dutrasilva Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 A jeżeli zależy mi tylko na kolorze z jęczmienia palonego to wrzucam go na filtracje czy wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 A jeżeli zależy mi tylko na kolorze z jęczmienia palonego to wrzucam go na filtracje czy wcześniej? Zależy jaki kolor chcesz uzyskać i ile tego jęczmienia dodajesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Podbicie do 20-30 EBC więc jakieś malutkie ilości przy banalnych zasypach (max 2 rodzaje słodu jasnego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Czy te kanaliki wyglądają jak małe kratery? Nie mam takiego doświadczenia W internecie zdjęć mi się nie udało znaleźć (ale podobno w internecie jest wszystko, więc to też się pewnie znajdzie), więc niestety nie pomogę (ale brzmi to dla mnie prawdopodobnie). W warszawskiego kranówce i wodzie butelkowanej, w 21 stopniach (zmierzone kilkoma różnymi termometrami o skali 0-50, więc jestem pewien temperatury) pokazuje idealnie 0blg, ergo sprzętu jestem pewien. brzeczka na pewno nie miała 21 stopni jak sprawdzałem tylko była cieplejsza Teraz pojawia się pytanie: o ile cieplejsza? Jak miała 50°C to wskazane 8 blg będzie w rzeczywistości około 10 blg (i to przed gotowaniem!), dla 66°C to już 12 blg. Tak, czy inaczej: zaufany termometr (a najlepiej kilka) to podstawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Czy komora styropianowa może być ze styropianu grubości około 3cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Czy komora styropianowa może być ze styropianu grubości około 3cm?A jaka będzie temperatura w pomieszczeniu gdzieś to będzie stało? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Temperatura pomieszczenia około 25-26C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 No to dość ciepło. Poszukałbym jednak 5cm, już nawet nie ze względu na temperaturę, a na "stabilność konstrukcji". Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Temperatura pomieszczenia około 25-26C oooo panie ja bym nie inwestował w styro tylko w kveiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Temperatura pomieszczenia około 25-26Coooo panie ja bym nie inwestował w styro tylko w kveiki.Z tego co kojarzę to on na kveikach już zrobił 3 warki, już wiem czemu Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Tak mamuśka w zimie mi grzeje w mieszkaniu Teraz mam podobnie. Mam piwnicę w której już dwa piwa stały, ale ciężko mi nosić fermentor na pierwsze piętro. Myślałem o styropianie aby piwo w kuchni stało. Kveiki kupiłem ostatnio bo miałem puste butelki. Jakoś smutno mi było że są puste Na kveikach nie zrobie barley wine który zaczynam po mału planować jako drugie piwo. Jaką trzeba mieć temperaturę otoczenia aby dwie butle 1.5l w styropianie schłodziły aby zrobić barley wine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Spokojnie skrzynia da radę. U mnie dwie butle przy 22-23 robiły w skrzynie 9-10 stopni. A jak nie będzie ci zawadzać trochę większa zrób skrzynię z przegrodą, w przegrodę wstawiasz wentylator podpięty do jakiegoś kontrolera a butelki ustawiasz za przegrodą i masz super kontrole temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Z tego co pamiętam, to skrzynia stojąca w ok. 25 C, na 2 butelkach pet trzymała spokojnie ok 17 C, butelki wymieniane rano i wieczorem. Tyle że skrzynia stała pół dnia na słońcu. Z 4 butlami można było w środku lata lagery robić. Zrób w skrzyni miejsce na 4 pety i na pewno wystarczy na każdą pogodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Właśnie zrobiłem pszeniczniaka z brewkitu Coopersa. Nie mogłem dłużej czekać na zbicie temperatury i dodałem drożdże w 24.5C. Nie mam żadnej informacji o temperaturze i stąd moje pytanie czy lepiej na te pierwsze dni zostawić w schowku gdzie mam około 16 czy 18 stopni, czy w domu gdzie jest około 20 do 21? Sent from my M5 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 W schowku Dominik_Bydgoszcz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 W schowkuDzięki. Przeniosłem i czekam na start. Sent from my M5 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Nie mogłem dłużej czekać na zbicie temperatury i dodałem drożdże w 24.5C Zrobiłeś trochę na opak... trzeba było zacząć niżej i podwyższać temperaturę stopniowo. No ale jak nie mogłeś czekać to nie mogłeś... Miejmy nadzieję, że mimo wszystko wyjdzie dobre! Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Nie mogłem dłużej czekać na zbicie temperatury i dodałem drożdże w 24.5C Zrobiłeś trochę na opak... trzeba było zacząć niżej i podwyższać temperaturę stopniowo. No ale jak nie mogłeś czekać to nie mogłeś... Miejmy nadzieję, że mimo wszystko wyjdzie dobre! Zacząłem wszystko od razu po pracy i do 22.30 mimo wystawienia fermentora na zawnątrz oraz (w akcie desperacji) chłodzeniu w zlewie w pomieszczeniu użytkowym zimną wodą - tylko tak udało mi się zjechać. Sprawdziłęm teraz temperaturę w schowku - okolice 16 stopni. Brzeczka wygląda jakby nic się tam specjalnego nie działo, ale poprzednia wyglądała tak samo. W zasadzie pierwszy brewkit dość ostro fermentował, ale tam chyba ogólnie temperatura startowa była jeszcze wyższa (słąbo przemieszałem). CZyli na warzenie tylko weekendy - i to ze wszesnym startem raczej zostają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Nie mogłem dłużej czekać na zbicie temperatury i dodałem drożdże w 24.5C Zrobiłeś trochę na opak... trzeba było zacząć niżej i podwyższać temperaturę stopniowo. No ale jak nie mogłeś czekać to nie mogłeś... Miejmy nadzieję, że mimo wszystko wyjdzie dobre! Zacząłem wszystko od razu po pracy i do 22.30 mimo wystawienia fermentora na zawnątrz oraz (w akcie desperacji) chłodzeniu w zlewie w pomieszczeniu użytkowym zimną wodą - tylko tak udało mi się zjechać. Sprawdziłęm teraz temperaturę w schowku - okolice 16 stopni. Brzeczka wygląda jakby nic się tam specjalnego nie działo, ale poprzednia wyglądała tak samo. W zasadzie pierwszy brewkit dość ostro fermentował, ale tam chyba ogólnie temperatura startowa była jeszcze wyższa (słąbo przemieszałem). CZyli na warzenie tylko weekendy - i to ze wszesnym startem raczej zostają. Ja w ciepłe dni wstawiam fermentor na noc do wanny z zimną wodą... rano brzeczka ma poniżej 20C i wtedy zadaję drożdże... a fermentor wstawiam do lodówki. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 CZyli na warzenie tylko weekendy - i to ze wszesnym startem raczej zostają. Spokojnie możesz zostawić na noc do chłodzenia, a drożdże zadać następnego dnia (nawet wieczorem po pracy). Dzięki temu będziesz mógł dodawać drożdże w odpowiedniej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Wrzucone zamrożone butelki pet w wannie to jakieś 2 godziny chłodzenia, bełtać a nawet wyjąć lód z butelek to jeszcze trochę czasu się ugra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Dodawanie drożdży 24h po warzeniu to jest proszenie się o infekcję lub dzikusy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Czerwca 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Dodawanie drożdży 24h po warzeniu to jest proszenie się o infekcję lub dzikusy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Wystarczy szczelnie zamknąć gar od razu po skończeniu gotowania. Zrobiłem tak trochę warek, więc mówię z punktu widzenia praktyka. Nie przesadzajmy, że zaraz dzikusy i inni tubylcy przejmą brzeczkę, bo postała trochę dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Dodawanie drożdży 24h po warzeniu to jest proszenie się o infekcję lub dzikusy A kto mówi o 24h... wieczorem warzenie, rano drożdże... max. 10h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Dodawanie drożdży 24h po warzeniu to jest proszenie się o infekcję lub dzikusy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Wystarczy szczelnie zamknąć gar od razu po skończeniu gotowania. Zrobiłem tak trochę warek, więc mówię z punktu widzenia praktyka.Nie przesadzajmy, że zaraz dzikusy i inni tubylcy przejmą brzeczkę, bo postała trochę dłużej. Każdy ma swoje doświadczenia. Też kiedyś uważałam jak ty. Ale po wylaniu ok 70l piwa, drożdże zadaję od razu po chłodzeniu. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się