luki161 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Czy wydzielanie się (tudzież uwalnianie się z piwa) CO2 po wrzuceniu chmielu na zimno to normalne zjawisko? Dodalem przedwczoraj 50g do fermentora (tego samego w ktorym byla burzliwa) i od wczoraj rano caly czas wydziela sie gaz. Piwo na 100% dofermentowane, martwie sie natomiast czy z gazem nie uciekaja mi aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Normalne, często mi się wieko wybrzusza jak sypnę chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Na kompie mi się nie chce siedzieć.Proponuję kupić piwko w sklepie. Chociaż nie wiem czy będzie Ci się chciało iść...Mam coś spierniczone w nim i mi się nie chce z tym bawić. Wole sobie browara zrobić. Dzięki za radę. Kupuje jak mam ochote. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Cześć, tydzień temu w niedzielę uwarzyłem stouta, wyszło mi ok 20l15 blg po schlodzeniu. Drożdże S-04 zrehydratyzowane w temp. ok. 25-27 stopni przez jakieś 20 min i zadane do brzeczki o temp. ok. 27 stopni. Fermentacja wystartowała dość szybko, po ok. 20 godzinach od zadania fermentacja przebiegała bardzo intensywnie, piana była bardzo duża, z rurki wychlapało większość wody. Po ok. 3-4 dniach już zupełnie nic się nie działo, piana opadła, drożdże opadły na dno. Dzisiaj zmierzyłem BLG i jest 7, czyli powinno jeszcze trochę zejść. Jest się czym martwić, czy zostawić piwo w spokoju? "Gratuluję" zadania S-04 w takiej temperaturze... to jest szczep, który bardzo szybko startuje i bardzo intensywnie fermentuje. Właśnie o 3-4 dniach zwykle u mnie jest po wszystkim, tym bardziej jest trudno w ryzach utrzymać temperaturę fermentacji. Zacząłeś w zbyt wysokiej temperaturze, która teraz przy spowolnieniu zaczęła spadać w dół, co wcale nie zachęca drożdży do pracy. Polecam wynieść do ciepłego miejsca i zapomnieć na kolejne 2 tygodnie - może dofermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Witam Po małej przerwie uwarzylem cos takiego 1 kg Monachijski 4 kg Pale Ale Chinook 100g granulat 12 alfa Drozdze US-05 Zacieranie 64C 70 minut - tak sobie umyslilem, bez wygrzewu Chmielenie 40g 60, 20g 30, 10g 15 BLG poczatkowe 16 zeszlo do 4 2 tyg burzliwa, cicha dla wyklarowania tez 2 tygodnie - temperatura 20C i tu jest zonk, goryczki brak, zero, nic nie czuc, jedyne co czuc to to ze piwo po fermentacji smakuje jak przed fermentacja czyli smak zwyklego przegotowanego ziarna nie zauwazylem jakichs niepokojacych rzeczy podczas fermentacji, zapach przyjemy jak zawsze Jedyne co zmienilem teraz to to ze ziarno zamawialem tu http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=3809025 brał ktoś od tego allegrowicza słody? Dotychczas w piwnym krafcie wiecie czemu moglo sie tak stac? Oczywiscie, szkoda mi bylo i i tak zabutelkowalem, popijam co jakis czas, ale nie wiem co poszlo nie tak jak trzeba.... Edytowane 31 Stycznia 2017 przez R_RUFUS_R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Może chmiel sypałeś obok garnka? Albo pomyliłeś paczki z jakimś chmielem 2% alfa? Tez kiedys tak miałem, wsypalem 100g rakau do dunkelweizena i nic nie bylo czuć. Pewnie kiepskiej jakosci chmiel - ale goryczkę tak czy siak powinno byc czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Jesteś pewien,że to chmiel był? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Na ile dni sypać na zimno Amarillo do APY? Cztery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Na ile dni sypać na zimno Amarillo do APY? Cztery? Średnio 4/5 dni jest optymalnie przy temperaturze ~17/18 stopni. Generalnie im cieplej tym krócej musisz trzymać by nie wydobyć jakichś niechcianych zapachów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Na ile dni sypać na zimno Amarillo do APY? Cztery?Średnio 4/5 dni jest optymalnie przy temperaturze ~17/18 stopni. Generalnie im cieplej tym krócej musisz trzymać by nie wydobyć jakichś niechcianych zapachów. 17'C mam na cichej więc super Edytowane 1 Lutego 2017 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 W którymś z Piwowarów jest fajny artykuł na ten temat. Polecam. Niestety nie ma mnie w domu więc nie podam numeru ale może ktoś wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Czołem! Po prawie miesiącu kompletowania sprzętu i czytania nt. warzenia w sobotę chwytam się za bary z pierwszą warką. Za Waszą sugestią będzie to Prawdziwe ALE 12°Blg (ekstrakty). I powolutku kilka pytań się rodzi. Na początek jedno z nich. W zestawie są dwie porcje chmielu: English Goldings 30g (który wrzucamy na 60 minut) oraz Bramling Cross 30g (który dodajemy na 5 minut przed końcem gotowania). Czy mogę zastąpić English Goldings porcją Chinooka 50g? Czy może dodać na godzinne chmielenie obie te porcje? Innymi słowy, chcę wykorzystać te 50g Chinooka, tylko nie wiem, czy razem z EG czy zamiast niego... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Czołem! Po prawie miesiącu kompletowania sprzętu i czytania nt. warzenia w sobotę chwytam się za bary z pierwszą warką. Za Waszą sugestią będzie to Prawdziwe ALE 12°Blg (ekstrakty). I powolutku kilka pytań się rodzi. Na początek jedno z nich. W zestawie są dwie porcje chmielu: English Goldings 30g (który wrzucamy na 60 minut) oraz Bramling Cross 30g (który dodajemy na 5 minut przed końcem gotowania). Czy mogę zastąpić English Goldings porcją Chinooka 50g? Czy może dodać na godzinne chmielenie obie te porcje? Innymi słowy, chcę wykorzystać te 50g Chinooka, tylko nie wiem, czy razem z EG czy zamiast niego... Pozdrawiam! Trzymałbym się przepisu,na eksperymenty przyjdzie czas.Chinook ma sporo alfakwasów,wyjdzie mocno goryczkowe,a jak jeszcze dodasz innego chmielu,dużo bardziej goryczkowe.Zastąpić możesz,ale nie w ilości 50g.Poszukaj jakiegoś kalkulatora http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ i zobacz ile IBU z tych chmieli wyciągniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Dzięki za podpowiedź. Pytanie pasujące do piaskownicy... Jakie wartości w tych rubrykach należy wpisać? Batch size, boil size, OG... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Dzięki za podpowiedź. Pytanie pasujące do piaskownicy... Jakie wartości w tych rubrykach należy wpisać? Batch size, boil size, OG... Boil to, ilość brzeczki w garze,Batch ilość po gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Czołem! Po prawie miesiącu kompletowania sprzętu i czytania nt. warzenia w sobotę chwytam się za bary z pierwszą warką. Za Waszą sugestią będzie to Prawdziwe ALE 12°Blg (ekstrakty). I powolutku kilka pytań się rodzi. Na początek jedno z nich. W zestawie są dwie porcje chmielu: English Goldings 30g (który wrzucamy na 60 minut) oraz Bramling Cross 30g (który dodajemy na 5 minut przed końcem gotowania). Czy mogę zastąpić English Goldings porcją Chinooka 50g? Czy może dodać na godzinne chmielenie obie te porcje? Innymi słowy, chcę wykorzystać te 50g Chinooka, tylko nie wiem, czy razem z EG czy zamiast niego... Pozdrawiam! Miałeś nie kombinować cytuję ,,Doszedłem do wniosku, że zaczynam kombinować, a przecież nigdy wcześniej nie warzyłem ;)" z dnia 22.sty.17r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) No kurde wiem Ale ja tak bardzo lubię goryczkę, że chciałbym nieco pomóc tej pierwszej warce Edit: Wyczytałem, że chmiel English Goldings jest odmianą o prawie niewyczuwalnej goryczce. Myślę więc, że zastąpię go 30g Chinooka. Czy będzie tragedia, okaże się za jakieś 5 tygodni Edytowane 1 Lutego 2017 przez carrion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 zamiast gdybać wklep w kalkulator abyś nie przedobrzył z tą goryczką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Spróbowałem obliczyć IBU wg kalkulatora zaproponowanego przez Thorgalla, ale nie wiem, czy dobrze to ogarnąłem... Posiłkując się stopką pod kalkulatorem, gdzie dla 5.5 galona (batch) boil size wynosi ok. 3 galonów dla ekstraktów. Ja będę miał 20 litrów brzeczki czyli boil size to ok.11 litrów. Dla tych wartości przy użyciu 50g chmielu o zawartości alfa-kwasów na poziomie 12% i gotowaniu go przez 60 minut, IBU wychodzi ok. 44. Pominąłem rubrykę OG, bo kompletnie nie wiem, co tam wpisać i zostawiłem tak, jak było, czyli 1.055. A teraz bardzo Was proszę, napiszcie mi, w którym miejscu kompletnie schrzaniłem te obliczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Na samej górze masz units, czyli jednostki. Zmień sobie z amerykańskich na nasze to powinno Ci się rozjaśnić. OG to oryginal gravity dla 12 blg wynosi ono 1.048 mniej więcej przelicza się to tak, że dwie ostatnie cyfry z OG dzielisz przez 4 i wychodzi Ci wynik w blg Edytowane 1 Lutego 2017 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Spróbowałem obliczyć IBU wg kalkulatora zaproponowanego przez Thorgalla, ale nie wiem, czy dobrze to ogarnąłem... Posiłkując się stopką pod kalkulatorem, gdzie dla 5.5 galona (batch) boil size wynosi ok. 3 galonów dla ekstraktów. Ja będę miał 20 litrów brzeczki czyli boil size to ok.11 litrów. Dla tych wartości przy użyciu 50g chmielu o zawartości alfa-kwasów na poziomie 12% i gotowaniu go przez 60 minut, IBU wychodzi ok. 44. Pominąłem rubrykę OG, bo kompletnie nie wiem, co tam wpisać i zostawiłem tak, jak było, czyli 1.055. A teraz bardzo Was proszę, napiszcie mi, w którym miejscu kompletnie schrzaniłem te obliczenia Dla warki 20L 12blg,50g Chinooka 12%alfa,da ci około 80Ibu.Będzie srogo,zostań przy 30g.To maksymalna goryczka,jaką bym ci polecił do tego balinga.Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Oczywiście zaznaczyłem nasze jednostki. Galonów użyłem do obliczenia proporcji, bo za cholerę nie wiedziałem, co wpisać w "boil" i batch". Tu trochę zabłądziłem, bo jeśli mamy 20 litrów brzeczki/ 5.3 gal (batch), to boil wychodzi ok. 11 litrów/ ok. 2.9 gal. Przyznam szczerze, że nie ogarniam tego obliczenia, ale spróbuję doczytać na ten temat. I teraz po wpisaniu podanej przez Ciebie wartości OG (1.048), przy 50g Chinooka, wychodzi mniej więcej 49 IBU. To chyba całkiem przyswajalna wartość Edit: Thorgall odpowiedział w międzyczasie. No to juz nie wiem, skąd mi się te obliczenia biorą... Edytowane 1 Lutego 2017 przez carrion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Na co dzień nie używam tego kalkulatora, i nie robiłem żadnej warki z ekstraktów, więc nie mam 100% pewności, ale biorąc pod uwagę to co pisał Thorgall to: boil to objętość przed gotowaniem czyli ok 24-25l a bath to po gotowaniu czyli 20l bo parę litrów odparuje. Wychodzi niecałe 80 ibu dla 50 g chinooka 12% alfa na 60 minut. Co kto lubi ;-) Edytowane 1 Lutego 2017 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Wobec tego w jaki sposób doszliście do tych ok. 25l przed gotowaniem? Pytam na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Jak robisz piwo z zacieraniem i chcesz mieć 20l brzeczki do fermentacji, to podczas wysładzania musisz uzyskać ok 24 bo trzeba uwzględnić, odparowanie podczas gotowania. A Tobie skąd się wzięło 11 l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się