INTseed Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 A ile musze dać słodu wędzonego torfem, bukiem lub czereśnią aby było czuć tą wędzonke? Do jutra musze zamówienie zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) Podstawowe pytanie to z jakiej słodowni, bo słody wędzone potrafią się bardzo różnić intensywnością. Bukiem to z 30% Bestmalza albo Steinbacha będzie już dobrze wyczuwalne. Wayerman jest dosyć subtelny i nawet przy 100% wędzonka nie jest jakoś specjalnie potężna. Vikinga nie używałem. Z czereśni kojarzę tylko Briess i Vikinga. Osobiście nie używałem żadnego, ale podobno Briess jest mocno intensywny i też 20-30% zrobi wystarczającą robotę. Viking nie wiem, ale obstawiam, że trzeba go wrzucić więcej. Torfu nie używam bo nie przepadam. Tutaj masz dużo info o słodach torfowych: https://www.piwo.org/forums/topic/12636-100-peated-ale-czyli-torf-w-piwie/ . Ale torf to jest torf. Jeśli nie piłeś wcześniej takich piw to nie idź w tę stronę A dębowe te co są na rynku są raczej słabo wędzone. Wayermanna to trzeba 100% walnąć, żeby było lekko czuć, choć na grodziskie w sam raz. Viking jest trochę intensywniejszy, pewnie z 50% się przebije w niezbyt złożonym piwie. Edytowane 29 Listopada 2017 przez Oskaliber INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Dzięki. Sprawdzę tego Bestmalza. Mają na stanie. Jeszcze chcę spróbować sił w barley winie. Tylko chciałbym jakiś prosty przepis. Miałem plany na 100% Marris Otter, ale go nie mają teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Robiłem ostatnio piwko na słodzie wiśniowym Vikinga 100% zasypu. Jeśli chcesz poczuć wędzonkę,musisz użyć go dużo.Przy 100% zasypie ,wędzonka jest całkiem przyjemna,określił bym ją jako "owocową" z lekką nutą ogniska.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Czy do chmielenia BW dobry będzie chmiel marynka z 2016 czy szukać innego. Chmielu target nie mają, a nim chciałem chmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) Ja bym szukał czegoś innego. Stary chmiel to po pierwsze ryzyko kwasu izowalerianowego, po drugie nie wiesz ile to ma alfa-kwasów. EDIT: 2016 to jeszcze ujdzie, coś źle spojrzałem i myślałem, że mówisz o dwuletnim. Edytowane 30 Listopada 2017 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Planuję jutro rozlewać do butelek milk stout, ale próbując go przedwczoraj stwierdziłem, że prawie w ogóle nie czuć słodyczy z laktozy (dałem niecałe pół kilograma na 20 litrów). Czy mogę przed rozlewem, przygotowując roztwór cukru do refermentacji, zagotować wodę razem z laktozą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 22 godziny temu, Oskaliber napisał: Ja bym szukał czegoś innego. Stary chmiel to po pierwsze ryzyko kwasu izowalerianowego, po drugie nie wiesz ile to ma alfa-kwasów. EDIT: 2016 to jeszcze ujdzie, coś źle spojrzałem i myślałem, że mówisz o dwuletnim. Tylko, że Marynka 2016 występuje prawie we wszystkich sklepach internetowych. Wyjątek stanowi tutaj Centrum Piwowarstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Godzinę temu, Gaspode napisał: Planuję jutro rozlewać do butelek milk stout, ale próbując go przedwczoraj stwierdziłem, że prawie w ogóle nie czuć słodyczy z laktozy (dałem niecałe pół kilograma na 20 litrów). Czy mogę przed rozlewem, przygotowując roztwór cukru do refermentacji, zagotować wodę razem z laktozą? Jak najbardziej. Gaspode 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 6 godzin temu, Gaspode napisał: Planuję jutro rozlewać do butelek milk stout, ale próbując go przedwczoraj stwierdziłem, że prawie w ogóle nie czuć słodyczy z laktozy (dałem niecałe pół kilograma na 20 litrów). Czy mogę przed rozlewem, przygotowując roztwór cukru do refermentacji, zagotować wodę razem z laktozą? 0,5kg laktozy na 20l to w sam raz aby była wyczuwalna a nie dominowała... Zapewne wiesz, że laktoza daje specyficzny rodzaj słodyczy (niektórzy nawet nie nazywają tego słodyczą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) 14 minut temu, Jancewicz napisał: 0,5kg laktozy na 20l to w sam raz aby była wyczuwalna a nie dominowała... Zapewne wiesz, że laktoza daje specyficzny rodzaj słodyczy (niektórzy nawet nie nazywają tego słodyczą) Sprawdziłem zapiski i dokładnie to było 380 gramów. W Kontynuacji, we Wrocławiu, jakiś rok temu piłem bardzo dobrego milk stouta. Niestety nie pamiętam co to było. Gęste, słodkie, bardzo intensywnie "mleczne". Coś jak kawa ze słodkim mlekiem, capuccino. Chciałem coś podobnego uzyskać, ale wiem, że moje jest dalekie od tamtego. Jak próbowałem było fajne gładkie, ale brakowało trochę słodkiego. Czy dodanie laktozy to poprawi? Edytowane 1 Grudnia 2017 przez Gaspode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Czy jak fermentor stoi w 23-24C siedem dni na cichej to dużo traci gazu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Teoretycznie tyle samo co jakby stał 2 dni A tak na poważnie już to nie wiem czy ktokolwiek będzie w stanie podać Ci jakiś konkretny wynik (np. mg CO2 na litr piwa). Wpisujesz w kalkulator nagazowania 24C i tyle w temacie. INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 6 godzin temu, INTseed napisał: Czy jak fermentor stoi w 23-24C siedem dni na cichej to dużo traci gazu? Po co cicha w tak wysokiej temperaturze? Chmiel może dać nieprzyjemne nuty trawiaste... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zacieranie w worku: 3 kg pale ale; 0,3 kg monachijski; 0, 15 kg carapils; 0,35 kg płatki orkiszowe (podstawa pod APA). 5 litrów wody na kg (bez wysładzania). Zacieranie przez 1,5 godz. w temp. 68-64 st. C. Brzeczka jest słodka, ale na finiszu mocno gorzka (przed chieleniem). Czy to normalne albo co się mogło podziać? PS. Wyszło 16 litrów 12 Blg (przed gotowaniem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Po co cicha w tak wysokiej temperaturze? Chmiel może dać nieprzyjemne nuty trawiaste...Przelałem bo potrzebowałem drożdze. Nie sypałem tam chmielu. Piwo wyszło dobre jak testowałem podczas przelewania. Po dwóch tygodniach jest lekko nagazowane i dodatkowo jakiś mineralny posmak. Zastanawiam się czy to wina wody. Jeśli wina wody to za twarda jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Witam. Przymierzam się do mojej drugiej "ciemnej" warki (stout) i mam w związku z tym pytanie. Korzystam przy układaniu receptur z BS2. Zdecydowałem się wrzucić ciemne słody dopiero w trakcie przerwy dekstrynującej lub na mashout. Rozumiem, że Blg początkowe piwa będzie wyższe w przypadku gdy pewną ilość słodów ciemnych wrzucę na początku zacierania, aniżeli w przypadku gdy taką samą ilość wrzucę później. W jaki sposób mam wprowadzić w BS2 do receptury słody ciemne wrzucane w trakcie przerwy dekstrynującej lub na mashout, ażeby uzyskać ich realny wpływ na Blg początkowe? Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Jeśli robisz stouta, to wrzucasz od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 4 minuty temu, buber napisał: Jeśli robisz stouta, to wrzucasz od początku. Wiem, że różnie się robi w zależności od tego jaki stopień paloności ci odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Jeśli robisz klasycznego stouta, zacierasz od początku. Podaj zasyp i chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zasyp (warka 15 litrów): Pale ale - 2,8 kg Pszeniczny - 0,2 kg Płatki jęczmienne - 0,25 kg Jęczmień palony - 0,2 kg Carafa Special I - 0,2 kg Chmielenie: Marynka - 23 g / 50 ' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 19 godzin temu, Rampowy napisał: Witam. Przymierzam się do mojej drugiej "ciemnej" warki (stout) i mam w związku z tym pytanie. Korzystam przy układaniu receptur z BS2. Zdecydowałem się wrzucić ciemne słody dopiero w trakcie przerwy dekstrynującej lub na mashout. Rozumiem, że Blg początkowe piwa będzie wyższe w przypadku gdy pewną ilość słodów ciemnych wrzucę na początku zacierania, aniżeli w przypadku gdy taką samą ilość wrzucę później. W jaki sposób mam wprowadzić w BS2 do receptury słody ciemne wrzucane w trakcie przerwy dekstrynującej lub na mashout, ażeby uzyskać ich realny wpływ na Blg początkowe? Z góry dzięki za pomoc. Do tej pory zrobiłem 2 stouty na podobnych recepturach - w pierwszym ciemne słody dałem przed mashoutem i wyszło bardzo delikatnie, za drugim razem aromaty i smak były bardzo wyraźne i wyszła lekka popielniczka ale ja akurat to bardzo lubię. BLG bardzo podobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Co proponujecie do wyczyszczenia gara z emalia ? Mam ślady na dnie z przypalenia i kwasek cytrynowy sobie nie radzi a nie chce drapać tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike83 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Spróbuj wygotować to w ługu sodowym tak z 30 min. Tylko uważaj na oczy i skórę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 A nie wyżre to niczego i nie udusze się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi