udarr Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Czy nie ma nic dziwnego w tym, że brzeczka 12,5 blg zadana 21 dni temu US-05, fermentowana w temp 17-18 stopni (pierwsze 7 dni), później 19-20 aż do teraz, nadal fermentuje? Ostatni pomiar robiłem wczoraj i ekstrakt przez 3 dni spadł jeszcze o 0,5 blg, a dziś widzę lekko uniesione wieko, więc zakładam, że jeszcze coś zleci. Póki co mierzę refraktometrem i wynik pokazuje 5,5 brixa, co po przeliczeniu daje finalny 1,1 blg. Zacieranie 25 min w 64 stopniach, 25 min w 72 stopniach. Jakieś dziady Ci tam nie weszły? Próbowałeś tego piwa? Pewnie z połowę swoich piw zrobiłem na US-05 i chyba nigdy poniżej 3 mi nie zeszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Rozwiń proszę. Cytat z opisu stylu: "Generalnie drożdże dolnej fermentacji (fermentowane w niskich temperaturach jeśli użyte są drożdże górnej fermentacji)." https://www.youtube.com/watch?v=l9OYRvVXwuU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Znam ten opis, głównie portery bałtyckie fermentuje się dolniakami i z tym się kojarzą. Dlatego tak napisałem, mogłem dopisać głównie żebyś się nie czepiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 mogłem dopisać głównie żebyś się nie czepiał. Ok, niech Ci będzie, że ja się czepiam. Myślę, że jednak piszesz to też dla innych, a nie tylko dla mnie, więc może nie tłumacz się w taki sposób bo mnie to wszystko jedno, ale inni to czytają i nie daj bóg uwierzą w Twoje pisanie i tak powstanie kolejna piwowarska "legenda", których i tak dość tu po forum krąży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Czy nie ma nic dziwnego w tym, że brzeczka 12,5 blg zadana 21 dni temu US-05, fermentowana w temp 17-18 stopni (pierwsze 7 dni), później 19-20 aż do teraz, nadal fermentuje? Ostatni pomiar robiłem wczoraj i ekstrakt przez 3 dni spadł jeszcze o 0,5 blg, a dziś widzę lekko uniesione wieko, więc zakładam, że jeszcze coś zleci. Póki co mierzę refraktometrem i wynik pokazuje 5,5 brixa, co po przeliczeniu daje finalny 1,1 blg. Zacieranie 25 min w 64 stopniach, 25 min w 72 stopniach. Jakieś dziady Ci tam nie weszły? Próbowałeś tego piwa? Pewnie z połowę swoich piw zrobiłem na US-05 i chyba nigdy poniżej 3 mi nie zeszły. No właśnie obawiam się infekcji. Piwa nie próbowałem, na razie tylko wąchałem i w zapachu jest ok. Druga opcja to pomyłka przy odczycie pomiaru brzeczki nastawnej, stąd teraz po przeliczeniach refraktometru wychodzą cuda w ekstrakcie finalnym, Wieczorem pobiorę strzykawką próbę, zmierzę areometrem to będę miał pewność do ilu zeszło i przy okazji posmakuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Piwo smakuje też ok. Zmierzyłem areometrem i pokazał 2,2 blg. Więc jest jakieś przekłamanie w przeliczaniu ze wskazań refraktometru. Mam nadzieję, że przez to grzebanie coś naprawdę się nie przyplącze. Tak czy owak pierwszy raz zeszły mi tak nisko i pracowały tak długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Chyba coś źle przeliczyłeś. 5.5 przy OG 12.5 daje 2.4, a jeśli dodać korekcję 1.04 (chyba najczęstsza wartość) to wychodzi 2.2 właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Podaj proszę link do kalkulatora z jakiego korzystasz. Ja sprawdzam na brewness. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ Faktycznie brewness pokazuje 1.1 o_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Piwo odfermenotwało mi dość płytko (sporo palonych i karmelowych, zacierane na słodko) tj. ok 65% zamiast deklarowanych przez producenta 71-75%. Odfermentowało do poziomu, który wykazał mi FFT - co do BLG. Jest już dwa tygodnie na cichej i ekstrakt się nie zmienia. Rozumem, że FFT jest wyznacznikiem stopnia odfermentowania, a wynik gorszy niż deklarowany przez producenta może wynikać z zasypu i zacierania? Dodam, że fermentacja była zaczynana w niskim zakresach i podnoszona stopniowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Byłoby pomocne gdybyś umieścił informacje o szczepie drożdży, który wykorzystałeś ale wygląda na to, że wszystko jest ok biorąc pod uwagę zasyp i zacieranie. Widełki producenta to tylko widełki producenta, które powstały w laboratorium na konkretnej, pewnie znormalizowanej brzeczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Drożdże to 3-dniowa gęstwa Irlandzkich Ciemności, trzecie pokolenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Tak jak napisał Udarr - laboratorium to jedno, rzeczywistość to drugie. Jak już 2 tyg masz na cichej i się nie zmienia nic to lej w butle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Kto pyta nie bladzi wiec jeszcze zaspokoje swoj niepokoj i dopytam...Piwo z wkstraktow chce urozmaicic powoedzmy 400g carahella z ktorego planowalwm zeobic mini mash w temperaturze nie przekraczajacej 70 stopni przez 30 minut a nastepnie przelac ziarno jeszczw wrzatkiem. 20 minut wyatarczy czy trzymac to w 70 stopniach przez godzine ? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3333 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Kto pyta nie bladzi wiec jeszcze zaspokoje swoj niepokoj i dopytam...Piwo z wkstraktow chce urozmaicic powoedzmy 400g carahella z ktorego planowalwm zeobic mini mash w temperaturze nie przekraczajacej 70 stopni przez 30 minut a nastepnie przelac ziarno jeszczw wrzatkiem. 20 minut wyatarczy czy trzymac to w 70 stopniach przez godzine ? Jak robię okazjonalnie mini warki z ekstraktów to są to zwykle 10-12l. Stosuję wtedy różne słody karmelowe itp. ale zawsze mniej więcej taką samą zasadę tzn. w 3-4l wody o temperaturze 70 stopni trzymam słody w siateczce muślinowej przez 35-40 minut. Później wlewam całość do reszty wody która się podgrzewa a siateczkę kładę na sitko i dodatkowo przelewam litrem wody w około 80 stopniach chociaż ten zabieg jest już mało istotny według mnie. Co ważne nie powinno się wyciskać słodów w siateczce, mieszać itp. To co oddadzą słody przez te 35 minut w zupełności wystarczy i piwo z ekstraktów zrobione z takim dodatkiem jest bez porównania lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Kto pyta nie bladzi wiec jeszcze zaspokoje swoj niepokoj i dopytam...Piwo z wkstraktow chce urozmaicic powoedzmy 400g carahella z ktorego planowalwm zeobic mini mash w temperaturze nie przekraczajacej 70 stopni przez 30 minut a nastepnie przelac ziarno jeszczw wrzatkiem. 20 minut wyatarczy czy trzymac to w 70 stopniach przez godzine ? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Ja namaczam przez ok 45 minut w temp. 70C. A co to będzie za piwo? Nie za dużo tego karmelowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Finalnie zrobilem godzinne moczenie w temeraturze 66-70 stopni nastepnie przelalem troche woda 80 stopni, jednak dalem prawie 500g na mixture : Brewkit lager coopers plus 1.7kg ekstraktu jasnego plus troche chmielenia na aromat jest 22l piwa, wyszlo 12blg. Wyjdzie co wyjdzie i tak jest to eksperyment Coopers w gratisie wiec eksperymantuje, mialo byc cos do zgaszenia pragnienia, zobaczymy co wyjdzie Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Z 1,7kg ekstraktu i 500g karmelowego wyszło 12blg 22l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 "Brewkit lager coopers PLUS 1.7kg ekstraktu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) "Brewkit lager coopers PLUS 1.7kg ekstraktu" Racja,racja aczkolwiek myślałem że tak się nazywa ten Brewkit ;-) Edytowane 4 Maja 2017 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3333 Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Rauchbock - w jakie nagazowanie powinienem według Was celować ? Moje ulubione i uniwersalne to około 2.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) Planuję na przyszły weekend (13 maja) warzyć weizena ok 12blg. Mam fiolkę drożdży FM41 gwoździe i banany ważna do 08.06.2017 doradźcie czy: 1) zadać fiolkę prosto do brzeczki, 2) rozbujać na starterze, a cały starter wlać do brzeczki, 3) rozbujać na starterze, do lodówki aż drożdże opadna na dno i zadać tylko gęstwę z dna kolby? Edytowane 4 Maja 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Masz czas, więc wybrałbym opcję 3). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Też wybrałbym opcję 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Czy możecie mi podpowiedzieć jak lepiej odfiltrować dodany chmiel? We czwartek dodałem granulat (60g) i chcę go przetrzymać o jutra. Jutro planowałem rozlew, ale jedna rzecz mnie zastanawia - jak oddzielić ewentualne pozostałości chmielu unoszące się w piwie? Ponieważ fermentor nie posiada żadnego kranika od razu zrezygnowałęm ze wszelkich akcji typu filtr z oplotu czy inne bardziej zaawansowane sposoby, a nastawiłęm się na filtrację rajstopą . Zastanawiam się tylko jak to wszystko zrobić - tzn. czy lepiej przelać wszystko do innego fermentora (kupiłem 2gi) przez wyparzoną rajstopę i potem np. dodać syrop i rozlewać do butelek? To by było w sumie ułatwienie, bo ostatnio wyliczony cukier rozpuszczony w wodzie dodawałem na piechotę strzykawką do każdej butelki - było to nieco upierdliwe, ale tak akurat wyszło. Czy filtrować np. zakładając rajstopę gumką na koniec wężyka zanurzonego w piwie? Chyba to jest bardziej problematyczne, bo może się zapychać... Będę wdzięczny za wskazówki. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się