quhcik Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Druga warka za mną. Pierwsza w butelkach dojrzewa. Ale trochę za dużo wyszło bo 23l, ale było to spowodowane za krótkim czasem gotowania. Teraz już gotowałem Aż do skutku, czyli aż zrobilo się ok. 40l. Duży garnek ma zalety, ale też jedną i to poważną wadę, cholernie ciężki. żeby nie małżonka to ze słodem sam bym go nie podniósł. Druga warka to też Kożlak Majowy Jasny wg. przepisu Piwoszarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 quhcik mierz ekstrakt przed gotowaniem, podczas gotowania przez godzinę podniesie się o około 1,5-2 BLG jeśli masz dobrą wydajność to zrobisz po prostu trochę więcej piwa, szkoda gotować za długo, zwłaszcza jeśli wsypałeś już chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Chmiel wrzuciłem kiedy już było pewne ile odparowało, tak że za długo go nie gotowałem. Ale pytanie czy jak zostawię chmiel do burzliwej to będzie duży nietakt? I czy wpłynie to na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Ale pytanie czy jak zostawię chmiel do burzliwej to będzie duży nietakt? I czy wpłynie to na smak piwa. Po gotowaniu powinno się oddzielać chmieliny od brzeczki, chmiel wpływa negatywnie na pracę drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Na razie zrobiłem jak zrobiłem, burzliwa zapierdziela jak głupia. Jak coś się zacznie dziać to po prostu odcedzę brzeczkę, a osad chmielny wyleje. Do fermentacji dodałem drożdże które namnożyłem z ostatnie warki, były dedykowane do tego typu piwa. Przechowywałem je w lodówce w temp. 6 st. Ruszyło bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 teraz to już tego nie ruszaj, ewentualnie jak już namnożą się drożdże, to za tydzień/dwa na cichą zdekantuj i niech postoi. Im mniej grzebania tym lepiej. Nie otwieraj, nie zaglądaj, nie ruszaj. Niech się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Nie mam zamiaru, stoi i jednocześnie pracuje prawie jak........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Ile w tej temp. te piwka tak trzymać? Czy już przenieść je w chłodniejsze miejsce (o ile 15 st. jakie mam w najchłodniejszej piwnicy można uznać za wytaczającą temperaturę)? Z tego co czytałem na forum, refermentacja dolniaków powinna odbywać się w temperaturze zalecanej dla dolniaków. Czyli po rozlaniu od razu do piwnicy. A co do chłodni, to moim zdaniem dopiero jak piwo w butelkach się nagazuje. Raczej nie da się wywróżyć ile to potrwa, więc za jakiś czas "poświęć" jedną butelkę i zbadaj organoleptycznie Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Nagazowanie piwa to dla mnie coś zupełnie nowego. Do tej pory nagazowywałem piwo w KEG. Ile sproszkowanego ekstraktu słodowego wykorzystać i w jakiej ilości wody go rozpuścić by nagazować 8,5 litra Full Aroma Hops? Z góry dzięki za pomoc lub materiały gdzie znajdę taką wiedzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Ile sproszkowanego ekstraktu słodowego wykorzystać i w jakiej ilości wody go rozpuścić by nagazować 8,5 litra Full Aroma Hops? Szkoda ekstraktu, poza tym ciężko do końca obliczyć ile zawiera cukrów fermentowalnych przez drożdże, dlatego też lepiej użyć do tego celu sacharozy lub glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) Najlepiej skorzystać z kalkulatora: http://hbd.org/cgi-b...widgets/bp.html Łatwiej i taniej użyć cukru (cane sugar w kalkulatorze) - wpływ na smak piwa jest znikomy (takie info otrzymałem od bardziej doświadczonych piwowarów na forum, jak wyskoczyłem z suchym ekstraktem ). EDIT: tu jest chyba prostszy kalkulator - http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ - wystarczy podać temp. butelkowanego piwa (zamiast obliczać zawartość CO2 w piwie) Edytowane 14 Maja 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) Ile sproszkowanego ekstraktu słodowego wykorzystać i w jakiej ilości wody go rozpuścić by nagazować 8,5 litra Full Aroma Hops? Szkoda ekstraktu, poza tym ciężko do końca obliczyć ile zawiera cukrów fermentowalnych przez drożdże, dlatego też lepiej użyć do tego celu sacharozy lub glukozy. Najlepiej skorzystać z kalkulatora: http://hbd.org/cgi-b...widgets/bp.html Łatwiej i taniej użyć cukru (cane sugar w kalkulatorze) - wpływ na smak piwa jest znikomy (takie info otrzymałem od bardziej doświadczonych piwowarów na forum, jak wyskoczyłem z suchym ekstraktem ). EDIT: tu jest chyba prostszy kalkulator - http://www.brewersfr...ing-calculator/ - wystarczy podać temp. butelkowanego piwa (zamiast obliczać zawartość CO2 w piwie) Dzięki za pomoc. To zaraz przeliczę to sobie na glukozę a ekstrakt zostawię na starter... Corn sugar to glukoza? Table sugar to zwykły biały cukier? DME to na pewno dry malt ekstrakt... Edytowane 14 Maja 2014 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 To zaraz przeliczę to sobie na glukozę a ekstrakt zostawię na starter... Bardzo dobra decyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Corn sugar to glukoza? Table sugar to zwykły biały cukier? Corn sugar to glukoza Cane/table sugar to sacharoza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 A corn sugar to nie "syrop glukozowo fruktozowy"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Corn sugar - cukier kukurydziany - glukoza Cane sugar - cukier stołowy - sacharoza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) Najlepiej skorzystać z kalkulatora: http://hbd.org/cgi-b...widgets/bp.html Jeśli chodzi o tą stronę to ten jest lepszy: http://hbd.org/cgi-b...ml?16082934#tag Wiadomo, każdy używa tego co jest dla niego wygodniejsze, i do czego się przyzwyczaił Edytowane 14 Maja 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Glukoza albo zwykły cukier, (można wrzątkiem syrop zrobić) nie ma sensu kombinować. Raz wlałem do refermentacji syrop z buraków, porażka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 W jakiej ilości wody rozsądnie rozpuścić glukozę? Mam 8,5 litra piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 300-400ml wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Dziś zakończyłem cichą fermentację AIPA. Przelałem ją do KEGa Pepsi pierwszy raz. Chce ją teraz nagazować. Oglądam filmiki czytam i mówi się że gazować niewielkim ciśnieniem. Jakie to jest niewielkie ciśnienie? I czy np. tydzień będę gazował to cały czas takie samo ciśnienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Niewielkie, czyli takie z jakim będziesz polewał. Jak dla mnie to 0,6-0,7 bara. I nie tydzień, tylko ze 2. Oczywiście, w temperaturze serwowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) Dziękuję. Mam reduktor z takim wskaźnikiem: rotametr wskazujący przeplyw gazu, wyskalowany w [l/min] Jest jakiś przelicznik l/min na bary? Edytowane 15 Maja 2014 przez karkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Dziękuję. Mam reduktor z takim wskaźnikiem: rotametr wskazujący przeplyw gazu, wyskalowany w [l/min] Jest jakiś przelicznik l/min na bary? Niestety ale takie "reduktor" nie nadaje się do wyszynku piwa z kegi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się