Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 ok, jutro powturzę pomiar i dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Po pobraniu próbki, pozwól się jej odgazować - CO2 potrafi zafałszować wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Egon, jak możesz dopisz dane zacierania. Fidel, jest ok, zobacz jak byś zagłębił temat to o ile łatwiej zobaczyć o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 ok, jutro powturzę pomiar i dam znać Co zrobisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Egon, jak możesz dopisz dane zacierania Nie wniesie to nic istotnego do tematu. Wpływ zacierania ma marginalne znaczenie w odfermetnwaniu, na pewno nie takiego rzędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 " #522 , to była 1 warka". Można wlać wodę do wiaderka ze słodem i potem zastanawiać się czemu to nie jest piwem. Tytuł tematu wskazuje konkretnie jaki jest cel więc jeśli jest problem trzeba napisać co było robione i dopiero potem oczekiwać odp. Dla przypomnienia, nie znam się na dolnej fermentacji ale to nie ma znaczenia teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Pomiar powtórzony, na innym blg i niestety to samo - 12blg. Doradźcie co dalej z tym robić??? I czy wogóle da się jeszcze cos zrobić. Smak jednak słodkawy jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) Przenieś w cieplejsze miejsce, tak to 12°C i obserwuj co się dzieje, jak ruszy fermentacja to z powrotem do zimnego. Niestety, moim zdaniem, po takim czasie (to już około dwóch tygodni) nie wróże Ci nic dobrego - być może musisz nastawić się także na kanał. PS słodkawy smak to dobra wiadomość, bo nie ma jeszcze kwach Edytowane 24 Marca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 no ok, ale w takim razie gdzie mogl byc popełniony błąd, przy zadawaniu drożdży??? czy moze powinienem na start czekac w cieplejszym miejscu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Całkiem możliwe, że Ci drożdże przemarzły. Przenieś piwo w cieplejsze miejsce i zobaczysz czy coś się będzie działo. Jeśli to nie pomoże to spróbuj wrzucić kolejną saszetkę drożdżaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 A mieszać to czy zostawić tylko w cieplejszym miejscu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 a jak nie ruszą może przelać i wtedy dać nowe drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 a jak nie ruszą może przelać i wtedy dać nowe drożdże Po prostu przenieś i czekaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 No coś się ruszyło, przynajmniej bulga przez rurkę, stoji w temp.15 stopni, jak myślicie schodzić do tych 12 stopni, czy narazie pozostawic jak są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 schłodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Mnie jak na drugi dzień fermentacja się nie rozpocznie to mam na mysli po prostu straty. Panikowałem bo mi pierwszy raz płynne prawie nie ruszyły, na trzeci dzień wyszły na spacer i się micha ucieszyła . Nie wiem czy bym po np 4 dniach wytrzymał z martwymi grzybkami. Mają po zadaniu śmigać a potem dać złocisty napój. Parę warek z różnych powodów się zepsuło. Tyle na temat braku fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Liczę się z tym, że może pojść w kanał, ale gdzie popełniłem błąd, za bardzo je schłodziłem?? Jak wy zadajecie drozdze w dolniakach?? Czekacie aż ruszą i dopiero w te 10 stopni?? Czy może źle je zadałem, sam już nie wiem, a nastepne 2 warki czekają na uważenie, byle je nie skopać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 a ja chciałem zapytać jak długo w butelce ma przebywać best bitter i black ipa by były idealnie ułożone (dojrzałe) od momentu zakapslowania??? black ipa niby piwo ciemne dość wysoki ekstrakt 15-16 blg a z drugiej strony mocno chmielone na zimno, a aromat chmielowy jest ulotny, więc jak długo ma dojrzewać??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 a ja chciałem zapytać jak długo w butelce ma przebywać best bitter i black ipa by były idealnie ułożone (dojrzałe) od momentu zakapslowania??? black ipa niby piwo ciemne dość wysoki ekstrakt 15-16 blg a z drugiej strony mocno chmielone na zimno, a aromat chmielowy jest ulotny, więc jak długo ma dojrzewać??? troche ciezko komukolwiek by bylo to powiedzie, otworz minimum po miesiacu i zobacz czy jest ok, jak nie to poczekaj nastepny miesiac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Podobno dla piw typu ale najbardziej optymalnym czasem do picia jest 5-6 tygodni od zabutelkowania. Są jednak odstępstwa zależne od ekstraktu i stopnia nachmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Ja bym z tym ipa jednak nie czekał za długo, jak się nagazuje to bym testował butelki, a jak smakuje to bym pił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 a ja chciałem zapytać jak długo w butelce ma przebywać best bitter i black ipa by były idealnie ułożone (dojrzałe) od momentu zakapslowania??? black ipa niby piwo ciemne dość wysoki ekstrakt 15-16 blg a z drugiej strony mocno chmielone na zimno, a aromat chmielowy jest ulotny, więc jak długo ma dojrzewać??? To w sporej mierze kwestia tego w jaki sposób ułożysz recepturę. Akurat moja Black IPA była optymalna równo 2 miesiące od warzenia. Tyle musiałem czekać na ułożenie się ciemnych słodów w ładną gorzką czekoladę. Ale nie traktuj tego jako wzorzec. Przy innej recepturze rzecz może wyglądać zupełnie inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Wyślij do Żywca to się przekonasz czy się ułożyła czy wyłożyła. Niestety te aromaty są trochę ulotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Dagome, a możesz się podzielić własną recepturą? Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się