . Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 EDIT : nie zauważyłem , że to T-58 . Może nie są to typowe belgi ale to drożdże do innych piw mocnych . Więc raczej też głęboko odfermentują . Dwa razy robiłem na T58 i wcale nie schodziły nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 EDIT : nie zauważyłem , że to T-58 . Może nie są to typowe belgi ale to drożdże do innych piw mocnych . Więc raczej też głęboko odfermentują . Dwa razy robiłem na T58 i wcale nie schodziły nisko. Zgadzam się wcale nie schodzą za nisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Czy takie napełnienie butelki będzie miało jakiś wpływ na leżakowanie lub nagazowanie piwa? Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się