Hobbysta Opublikowano 6 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Jak dla mnie to wystarczy zachowywać taka sama ostrożność jak zawsze i bedzie okej. Raczej nie otwieraj ani jednych ani drugich bez potrzeby i powinno obejść się bez problemów.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 6 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 hmmm a to ja miałbym pytanie trochę inne... obrodziły mi winogrona więc grzech je zmarnować, a że puste butelki po piwie też się skończyły to mam wolne wiadra. Pierwszy pomysł był szybki, do wiader pójdą winogrona, ale potem lekkie zastanowienie, co z dzikusami które na nich siedzą? Czy po takim nastawieniu wina można potem spokojnie używać fermentatorów do piwa? (oczywiście przy pełnym zachowaniu wszelkich reguł dezynfekcji, mysia i przy założeniu braku infekcji w winie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 6 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 NaOH I możesz używać. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 6 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 czyli jednak "wzmocniona" dezynfekcja, w sumie to tak myślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinez200 Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Pytanie Czy podawana temperatura fermentacji (wszędzie w przepisach na wpisach i wogóle) dotyczy temperatury brzeczki czy otoczenia w której stoi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Brzeczki Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Siema. Mam standardowy garnek poj. ok. 30l, do tego zakupiłem kosz do chmielenia, dosyć duży bo 25x23cm. Czy przy stosowaniu kosza widocznie spada poziom goryczki? Ile procentowo więcej chmielu, czy przypraw stosować? Mógł bym oczywiście spróbować metodą prób i błędów, ale warka którą teraz będę robił, ma być na wesele Brata ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 1 godzinę temu, mazi-1986 napisał: Siema. Mam standardowy garnek poj. ok. 30l, do tego zakupiłem kosz do chmielenia, dosyć duży bo 25x23cm. Czy przy stosowaniu kosza widocznie spada poziom goryczki? Ile procentowo więcej chmielu, czy przypraw stosować? Mógł bym oczywiście spróbować metodą prób i błędów, ale warka którą teraz będę robł, ma być na wesele Brata ? Robiłem 3 razy taką samą warkę (AIPA). Raz chmieliłem luzem, drugi i trzeci w czymś takim KLIK i jakoś nie zauważyłem różnicy, aczkolwiek dużo zależy od przepuszczalności. Jak chmieliłem w siateczkach muslinowych to zauważyłem delikatny spadek "wydajności" chmielu. Wydaje mi się, że przy takim koszu nie powinno być problemów. Problem z reguły pojawia się jak chmielimy granulatem w małych siateczkach i nie pozwalamy mu się "rozejść" swobodnie żeby oddać to co w nim najlepsze. Druga sprawa...były już podobne tematy: https://www.piwo.org/forums/topic/3927-chmielenie-w-woreczkach/ Też można co nieco wywnioskować. Pozdrawiam mazi-1986 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Hej, mam pytanko, zakupiłem ostatnio większy gar 15 L (jeszcze nie docelowy taki jakbym chciał mieć) i zastanawiam się czy brzeczkę, którą tam w nim uwarzę mogę ewentualnie później rozrobić do przykładowych 20 L. Wcześniej męczyłem się z garnkiem 6 L i prócz słodu dawałem ekstrakt niechmielony (puchy), wychodziło tego ok. 6 L co później rozrabiałem z wodą. Piwo wychodziło b. dobre. Czy mogę zrobić podobnie ale już na samym słodzie z pominięciem dodawania puch? O ile mniej więcej gęstszy musiałby być zacier w garze? Z góry dzięki. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Nie widzę problemu aby tak zrobić. huhur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzius90 Opublikowano 12 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 11 godzin temu, huhur napisał: Hej, mam pytanko, zakupiłem ostatnio większy gar 15 L (jeszcze nie docelowy taki jakbym chciał mieć) i zastanawiam się czy brzeczkę, którą tam w nim uwarzę mogę ewentualnie później rozrobić do przykładowych 20 L. Wcześniej męczyłem się z garnkiem 6 L i prócz słodu dawałem ekstrakt niechmielony (puchy), wychodziło tego ok. 6 L co później rozrabiałem z wodą. Piwo wychodziło b. dobre. Czy mogę zrobić podobnie ale już na samym słodzie z pominięciem dodawania puch? O ile mniej więcej gęstszy musiałby być zacier w garze? Z góry dzięki. Możesz, ale pamiętaj żeby dodawać wodę przegotowaną albo z butelki prosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Robiłem 3 razy taką samą warkę (AIPA). Raz chmieliłem luzem, drugi i trzeci w czymś takim KLIK i jakoś nie zauważyłem różnicy, aczkolwiek dużo zależy od przepuszczalności. Jak chmieliłem w siateczkach muslinowych to zauważyłem delikatny spadek "wydajności" chmielu. Wydaje mi się, że przy takim koszu nie powinno być problemów. Problem z reguły pojawia się jak chmielimy granulatem w małych siateczkach i nie pozwalamy mu się "rozejść" swobodnie żeby oddać to co w nim najlepsze. Druga sprawa...były już podobne tematy: https://www.piwo.org/forums/topic/3927-chmielenie-w-woreczkach/ Też można co nieco wywnioskować. Pozdrawiam Zajebista opcja, dzisiaj zamawiam Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Dnia 10/11/2017 o 14:28, PawelW napisał: Robiłem 3 razy taką samą warkę (AIPA). Raz chmieliłem luzem, drugi i trzeci w czymś takim KLIK i jakoś nie zauważyłem różnicy Używałeś tego może do filtracji po chmieleniu na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 3 godziny temu, Oskaliber napisał: Używałeś tego może do filtracji po chmieleniu na zimno? Jeszcze nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Robiłem po raz pierwszy Witbiera. Ostatecznie wyszło mi 12l, ekstrakt początkowy 12 blg, ekstrakt końcowy 3.5blg. Fermentacja w 18C przez 3 tygodnie. Na ostatnie kilka dni odniosłem temperaturę do 22C Drożdże Gozdawa CBW. Wszystko niby tak dobrze, piwo smakuje tylko problem mam z nagazowaniem. Dałem 90g cukru rozpuszczone w 0.5l celując w 2.8 vol Po 2 i pół tygodnia refermentacji w temperaturze pokojowej jest bardzo słabo nagazowane. Piany praktycznie wcale nie ma. Czy coś źle obliczyłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 29 minut temu, daniol88 napisał: Czy coś źle obliczyłem? Dobrze obliczyłeś. Ja daję podobne ilośći na 12l. Dobrze rozmieszałeś cukier? Próbowałeś inne butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 5 minut temu, Gawron napisał: Dobrze obliczyłeś. Ja daję podobne ilośći na 12l. Dobrze rozmieszałeś cukier? Próbowałeś inne butelki? Przelałem do syropu cukrowego piwo a później mieszkałem przez chwilę. Sprawdziłem 3 losowe butelki i w każdej tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Czekaj jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartose Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Pytanie: Kto Panu tak spier*olił (zapewne ja sam): Warzyłem w piątek X-mas Ale: Strzegom Monachijski typ II 2 kg Strzegom Pilzneński 1 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0.2 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 0.4 kg Słód Caramunich Typ II 0,1kg Jęczmień palony 0.1kg Strzegom Czekoladowy 1200 0.1 kg 9l wody podgrzałem do 70 stopni i wsypałem wszystko prócz palonych. I tu moje pytania: #1. W przepisie zacieranie miało trwać 60 min ja bawiłem się 2 godziny, dlaczego tak było? Jodowa negatywna dopiero pod koniec właśnie. #2. Filtracja to był dramat trwała ponad 3 godziny. Próbowałem mieszać, dolewać gorącej wody, było tak że 2l zeszły w miarę szybko i po chwili już dupa. Używam wężyka z oplotu 60 cm. PS: Warzę mniejsze warki 10-13l, fermentator to słynne wiadro z Castoramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 10 godzin temu, Wartose napisał: I tu moje pytania: #1. W przepisie zacieranie miało trwać 60 min ja bawiłem się 2 godziny, dlaczego tak było? Jodowa negatywna dopiero pod koniec właśnie. #2. Filtracja to był dramat trwała ponad 3 godziny. Próbowałem mieszać, dolewać gorącej wody, było tak że 2l zeszły w miarę szybko i po chwili już dupa. Używam wężyka z oplotu 60 cm. PS: Warzę mniejsze warki 10-13l, fermentator to słynne wiadro z Castoramy. Gęsty zacier. Stosunek woda:słód wychodzi prawie 2:1, trochę jednak mało tej wody. Dodatkowo, stosunkowo duża ilość płatków, co też nie pomaga w zacieraniu i filtracji. Następnym razem zacieraj w większej ilości wody i krócej wysładzaj. Wartose 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Mam w zasypie Chinook IPA słód Belgian Cara 8. Czym to można zastąpić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 7 minut temu, buber napisał: Mam w zasypie Chinook IPA słód Belgian Cara 8. Czym to można zastąpić? Obstawiam najjaśniejsze karmele: carapils, carahell... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Ostatnio kupiłem coś takiego - SŁÓD CARABELGE 0,5 kg - Weyermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 4 godziny temu, buber napisał: Mam w zasypie Chinook IPA słód Belgian Cara 8. Czym to można zastąpić? Pilzneńskim. Karmele w IPA to zło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 To zależy czy to ma być w WCIPA czy ECIPAWysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się