koval_blazej Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Pojemnik jest dobry, ale nie aż tak dobry żeby mi szybko schłodzić brzeczkę do zadanej temperatury. Może świruję, ale mam obawę że jak zostawię fermentor w pojemniku na te dwie-trzy godziny to zwiększam ryzyko infekcji. Wsadź do zamrażarki butelkę nieotwartej sklepowej wody. Na koniec chłodzenia rozcinasz butelkę i wrzucasz lód do brzeczki. Jak wsadzić na jakieś 1.5-2h to będzie zamarznięta mniej więcej w połowie i da się lód wytrząsnąć bez cięcia butelki i szybciej się rozpuści. 1kg lodu powinien schłodzić 20l brzeczki o jakieś 4 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Pojemnik jest dobry, ale nie aż tak dobry żeby mi szybko schłodzić brzeczkę do zadanej temperatury. Może świruję, ale mam obawę że jak zostawię fermentor w pojemniku na te dwie-trzy godziny to zwiększam ryzyko infekcji.Tak, swirujesz ja niezależnie od pory roku na chłodnicy schodze do 25C, potem resztę w styropianie. W lodówce czy wannie też tej temperatury nie zbijesz w 15 minut, potrwa to kilka godzin. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Pojemnik jest dobry, ale nie aż tak dobry żeby mi szybko schłodzić brzeczkę do zadanej temperatury. Może świruję, ale mam obawę że jak zostawię fermentor w pojemniku na te dwie-trzy godziny to zwiększam ryzyko infekcji. Ja tam jak mam robic lagera to mroze 3 litry wody mineralnej, rozcinam butelki i wrzucam do brzeczki zeby zbic temperature jak juz chlodnica nie daje rady. Poki co bez infekcji pamietaj tylko ze to mimo wszystko rozcienczanie brzeczki, wiec uwzglednij te dodatkowe litry. Ja to robie w ramach uzupelniania tego co odparuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Czy jęczmień palony a prażony to, to samo?Kurczę dopiero po zamówieniu naszła mnie refleksja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Z mojego doświadczenia jak używałem obu to dla mnie to jest to samo. Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Czy ktoś wie czy kapslownica Itali i Eterna to to samo? Obie Włoskie i jak na moje oko wyglądają identycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 wg mnie to jest to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Czy ktoś wie czy kapslownica Itali i Eterna to to samo? Obie Włoskie i jak na moje oko wyglądają identycznie. Wiesz... jeśli planujesz kupować kapslownicę to polecam raczej wzięcie stołowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Czy jęczmień palony a prażony to, to samo?Kurczę dopiero po zamówieniu naszła mnie refleksja pewnie się zasugerowałeś pszenicą prażoną (torrified wheat) jak ja ostatnio, a to po prostu wikingowie zaczęli używać przedrostka prażony kiedy wszyscy wokół sprzedają palony jęczmień... Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Czy jęczmień palony a prażony to, to samo?Kurczę dopiero po zamówieniu naszła mnie refleksja pewnie się zasugerowałeś pszenicą prażoną (torrified wheat) jak ja ostatnio, a to po prostu wikingowie zaczęli używać przedrostka prażony kiedy wszyscy wokół sprzedają palony jęczmień... Dokładnie,ale wolałem zapytać niż spieprzyć zasyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Pytanie, zacieram 5kg slodu w 15 litrach wody czy jak przefiltruje z niego tylko powiedzmy 13litrow duzo strace na blg? Ogolnie ile zawsze wam wychodzi litrow z takievo 5kg zasypu? Wiem glupie pytanie ale mam gsrnek 15l i kociolek ala lidl ktorym moge tylko zacierac i ch e wyrobic tyle brzeczki aby sie zmiescic w 15l garnku bez wykipienia przy chmieleniu. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Na właściwe pytanie nie potrafię odpowiedzieć, bo się nie znam na tyle. Ale dlaczego nie możesz warzyć w kociołku? Jak to taki 20 litrowy warnik, to wręcz pokusiłbym się o zacieranie w tym 15l. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Ogolnie ile zawsze wam wychodzi litrow z takievo 5kg zasypu? Mi wychodzi 22 litry - 12-13 blg. Trochę stracisz na blg, ile? - nie wiem. Do 13 litrów to praktycznie będziesz warzył bez wysładzania. W jakie piwo mierzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Czemu nie chmielisz w garnku elektrycznym? Ja z 5kg wyciągam 22-25l brzeczki 12 blg. Zacieram w lodówce turystycznej a chmiele właśnie w garnku ala lidl Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 (edytowane) Piwo ipa apa glownie, problem kociolka polega na tym ze jest to custom. Kupilem okazyjnie za 65zl przez olx od jakiejs kobity. Na poczatku myslalem ze garnek ma dolozona druga grzalke ktora wystaje w garnku na srodku bo na panelu sa dwa przelaczniku jednak jak sie okazalo jest to glowna grzalka Rozkrecilem zagladalem pod spod i nie widze tam tej deugiej takiej ala okraglej pod dnem. Dodatkowo garnek ma regulator temp cyfrowy oczywis ie ustawilem tam maks czyli 99 stopni ale po osiagnieciu 99 sterownik odlaczyl prad z komunikatem eo:( drugi przycisk od prawej dla mnie nie robi nic pierwszy wlacza caly uklad i na tym wyswietlaczu jest aktualna temp kabonacja przytezymania pierwszego przyciusku set i zmoeniam temp gora dol. Intryguje mnie ten drugi przycisk bo po cos go ktos dolozyl tym bardziej ze jest podlaczony ale wylaczenie lub wlaczenie nie robi nic Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez kaktusr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 E tam. Do warzenia można go łatwo przerobić: obejść termostat i w razie potrzeby ręcznie wyłączać grzałkę. Zacieranie ta metodą też się da zrobić. Ewentualnie zainwestować w jakiś sterownik lepszy. Tak czy inaczej, u Ciebie to kwestia wykręcenia kilku kabelków i skręcenia w innym układzie Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Wlasnie troche poszperalem i wstarczylo by zmienic sterownik na taki ktory mozna ustawic na wiecej jak 99 stopni Tylko teraz to podlaczyc...Drugi temat taka grzalka na srodku nie bedzie przypalac slodu ? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 (edytowane) Przy zacieraniu mieszaj podczas podgrzewania i z minutę/dwie po wyłączeniu grzałki, nie powinno być problemu. Przy gotowaniu też przemieszaj raz na jakiś czas i będzie dobrze Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru EDIT: ludzie montują w swoich garach grzałki 3-5kW, czasem mocniejsze. Ta aż tak mocna nie jest (i tu bym się bardziej martwił bo nie wiem jakiej jest mocy), więc szanse na przypalenie masz małe (ale jak się postarasz to przypalisz ). Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 (edytowane) Wstawiasz stc1000 i powinno działać. Edit A jednak nie on też ma ograniczenie do 99. A ten co masz to jest pewnie jakiś klon tego stc1000. A może ten drugi przycisk to włączenie grzałki bez sterownika - tak aby można było gotować w trybie ciągłym? Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Wstawiasz stc1000 i powinno działać. Edit A jednak nie on też ma ograniczenie do 99. A ten co masz to jest pewnie jakiś klon tego stc1000. A może ten drugi przycisk to włączenie grzałki bez sterownika - tak aby można było gotować w trybie ciągłym? Wlasnie o tym tez pomyslalwm, ale napewno nie jest to wlaczenie grzalki bez sterownika bo wlaczenie tylko tego przycisku nie robo nic, tzn nie grzeje grzalka. Pomyslalem ze moze to samo odciecie termostatu, szkoda tylko ze wpadlem na to jak wylalem juz 20l wody z garka:/ szisiaj jeszcze postaram sie tam dokladniej zajrzec. Aterownik jiz wyczailem lepszy xh-w2028 ma do 110 stopni tyle ze po taniosci trzeba go z chin sciagnac. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt65 Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Witam. Planowałem zrobić cascade ale, ale uznałem że to nieco nudne nawet jak a 2 warkę. Składniki kupiłem, ale niech leżą, chmiel sie przecież nie zepsuje. Postanowiłem zrobić: https://brewness.com/pl/recipe/tropical-ipa/view Zestaw chmieli wydaje się interesujący, chyba ze ktoś uważa, że warto coś zmienić? Moim pomysłem co do tego przepisu jest dodanie owoców, ananasa, mango i pomarańczy. Pytanie tylko ile...2kg wystarczą na 2l? I kiedy dać i w jakiej postaci? Od razu na burzliwą? Czy na cichą pokrojone w kostkę? Pozwolić aby fermentacja się wznowiła i np po 10 dniach dać chmiele na zimno? A moze najbezpieczniej jest po prostu te owoce zagotować? Wiadomo dużo sie wtedy traci, ale szansa infekcji jest prawie zerowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Czy sama końcówka fermentacji piw lekkich jak APA 12' podniesiona temperaturowo (18-21) wpłynie cokolwiek na smak? Czas mnie goni i muszą dojść szybciej. knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Czy sama końcówka fermentacji piw lekkich jak APA 12' podniesiona temperaturowo (18-21) wpłynie cokolwiek na smak? Czas mnie goni i muszą dojść szybciej. Ja tak podnoszę i nic negatywnego nie zauważyłem. Jest to nawet wskazane, celem lepszego dofermentowania. Jednak kluczem jest właśnie końcówka fermentacji, nigdy nie zaczynałem podnosić temperatury wcześniej niż 5-6 dnia. Edytowane 7 Września 2017 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Jaki macie tester ph? Można prosić o link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Witam. Planowałem zrobić cascade ale, ale uznałem że to nieco nudne nawet jak a 2 warkę. Składniki kupiłem, ale niech leżą, chmiel sie przecież nie zepsuje. Postanowiłem zrobić: https://brewness.com/pl/recipe/tropical-ipa/view Zestaw chmieli wydaje się interesujący, chyba ze ktoś uważa, że warto coś zmienić? Moim pomysłem co do tego przepisu jest dodanie owoców, ananasa, mango i pomarańczy. Pytanie tylko ile...2kg wystarczą na 2l? I kiedy dać i w jakiej postaci? Od razu na burzliwą? Czy na cichą pokrojone w kostkę? Pozwolić aby fermentacja się wznowiła i np po 10 dniach dać chmiele na zimno? A moze najbezpieczniej jest po prostu te owoce zagotować? Wiadomo dużo sie wtedy traci, ale szansa infekcji jest prawie zerowa. Ilość owoców jak najbardziej będzie ok. Co do zestawu chmieli również dla minie spoko, chociaż NZ nie jest moją ulubioną rodziną chmieli (ale to tylko moje subiektywne zdanie). Od razu na burzliwą nie dawaj, najszybciej to 3-4 dni od jej rozpoczęcia. Zawsze jest ryzyko infekcji, oczywiście tak jak piszesz najmniejsze po zagotowaniu (musiałbyś gotować z 5-10 min) ale moim skromnym zdaniem stosunek ryzyka do efektów najlepszy będzie po przemrożeniu owoców 3-5 dni i takie zamrożone dodajesz do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się