INTseed Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zrobiłem 100% pszenice na fm41.Dziś jest trzy tygodnie po zadaniu drożdzy. Przez dwa i pół tygodnia temperatura około 17-18CTeraz w środę przeniosłem do 23-24CZeszły z 14brix do 8brix.Jednak ciągle jest duża piana jak na zdjęciu. Czy mogę takie piwo butelkować z taką pianą? I czy ich nie będzie za dużo w butelkach? Czy może przenieść na balkon fermentor na noc i wtedy trochę ich opadnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 8 brix wg refraktometru czy spławika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Moja Black IPA zeszła z 17 do 4blg w około 13/16 stopniach (wiem wiem skakało troche, ale szczelnie ja owinalem kocem Wiec jakos to tam zaizolowalem). Przenosić do pomieszczenia gdzie sa 23/24 stopnie zeby dofermentowalo co tam jeszcze moze, czy zostawić tam gdzie jest?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 8 brix wg refraktometru czy spławika?Refraktometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 2 godziny temu, INTseed napisał: Zrobiłem 100% pszenice na fm41. Pewnie już po fermentacji. Dla pewności możesz jeszcze zmierzyć ekstrakt kilka dni później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Pewnie już po fermentacji. Dla pewności możesz jeszcze zmierzyć ekstrakt kilka dni później. Bardziej pewnej metody chyba nie ma więc podbijam to co kolega piwowar wyżej powiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 41 minut temu, INTseed napisał: Refraktometr Wynik przeliczony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Mam pytanie w jakie nagazowanie celować w BIPA/CDA? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 3 godziny temu, INTseed napisał: Zeszły z 14brix do 8brix. Jeśli nie przeliczyłeś wyniku z refraktometru to po przeliczeniu wychodzi 4. Potrzymaj kilka dni w tych 23-24 stopniach i zmierz blg ponownie. 57 minut temu, Hobbysta napisał: Moja Black IPA zeszła z 17 do 4blg w około 13/16 stopniach (wiem wiem skakało troche, ale szczelnie ja owinalem kocem Wiec jakos to tam zaizolowalem). Przenosić do pomieszczenia gdzie sa 23/24 stopnie zeby dofermentowalo co tam jeszcze moze, czy zostawić tam gdzie jest? Nawet jak już drożdże wszystko zjadły to i tak przenieś do wyższej temp. Drożdże muszą jeszcze posprzątać po sobie (aldehyd, diacetyl, siarka się wywietrzy itp), w wyższej temp. idzie to lepiej i szybciej. 6 minut temu, Hobbysta napisał: Mam pytanie w jakie nagazowanie celować w BIPA/CDA? Zależy jakie lubisz, ja bym dał 2,2-2,3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Super, Dzieki Henx, wlasnie Myślałem o 2,2 i chyba tak zrobię. Fermentor tez w takim razie wrzucam do pokoju. Położę go obok łóżka to na noc bede mógł go ucałować Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zależy jakie lubisz, ja bym dał 2,2-2,3.Oczywiście przeliczyłem. Czy w pszenicznym trzeba się przejmować pianą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 To coś nisko zeszły, jak zacierałeś i jakie to drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 To coś nisko zeszły, jak zacierałeś i jakie to drożdże?Do kogo to pytanie? Jesli do mnie to drożdże to S-05, a zacieranie 67/68°C Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Pytanie było do INTseeda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 To coś nisko zeszły, jak zacierałeś i jakie to drożdże? Źle mi coś skopiowało posta. Tylko końcówkę. Mnie zeszło do 4.2Zrobiłem pomiar i dalej jest 8brix. Tylko piana przy 23-24C dalej jest. Takie średnie bąble. A chciałem dziś butelkować ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Hej, bo tak mnie teraz naszło, czy jesli mam lodówkę/zamrażarkę na dwa fermentory i beda to rożne piwa to zakładając ze beda one zbliżone, na przykład dwa Ale albo dwa stouty na rożnych drożdżach to ustawiam jakaś średnia temperaturę dla obu tych piw ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Godzinę temu, Hobbysta napisał: Hej, bo tak mnie teraz naszło, czy jesli mam lodówkę/zamrażarkę na dwa fermentory i beda to rożne piwa to zakładając ze beda one zbliżone, na przykład dwa Ale albo dwa stouty na rożnych drożdżach to ustawiam jakaś średnia temperaturę dla obu tych piw ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jeżeli masz plan fermentować w zbliżonych temperaturach i piwa na podobnych drożdżach i zbliżonych balingach to nie ma problemu. Natomiast Ris'a 25blg z Dry Stoutem 10 blg bym nie pakował do jednej lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Czy ktos jest mi e stanie powiedziec hak wyglada suchy chlor ? Wczoraj robilem teat garnka ktory mial buc garnkiem zacierno warzelnym ale jednak pozostanie chyba tylko garnkiem zaciernym ze wzgledu na zbyt mala kontrole nad gotowaniem ale nie o to chodzi. Przegotowalem w nim wczoraj wode i na dnie aatalem takie cos, pytanie czy to chlor czy cos z garnka/grzalki? Konsystencja jak kreda...w smaku raczej bezsmakowe jak wlasnie kreda, w czajniku nie zastaje takich osadow woda z lodzkiego kranu Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Nie będzie za dużo karmelu/carapilsa ? Pale ale 3500g pilzen 500g karmel 150 200g carapils 200g Hallertau Blanc/Simcoe safale s04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 7 godzin temu, dutrasilva napisał: Nie będzie za dużo karmelu/carapilsa ? Pale ale 3500g pilzen 500g karmel 150 200g carapils 200g Hallertau Blanc/Simcoe safale s04 Pilzen to rozumiem słód pilzneński. Nie wiem co za piwo robisz, ale jeżeli pytasz, czy nie wyjdzie ulepek to nie. 400 g karmelu, w tym carapils na 4 kg słodu bazowego to nie jest dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mistrzkaskader Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 10 godzin temu, kaktusr napisał: Czy ktos jest mi e stanie powiedziec hak wyglada suchy chlor ? Wczoraj robilem teat garnka ktory mial buc garnkiem zacierno warzelnym ale jednak pozostanie chyba tylko garnkiem zaciernym ze wzgledu na zbyt mala kontrole nad gotowaniem ale nie o to chodzi. Przegotowalem w nim wczoraj wode i na dnie aatalem takie cos, pytanie czy to chlor czy cos z garnka/grzalki? Konsystencja jak kreda...w smaku raczej bezsmakowe jak wlasnie kreda, w czajniku nie zastaje takich osadow woda z lodzkiego kranu Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka To kamień się wytrącił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 To kamień się wytrącił.Czyli musze dobrze grzalke poczyscicWysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Czyli musze dobrze grzalke poczyscicWysłane z mojego LG-D855 przy użyciu TapatalkaZagotuj wodę z kwaskiem cytrynowym.Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zagotuj wodę z kwaskiem cytrynowym.Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu TapatalkaIle tego kwasku na powiedzmy 25l?Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Ile tego kwasku na powiedzmy 25l?Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu TapatalkaPowiem szczerze, że dokładnie nie wiem. Używam kwasku do odkamieniania czajnika. I chyba większe znaczenie ma ilość kamienia, niż wody. Możesz sypać po 10 - 20 gram i zobaczyć kiedy zejdzie. W Lidlu są opakowania po 100g i pewnie tyle bym użył, bo akurat takie mam. Możesz też spróbować z jakimkolwiek innym kwasem - choćby ocet lub starsan jak masz.Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się