drakon Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Jaka jest minimalna temperatura przeprowadzenia zdrowej fermentacji na drożdżach w-34/70 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Można sprawdzić,czy termometr nie zaniża,lub zawyża.Czy brzeczka rzeczywiście wrze w 100C.Czy da się wyciągnąć więcej niż 100C.Masz słup okolo 20 cm cieczy (zależy od rozmiaru walki i wymiarów gara). Między dnem, a powierzchnią będzie kilka do kilkunastu stopni różnicy. Już pomijam dokładność urządzenia pomiarowego (ds18b20 najdalej do zacierania się nadaje, przy gotowaniu może mocno kłamać). Jeszcze dodajmy wpływ ciśnienia atmosferycznego (NIE jest to czynnik pomijalny). Nawet jeśli jakimś cudem uzyskamy dokładną wartość (np. średnia), co mi z wiedzy o temperaturze gotowania? A kalibracja... Są lepsze, szybsze i wygodniejsze sposoby. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Co do ds18b20 to się nie zgodzę. Podczas zagotowywania do 97 stopni nawet nie uchylam pokrywki bo i tak wiem że nie wykipi Imo bardzo dokładny. Może masz od majfrienda? :> Ja kupiłem z polskiego sklepu i sam polutowałem wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Napisałem "może" Faktycznie zależy od miejsca produkcji. Co do mojej niewiedzy dot. temperatury wrzenia brzeczki w moim przypadku: przepraszam idę utonąć w mojej brzeczce wstydu A teraz urywam temat, bo są bardziej potrzebujący pomocy Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Odnośnie wrzenia brzeczki to wszystko zależy od ciśnienia, wodę możesz zagotować nawet w 20 stopniach, wszystko jest zależne od ciśnienia ale temperatura nas tylko interesuje podczas zacierania i fermentacji, a przy chmieleniu ważne by się gotowało i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Jaka jest minimalna temperatura przeprowadzenia zdrowej fermentacji na drożdżach w-34/70 ? Wedle producenta 9°C. Edytowane 18 Marca 2017 przez jkx6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Doprecyzowanie, popełniłem błąd przy nazewnictwie, docelowo chodziło mi o zacieranie Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Jaka jest minimalna temperatura przeprowadzenia zdrowej fermentacji na drożdżach w-34/70 ? Wedle producenta 9°C. No to o ile niższa może waszym zdaniem być temperatura fermentacji od tej podanej przez producenta? Mam 5C w piwnicy, stąd moje pytanie. Edytowane 18 Marca 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 No to o ile niższa może waszym zdaniem być temperatura fermentacji od tej podanej przez producenta? Mam 5C w piwnicy, stąd moje pytanie. I tutaj, i na HBT znajdziesz wątki i zapiski mówiące, że w 6-7 otoczenia (czyli +2 nastawu) spokojnie można fermentować ale z wykorzystaniem większej ilości drożdży, dłużej i z dłuższą diacetylowa przerwą. Na HBT wspominają nawet Niemca fermentującego w ok. 2,5 otoczenia, ale ciężko mi to przyjąć za dobrą monetę (a nawet zrozumieć zapiski). Jakbym miał gęstwę, bym próbował bez skrępowania. drakon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 4 otoczenia przez większą część fermentacji i nic złego nie zauważyłem. drakon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Czy na US-05 wyjdzie stylowe Grodziskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Ok, to jeszcze jedno pytanie. Wymyśliłem sobie taką recepturę na weizenbocka. Pytanie brzmi jak przyciemnić to piwo, bez wnoszenia dodatkowych posmaków i podbijania ekstraktu? Można podwoić ilość karmelu 300, tylko drugie 0,25kg dać np do wysładzania albo na wygrzew? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 możesz jakiś słód o ciemniejszej barwie zostawić na około dobę w zimnej wodzie, nie wniesie posmaków, a przyciemni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Ekstrakt barwiący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Szybkie pytanie, może trochę głupie mam w lodówce gęstwę, stoi od 2 miesięcy. Czy jeśli starter normalnie ruszy to zadawać ją czy taki staroć już średnio się nadaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Ja bym nie ryzykował użycia dwumiesięcznej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProxymA Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 1.Czy mogę przelewać płyn po procesie słodowania(80C) do wiadra Castoramy 10 litrowego? Czy jest tak samo bezpieczne jak 15 litrowe? Widziałem na filmach YouTube ze ludzie korzystają z 15 litrowego. Oba maja kieliszek na dnie ale posiadam tylko to 10 litrowe niestety. 2.Czy do czyszczenia mogę użyć spirytusu? Nie mam Oxi ani Piro za to mam trochę spirytusu spożywczego. Jest to bezpieczne do czyszczenia fermentorów i rurek fermentacyjnych oraz wężyka? 1. Skoro jest kieliszek to raczej przystosowane do spożywki i powinno być ok. 2. Spirytus do odkażania (nie do czyszczenia) dobry, tylko trochę szkoda no ale jak nic innego nie ma... Pamiętaj żeby rozcieńczyć do 70%. Dzięki za pomoc! Mam do Was jeszcze dwa pytania: 1.Czy pojemnik fermentacyjny przechowywać w ciemnym miejscu? Może ewentualnie przykryć czymś ciemnym na te 3 tygodnie(bez cichej)? 2.Czy uszczelka pod rurka fermentacyjna jest konieczna? Mam rurkę z plastiku wciśniętą w mały otwór bez uszczelki. Podczas fermentacji nic nie śmierdziało i wyglądało ze nadmiar gazu uchodzi tylko przez rurkę. Bulkalo :-) Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 1.Czy pojemnik fermentacyjny przechowywać w ciemnym miejscu? Może ewentualnie przykryć czymś ciemnym na te 3 tygodnie(bez cichej)? Można, ale nie trzeba. Byleby za mocno nie świeciło na fermentor. 2.Czy uszczelka pod rurka fermentacyjna jest konieczna? Mam rurkę z plastiku wciśniętą w mały otwór bez uszczelki. Podczas fermentacji nic nie śmierdziało i wyglądało ze nadmiar gazu uchodzi tylko przez rurkę. Bulkalo :-) Oczywiście, że nie jest konieczna W ogóle bulkadełko nie jest konieczne Ale uszczelka robi to co powinna: uszczelnia. Jeśli bez niej jest szczelnie, to dobrze. Ale kilka razy wyjmiesz rurkę żeby wyczyścić sprzęt i uszczelka okaże się konieczna (żeby móc się cieszyć bulkaniem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Chmiel, do chmielenia na zimno, wyrzuca sie luzem do fementora ? Czy warto w jakąś gaze zainwestować? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Luzem. U mnie wrzucanie w worku dało tyle, że cały aromat został w nim i poszedł do kibla. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Dzięki. W recepturze miałem określone dni fermentacji, warto przetrzymać dłużej? Np burzliwą? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 A o ilu dniach burzliwej mowi twoja receptura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 7dni burzliwa 7 dni cicha, przy warkach z brewki, przelewalem na cichą... Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Piwko to bitter, wyszlo mi 16 l brzeczki po gotowaniu z chmielem. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Dzięki. W recepturze miałem określone dni fermentacji, warto przetrzymać dłużej? Np burzliwą? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka IMO warto przede wszystkim nie sugerować się sztywnymi ramami jeżeli chodzi o ilość dni, tylko obserwować fermentację i na tej podstawie podejmować dalsze kroki. Drożdże niestety nie znają się na kalendarzu i pracują w swoim własnym tempie. Piana, temp. w fermentorze, rurka (jeśli jest), ogólny wygląd, a przede wszystkim BLG - i wówczas podejmować dalsze kroki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się